sosy - 72734 przepisów (strona:2816/4849)

Pieczone marchewki z serem kozim 174

nieduże kawałki. Obtocz je w oleju z kuminem i włóż do piekarnika 35 minut. W międzyczasie wymieszaj sok z cytryny z miodem. Po 35 minutach obtocz marchewki w sosie z cytryną i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Upieczone marchewki wyłóż na półmisek, posyp serem kozim, sezamem i natka pietruszki. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro

wiecejwarzyw.pl
Puszyste placuszki z karmelizowanym rabarbarem 114

placków, przygotowujemy rabarbar. Kroimy go w około 2-3 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Rabarbar krótko przesmażamy i dodajemy miód oraz puder truskawkowy. Cały czas mieszając, podsmażamy, aż sos stanie się gęsty. Podajemy z placuszkami. Smacznego :)   Artykuł Puszyste placuszki z karmelizowanym rabarbarem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Carbonara ze szparagami 139

się zarumieni, przez kilka minut.  3. Żółtka mieszamy ze śmietanką, solą i pieprzem. 4. Makaron przekładamy na patelnię. Wyłączam gaz, wlewamy powoli śmietankę z żółtkami ciągle mieszając aż sos pokryje całe danie. Dodajemy ser. Zostawiamy przez około 1 minutę pod przykryciem. Przed podaniem dekorujemy serem i listkami bazylii

Szefowa kuchni
Wiosenna terrina ze śledziem 212

temperaturze pokojowej(żeby jak będziemy łączyć z żelatyną masa nie była za zimna). żelatynę rozpuszczamy w 130ml. gorącej wody dokładnie mieszając dodajemy do niej sos z cytryny i ocet,jak lekko ostygnie dodajemy do naszej masy śmietanowo-warzywnej,mieszamy dokładnie i przelewamy na blaszkę (moja blaszka to 23x40,ale może być również troszkę mniejsza to terrina będzie po prostu wyższa

Swojskie jedzonko
Jajka w szynce 230

podobnego przygotować dla siebie i domowników. Jest to danie z jajkiem, więc idealnie nadaje się także na śniadanie wielkanocne. Będzie to moja wersja jajek w szynce z porem i sosem chrzanowym. Składniki: - 3 jajka - 7 plasterków szynki (u mnie

Kuchnia co dnia
Ciasto kakaowe na bazie majonezu 223

piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ciasto kakaowe podajemy posypane cukrem pudrem. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami lub sosem z mrożonych truskawek, jagód czy wiśni. Smacznego

W kuchni Katie
Olej z czarnego sezamu właściwości i zastosowanie 141

dań kuchni indyjskiej (m.in. do curry, samosów, kachori, chlebów paratha) i innych kuchni azjatyckich. Orzechowy smak, świeży aromat i piękny złoty kolor powodują, że idealnie sprawdza się jako składnik sosów do sałatek i dressingów do grillowanych warzyw. Użyty do marynowania wołowiny, drobiu i owoców morza podkreśla ich smak. Olej z nasion czarnego sezamu jest jednym z niewielu olejów tłoczonych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zabielić zupę by śmietana się nie zważyła 139

niej waży, to ten wpis jest dla was. Poniżej znajdziecie porady dotyczące hartowania śmietany. CO ZROBIĆ BY ŚMIETANA NIE ZWAŻYŁA SIĘ – HARTOWANIE ŚMIETANY śmietanę przeznaczoną do zabielenia zupy / sosu wlewamy do dużego kubka lub miseczki do śmietany dodajemy trochę (np pół łyżki wazowej) gorącej zupy z garnka i dokładnie mieszamy śmietanę zahartowaną wlewamy do gotującej się zupy cały czas

Dorota Smakuje
Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie 162

tradycja nakazuje nam jeść jajka ugotowane na twardo. Aby ich skorupki nabrały ładnego koloru gotujemy je w łupinach cebuli, albo w wywarze z czerwonych buraków. Do jajek zawsze podajemy sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem marynowanych grzybków i jajek ugotowanych na twardo. Nie może też oczywiście zabraknąć świeżo startego chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, szczyptą cukru, soli

Kulinarne przygody Gatity
Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi 163

Uwielbiam azjatyckie smaki – i chociaż zapach sosy rybnego nie należy do najprzyjemniejszych to nieodmiennie kojarzy mi się z Bangkokiem i przywołuje piękne wspomnienia. Do Azji podeszłam jednak nieco inaczej – dodając polską rzodkiewką i chrupiące ogórki i marchewkę. Specjalnie na odmianę od tradycji – Read More Artykuł Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog

Flymetothespoon
Właściwości zdrowotne i smakowe curry 198

czego używać curry? Curry przyprawa idealnie komponuje się ze wszystkimi orientalnymi potrawami. Świetnie sprawdza się w połączeniu nie tylko z potrawami z Indii, ale również tajskimi, japońskimi, czy greckimi. Sos oparty na mieszance curry idealnie komponuje się z drobiem oraz rybami. Oprócz tego przyprawę można wykorzystać do zup, sałatek, potraw z ryżem, czy urozmaicenia kuchni wegetariańskiej.  Curry nadaje naszym

Trochę smaku
Dwa przepisy na rosół- klasyczny z pulpecikami warzywnymi i staropolski z pieczonej kaczki 164

Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa. Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, wlać sos sojowy, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny. Gotowy bulion można przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki Tradycyjny rosół z kurczaka

Kraina Miodem Płynąca
Pieczona kaczka z jabłkami 340

delikatnie tłuszcz i kładziemy kaczkę piersiami do góry. Mięso zalewamy szklanką wina i pieczemy w tej pozycji przez godzinę. Co 20 minut warto zajrzeć do kaczki i podlać ją sosem powstałym w brytfannie. W trakcie pieczenia kaczki obieramy ok. 4 jabłka. Przekrawamy je na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na 20 minut przed końcem pieczenia wstawiamy do piekarnika

Dieta bez mleka