Kotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie
Przepisy Aleksandryciasta formować kotleciki, maczać w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać wedle uznania - z sosami lub same. Ja podałam z sosem z leśnych grzybów i surówką z kapusty włoskiej. Smacznego
kolorowotorcikowozewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed
mojewypiekiinietylkoTagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorinoSkładniki: (porcja dla 1 osoby) 4 gniazdka makaronu tagliatelle 150 g mielonej wieprzowiny
Moja smaczna kuchniamusztardy sól, pieprz 6-7 łyżek oliwy 50 g sera parmezan 100 orzechów włoskich Przygotowanie: Z brukselki odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki. Pomocna okaże się tutaj mandolina lub robot kuchenny. Pokrojoną brukselkę przełóż do miski. Przygotuj sos. W słoiku umieść ocet i musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość. Teraz(...)oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco
Chilli Czosnek i Oliwastworzyć z nich atrakcyjną potrawę. Wystarczy dodać plasterki sera mozzarella i zioła, aby otrzymać pyszną sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat sławnej włoskiej sałatki caprese, w której świeżą bazylię zastąpił aromatyczny sos ziołowy z dodatkiem czosnku. Taka wersja smakuje mi o wiele bardziej (w końcu jestem miłośnikiem czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem
Chilli Czosnek i OliwaSzybki obiadek dla miłośników kuchni włoskiej. Pyszne i delikatne pulpeciki z mięsa z indyka gotowane z gałązką z pomidorów. Jak pewnie już wiecie, najwięcej pomidorowego aromatu jest właśnie w łodygach, które je łączą i na których rosną, dlatego też nie wyrzucajcie ich po kupnie pomidorów. Dodając taką łodyżkę do gotowania sosu lub ryżu, nadaje świetny delikatny pomidorowy posmak. Spróbujcie! Składniki
Klasyka Gotowaniagotowego sosu wrzucamy ugotowany makaron i 2 łyżki wody z gotowania, wszystko razem dokładnie mieszamy tak, żeby drobinki z sosu obkleiły makaron. Rozkładamy porcje na talerze i posypujemy chrupiącą bułką i startym serem. NA MAKARON 300g mąki włoskiej makaronowej Tua Farina (do kupienia w sieci Piotr i Paweł, Alma, Selgros) 3 jajka M 3 łyżeczki wody mąka do podsypania
Karo in the Kitchendużo, a mimo wszystko byłam strasznie syta. Więc jest to najlepszy moment na powrót do zgrabnego gotowania :) Dzisiaj proponuje spaghetti z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym. Ja dodałam do tego jeszcze prażone orzechy włoskie, żeby wzbogacić danie o zdrowe tłuszcze, ale efekt nie zadowolił mnie wystarczająco, więc w przepisie pominę orzechy. SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI (4 porcje(...)solą i pieprzem. Jeżeli używacie śmietany 30% nie musicie się bać, że się zwarzy. W przypadku śmietany o niższej zawartości tłuszczu, nie należy jej już trzymać na ogniu. Do sosu dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Pamiętajcie, żeby ugotowanego makaronu absolutnie nie zalewać zimną wodą! Wtedy nie połączy się z sosem i zepsuje cały efekt
Zgrabne Gotowaniezagniatamy rękami z innymi składnikami w misce. Masa ba być gęsta, tak żeby można było ręką formować placuszki. Smażymy na gorącym oleju, małe placki. Sos pieczarkowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek włoskiej lub hiszpańskiej - 500 g pieczarek - 3 gałązki rozmarynu - zioła prowansalskie - 150 g śmietany 18% - łyżka mąki do zagęszczenia - 1/2 cebuli cukrowej - sól, pieprz Na gorącą(...)dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki, dusimy około 9-10 minut, aż pieczarki się uduszą. Zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy gotujemy 5-8 minut. Dodajemy śmietanę, na sam koniec zagęszczamy sos mąką. Życzę SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIfetą. Składniki na 2 porcje: 80g Rukoli 1 buraczek czerwony średniej wielkości 1 pojedyncza pierś z kurczaka około 300g 40g orzechów włoskich (jedna garść) 80 – 100g sera typu feta Oliwa z oliwek Sól Przyprawa gyros sos: 4 łyżki oliwy 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka miodu Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Przygotowanie: Buraka(...)kurczaka smażymy, najlepiej na patelni grillowej, przez około 12-14min. bez przykrycia. Orzechy włoskie prażymy na patelni, na małym ogniu przez 2-3 minuty. Należy uważać, aby się nie przypaliły ponieważ będą gorzkie. Z odmierzonej ilości oliwy, soku z cytryny i miodu przygotowujemy sos do polania po sałatce. Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, nakładamy na talerze najpierw rukolę, potem
Księga-Smakustolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie(...)danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem. Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone. Po skosztowaniu jej dania żałowałam, że nie poszłam w jej ślady.Małże jednak nie dla mnie, zostawiam je innym smakoszom. Choć danie zjadłam do końca - nie zamówiła
kolorowotorcikowoDzisiaj kolejny przepis z cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment
Kulinarne przygody Gatitywystarczy przejrzeć półki w spiżarni czy lodówce i w głowie mamy gotowy przepis. Tak było właśnie z tym makaronem. Na półce miałam jeszcze słoiczek z małżami od Lidla z Włoskiego Tygodnia. jeszcze tylko kilka oliwek, puszka pomidorów, cebula i zioła. Było pysznie. Składniki: opakowanie makaronu penne kilka czarnych oliwek 1 średnia cebula 1 puszka pomidorów oregano, bazylia sól, pieprz Wykonanie(...)solą i pieprzem oraz ziołami. Chwilę pogotować na małym ogniu. Na koniec dodać pokrojone w plasterki oliwki i odsączone małże. Podgrzewać przez kilka minut. Na koniec wymieszać makaron z sosem. Podawać od razu
Pasja Smaku