nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia – są świetnym materiałem na ragù. A ten sos – prosty i pyszny – jeszcze smaczniejszy jest na drugi dzień. Schłodzone, pokrojone w kostkę indycze mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na sitku o dużych oczkach – u mnie to rozmiar 5/6mm(...)Taki zabieg sprawi, że mięso nie wyschnie podczas smażenia, a w sosie jego struktura będzie dobrze wyczuwalna. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. Seler naciowy myjemy, kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak seler i to samo robimy z grzybami – również kroimy je w kostkę. W dużym, głębokim rondlu rozgrzewamy dwie
Karo in the Kitchenserem cheddar. Moje ulubione smaki :) Dziś chcę Wam pokazać jak przygotować taką zupę w zaledwie 15-20 minut. Cały sekret tkwi w tym, by jako bazę do zupy wykorzystać Sos Meksykański Łowicz. Lubię kreatywnie wykorzystywać tego typu dodatki. Makaron polany gotowym sosem też jest ekspresowy, ale warto dać się ponieść wyobraźni i przyrządzić coś innego. A Wy jak wykorzystalibyście gotowy(...)sos? Ostra zupa z sosem chińskim, ryba w sosie słodko-kwaśnym czy sos boloński zapiekany w cieście francuskim? Możecie wykazać się w konkursie “Uwielbiam potrawy z sosem” w serwisie uwielbiam.pl przygotowując niebanalną potrawę. Wystarczy dołączyć do serwisu uwielbiam.pl, przygotować niebanalną potrawę z wykorzystaniem dowolnego sosu Łowicz, zrobić zdjęcie i dodać swój przepis. Zachęcam do zawalczenia o świetne nagrody
Mienta blogpodane na zimno. Tak musakę jada się w krajach arabskich. W Grecji obowiązkowo podawana jest na ciepło. Na świecie najbardziej znana jest właśnie grecka wersja musaki: z bakłażanów i sosu mięsnego, ale w samej Grecji, na Bałkanach i na Bliskim Wschoske jest wiele odmian tej zapiekanki. Nasza jest jeszcze inna, bo ze słoika. To nasz autorski pomysł, będący efektem fascynacji(...)posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 2 łyżki przecieru pomidorowego Szklanka wina Łyżeczka cukru Liść laurowy Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 4 łyżki tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Krok 1 Bakłażany umyj i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Rozłóż
Niedzielny kucharzCukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto Składniki: 2 duże cukinie 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 100 g kurek 3 ząbki czosnku 2 pomidory ½ pęczka szczypioru 60 g żółtego sera sól, pieprz Sos: 4 łyżki majonezu kieleckiego lekkiego(...)Następnie wsyp paprykę, smaż 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj oczyszczone kurki, smaż aż odparuje cały nadmiar płynu. Następnie dodaj pomidory z nich także wytworzy się sos, trzeba go odparować. Po tym czasie wsyp posiekany szczypior, smaż jeszcze 1 minutę, dopraw solą i pieprzem. Cukinie napełnij przestudzonym farszem, posyp startym serem. Zapiekaj
kuron.com.plorzeszki – podsmażone na gorący oleju, aromatyzujące całe danie, przyjemnie chrupkie podczas jedzenia, stojące w kontrze do miękkich, usmażonych warzyw. Nie mniej istotny jest zawiesisty, zagęszczony skrobią sos, który oblepia składniki. Kung Pao to jedno z tych dań, które ma własną historię a nawet wiadomo kto je wymyślił. Autorstwo przypisuje się Ding Baozenowi, XIX-wiecznemu wysokiemu urzędnikowi na służbie cesarzy(...)według uznania) 1/2 szklanki orzeszków ziemnych Mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub starte na tarce 2 łyżki oleju roślinnego Sezam do posypania potrawy Sos 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu hoi sin Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj sos. W miseczce
Niedzielny kucharzjest coś! Dziś prezentuję Wam letnią wersję sernika z zeszłego roku (przepis) sernik jagodowo – lawendowy , tyle że teraz wzbogacony o jeszcze jeden aromatyczny dodatek. Do sernika przygotowałam sos na bazie konfitury dereniowej, lawendy i jeżyn. Sos jest wyjątkowy w smaku, jednak trzeba się do niego przekonać, bo nie każdemu podejdą nuty smakowe. Taki sos dla odważnych podniebień(...)przygotować taki sos? Składniki 4 spore łyżki konfitury dereniowej (można także wykorzystać nalewkę, wtedy sos będzie rzadszy) 10 jeżyn 4 gałązki lawendy miód do osłody (opcjonalnie) Wykonanie Do rondelka przekładamy wszystkie składniki, podgrzewamy, mieszając do lekkiego zagotowania. Zestawiamy sos z ognia i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się ziarenek, gałązek lawendy oraz pozostałości z jeżyn. Uwaga: jeżeli sos przygotujecie
Raj dla PodniebieniaKrewetki w kremowym sosie ze spaghetti chodziły za mną od jakiegoś czasu. Aż w końcu się zmobilizowałam i kupiłam duże krewetki, które najpierw zamarynowałam i usmażyłam. Kolejnym krokiem do przygotowania tego dania było ugotowanie kremowego sosu. Znajdziecie w nim same dobre rzeczy jak suszone pomidory, natkę pietruszki, mnóstwo czosnku i oczywiście prawdziwą śmietanę i masło! Taki sos do makaronu lubię(...)przyrządza, choć trzeba uważać aby je nie przegotować. Jeśli są marynowane z cytryną to kwas w niej zawarty już zmienia ich konsystencję. Dlatego wolę dodać sok z cytryny do sosu, a całe danie podać z dodatkową cytrynową ósemką. Nie wyobrażam sobie ryb i owoców może bez cytryny! Krewetki w kremowym sosie Składniki: na 4 porcje ½ kg dużych, surowych krewetek
codojedzeniaPomysł na niedzielny obiad - pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym. Mięso z kaczki jest miękkie i soczyste. Idealnie smakuje podane z lekko wykwintnym sosem wiśniowym. Do tego dania możecie przygotować kluski francuskie kładzione lub kluski śląskie . Składniki na 2 porcje: pierś z kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy(...)wiśni w cukrze (przepis tutaj ) 1/2 szklanki wody + 1 łyżeczki domowej wegety opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego odrobina soku z cytryny pieprz do smaku Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórkę delikatnie naciąć na krzyż. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 195ºC (najlepiej wstawić do niego puste naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso z kaczki). Rozgrzać suchą
Ugotowaćwyszły pyszne, szybkie do zrobienia kotleciki. Po raz kolejny udało mi się nie wyrzucać resztek jedzenia. Da się? Da się! Kotlety możemy zrobić zarówno w wersji wytrawnej, np z sosem grzybowym, oj tak, byłyby pyszne U nas w wersji na słodko. Jeśli zdecydujecie się na wersję wytrawną, wtedy nie dodajecie do ciasta cukru. Jeśli chcecie, aby były lżejsze, smażcie(...)u0142y\u017cki m\u0105ki\r","2 \u0142y\u017cki mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","szczypta soli\r","2 \u0142y\u017cki cukru waniliowego\r","bu\u0142ka tarta do panierowania\r","\r","Sos\r","2 \u0142y\u017cki jogurtu naturalnego\r","1 \u0142y\u017ceczka cukru (mo\u017cna pomin\u0105\u0107 je\u015bli macie s\u0142odkie owoce)\r","200 g owoc\u00f3w"],"name":"Kotleciki
Mieszam w GarnkuSchab zapiekany z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym to dość szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad lub ciepłe danie na spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Potrawa jest bardzo uniwersaln a - można j ą podać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub pieczywem. A do tego ulubiona surówka np. z marchewki. Schab z tego przepisu wychodzi miękki i soczysty. Myślę(...)problemu. Gorąco polecam! Składniki na schab zapiekany z pieczarkami i cebulą: około 0,5 kg schabu bez kości 2 duże cebule 400g pieczarek sól, pieprz, czosnek granulowany Składniki na sos: około 300 ml passaty pomidorowej pół szklanki wody łyżka sosu sojowego łyżka oleju łyżeczka oregano, szczypta czosnku, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab my jemy , osusz
e-PrzepisyKulinarneKurczak pieczony. W sosie. I mimo że pieczony, kurczak z limonką i kolendrą jest niezmiernie soczysty i lekki w smaku – bardzo letni! Nam perfekcyjnie smakował z ugotowaną na sypko kolorową komosą ryżową, ale świetnie jako dodatek do tak upieczonego mięsa i sosu sprawdzi się ryż, chrupiąca bagietka i gotowane albo upieczone ziemniaki. Przepis jest prosty i niewymagający – kupcie jak najlepszego(...)pieczenia albo w ceramicznej formie do pieczenia tart. Pamiętajcie tylko że forma powinna być na tyle szeroka, żeby całe mięso kurczaka zmieściło się w formie na płasko, a sos sięgał do połowy jego wysokości – kurczak w tym przepisie się piecze, nie dusi. PORCJOWANIE KURCZAKA Całego kurczaka dzielimy na poszczególne elementy, czyli porcjujemy. Ważne, żeby na każdym fragmencie mięsa zachować skórkę
Karo in the KitchenCzas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: 2 porcje Drukuj Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym By Piotr 25 czerwca 2018 Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym to szybkie i bardzo proste danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi tych przepysznych grzybów. Naprawdę, przepyszny obiad! Składniki: makaron - 200g (dowolny, u mnie penne) cebula(...)pieprzem i podsmaż na większym ogniu do zarumienienia. Dodaj grzyby z cebulką oraz czosnkiem i dokładnie połącz. Dodaj śmietankę, starty parmezan i dopraw ponownie intensywnie solą oraz pieprzem. Gdy sos nieco się zredukuje dodaj drobno posiekany koperek. Do gotowego śmietanowego sosu dodaj makaron. Wymieszaj dokładnie i podawaj natychmiast. Alergeny Alergeny mleko Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym
Pogotujmy.plzwanego tajszczaka czyli danie z tym co akurat mam w lodówce ( różne warzywa, mięso, tofu albo krewetki) z pastą chilli, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki, na końcu doprawione sosami sojowy i rybny, brązowym cukrem i sokiem z limonki. To mój sposób na dyżurną potrawkę. Gdzie tylko mogę próbuję tajskich dań i chętnie testuję różne przepisy. Ten na orzechowe klopsiki(...)podać i zagorzałym mięsożercom (burgery, pasty, zapiekanki etc). Klopsiki są mocno orzechowe bo w ich skład wchodzi masło orzechowe i pokruszone orzeszki a do tego jeszcze całość skropiona jest sosem orzechowym więc wielbiciele fistaszków i masła orzechowego będą zachwyceni. Orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy Drukuj Prep time 30 min Cook time 25 min Total time
Cooking for EmilyKuchnia wietnamska. Mięso kurczaka zostało zamarynowane w sosie rybnym, dzięki czemu ma inny smak. Sos ten, zwany nuoc mam, jest popularną przyprawą w całym Wietnamie, Laosie i Kambodży. Składniki Marynata : pół łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyzka sosu sojowego 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego 4 filety z piersi kurczaka(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 200 g strączków groszku cukrowego Przygotowanie Przygotowałem marynatę. Wymieszałem w misce startą skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński. Piersi kurczaka pokroiłem w wąskie paski, włożyłem do marynaty, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowałem sos. Wymieszałem sherry z miodem
R'n'G KitchenKlopsiki / Pulpety w sosie pomidorowym z dodatkiem pietruszki. Smaki mojego dzieciństwa, szybkie pożywne i smaczne danie, można podawać z ryżem, makaronem bądź ziemniakami. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 kg mięsa np. łopatki 1 jajko 2 łyżki stołowe bułki tartej mały pęczek pietruszki + do dekoracji 4 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kolendra, papryka ostra(...)passaty w kartoniku 3 łyżki stołowe śmietany 30 % bądź 18 % do zup /sosów Wykonanie: Najpierw przygotujemy sos. Do garnka przelewamy passatę / sos pomidorowy z kartonika - ważne aby był dobrej jakości. Dodajemy do niego śmietanę, sól, pieprz. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można sos zagęścić, chodź z tym ostrożnie ponieważ pulpety wrzucone do sosu dzięki otoczonej mące mogą
W Moim Magicznym Domu