sos włoski - 1000 przepisów (strona:16/67)

Spaghetti Carbonara – przepis 156

carbonara układamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy pozostałym serem parmezan. Spaghetti Carbonara – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Gnocchi w sosie serowym Gnocchi w sosie grzybowym Artykuł Spaghetti Carbonara – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Pesto bazyliowe według metody włoskich babć 182

pesto każe miksować składniki w robocie kuchennym; nie jest to metoda wykorzystywana w tradycyjnych włoskich domach. Słowo "pesto" wywodzi się z genueńskiego "pestâ" (po włosku: pestare) oznaczającego "zmiażdżyć, zgnieść", a pierwsze wersje tego sosu były przygotowywane w marmurowym moździerzu z drewnianym tłuczkiem.  Inny stosowany przez Włochów sposób, o którym przeczytałam niedawno na tym blogu, zakłada siekanie składników ostrym

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne w sosie serowym z brokułami 263

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jeden z najszybszych sosów serowych. Do tego makaron i brokuły, więc danie jest idealne - przynajmniej dla mnie. Robię go najczęściej dla

Pasja Smaku
Tagliatelle z sosem śmietanowym 269

Młodsze dziecię zażyczyło sobie makaronowe wstążki z sosem śmietanowym. Szybki przegląd lodówki... i oto jest ! Na zrobienie sosu potrzeba dosłownie tyle czasu, ile gotuje się makaron

Kulinarne przygody Gatity
Piątek – Makaron w sosie pomidorowym 135

Orientacyjny koszt dla dwóch osób: 13 zł Poziom trudności : łatwe Przepis pochodzi książki Marcelli Hazan, amerykańskiej autorki książek kulinarnych, która przyczyniła się do popularyzacji włoskiej kuchni w Stanach, opisując proste i smaczne dania. Przygotowanie sosu pomidorowego nie może być łatwiejsze niż według tej receptury. Wystarczy trochę pomidorów z puszki, masło i cebula. Zostawione same sobie na patelni na trzy kwadranse

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym 382

Dziś  kolejne danie w stylu włoskim. Szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Jeśli chcemy aby było bardziej ekspresowe możemy oczywiście dodać gotowy sos pomidorowy. Polecam boloński z firmy ŁowiczJ  Naprawdę miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych, które możemy znaleźć w supermarketach

Mania Gotowania
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 188

Jak już pisałam poprzednio na blogu, w naszym domu uwielbiamy makaron ! No, może tylko małżonek troszkę się wyłamuje... Oczywiście większość przepisów się powtarza, ale raz na

Kulinarne przygody Gatity
Keto spaghetti all’amatriciana (Paleo, LowCarb) 92

produktu. To mniej niż wiele warzyw, nie mówiąc już o prawdziwym zbożowym makaronie… Keto spaghetti all’amatriciana Włoski klasyk w wersji low carb W połączeniu z boczkiem i sosem pomidorowym, makaron shirataki w tym wydaniu to wręcz prawdziwa ketogeniczna bomba! 🙂 Jedna porcja dania z tego przepisu to zaledwie 4,1 g węglowodanów i 23,6 g tłuszczu(...)wielką miłośniczką Włoch i wszystkiego, co z Włochami związane. W tym oczywiście kuchni włoskiej, chociaż w tym przypadku jest to miłość o charakterze platonicznym. Większość typowych dań kuchni włoskiej jest dla mnie nieosiągalna ze względu na liczne ograniczenia żywieniowe. Stąd moje usilne próby podrobienia prawdziwych włoskich smaków. Pizza z kalafiora oraz dzisiejsze keto spaghetti są na to najlepszym dowodem. Spaghetti

Modern Cave Girl
Włoska sałatka makaronowa 207

niepokojącym tempie. Pyszne składniki w formie zdrowej włoskiej sałatki makaronowej! Włoska sałatka makaronowa Składniki 200 g dowolnego makaronu pełnoziarnistego, ugotowanego według instrukcji na opakowaniu zielone oliwki pokrojone na połówki Sałata rzymska grubo posiekana 1 filiżanka pokrojonego sera mozzarella Pomidorki koktajlowe (żółte i czerwone) pokrojone w ćwiartki Sos oliwkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2-3 łyżki soku z cytryny(...)osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu aż będzie gładki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wlewamy sos do makaronowej sałatki i delikatnie mieszamy, aż otuli wszystkie składniki. Sałatkę posypujemy rozgniecionym różowym pieprzem, sezonowa sałatka makaronowa ma być przed podaniem schłodzona. Smacznego! The post Włoska sałatka makaronowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami 102

mielonego indyka i parmezanu. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku i ½ łyżeczki oregano 1 starty ząbek czosnku Kilka łyżek siekanej zieleniny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)tartego parmezanu, łyżkę przyprawy włoskiej, starty ząbek czosnku, 2 łyżki siekanej pietruszki. ½ łyżeczki soli i pieprzu. Wymiesza dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 2 Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Przełóż na tackę z pulpetami. Posól i popieprz. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Wstaw do środka tackę

Niedzielny kucharz
Ragoût à la bolognese 173

Ta straszna nazwa odnosi się do jednego z moich ulubionych sosów, który wcale nie jest taki straszny. Ragoût to francuska nazwa nie tyle jednej potrawy

Ratunku obiad
Makaron z klopsikami w sosie śmietanowo serowym 173

Makaron z klopsikami w sosie śmietanowo serowym z klopsikami w sosie śmietanowo serowym to przepis na pyszny i bardzo szybki obiad . Do przepisu wykorzystałam makaron orechiette

zielonacukinka
Carbonara dyniowa z boczkiem i szpinakiem 100

dyniowa z boczkiem, szpinakiem i sosem na bazie jajek to sycący, pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu przepis. Sama carbonara to tradycyjne włoskie danie, której sekretem jest nie tylko świeżo mielony pieprz i parmezan, ale także sos na bazie jajek, który nie może się za bardzo ściąć ponieważ zamiast pysznego dania wyjdzie nam makaron z jajecznicą. Przygotowujesz dania z dbałością

ale Pysznie
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 170

prezentującą kuchnię śródziemnomorską, dlatego prędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską.  Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie.  Mój(...)sobie wystarczająco tłusty i nie trzeba dodawać do niego oliwy.  W misce wymieszaj sałatę, listki mięty i figi z sosem z gorgonzoli. Posyp chrupiącym boczkiem lub Prosciutto i podawaj od razu. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z kalarepki 109

się za schabowym. Mnie i Monice bardzo smakowały! Składniki: • 2-3 kalarepki • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru • 2 jajka • 2 łyżki sosu sojowego • 100 g płatków migdałowych • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych lub tartej bułki • 4 łyżki mąki • olej do smażenia Wykonanie: • Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości(...)gotować 10 minut. • Odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. • Plastry kalarepki posypać pieprzem i kolejno panierować w mące, roztrzepanym jajku z sosem sojowym i płatkach migdałowych wymieszanych z orzechami mielonymi. • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

To co kocham