Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 218skórkę z mandarynki. Solimy do smaku. Całość smażymy około 5 minut delikatnie mieszając. Z garnka, w którym gotuje się makaron, odlewamy ok 1/3 szklanki wody, przyda się do sosu, gdyby okazał się za suchy.Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z ragu. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeśli wydaje się wam za „suchy”, można dodać 2 łyżki wody, aby stał(...)necie spotkałam sie z dyskusja na temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu. I taka ciekawostka, to co pół świata nazywa sosem bolognese Włosi po prostu nazywają ragù
Mia Cucina Sofieta
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich 244jest pyszny! Nie tylko świetnie równoważy ziemisty posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba. Sałatkę podałam z dodatkowym sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu.P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań(...)letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do Bartosza, Lejdi, Martynosi, Mirabelki i Panny Malwinny, aby sprawdzić, co oni przygotowali. Składniki pesto z orzechów włoskich. Pesto to we Włoszech ogólna nazwa dla wszystkich sosów, nie tylko tego sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się zarówno w sałatce, na kanapce
Chilli Czosnek i Oliwa
Marchewki i jabłka pieczone w orzechowo-miodowym sosie (Carote e mele arrostite con miele e noci) 219Pieczone marchewki z jabłkami w miodowym sosie z dodatkiem orzechów włoskich i świeżego tymianku doskonale komponują si ę z daniami głównymi, pasuj ą do wielu dań mięsnych, jarskich lub potraw z ryb. Marchewka jest chrupiąca , bardzo aromatyczna, jabłka miękkie a miodowa salsa nadaje daniu dodatkowego słodko-kwaśnego smaku i aromatu(...)marchewek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem; polewamy 2-3 łyżkami oleju. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę octu jabłkowego oraz 2 łyżki miodu. Naczynie wyjmujemy z piekarnika. Marchewki polewamy przygotowanym sosem, posypujemy drobno pokrojonymi orzechami
La grande e la piccola cuoca
Przepyszny cytrusowy łosoś Gravlax 259otarta z 1/3 pomarańczy skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/3 pomarańczy Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: 1. Rybę umyj i dokładnie osusz. 2. Wymieszaj w miseczce cukier, sól, pieprz i koper włoski. 3. 1/4 mieszanki rozsyp po dnie półmiska/brytfanki, w której będziesz marynować rybę(...)lodówki na 24-48h. 9. Po tym czasie zdejmij z ryby nadmiar marynaty przy pomocy noża. 10. Gotową rybę krój w bardzo cieniutkie plasterki i serwuj na kanapkach. Sos musztardowo-miodowy: 1. Wymieszaj wszystkie składniki. 2. Podawaj do marynowanego łososia. Smacznego! Citrus Gravlax Smon Ingredients: about 250-300g fresh raw salmon fillet with skin 2 teaspoons of salt
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 253Dzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa(...)koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou. Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa
Chilli Czosnek i Oliwa
Ognista słodycz z grilla na lazurowym wybrzeżu 325Czas przygotowania: 30 min Składniki: – ananas – brzoskwinie – gruszki – rukola – ser pleśniowy lazur – orzechy włoskie – przyprawa Grill ognisty Galeo Sos: – oliwa z oliwek lub ulubiony olej tłoczony na zimno – miód – ocet winny biały – sok z cytryny – przyprawa do sałatek Galeo – świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1. Ananas i brzoskwinie(...)ognisty Galeo i grillujemy z obu stron do momentu pojawienia się charakterystycznych pasków. 3. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. 4. Rukolę myjemy, a ser kroimy w kosteczkę. 5. Na talerzu układamy rukolę, ogniste owoce, prażone orzechy oraz ser lazur. 6. Składniki na sos mieszamy razem i polewamy nim sałatkę
Podwójnaporcja
Co jeść na diecie 194KASZĄ BULGUR I ŁOSOSIEM SAŁATKA GRECKA Z QUINOA SAŁATKA TABBOULEH SAŁATKA NICEJSKA CARPACCIO Z BURAKA CARPACCIO Z CUKINII OMLET Z BIAŁEK Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ BOEUF BOURGIGNON DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI PULPETY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM PIECZONY KALAFIOR KREM Z POMIDORÓW ZUPA JARZYNOWA (możesz
nietylkopasta.pl
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 161aromatycznym bukiecie pełnym dojrzałych owoców, suszonych śliwek, pieprzu i korzennych przypraw. Wino o mocnej, bogatej strukturze, jedwabistych taninach i eleganckim finiszu. Dobrze komponuje się z mięsnymi sosami, grillowanym mięsem i włoskimi wędlinami. De Stefani Kreda Refosco zdecydowanie najsmaczniejsze wino od tego producenta (choć wszystkie są zdecydowanie godne polecenia). Wino o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych owoców, suszonych śliwek
królestwo garów
Dietetyczny łosoś na sposób azjatycki 224łyżeczka soli) 1 papryka 1 czerwona cebula 200g ananasa świeżego lub z puszki 1 mała puszka zielonego groszku 2 łyżki sezamu 2 łyżki słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka oleju Sos sojowy Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, tzn. około 10-12 minut od zawrzenia, ale najlepiej go pilnować i co pewien czas przemieszać. Po ugotowaniu przepłukujemy ryż
Smakowy Raj
Suszone pomidory w oliwie z ziołami 251Przepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła suszone pomidory z Włoch, a potem sama zalewała je oliwą. Dzisiaj suszone pomidory są dostępne
Kulinarne przygody Gatity
Pasta all'arrabbiata 197Klasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się świeżych pomidorów, ale poza sezonem sprawdzą się również te z puszki.Składniki na 2 porcje:200 g makaronu4 pomidory2 ząbki czosnku2-3 papryczki chilli2 łyżki oliwyszczypta solinatka pietruszkiser pecorino lub parmezan Pomidory sparzyć wrzątkiem
wyzwania kuchenne
Spaghetti z sosem a'la bolognese 238Każdy zna, każdy lubi. Gdzieś czytałem, że ile włoskich gospodyń domowych, tyle przepisów na sos bolognese do makaronu. Nie wiem, który jest oryginalny, które składniki są obowiązkowe, a które absolutnie profanują to klasyczne danie. Wiem też, że ja za każdym razem robię je z innymi składnikami, zależnie od nastroju - czasem bardziej pikantne, czasem bardziej aromatyczne. Dzisiejszy przepis ma zdecydowanie złożony
Wyprawy kulinarne
Spaghetti aglio olio 245kolejne danie idealnie pasujące do wakacyjnych klimatów. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne i sycące spaghetti aglio olio. Ten klasyczny dla kuchni włoskiej makaron bazuje na sosie z czosnku i ostrej papryki, który wzbogaciłem aromatem pietruszki i dodatkiem parmezanu. Do przygotowania spaghetti użyłem: 300 gram spaghetti pełnoziarnistego, 70 ml wysokiej jakości oliwy z oliwek
Wyprawy kulinarne
LINGUINE AGLIO, OLIO E PEPERONCINO 224Aglio, olio e peperoncino to makaron z oliwą, czosnkiem i chilli. Jest to danie pochodzące z włoskiego regionu Abruzzo. Tradycyjnie sos podaje się ze spaghetti, ale według mnie linguine też dobrze pasuje :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze
Przepisy Aleksandry
Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni 228Makaron strozzapreti z bakłażanem, białą kiełbasą i opieńkami Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy bakłażan
Mia Cucina Sofieta