roku dość późno zabrałam się za przetwory. Na pierwszy rzut poszły sosy. W przyszłym tygodniu zabieram się za surówki i marynowaną paprykę. Oprócz znanego już Wam ajwaru i sosu z pieczonych warzyw , przygotowałam także sos z cukinii. Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu(...)Sos z cukinii i pomidorów Składniki: 1 kg cukinii 2-3 ząbki czosnku 2 średnie pomidory 1 papryczka chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki cukru garść świeżych listków bazylii garść świeżych listków oregano pieprz około 2 łyżki soli Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do cukinii. Wszystko
PatiGotujeStek z rostbefu z sosem z Katarzynkami Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz na jakiś czas mam :) Do steka dodatek pysznego szpinaku i sos na piwie z pierniczkami. Stek z rostbefu z sosem piernikowo – piwnym czy to nie brzmi pysznie ? Zapraszam do przeczytania przepisu. Stek(...)już byłam w kuchni robiąc to co w myślach mi się kłębiło. Powiem Wam, że kolację miałam znakomitą ! To co zapraszam do przepisu :) Stek z rostbefu z sosem piernikowo – piwnym 1 stek z rostbefu 3 pierniki katarzynki w czekoladzie + 1 drobno pokrojona do posypania sosu 1 szklanka piwa porter 2 łyżki miodu rzepakowego Świeżo mielony pieprz oraz sól
Kuchnia na wzgórzumakaronem spaghetti. Zakochaliśmy się w tych małych puplecikach z piekarnika ❤ Pierwszy raz robiłam je pod koniec czerwca, z mięsa wołowego w wersji słodko-kwaśniej , kolejna odsłona to z sosem kurkowym oraz makaronem spaghetti. Tym razem postanowiłam powtórzyć to danie zmieniając jedynie sos kurkowy na sos bazyliowy. I to był strzał w dziesiątkę! Sos wyszedł aromatyczny i mocno bazyliowy, a całe(...)smaku. Nie mogliśmy się nim najeść takie było pyszne 😋 Składniki: Pulpeciki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka bulionu pieprz, sól Sos bazyliowy: 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pesto bazyliowego 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju sól Wykonanie
Kuchnia MagdaLenycontext":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Bardzo lubi\u0119 wszelkiego rodzaju kremowe sosy. Zw\u0142aszcza w po\u0142\u0105czeniu z makaronem. Dzi\u015b mam dla Was przepis na kremowe spaghetti z cukini\u0105, kt\u00f3re jest w sumie tak\u0105 delikatn\u0105 wariacj\u0105 na temat bolognese Dzi\u0119ki serkowi nasz sos nabiera delikatnej konsystencji, a odrobina bazylii nadaje(...)patelni. Po kilku minutach dodajemy pomidory i ca\u0142o\u015b\u0107 dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy serek i wszystko dok\u0142adnie mieszamy, a\u017c nasz sos nabierze jednolitego koloru. Doprawiamy je\u015bli zajdzie taka potrzeba.\r","Li\u015bcie bazylii siekamy, dodajemy do naszego sosu i ca\u0142o\u015b\u0107 gotujemy jeszcze ok. minut\u0119. Do naszego sosu
Mostek w kuchniZajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka Zajączki to kotlety przygotowane z mielonego mięsa i drobno siekanej kapusty. Z założenia przygotowuje się je z mięsa zająca, ale ponieważ nie jest ono łatwo dostępne, można użyć dowolnego mięsa – drobiowego, wieprzowego, a nawet wołowego. Na pół kilograma mięsa dodaje się średnią główkę drobno siekanej, ugniecionej kapusty, co sprawia, że kotleciki są delikatne(...)smak wyjątkowy. Są też bardzo miękkie, dzięki użyciu kaszy manny do połączenia masy mięsno-warzywnej. Po lekkim obsmażeniu zajączki duszone są w piekarniku w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Jednym słowem zajączki w sosie z pomidorów to kolejne podkarpackie danie godne polecenia :) Przepis na to smaczne danie obiadowe pochodzi od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Starym Lublińcu-Osiedlu
Trzeci talerzodrobin\u0119 rozpusty Dzi\u015b mam dla Was przepis na \u015bniadanie \"na bogato\". Kukurydziane, wytrawne gofry, do tego szynka, ser, pomidorki i jajko, ca\u0142o\u015b\u0107 polana aromatycznym sosem na bazie \u017c\u00f3\u0142tek i pesto. Tym razem jest przy tym troszeczk\u0119 pracy, ale obiecuj\u0119, \u017ce efekty s\u0105 tego warte. Raz spr\u00f3bujecie - wr\u00f3cicie(...)u017cymy gofry.\r","W mi\u0119dzyczasie umyte pomidory kroimy w kostk\u0119 i \u0142\u0105czymy z posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy sol\u0105 i pieprzem. Mozzarell\u0119 kroimy w plasterki.\r","Sos: W ma\u0142ym garnku gotujemy wod\u0119 (ok. po\u0142ow\u0119 jego obj\u0119to\u015bci). Do miski odpornej na wysokie temperatury wbijamy 2 \u017c\u00f3\u0142tka, dodajemy pesto
Mostek w kuchnimnie jest typowa pyra, więc przepadam za ziemniakami w każdej postaci. Więc poniższy przepis jest dla mnie idealny. Jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Magdy . Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, wagę kuchenną, płaski talerz, szklankę, patelnię, łopatki do obracania i mieszania, rondelek, tarkę jarzynową, praskę lub tłuczek do ziemniaków, durszlak, papierowe ręczniki(...)Przygotuj składniki (na 10 kotlecików): 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 cebulę, 1 łyżkę masła, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, bułkę tartą, olej, Sos pieczarkowy: 600-700 g pieczarek, 1 cebulę, 2 łyżki masła, 1 marchew 1 mniejszą pietruszkę, kilka listków natki pietruszki, sól, pieprz, 2 szklanki wody + trochę zimnej wody do rozmieszania mąki, 150 g gęstej, kwaśnej
