sos włoski - 1000 przepisów (strona:7/67)

Pizza z tuńczykiem i rukolą 172

łyżka olejułyżką otrębów pszennych Sos: Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Zioła włoskie Szczypta cukru Dodatki: 125 g mozzarelli (u mnie kulka light) Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 garście rukoli Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę z solą  i otręby pszenne, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże(...)następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Następnie ułożyć na nich pokrojoną lub startą mozzarellę i tuńczyka z puszki.  Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut

Fabryka pomysłów
Warzywne placuszki 217

który wzbogaciłam przyprawą włoską. Całość podałam z sosem czosnkowym, ale równie dobrze może to być śmietana z dodatkiem szczypiorku. Poza tym te placuszki są  bardzo syte. Składniki na ok. 10 sztuk: 1 nieduża cukinia ½ marchewki lub 1nieduża Pół małej cebuli 1 nieduży pomidor 1 jajko 4 łyżki mąki Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię(...)kostkę. Pomidora obrać, pozbyć się nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać jajko, mąkę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą włoską. Składniki połączyć ze sobą. Placuszki smażyć na odrobinie oleju. Podawać  z ulubionym sosem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Gruszka z serem kozim i zielonym pieprzem 139

nawet chłopakom smakowała, ale pewnie tylko dlatego, że nie wiedzieli, iż jedzą kozi ser Składniki: • 2 duże gruszki • 150 g twardego sera koziego • orzechy włoskie • zielony pieprz marynowany • sos balsamiczny Wykonanie: • Gruszki ze skórką pokroić wzdłuż w 1/2 cm plastry. • Na każdym plastrze gruszki położyć plaster sera koziego. • Na serze ułożyć(...)połówki orzecha włoskiego i kilka ziaren zielonego pieprzu. • Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w temp. 200 st.C przez 10-15 minut. • Gotowe gruszkowe kanapki pokropić sosem balsamicznym

To co kocham
Sałatka z rukolą 192

Zamiast gotowych sosów możemy przygotować własny - minimalnie wydłuży to czas przygotowania. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 garści rukoli 1 duża papryka czerwona 8 pomidorków koktajlowych 2 torebki sosu francuskiego lub włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Sposób przygotowania: Sałatę lodową płuczemy i targamy liście na drobniejsze kawałki. Dodajemy umytą i pokrojoną w paseczki paprykę oraz pomidorki(...)szklanki wsypujemy zawartość torebek, dolewamy oliwę i wodę, dokładnie mieszamy (przepis na opakowaniu podaje, aby na każdą torebkę dać po 3 łyżki, ja daję te proporcje na 2 torebki). Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy

Kolorowy Przepisownik
Parmezan - skład, historia, produkcja 203

dodatkowe kilogramy, sportowcom i osobom starszym. Ser ten doskonale odżywia bez obciążenia układu trawiennego. Wszystkie podane wartości są określane dla sera Parmezan. Piszę o tym dlatego, ponieważ wielu producentów włoskich produkuje coś na kształt sera parmezan, podpisując jedynie swój wyrób jako „Ser typu Parmezan”, niestety ta odmiana tego sera nie ma nic wspólnego prawdziwym serem parmezan i nie zawiera tych(...)Włochów, ser produkowany w regionach: Parmy, Emilia-Romania, Bolonii, Mantua i Modeny. - Grana Padano - ser lekko słodki, posiada delikatny aromat. - Grangusto Pastissimo - ma ostry, charakterystyczny smak. Idealny do sosów i potraw włoskich. Produkując sery włoskie konsorcjum nadaje im określony kolor, określając ich stopień dojrzałości.  I tak sery: - 18 miesięczne mają kolor czerwony - 22 miesięczne mają kolor srebrny - 30 miesięczne

Gotuję Testuję
Spaghetti z sosem serowym i chrupiącym pangrattato 212

wrzącą osoloną wodę na 2 - 3 minuty i jest gotowy. Sos serowy robi się tyle aż rozpuści się ser czyli dość szybko. Polecam serdecznie pyszny makaron we włoskim stylu. Spaghetti z sosem serowym i chrupiącym pangrattato. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 304

herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej.Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej i gdy zobaczyłam ten przepis, skojarzenie z sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak  tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej(...)przyprawami. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Nasmaruj dłonie olejem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż na niej kolejne porcje klopsików aż usmażą się na złoto. W środku powinny pozostać różowe.  Przełóż usmażone klopiki do naczynia z sosem pomidorowym. Dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i gotuj na małym

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekka alternatywa dla tłustych dodatków na pizzy? Zobacz propozycje. 194

zrezygnuj z grubego ciasta w stylu amerykańskim. Ogranicz także ilość sera do minimum – nie jest zatem wskazana pizza serwowana jako „quattro formaggi”. Ponadto jedz pizzę na wzór włoski – bez dodatkowego sosu na wierzchu. A jeśli już musisz mieć sos, wybierz ten na bazie jogurtu, rezygnując z majonezu

W kuchennym oknie Ewy
RISOTTO z warzywami 287

dwie małe) pół bakłażana pół ogórka 1 pomidor 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk sos sojowy oliwa lub olej Sposób przygotowania: Ryż gotujemy – dodajemy do niego przyprawy i zalewamy wodą. Następnie gotujemy do wchłonięcia wody i przykrywamy. Pokrojoną cebulę podsmażamy z posiekanym czosnkiem

Via Gusto
Kalafior pod beszamelem. 199

Składniki: Kliknij aby powiększyć 1 kalafior 0,5 kg pieczarki 25 dkg. groszek zielony mrożony 20 dkg. ser mozzarella 1 garść posiekanych włoskich orzechów Przygotować sos beszamelowy: ¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola 191

Makaron z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola – to był obiad w stylu „co zostało w lodówce” więc dodaliśmy do niego jeszcze resztę

Pociąg Do Kuchni
Makaron z sosem cytrynowym 741

Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron

Poezja smaku
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 257

Cannelloni, czyli zwinięty w grube rurki makaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara(...)gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g mielonej

Kulinarna Pokusa
POMIDOROWY SOS DO PIZZY I MAKARONÓW 265

Przepis na wyborny sos do pizzy (przepis na pyszną znajdziecie TUTAJ). Jest to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie zmieniać podług Waszych gustów. Sos ten można używać

Przepisy Aleksandry
Sałatka z wędzonym kurczakiem na bazie sałaty lodowej 360

pomidorków cherry 1 mała puszka czerwonej fasoli sos 8 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka pikantnego keczupu 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano zioła włoskie do smaku Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt, keczup i majonez. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Gotowy sos odstawić aby smaki się przegryzły. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć

Monia miesza i gotuje