Spaghetti ze smażonym porem i tofu 161Jedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić
Vegan Taste
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 149kolację, świetna by zabrać ją do pracy. Szybka i być może wszystkie składniki macie w domu. Składniki: 1 torebka ryżu ugotowanego w osolonej wodzie 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – odcedzamy wodę 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 puszka zielonego groszku- odlewamy zalewę sól pieprz 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki mieszamy i zajadamy
MojaQchnia.pl
Sztuka gotowania – Niki Segnit – recenzja 187dobrych restauracji i testować podpatrzone nowe smaki w domu . Dlaczego warto mieć na półce “Sztuką gotowania” ? Książka zawiera 77 podstawowych przepisów, które autorka podzieliła na grupy jak ciasta czekoladowe, sosy czy zupy. Wstęp do książki napisał sam Yotam Ottolenghi . Tak jak “Leksykon smaków” był rewolucją w świecie książek kucharskich i podręcznikiem który powinien stać na półce, tak zaraz obok powinna
Ugotowane pozamiatane
Niedzielny obiad kurpiowski 193durszlaku i przełożyć na talerze z zupą. Udekorować borówkami i listkami bazylii. Rejbak kurpiowski z marchewką Babka to klasyczny dodatek do wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy będzie też deser! Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych
Ugotowane pozamiatane
Wine Expo Poland 2019 157sałatki z ośmiornicy, która jest jedną ze specjalności Sheep Sardynia Ristorante. W tej sardyńskiej restauracji na Oboźnej można też spróbować włoskie makarony jak gnocchi alla campidanese czy penne z sosem z pomidorami i bottargą. Podobnie riesling Bruderschaft od Weingut Linden Josef z 2017. I to nie tylko ze względu na nazwę, bo przecież była to degustacja w ciemno
Ugotowane pozamiatane
Placuszki Marchewkowe Na Słono 184smażymy niezbyt grube placki na złoto- brązowy kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem lub jeśli mało Wam czosnku to z sosem czosnkowym ;) Smacznego
Gotowanie...to proste !
Kanie suszone 136Kanie suszone są świetnym dodatkiem/przyprawą do różnych dań, sosów, kaszy ... Gdy mamy ich nadmiar, warto je ususzyć, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby. Kanie Odciąć nóżki. Kapelusze kań oczyścić. Należy je oczyścić (najlepiej pędzelkiem) z piasku, mchu… Grzybów do suszenia nie myjemy
królestwo garów
Leczo z patisonem i klopsikami 186odstawać. Polecam przekąski… – Jajka w majonezie – Domowe pieczywo czosnkowe – Sałatka brokułowa z papryką – Sałatka z makaronem ryżowym – Jajka w sosie tatarskim – Czosnkowe supełki
Kulinarny S.O.S.
Leczo z patisonem i klopsikami 186odstawać. Polecam przekąski… – Jajka w majonezie – Domowe pieczywo czosnkowe – Sałatka brokułowa z papryką – Sałatka z makaronem ryżowym – Jajka w sosie tatarskim – Czosnkowe supełki
Kulinarne S.O.S.
Japońskie ciasto z jabłkami 160Znalazłam przepis na to ciasto u Słodkiej kuchareczki i też chciałam je spróbować. Jest pycha, w oryginale podane jest z sosem karmelowym, ja podałam bez a i tak było pyszne. Ciasto jest wilgotne, takie zakalcowate ale taki jego urok, jest pycha, polecam. Ciasto z jabłkami z Japonii. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! 8390mleka 1/3 szklanki oleju 3 sztuki jajek średniej wielkości 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli dowolne dodatki: cukier puder, dżem, owoce, sos czekoladowy, bita śmietana. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mleko może być lekko podgrzane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe wafle serduszka – wykonanie Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do niewielkiej
To Musisz Wiedzieć
Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem 183kostkę. Przełóż do miski. Dodaj posiekany koper i pietruszkę.W garnuszku wymieszaj majonez z przyprawami, sokiem z limonki i creme fraiche. Creme fraiche możesz zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną. Dodaj sos do sałatki, dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Przekrój ciabatę wzdłuż na pół. Na płaskiej połowce ciabaty ułóż zieleninę, np. sałatę (lub kiełki słonecznika jak u mnie). Pokrój jajka na plasterki
codojedzenia
Maliny z cukrem, w słoiczkach na zimę 176nieokreślona, ponieważ zależy to od Waszych upodobań i słodkości samych owoców. W moich słoiczkach na 200 ml słoik dałam po 3 łyżeczki cukru. Takie maliny będą pyszną bazą do sosu malinowego na ciepło do lodów, budyniu, naleśników czy kaszki lub do herbatki w zimny, zimowy wieczór. Jeśli macie jeszcze maliny to zaprawcie sobie choć kilka słoiczków. Składniki: maliny cukier Przygotowanie
Kocham..lubię..gotuję..
Kotleciki grzybowe z kaszy z grillowanymi borowikami 158odstawiamy na 5 godzin do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar powstały podczas gotowania grzybów możemy zamrozić lub wykorzystać od razu do przygotowania sosu lub zupy. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby i smażymy razem przez
Kulinarne przygody Gatity