porcje: Kluski: 5 surowych ziemniaków średniej wielkości – najlepiej zeszłoroczne, które nie puszczą dużo wody duża szczypta soli jajko i białko 2 jajka pół szklanki mąki pszennej sos: 150 g boczku pokrojonego w drobną kostkę jajko i żółtko 2 jajka świeżo zmielony pieprz mała czerwona cebula pokrojona w piórka 2 łyżki kaparów do dekoracji Przepis na szare kluski ziemniaczane(...)boczkiem Zaczynamy od ugotowania klusek. Na tarce ścieramy ziemniaki. Solimy je i zostawiamy na durszlaku na kilka minut, żeby odciekły. W tym czasie gotujemy duży garnek wody i przygotowujemy sos, żeby był już gotowy, gdy ziemniaki się ugotują. Odsączone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Łyżką lepimy duże kluski i wrzucamy je do gotującej się wody. Taką ilość ciasta trzeba
Ugotowane pozamiataneSos pomidorowy ratuje sytuację. Zawsze. Na półce z zapasami stoją puszki pełne pomidorów i czekają na odpowiedni moment. Chociaż tych momentów jest dużo, bo mam wrażenie, że ile bym tych puszek nie miała to wychodzą zdecydowanie za szybko. Do czego go użyć: do makaronu z dodatkiem parmezanu lub mozzarelli do zapiekanki warzywnej do duszonych warzyw np. fasolki szparagowej, kalafiora(...)jedną konkretną , nie mieszaj ze sobą zbyt wielu smaków możesz użyć ziół suszonych lub świeżych (świeże zioła dodaj pod koniec gotowania) opcjonalnie możesz dodać cukier , jeśli lubisz kiedy sos jest trochę słodszy, ja zazwyczaj cukier dodaje do sosu z pomidorów z puszki dorzucając do sosu dodatki nie przesadź z ich ilością , staraj się, żeby nie było ich więcej niż połowy
wiecejwarzyw.plmojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu nie jest ciastowy. Inspiracja (sos karmelowy) Moje Wypieki . Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko w 2 i 1/4 szklankach wody 1 puszka mleka kokosowego(...)ziemnymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w formie, wstawić do lodówki na 3 godziny. Nożykiem oddzielić boki sernika od formy. Sernik polać sosem karmelowym. Sos karmelowy, przygotowałam zgodnie z tym przepisem: Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka cukru kryształu 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej 150 gr śmietanki kokosowej (u mnie
moj przepis natego przepisu sięgam zawsze, gdy potrzebuję przyrządzić obiad na szybko. Recepturę dopracowywałam przez lata - mniej sosu czy więcej? W ogóle podlewać wodą czy nie? Jakie przyprawy do kurczaka? Wczoraj robiłam to danie po raz kolejny i ostatecznie utwierdziłam się w przekonaniu, że znalazłam już idealny sposób jego przygotowania :) Składniki: 3 lub 4 piersi kurczaka (zależnie od ich wielkości) 1 opakowanie(...)mrożonych chińskich warzyw (450g) 2 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka wody Przygotowanie: 1. Kurczaka kroimy w kostkę. 2. W większej misce robimy marynatę: 2 łyżki sosu sojowego
Prosto z Kotłanajczęściej kojarzy się nam z młodymi ziemniaczkami podawanymi z kwaśnym mlekiem. W kuchni ma on jednak więcej zastosowań i nie zawsze występuje jako dodatek do dań. Nasze klopsiki w sosie koperkowym są podwójnie koperkowe, ponieważ znajduje się on nie tylko w sosie, ale także w mięsnych kuleczkach. Tak smacznego obiadu nie byłoby bez wizyty Siostry Ani, która przywiozła ogromną ilość(...)świeżego koperku rosnącego w przydomowym ogródku, bardzo dziękujemy. Składniki na klopsiki w sosie koperkowym Klopsiki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos koperkowy: 2 łyżki posiekanego koperku 150 ml kremówki 1 / 2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 / 2 szklanki wody sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparySos grzybowy to wspomnienie mojego dzieciństwa. Uwielbiałam te wrześniowe sobotnie lub niedzielne poranki, kiedy to praktycznie całą rodziną szliśmy lub jechaliśmy do lasu zbierać grzyby. Na samo wspomnienie zapachu sosnowego lasu, nawoływania się i sprawdzania, kto ile grzybów nazbierał, robi mi się od razu przyjemnie. Po powrocie było dużo pracy, bo oczywiście trzeba było te pełne kosze grzybów oczyścić, posegregować(...)przerobić. To ostatnie zadanie najczęściej należało do Mamy lub Babci, choć i Dziadek także potrafił przygotować pyszne dania z grzybów. Dzisiejszy sos grzybowy powstał z grzybów kupionych na bazarku, niestety nie mamy możliwości wybrania się do lasu na grzybobranie. Jednak, podobnie jak kilkanaście lat temu, zapach sosu grzybowego był ten sam. Sos z grzybów leśnych jest bardzo prosty do zrobienia
niecodziennikparyDzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na kremowy sos chrzanowy na ciepło. Przyznam się Wam, że ja za chrzanem nie przepadam, ale w tym sosie jest idealny, że nawet ja wylizuję go z talerza. Idealnie pasuje do porcji mięsa, jajek na twardo czy pieczeni. U nas podany z porcją mięsa z zupy i surówką z marchewki. Sos ten idealnie(...)mąkę i robimy jasną zasmażkę (przesmażamy mąkę, ciągle mieszając przez 2-3 minuty, żeby nie zbrązowiała). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ciepłe mleko i mieszamy do połączenia składników. Jeśli w sosie pojawią się grudki, w tym momencie możemy sos chrzanowy przetrzeć przez sitko. Wstawiamy na gaz i doprawiamy sokiem z cytryną, dodajemy chrzan (warto zacząć od 5 łyżeczek i później zwiększać
CookYourselfŁatwe Liczba porcji: 4 Wegetariańskie bolognese to danie z gatunku tych, które robisz nie do końca wierząc w efekt. Jeśli nie jesteś wegetarianinem to masz w pamięci smak prawdziwego sosu al ragu: konkretny, mięsny, sycący jak diabli, bo co tu dużo mówić, nie jest to sos dietetyczny. Kiedy zabierasz się za bolognese z warzyw i widzisz delikatność składników z jakimi(...)jest mocno nierówny, bo wymyśla różne ciekawe dania, ale z dopracowaniem jest różnie. Przeczytaliśmy komentarze pod przepisem, które też są umiarkowanie dobre. Wegetariańskie bolognese budziło generalnie zastrzeżenia, bo czytelnikom sos wyszedł szary i mdły w smaku. Faktycznie ani grzyby ani kalafior tytanami smaku same w sobie nie są, za to genialnie przyjmują smaki. Wegetariańskie bolognese trzeba dobrze przyprawić Wzięliśmy sobie
Niedzielny kucharzkoncentrat pomidorowy wymieszamy z bulionem. Solimy i pieprzymy . 3. Po kilku minutach wlewamy passatę i dusimy przez 35 minut, często mieszając. W tym czasie część płynu nam wyparuje a sos się zagęści. 4. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego. W garnku rozgrzewamy masło dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minuty. Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy tak żeby nasz(...)sos wyszedł gładki. Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy na bok ,doprawiamy solą i gałką muszkatołową. 5. Naczynie żaroodporne 30 x 21 cm smarujemy masłem dół i brzegi i rozprowadzamy część sosu beszamelowego na dnie. Układamy pierwszą warstwę lasagne. Kolejno 4 płaty lasagne na sos beszamelowy i następnie mięso z sosem bolońskim a na mięso znów sos beszamelowy. Posypujemy parmezanem
