sosy - 72734 przepisów (strona:2655/4849)

Mleczko kokosowe-domowe 147

najwyższej jakości mleczka kokosowego. Można przygotować w niej nie tylko soki, ale również mleko roślinne! Mleczko kokosowe jak dla mnie to niezbędny produkt w kuchni, używam go do kawy, sosów, naleśników, kremów. Jest doskonałą alternatywą dla osób uczulonych na mleko krowie. Mleczko kokosowe zawiera sporo potasu, fosforu, cynku, kwasu foliowego, błonnika, żelaza, witaminy B i C i wiele innych cennych

SprawdzonaKuchnia.pl
Gravlax II 133

bożonarodzeniowych potraw. Goście i domownicy lubiący ryby będą zachwyceni. Gravlax II można podać z chlebem,  blinami , czy  ziemniakami w mundurkach. Uzupełnieniem do gravlaxu będą różnego rodzaju sosy na bazie śmietany i majonezu. Ryba świetnie smakuje z kaparam i, czy korniszonami, a cieniutkie płaty marynowanego łososia można wykorzystać do przygotowania terriny z twarożkiem. Polecam! Print Gravlax II .wprm-recipe

SprawdzonaKuchnia.pl
Kluski śląskie 147

jajko i dodatek mąki pszennej, nie jest to konieczne, ale moim zdaniem kluski są lepsze z tymi dodatkami. Podam również wersje wegańsko – bezglutenową. Kluski śląskie można podawać z sosem, pieczenią lub gulaszem. Kluski świetne smakują z masełkiem, parmezanem lub śmietaną, sposobów na ich podanie jest wiele. Smacznego! Print Kluski śląskie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry 150

przestudzić na kratce. Jeśli gofry po upieczeniu położymy na talerzu i to jeden na drugim, zmiękną i niestety stracą swoją chrupiącą skórkę. Gofry podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami, sosem karmelowym, czekoladowym … dodatków można wymieniać całe mnóstwo, ale tę zabawę pozostawiam Wam, smacznego! Print Gofry .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne gofrry w kształcie

SprawdzonaKuchnia.pl
Oliwne ciasto czekoladowe 149

zostać na patyczku okruchy lepkiego ciasta. Ciasto po upieczeniu powinno przestygnąć w formie około 10 minut, ciasto można podawać ciepłe lub po całkowitym wystudzeniu. Fantastycznie smakuje z dżemem wiśniowym, sosem malinowym lub lodami. Smacznego!   źródło; „Nigellissima” Artykuł Oliwne ciasto czekoladowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Placki ziemniaczane 257

szaleństwo. Ciasto na placki przygotujecie w kilka minut, a smażenie na dwóch czy trzech patelniach, to też tylko chwilka. Placki ziemniaczane można podawać z przeróżnymi dodatkami, na przykład z sosem grzybowym, gulaszem, kwaśną lub słodka śmietaną, cukrem czy dżemem. Trzeba pamiętać, że chcąc podać placki ze słodkimi dodatkami należy pominąć w przepisie czosnek i cebulę. W naszym domu królują placki

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza z pieczarkami 139

wprawę uformować je w dłoniach, rozciągając i ugniatając pięściami, ciasto powinno być cienkie. Gotowy spód ułożyć na podsypanej mąką blaszce do pieczenia. Na wierzch każdej pizzy nałożyć porcję sosu pomidorowego, rozsmarować po całej powierzchni, posypać żółtym serem rozłożyć krążki cebuli, pieczarki, cukinię, paprykę i kawałki mozzarelli, wierzch posypać suszonym oregano, bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wstawić do nagrzanego piekarnika

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety z okary 140

się przyznać, że nie wierzyłam, że będą aż tak smaczne. Dodatek czerwonej papryki, cebuli i aromatycznej skórki z cytryny sprawia, że kotleciki mają niesamowity smak. Kotlety proponuję podawać z sosem z jogurtu naturalnego doprawionego ziołami, a do tego surówka Coleslaw . Kotlety z okary są wspaniałą bazą do przygotowania domowych vege burgerów . Smacznego! Print Kotlety z okary .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietka z ziarnami 169

ziarnami Bagietki na zakwasie żytnim z dodatkiem jagód goji, siemienia lnianego i nasion dyni. Pieczywo idealne do każdego posiłku do sałatki, kanapek czy do dania głównego na przykład do sosu. W tej bagietce znajdziecie zdrowe dodatki oraz wilgotny i sprężysty miąższ. To dzięki dodatkowi siemienia i oleju pieczywo długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne domowe bułki bez większego wysiłku. Bagietki

SprawdzonaKuchnia.pl
Pesto bazyliowe 148

orzeszki piniowe lub orzechy włoskie. Myślę, że ze zdobyciem tych drugich nie będzie żadnego problemu. Pozostałe składniki są ogólnodostępne 🙂 Przygotowanie pesto jest banalnie proste i bardzo szybkie z takim sosem pesto obiad będzie gotowy dosłownie w 10 minut. Tyle czasu trzeba na ugotowanie makaronu. Pesto po przygotowaniu można przechowywać w słoiczku w lodówce, pamiętajcie o warstwie oleju na wierzchu. Smacznego

SprawdzonaKuchnia.pl
Makaron szparagi i pesto 131

dodać cukinię i makaron oraz kilka łyżek pesto, całość podgrzać przez 1- 2 minuty ciągle potrząsając. Makaron przełożyć na talerze, na wierzch każdej porcji pokruszyć ser feta i odrobinę sosu pesto. Smacznego! Artykuł Makaron szparagi i pesto pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie ze śliwkami 153

pasują do brownie, czyli ciasta czekoladowego podkreślając jego smak. Nuta cynamonu jest dopełnieniem całej kompozycji. Smażone śliwki można wykorzystać do naleśników, można również zmiksować je w blenderze, a powstałym sosem polać lody lub inny przysmak. Polecam! Print Brownie ze śliwkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne bezglutenowe brownie ze śliwkami. Course Desery Cuisine Polska Keyword

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasto śliwkowe 123

robimy to w przypadku kruszonki. Wstawić do piekarnika, piec 35 minut do uzyskania złotego koloru. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem, polać miodem, można zamiast miodu użyć sosu karmelowego. Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Kruche ciasto śliwkowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z soczewicą i grzybami 126

temperatury 180 st. C przez 10 do 15 minut do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane pierogi są złociste i chrupiące świetne jako przekąska podana z salsą pomidorową lub sosem czosnkowym. Sposób przygotowania pozostawiam do Waszego wyboru, smacznego! Print Pierogi z soczewicą i grzybami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wegetariańskie pierogi z farszem z soczewicy

SprawdzonaKuchnia.pl
Buraczki zasmażane 131

tradycyjny Polski dodatek podawany do dania głównego. Podajemy je do pieczonych mięs, pasztetów, ryb, wędlin i serów. Dziś buraczki zasmażane z cebulą duszoną w czerwonym winie. Cebula przygotowana w sosie winnym daje delikatnie słodki smak i wspaniały winny aromat. Dla zakwaszenia buraczków dodałam jabłko, kwaśną Szarą Renetę. Buraczki zasmażane podajemy na ciepło, ale i na zimno są również bardzo dobre

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania