Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to kultowe danie chińskie. Raczej nie ma osoby, która nie znałaby tego dania. Kilkanaście lat temu, właśnie od niego zaczęła się moja przygoda z kuchnią chińską. Początkowo używałam gotowych sosów ze słoika, a następnie próbowałam odtworzyć ten słodko-kwaśny smak. Tak powstało kilka moich wariantów tego sosu, aż wreszcie uzyskałam wersję doskonałą, która przebiła oryginał(...)kurczaka dodałam marchewkę, paprykę czerwoną oraz żółtą, ananasa, a także pędy bambusa i przygotowałam sos na bazie soku ananasowego z dodatkiem octu ryżowego, cukru oraz koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru. I okazało się, że wersja domowa tego sosu jest banalnie prosta
Kuchnia MagdaLenyBardzo lubię zapiekanki, szczególnie jesienią i zimą. Tym razem padło na musakę, którą przygotowałam z mieloną cielęciną. Musaka zawiera sos beszamelowy, który w oryginalnej recepturze zawiera mąkę pszenną, a ja unikam mąki pszennej. Wymyśliłam dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej(...)kminku, szczypta cukru garść mielonych migdałów (lub dla glutenowców - bułki tartej) opcjonalnie: ser do posypania (ci, którzy mogą)/ ser wegański oliwa z oliwek do smażenia Oczywiście możecie zrobić zwykły sos mieszając mąkę pszenną, masło, mleko, sól i gałkę muszkatołową. Sos nr 1: 100 g masła 3 łyżki skrobi kukurydzianej mleko ryżowe sól, gałka muszkatołowa Sos nr 2: 100 g masła
Cytryna&Co.przygotowaniu dziesiątek a może nawet setki różnych sałatek, mam już swoje ulubione zestawienia smaków czy dodatki. Dziś mam dla Ciebie przepis na mój niezawodny przepis na sos do prawie każdej sałatki, taki wzbogacony sos winegret, najbardziej klasyczny i najpyszniejszy. Możesz go zrobić w wersji z czosnkiem lub bez, zależy jakie składniki ma Twoja sałatka i czy czosnek do nich będzie(...)gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SOS DO SAŁATKI Przygotowanie: 5 minut Składniki: – 4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek – łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej – 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego – 1 łyżeczka
nietylkopasta.plKlopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań Emilki, i sądzę, że sporo dzieci ma podobnie. Lubi je na tyle, że nawet jak się okazuje, że są to klopsiki ze szpinakiem to dzięki zapieczeniu ich w pomidorowym sosie pod warstwą sera to i ten szpinak w nich nie przeszkadza. To dobry sposób na przemyt (tu podobny patent – wersja(...)indyka z dodatkiem cukinii ). Pewnie pisałam o tym nie raz, ale dla mnie to kwintesencja domowego gotowania. I zawsze przy gotowaniu klopsików w sosie pomidorowym myślę o tych wszystkich włoskich mamach karmiących nimi całe rodziny. Print Zapiekane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym Kwintesencja domowego gotowania- klopsiki ze szpinakiem zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą i parmezanem Prep Time
Cooking for EmilyJedno ciasto, a trzy pizze, z sosem domowym, mocno pomidorowym, do którego papryki wędzonej dodałam i dzięki temu fajny smak uzyskałam. Ciasto na świeżych drożdżach przygotowałam z którego trzy wesołe literki ( kształty :P) uformowałam. Dołożyłam składniki ulubione, po upieczeniu, literki zostały podzielone. Trzy smaki, trzy literki szybko poznikały, bo bardzo wszystkim smakowały. Składniki: ciasto: ok. 300 g mąki(...)pszennej typ 00, 150 ml ciepłej wody, 15 g świeżych drożdży tradycyjnych, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, sos do pizzy mój ulubiony: 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone), 80 g koncentratu pomidorowego 30%, 3 – 4 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (można użyć zwykłej), ½ łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju
Moniki Smakołykiobiadów. I każda rodzina ma swój przepis. Niby jedno danie, a co dom, to inny smak. Mylę się? Na pewno nie. Dla ilu z Was gołąbki muszą być w sosie pomidorowym, a dla ilu w sosie grzybowym? Ale mniejsza już o ten sos. Dla mnie tradycyjne gołąbki są daniem pracochłonnym. Sama myśl o parzeniu kapusty już skutecznie mnie powstrzymuje przed(...)szybszą i z możliwością łatwiejszego dostosowania ilości składników do ilości osób. Składniki: mięso mielone ryż biały kapusta jajko mąka pszenna sól pieprz 2 ząbki czosnku - opcjonalnie olej roślinny sos pomidorowy Przygotowanie: Kapustę szatkuję, szczodrze solę i odstawiam by puściła sok. Przelewam wrzątkiem. Odstawiam. Mięso. Używałam zarówno wieprzowego, tu najlepiej sprawdzała się łopatka, ale także indycze sprawdziło się znakomicie. Ryż
Karczma Honoriettykurczakiem to hit każdej imprezy! Zawsze robi furorę i znika momentalnie. Wcale się temu nie dziwię, bo łączy w sobie cudowne smaki: chrupiące liście sałaty rzymskiej obtoczone w sosie cezar, mięciutkie i soczyste kawałeczki piersi z kurczaka, złociste grzanki i jędrne plasterki parmezanu. Przygotowanie takiej sałatki jest bardzo proste i szybkie, chyba dlatego tak ją lubimy przyrządzać na imprezkach(...)główki sałaty typu romaine (rzymska) 300 g piersi z kurczaka (1 większa pierś) 150 g bagietki (1 średnia bagietka) 100 g parmezanu Sól Pieprz Oliwa Sos: 1 jajko (Wcześniej sparzone. Wrzuciłem do wrzątku na 1,5 min) 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 ząbki czosnku Sok z połówki cytryny
Kuchnia ŁukaszaWystarczy kwadrans, żeby przygotować to niezwykle smaczne i zdrowe danie. Sajgonki bez zawijania są tak proste, że zrobi je każdy. Kluczowy w dniu jest sos: orzecjhowy, słodko-słony i delikatnie pikantny. Też łatwizna. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Sztandarowe danie kuchni wietnamskiej, które popularnością ustępuje chyba tylko zupie pho. Delikates, mięciutki naleśnik z papieru ryżowego(...)łamliwe. Jeśli nie macie czasu, ani cierpliwości polecamy Wam sajgonki bez zawijania. Smakują bardzo podobnie jak oryginał, a są bardzo łatwe do przyrządzenia. Koniecznie zróbcie do nich bardzo prosty sos z fistaszków, do którego bazę stanowi masło orzechowe. Jeśli nie macie masła orzechowego, nie kupujcie specjalnie na tę okazję (to drogi produkt, szczególnie, gdy nie zawiera oleju palmowego, który
Niedzielny kucharzŁosoś w francuskim sosie miodowo-musztardowym – to pomysł na pyszną, soczystą rybę w sosie z miodu i musztardy francuskiej. Na blogu znajdziecie podobny przepis, ale na łososia z patelni w sosie z musztardy i śmietany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniższy przepis to łosoś z piekarnika , ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go na patelni lub grillu. Ilość miodu(...)musztardy również możecie dowolnie modyfikować pod Wasze gusta smakowe, ale dla nas poniższe proporcje są idealne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś w sosie miodowo-musztardowym – Składniki: Składniki na sos miodowo-musztardowy z czosnkiem: 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 4 czubate łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach lub przeciśnięte przez praskę 2 łyżki świeżego soku
Kulinarne PrzebojePIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI MŁODYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE Zapraszam do zrobienia dania, które w pełni inspirowane jest naturą. Słodkie mięso z kaczki idealnie pasuje do kwaśnych, dzikich owoców jak leśna żurawina. Zapach sosny przenosi nas prosto do lasu. Do ideału brakuje tylko jednego, sosu. Dlatego uzupełnieniem będzie(...)bardzo gęsty, intensywny sos demi-glace, który przenosi to danie na zupełnie inny wymiar smaku. Składniki Kaczka piersi z kaczki 2 szt. sól w płatkach czarny pieprz 1 szczypta Purée ziemniaczane ziemniaki 300 g śmietana 30% 100 ml masło 50 g sól 2 szczypty Sos żurawinowy żurawina leśna 200 g masło 50 g cukier 1 łyżeczka woda
chefintheforestKurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – to pomysł na pysznego, kremowego kurczaka z dodatkiem boczku i parmezanu. Nie jest to stricte kopia słynnej Carbonary, gdyż w sosie nie ma jajek, a dla uzyskania aksamitnego sosu wykorzystałam śmietankę kremówkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takiego kurczaka możecie podawać wedle uznania – z makaronem, ryżem lub kaszą. Ja najczęściej serwuję go z makaronem(...)pappardelle lub tagliatelle. Danie to jest dość sycące i spokojnie wystarczy dla 3-4 osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 2 czubate łyżki mąki pszennej do obtoczenia kurczaka 200 g boczku wędzonego w plastrach olej rzepakowy
Kulinarne PrzebojeŻeberka w sosie własnym, jasnym – domowy obiad ze słoika Kolejna pozycja z cyklu dania na wyjazdy . Żeberka w sosie własnym , to doskonały pomysł., a ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. Pamiętam je z dzieciństwa , od zawsze były i są pyszne , proste , bez dziwacznych dodatków… .Mój M. niedawno wyjechał do pracy, więc przygotowałam mu tym razem, kilka(...)zabiegane dni . Takie żeberka spokojnie, mogą w lodówce stać około dwóch miesięcy . Dłużej u nas nigdy nie przetrwały Są po prostu pyszne , delikatne , rozpływające się w ustach z aromatycznym sosem. Tylko otworzyć słoik i podgrzać , czy może być coś bardziej wygodnego No i pysznego , plus dwa ziemniaczki i buraczki…mniam Składniki na 5 słoików 1 l : 2 kg żeberek
Ogrodnik w podróżySos cytrynowy do ryby Kremowy, delikatny, aromatyczny i przepyszny sos, który idealnie pasuje do ryb oraz do dań z drobiu. Polecam! Składniki: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu lub rosołu 1/3 szklanki śmietanki 18% 1 żółtko 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku Przyprawa: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, kurkuma(...)gotujemy przez około 1 minutę *** *** Dolewamy bulion lub rosół i nadal cały czas mieszamy *** *** Śmietankę mieszamy widelcem w kubeczku z żółtkiem *** *** Całość dodajemy do garnka, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje *** *** Dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, szczyptę kurkumy oraz gałki muszkatołowej, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Sos tatarski PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemmułu, woli mocno natlenione obszary wodne o twardym dnie. Nie sprawi też trudności w jedzeniu – mięso sandacza ma naprawdę niewiele ości. Koniecznie spróbujcie w tym roku sandacza w sosie z borowików – to mniej niż 30 minut pracy! SOS Z BOROWIKÓW Mrożone prawdziwki najczęściej kupujemy już odpowiednio pocięte – nie trzeba z nimi nic robić, wystarczy grzyby rozmrozić na sicie i odcisnąć(...)delikatnie z nadmiaru wody. Przed dodaniem do sosu warto je raz jeszcze porządnie odcisnąć na papierowych ręcznikach – im mniej wody w grzybach, tym więcej smaku w sosie. Szalotki obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebuli. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Do cebuli przekładamy naszykowane grzyby i smażymy razem 1-2 minuty. Rondelek przykrywamy
Karo in the Kitchenrzecz, jest to moja kulinarna interpretacja opierająca się na dostępnych składnikach. Ten makaron jest właśnie taką wariacją, próbą odtworzenia mojego jednego z ulubionych makaronów z warzywami oblanego słodko-kwaśnym sosem. Jest to mieszanka polskich warzyw z azjatyckimi dodatkiem grzybków mung, shitake, gryczanego makaronu oraz własnej roboty sosu. Sami się zdziwicie, że składniki, nawet te egzotyczne, są naprawdę łatwo dostępne. Składniki(...)pół czerwonej papryki mała kolba kukurydzy 100g zielonej fasolki szparagowej 10g suszonych grzybów mung i shitake 2 dymki 3 łyżki oleju 3 łyżki ziaren sezamu sól do smaku Na sos słodko-kwaśny: 100ml soku z ananasa 50ml octu jabłkowego 3 łyżki ketchupu łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego kawałeczek papryczki chili łyżeczka mąki ziemniaczanej 5 łyżek zimnej wody
Smaczna Strona