sos włoski - 1000 przepisów (strona:17/67)

Kurczak w serowym sosie 531

albo w ogóle nie jem mięsa. Na dzisiaj przygotowałam coś bardziej kalorycznego, ale raz kiedyś można sobie pozwolić. Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam gorgonzolę, ten Włoski ser nadaje się idealnie jako baza do sosów i tak go dzisiaj użyłam, do tego pecorino i mamy pyszny sos! Składniki na kurczaka w serowym sosie 100 g gorgonzoli 70 g sera pecorino

Delusional Trine
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 267

Cannelloni (rodzaj makaronu włoskiego) kojarzy mi się nadziane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Ale można również dodać 1 składnik więcej i już danie robi się bardziej wykwintne. Tym składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny.   Składniki

Różne smaki w kuchni
Pesto z jarmużu i orzechów cashew 167

Jarmuż , warzywo, które od niedawna można nabyć w sklepie prawie przez cały rok. Bardzo mnie to cieszy, bo ja przepadam za jarmużem! Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję

codojedzenia
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 191

surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)- sól

Smaczne Zdrowe
Pesto z buraka liściowego Mangold 213

 Uwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam pesto bazyliowe, pesto z rukoli z bazylią, pesto z

Kulinarne przygody Gatity
PESTO ROSSO (z suszonych pomidorów) 151

Zdecydowanie moje ulubione pesto. Polecam użyć je jako baza sosów do pizzy i makaronów.  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie

Przepisy Aleksandry
KOTLECIKI MIELONE NADZIEWANE ORZECHOWĄ FETĄ 262

Kotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie

Przepisy Aleksandry
Brak tytułu 224

ciasta formować kotleciki, maczać w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać wedle uznania - z sosami lub same. Ja podałam z sosem z leśnych grzybów i surówką z kapusty włoskiej. Smacznego

kolorowotorcikowo
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 244

zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed

mojewypiekiinietylko
Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino 229

Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorinoSkładniki: (porcja dla 1 osoby)  4 gniazdka makaronu tagliatelle  150 g mielonej wieprzowiny 

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi 172

musztardy sól, pieprz 6-7 łyżek oliwy 50 g sera parmezan 100 orzechów włoskich Przygotowanie: Z brukselki odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki. Pomocna okaże się tutaj mandolina lub robot kuchenny. Pokrojoną brukselkę przełóż do miski. Przygotuj sos. W słoiku umieść ocet i musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość. Teraz(...)oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję.  Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym 247

stworzyć z nich atrakcyjną potrawę. Wystarczy dodać plasterki sera mozzarella i zioła, aby otrzymać pyszną sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat sławnej włoskiej sałatki caprese, w której świeżą bazylię zastąpił aromatyczny sos ziołowy z dodatkiem czosnku. Taka wersja smakuje mi o wiele bardziej (w końcu jestem miłośnikiem czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowo-bazyliowym 157

Szybki obiadek dla miłośników kuchni włoskiej. Pyszne i delikatne pulpeciki z mięsa z indyka gotowane z gałązką z pomidorów. Jak pewnie już wiecie, najwięcej pomidorowego aromatu jest właśnie w łodygach, które je łączą i na których rosną, dlatego też nie wyrzucajcie ich po kupnie pomidorów. Dodając taką łodyżkę do gotowania sosu lub ryżu, nadaje świetny delikatny pomidorowy posmak. Spróbujcie! Składniki

Klasyka Gotowania
Pappardelle po sycylijsku – z filecikami anchois i czosnkiem 265

gotowego sosu wrzucamy ugotowany makaron i 2 łyżki wody z gotowania, wszystko razem dokładnie mieszamy tak, żeby drobinki z sosu obkleiły makaron. Rozkładamy porcje na talerze i posypujemy chrupiącą bułką i startym serem. NA MAKARON 300g mąki włoskiej makaronowej Tua Farina (do kupienia w sieci Piotr i Paweł, Alma, Selgros) 3 jajka M 3 łyżeczki wody mąka do podsypania