karolgotujemojej psychice? Zaczęłam więc próbować robić paprykarz sama i po przetestowaniu kilku przepisów znalazłam w końcu swój smak. Jest to taki paprykarz po mojemu, z pieczonym dorszem, sosem sojowym, sosem rybnym, z octem balsamicznym i jaśminowym ryżem. Oczywiście możecie użyć z innego ryżu, ale mi domowy paprykarz najlepiej smakuje właśnie z ryżem jaśminowym. Z czym podaję domowy paprykarz(...)passaty 200 g koncentratu pomidorowego 300 g marchewki 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego lub czarnego octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej papryki sól, pieprz, cukier, harrisa do smaku dodatkowo olej do słoiczków jeżeli paprykarz pasteryzujemy Wykonanie Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, studzimy
Tajemnice SmakuObiad na niedzielę to nasz wspólny posiłek po całym tygodniu pracy. Ryba na obiad, gnocchi, zielone warzywa i super cytrynowy sos…Chyba pierwszy raz podałam rybę z gnocchi. Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu. Za mało aby obdzielić cztery osoby ale w sam raz na sporą porcję gnocchi. Ryba na obiad jest u nas zawsze mile widziana. Oczywiście każdy(...)swoją ulubioną rybę. Ja przepadam za każdą rybą, łosoś w sosie , smażone śledzie czy pstrąg mogę jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem, warzywa z wody i panierowany dorsz to propozycja na obiad, którą polecam wypróbować. Ryba na obiad
codojedzeniaKurczak w sosie z warzywami. Filety z kurczaka w sosie z warzywami. Proponowałam Wam kiedyś podobny przepis na pysznego indyka w potrawce z marchewka i groszkiem , . Jednak najwięcej odsłon na blogu oprócz zrazów wołowych zawijanych, golonki z wody ma Pierś kurczaka zapiekana z warzywami. dzisiaj przyszła pora na kolejny hit obiadowy: filety z kurczaka w sosie z warzywami Soczyste(...)delikatne filety z kurczaka w sosie z marchewką, groszkiem, kalafiorem i kukurydzą. Świetne na niedzielny rodzinny obiad, ten obiad smakuje wszystkim, również dzieciom. Cały obiad przygotowuję na jednej patelni w 15 minut! To kolejne danie, które można dodać do zestawu szybkich obiadów . To danie jest proste, ale bardzo smaczne, wszyscy je lubimy za doskonały smak i szybkość i prostotę wykonania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięformie dania “do ręki”, tak jak burrito. W przeciwieństwie do burrito, które jest owinięte tortillą, sushiritto zawijamy w bogate w umami nori. Większość składników (ryż, ocet ryżowy, sos sojowy, nori, wasabi, marynowany imbir, sos teryaki, majonez, sos sriracha…) do sushiritto można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki RYŻ 4 szklanki ryżu do sushi(...)szklanki wody ZAPRAWA DO RYŻU 125ml octu ryżowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego DODATKI NIEZBĘDNE nori – wodorosty, suszone w formie płatów sos sojowy wasabi marynowany imbir mata bambusowa ostry nóż DODATKI Zestaw dodatków zależy od naszej pomysłowości i preferencji smakowych. Do tego sushiritto tym razem wykorzystałam: wędzony serek tofu olej ryżowy sos teryaki paluszki
Tajemnice Smakuwarzywami, a na brzegach ułożyłam plastry żółtego sera. Po krótkim zapieczeniu ser skleił brzegi placka i zapobiegł rozwinięciu i wysypaniu pysznej zawartości. Moje roladki z tortilli podałam z dwoma sosami. Pierwszym jest majonezowo-pomidorowy sos z marynowanymi kaparami, a drugim śmietanowy z płatkami nieaktywnych drożdży. Te płatki odkryłam niedawno i od razu wręcz zakochałam się w nich! Nie dość(...)bardzo zdrowe to mają fantastyczny smak. Lekko orzechowe, z delikatnym posmakiem sera są wspaniałym dodatkiem praktycznie do wszystkiego. Do dipów i sosów sprawdzają się bezkonkurencyjnie! Przepis na opiekane roladki z tortilli z warzywami i serem Składniki: sałata lodowa pomidory - ja użyłam pomidorków koktajlowych marchew czerwona cebula żółty ser - użyłam salami świeża czerwona papryka placki tortilli Jak zrobić opiekane roladki
Codzienna kuchnia niecodzienna