Cytrynowy kurczak z lawendą 175wypełniają podczas pieczenia całą kuchnię, pozwalają na nostalgiczny powrót do lata z lawendowym tłem i mnóstwem bzyczących nad kwiatami pszczół. Do tego pieczone w ziołach ziemniaczki, lekka sałata z sosem vinegret lub innych ulubionym i wspaniały obiad gotowy! Łatwy, przyjemny i niecodzienny pomysł na kurczaka z francuskim akcentem z pewnością zaskarbi sobie niejedno podniebienie i stworzy przytulny klimat francuskiej prowincji
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kolorowe szaszłyki 231brzoskwinia Kolorowe szaszłyki wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, curry, imbirem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżeczki sosu worcester. Paprykę, brzoskwinię i cebulę kroimy w grubą kostkę, cukinię w plasterki. Nabijamy wszystko naprzemiennie na patyczki. Układamy na wyłożonej folią blaszce. Skrapiamy oliwą, pieczemy od 20 - 30 minut
Delusional Trine
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym z papryką 163Indyk w sosie pomidorowym z papryką to doskonały obiad dla całej rodziny. Jest bardzo aromatyczny, pożywny i rozgrzewający, idealny na jesienną porę. Gulasz przygotowałam z mięsa udźca indyczego - świetny zdrowszy zamiennik dla mięsa wieprzowego i wołowiny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak z dynią i szpinakiem 208Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g szpinaku w brykiecie 250 g dyni 300 g pomidorów 1 cebula 1 mini papryczka chili 1 łyżka sosu chili sól czubryca czerwona szczypta … Czytaj dalej Kurczak z dynią i szpinakiem
czarrna od kuchni
Moje ulubione śniadanie – Jogurt naturalny Dodaj, co lubisz! 226kcal. W składzie znajdzie mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, białka mleka. Jogurt oczywiście możecie też wykorzystać do przygotowania jogurtowych placuszków (przepis znajdziecie na blogu), puddingu chia, najróżniejszych koktajli, sosów itd. U mnie ostatnio króluje jednak najprostsze rozwiązanie. Kubeczek jogurtu (300 g), ulubione musli, łyżka nasion chia i porcja owoców. Całość zwieńczone listkami świeżej mięty. Po prostu małe niebo! Musicie spróbować
Słodkie okruszki
Curry z kalafiorem i ciecierzycą (Curry di ceci e cavolfiore) 162ycące, jednogarnkowe danie, kt ó re znakomicie poprawi humor i rozgrzeje w ch ł odny, jesienny dzie ń . Jako dodatek polecam ry ż a do maczania w sosie idealnie sprawdz ą si ę arabskie chlebki z jogurtem . A jeżeli lubicie wegetariańskie curry, polecam Wam mój wcześniejszy przepis na curry z ciecierzycą i szpinakiem . Smacznego! **** Qualche
La grande e la piccola cuoca
"Emocje na głodzie" Lindsey Smith 168ciemną czekoladą i solą morską czy kuleczki na poprawę nastroju, oprócz słodkości są też dania na wytrawnie np. risotto z szałwią, batatami i szparagami, są makarony z pysznymi sosami, grzanki, rollsy, sałatki i napoje. Kolejne są przepisy na lęki i stres i tutaj podobnie mamy słodkości, coś chrupiącego, kremowego i słonego, następnie mamy przepisy na wyczerpanie i zmęczenie, przepisy
kruche babeczki
Kotleciki z tuńczyka i kaszotto orientalne 175obróbce i wystarczy tylko 15 minut na ich przygotowanie, a z jednej torebki wyjdzie 3 porcje. Powiem Wam, że ciekawe i smaczne :-) Kotleciki z tuńczyka: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 średnia cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 2 jajka M +2 do panierki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki mąki pszennej sól pieprz bułka tarta Dodatkowo: kaszotto orientalne
kruche babeczki
Gulasz dyniowy z indykiem i fasolą 189minut, na średnim ogniu. Gdy mięso jest usmażone, dodajemy na patelnie zmiksowaną dynię oraz cały bulion – dokładnie mieszamy, aż wszystko się połączy i powstanie gęsty i kremowy sos. Jeśli wydaje nam się, że jednak wszystko jest zbyt zwarte i gęste, możemy dodać na patelnie więcej bulionu lub przegotowanej wody. Zmniejszamy ogień na mały, dodajemy do wszystkiego odcedzoną
Smaczna Strona
Curry masala z kurczaka, szybko i pysznie 148Dodać kwiatki brokuł i gotować następne 5-6 minut. Ugotować makaron ryżowy lub inny. Możecie dodać ugotowany makaron na patelnię i wymieszać lub położyć makaron na talerze i polać sosem. Danie super, polecam
Kuchnia Pokoleń
Sernik mocno czekoladowy ze słonym karmelem 221ogniu aż cukier się rozpuści, i masą zacznie gęstnieć. Tak po około 5 minutach, nie mieszam łyżką, tylko garnek obracam. Wlewam śmietanę i dalej na wolnym ogniu gotuję. Jak sos zrobi się lekko gęsty, dodaję sól, masło i jeszcze chwilę gotuję. Na końcu dodaję orzechy i mieszam. Zostawiam do ostygnięcia lekkiego. Masę wylewam na zimny sernik, wstawiam do lodówki
wesoła kuchnia
Keto dyniowe latte (Paleo, LowCarb) 232Oczywiście moje będzie miało odwrócone proporcje, czyli maksimum tłuszczu – minimum węglowodanów. Keto dyniowe latte Dyniowa latte w wersji lowcarb Na wstępie kilka informacji praktycznych. Niektórzy zalecają przygotowanie dyniowego sosu z mleka kokosowego , puree z dyni i keto słodzidła ( erytrytol lub stewia powinny się dobrze sprawdzić) z dodatkiem wspomnianej przyprawy. To podejście jest jak najbardziej zasadne. Taką dyniową miksturę można
Modern Cave Girl
Makaron z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 179kurczaka jest gotowy, dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i przekrojone na pół pomidorki. Dolewamy około dwóch małych nabierek wody z gotującego się makaronu, w ten sposób wytworzy nam się sos. Odcedzamy makaron i dodajemy na patelnię z kurczakiem i pomidorkami. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Całość mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trine
Grzyby marynowane 152Lubicie grzyby marynowane? Ja bardzo! Świetnie sprawdzają się jako zakąska, ale również jako element sosów (np. tatarskiego) czy sałatek. Oczywiście można kupić je gotowe, ale warto pokusić się o przygotowanie chociaż kilku słoiczków na własne potrzeby. Przepis jest banalny! Inne przepisy z wykorzystaniem grzybów znajdziecie TUTAJ . Grzyby marynowane – Składniki: 500 g grzybów leśnych (np. podgrzybków czy borowików) 1 duża
Pasja Smaku
Sałatka grzybowa z papryką 168Postanowiłam w tym roku zaszaleć nieco z grzybami i przygotować je na różne sposoby. Była już zatem tarta z grzybami ( z poprzedniego posta ), sos grzybowy ( klik ) i kurczak z grzybami (już niebawem na blogu). Trochę zamroziłam, część ususzyłam a ostatnią partię zamknęłam w słoiku w postaci sałatki. Przepis na nią znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 10/2016. Z podanej porcji wyszły
My simple kitchen