blog.moje-pasje.infoWołowe kulki mięsne przypominające klopsiki z popularnego sklepu szwedzkiego, ale w wersji słodko-kwaśnej i pieczone w piekarniku... z sosem na bazie soku pomarańczowego, z dodatkiem sosu chili oraz sojowego. Są doskonałe i smakują o niebo lepiej niż te szwedzkie 😉 Można je podać z ziemniakami lub ryżem, a także z żurawiną. Pasują na obiad lub jako przekąska na spotkanie(...)znajomymi. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa 3/4 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka, przyprawę harissa oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy
Kuchnia MagdaLenywzbraniam się przed Pana Męża karmieniem, ale moje popisowe cannelloni do najszybszych w przygotowaniu nie należy. Trzeba farsz pokroić i wyrobić, rury makaronu spreparować i nadziać, sos ugotować, odpowiedni czas przy piekarniku wyczekać dla zapieczenia całości. Pracochłonność w pigułce! A współczesna kobieta pracująca na skomplikowane potrawy zwykle alergię miewa - to fakt niezaprzeczalny. No ale słowo się rzekło. Pan Mąż obiecanego(...)koloru :) 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle porcja na raz [212ml] 2 marchewki - małe 2 jaja - całe 1 brokuł - mały; korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire kilka kropel tabasco 2-3 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki
Grunt to przepis!Pieczone podudzie z indyka w sosie pieczeniowym Pieczyste , to jedna z ulubionych ,moich pozycji obiadowych , głównie z uwagi na niekłopotliwość wykonania . Dzieci , też nią nie gardzą , szczególnie młodszy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wystarczy doprawić , wsunąć do piekarnika i po jakimś czasie , wyciągnąć i pokroić . Gotowe , czyż(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Na domiar wszystkiego , pieczeń ta jest bardzo smaczna , na ciepło wystarczy skropić ją sosem i soczyste , miękkie mięsko, wprost rozpływa się w ustach . Na zimno, doskonale sprawdza się jako wędlina kanapkowa , zdrowa i chuda, ale nie sucha . Polecam " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyDziś przepis dla miłośników kuchni Koreańskiej, czyli ,,buldak" - pikantny kurczak zapiekany z serem. Mięciutki kurczak w bardzo pikantnym sosie z dużą ilością suszonego chilli i wszystko to przykryte grubą warstwą łagodnej mozzarelli. Po prostu niebo w gębie! Uwierzcie, że taki pikantny kurczak przypadnie do gustu nawet ludziom, które nie lubią ostrych potraw. Wszystko dzięki temu, że w daniu idealnie(...)ogień, ,,dak" - kurczak). Buldak - pikantny kurczak z serem - przepis: ok. 1 kg piersi z kurczaka (ok. 2 większe podwójne piersi) 400 g mozzarelli Szczypiorek do podania Pikantny sos: 3-4 łyżki płatków chilli (bardzo ostre) / 1-2 łyżki płatków chilli (mniej ostre) 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1/2 szklanki sosu pomidorowego 1/2 szklanki miodu 2 łyżeczki
Kuchnia Łukaszadanie z grilla są szaszłyki. - piękne kolorowe szpadki, które można przygotować na tysiąc sposobów. W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować szaszłyki hoisin , czyli marynowane na sposób orientalny - z imbirem, sosem sojowym i sosem hoisin. Tak przygotowane szaszłyki są niezwykle smaczne i aromatyczne. Szaszłyki hoisin z pewnością zasmakują wszystkim gościom podczas grillowania. Idealnie będzie do nich pasowała lekka, kwaskowa, wiosenna sałatka(...)grillowanie trzeba dobrze przemyśleć i zaplanować z wyprzedzeniem, aby się nim w pełni cieszyć. Szaszłyki hoisin Składniki : 3-4 udka z kurczaka (wyfiletowane) 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrego sosu chilli - sriracha 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 4 łyżki sosu hoisin kawałek imbiru o długości około 2cm dymka Inne : szpadki do szaszłyków sos sojowy do podania (opcjonalnie
Codzienne Gotowaniedomowym piekarniku. Ale zapewniamy, że kurczak z grilla jest równie wybitny. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy sól pieprz SOS: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy - opcjonalnie sól pieprz Czosnek miażdżymy, najlepiej przepuszczamy go przez praskę, łączymy z sokiem(...)moździerzu. Filety myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Dokładnie smarujemy je przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Do rondelka wrzucamy wszystkie składniki sosu. Jeśli gorczycę mamy w ziarnach dobrze jest ją wcześniej rozetrzeć w moździerzu. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty na małym ogniu, aby smaki się ze sobą połączyły. Nie doprowadzamy
Kuchnia od dwojga