Karo in the Kitchen
Spaghetti z kurczakiem i brokułami 218

dużo, a mimo wszystko byłam strasznie syta. Więc jest to najlepszy moment na powrót do zgrabnego gotowania :) Dzisiaj proponuje spaghetti z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym. Ja dodałam do tego jeszcze prażone orzechy włoskie, żeby wzbogacić danie o zdrowe tłuszcze, ale efekt nie zadowolił mnie wystarczająco, więc w przepisie pominę orzechy.   SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI (4 porcje(...)solą i pieprzem. Jeżeli używacie śmietany 30% nie musicie się bać, że się zwarzy. W przypadku śmietany o niższej zawartości tłuszczu, nie należy jej już trzymać na ogniu. Do sosu dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Pamiętajcie, żeby ugotowanego makaronu absolutnie nie zalewać zimną wodą! Wtedy nie połączy się z sosem i zepsuje cały efekt

Zgrabne Gotowanie
Placuszki dyniowe z sosem pieczarkowym 287

zagniatamy rękami z innymi składnikami w misce. Masa ba być gęsta, tak żeby można było ręką formować placuszki. Smażymy na gorącym oleju, małe placki. Sos pieczarkowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek włoskiej lub hiszpańskiej - 500 g pieczarek - 3 gałązki rozmarynu - zioła prowansalskie - 150 g śmietany 18% - łyżka mąki do zagęszczenia - 1/2 cebuli cukrowej - sól, pieprz Na gorącą(...)dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki, dusimy około 9-10 minut, aż pieczarki się uduszą. Zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy gotujemy 5-8 minut. Dodajemy śmietanę, na sam koniec zagęszczamy sos mąką.  Życzę SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą 317

fetą.   Składniki na 2 porcje: 80g Rukoli 1 buraczek czerwony średniej wielkości 1 pojedyncza pierś z kurczaka około 300g 40g orzechów włoskich (jedna garść) 80 – 100g sera typu feta Oliwa z oliwek Sól Przyprawa gyros sos: 4 łyżki oliwy 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka miodu Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Przygotowanie: Buraka(...)kurczaka smażymy, najlepiej na patelni grillowej, przez około 12-14min. bez przykrycia. Orzechy włoskie prażymy na patelni, na małym ogniu przez 2-3 minuty. Należy uważać, aby się nie przypaliły ponieważ będą gorzkie. Z odmierzonej ilości oliwy, soku z cytryny i miodu przygotowujemy sos do polania po sałatce. Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, nakładamy na talerze najpierw rukolę, potem

Księga-Smaku
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 227

stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. *  PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie(...)danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem. Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone. Po skosztowaniu jej dania żałowałam, że nie poszłam w jej ślady.Małże jednak nie dla mnie, zostawiam je innym smakoszom. Choć danie zjadłam do końca - nie zamówiła

kolorowotorcikowo
Spaghetti z sosem szpinakowym 186

Dzisiaj kolejny przepis z  cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment

Kulinarne przygody Gatity
Penne z małżami w sosie pomidorowym 199

wystarczy przejrzeć półki w spiżarni czy lodówce i w głowie mamy gotowy przepis. Tak było właśnie z tym makaronem. Na półce miałam jeszcze słoiczek z małżami od Lidla z Włoskiego Tygodnia. jeszcze tylko kilka oliwek, puszka pomidorów, cebula i zioła. Było pysznie. Składniki: opakowanie makaronu penne kilka czarnych oliwek 1 średnia cebula 1 puszka pomidorów oregano, bazylia sól, pieprz Wykonanie(...)solą i pieprzem oraz ziołami. Chwilę pogotować na małym ogniu. Na koniec dodać pokrojone w plasterki oliwki i odsączone małże. Podgrzewać przez kilka minut. Na koniec wymieszać makaron z sosem. Podawać od razu

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania