sos włoski - 1000 przepisów (strona:16/67)

Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami 141

mielonego indyka i parmezanu. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku i ½ łyżeczki oregano 1 starty ząbek czosnku Kilka łyżek siekanej zieleniny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)tartego parmezanu, łyżkę przyprawy włoskiej, starty ząbek czosnku, 2 łyżki siekanej pietruszki. ½ łyżeczki soli i pieprzu. Wymiesza dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 2 Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Przełóż na tackę z pulpetami. Posól i popieprz. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Wstaw do środka tackę

Niedzielny kucharz
Ragoût à la bolognese 204

Ta straszna nazwa odnosi się do jednego z moich ulubionych sosów, który wcale nie jest taki straszny. Ragoût to francuska nazwa nie tyle jednej potrawy

Ratunku obiad
Makaron z klopsikami w sosie śmietanowo serowym 206

Makaron z klopsikami w sosie śmietanowo serowym z klopsikami w sosie śmietanowo serowym to przepis na pyszny i bardzo szybki obiad . Do przepisu wykorzystałam makaron orechiette

zielonacukinka
Carbonara dyniowa z boczkiem i szpinakiem 137

dyniowa z boczkiem, szpinakiem i sosem na bazie jajek to sycący, pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu przepis. Sama carbonara to tradycyjne włoskie danie, której sekretem jest nie tylko świeżo mielony pieprz i parmezan, ale także sos na bazie jajek, który nie może się za bardzo ściąć ponieważ zamiast pysznego dania wyjdzie nam makaron z jajecznicą. Przygotowujesz dania z dbałością

ale Pysznie
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 195

prezentującą kuchnię śródziemnomorską, dlatego prędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską.  Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie.  Mój(...)sobie wystarczająco tłusty i nie trzeba dodawać do niego oliwy.  W misce wymieszaj sałatę, listki mięty i figi z sosem z gorgonzoli. Posyp chrupiącym boczkiem lub Prosciutto i podawaj od razu. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z kalarepki 133

się za schabowym. Mnie i Monice bardzo smakowały! Składniki: • 2-3 kalarepki • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru • 2 jajka • 2 łyżki sosu sojowego • 100 g płatków migdałowych • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych lub tartej bułki • 4 łyżki mąki • olej do smażenia Wykonanie: • Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości(...)gotować 10 minut. • Odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. • Plastry kalarepki posypać pieprzem i kolejno panierować w mące, roztrzepanym jajku z sosem sojowym i płatkach migdałowych wymieszanych z orzechami mielonymi. • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

To co kocham
Makaron z sosem pomidorowo-czosnkowym 160

skóry, doprowadzić w garnku do wrzenia, dodać kilka listków bazylii, sól i kawałeczek cebuli.Pogotować trochę. Następnie przetrzeć.  Jeśli sos wyda się Wam za kwaśny, dodajcie łyżeczkę syropu z agawy, złamie kwaśny smak. Salsa włoska jest słodka! Wlać do cebuli i czosnku przetarte pomidory. Cebula i czosnek powinny się rozpaść w sosie. Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 388

Kolejna makaronowa propozycja z dodatkiem kurek. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Uwielbiam połączenia kurek i sosu śmietanowego. Nie ma co ukrywać,  jest to dość

Mania Gotowania
Makaron a’la Arrabbiata z kurczakiem 150

Makaron a’la Arrabbiata z kurczakiem Makaron , niezwyciężone danie rodem z Włoch , ratujące nam życie nie raz w tygodniu Sos a’la Arrabbiata , to

Ogrodnik w podróży
Kurczak w serowym sosie 531

albo w ogóle nie jem mięsa. Na dzisiaj przygotowałam coś bardziej kalorycznego, ale raz kiedyś można sobie pozwolić. Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam gorgonzolę, ten Włoski ser nadaje się idealnie jako baza do sosów i tak go dzisiaj użyłam, do tego pecorino i mamy pyszny sos! Składniki na kurczaka w serowym sosie 100 g gorgonzoli 70 g sera pecorino

Delusional Trine
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 267

Cannelloni (rodzaj makaronu włoskiego) kojarzy mi się nadziane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Ale można również dodać 1 składnik więcej i już danie robi się bardziej wykwintne. Tym składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny.   Składniki

Różne smaki w kuchni
Pesto z jarmużu i orzechów cashew 167

Jarmuż , warzywo, które od niedawna można nabyć w sklepie prawie przez cały rok. Bardzo mnie to cieszy, bo ja przepadam za jarmużem! Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję

codojedzenia
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 191

surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)- sól

Smaczne Zdrowe
Pesto z buraka liściowego Mangold 213

 Uwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam pesto bazyliowe, pesto z rukoli z bazylią, pesto z

Kulinarne przygody Gatity
PESTO ROSSO (z suszonych pomidorów) 151

Zdecydowanie moje ulubione pesto. Polecam użyć je jako baza sosów do pizzy i makaronów.  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie

Przepisy Aleksandry
KOTLECIKI MIELONE NADZIEWANE ORZECHOWĄ FETĄ 262

Kotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania