kolejny przepis na muffiny marchewkowe. tym razem upiekłam muffiny z marchewką, ananasem i włoskimi orzechami. Użyłam również mąki grahamki….nie, nie to nie żadne dietetyczne muffinki, bo zawierają sporo cukru. Dodatek mąki grahamki nie jest przyczyną aby nazwać te muffinki dietetyczne. Do muffinów ugotowałam karmelowy sos. Lubicie karmelowy sos? To najprostszy sos do deserów, na który składają się(...)używam 2 łyżki golden syropu. Do muffinów podwoiłam proporcje. Jeszcze ciepłe muffiny jedliśmy z waniliowymi lodami i malinami, polane karmelowym sosem. Deser wypas! Muffiny marchewkowe Składniki: na 16 sztuk 180 g pszennej mąki 150 g mąki grahamki 70 g włoskich orzechów 1½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko 250 g cukru 2 marchewki 100 g ananasa z puszki
codojedzeniaMimo że dokładnie widzisz co jest na talerzu, smak i tak jest zadziwiający. Sos pomidorowy przenika w głąb cukinii, nadając jej wyjątkowy smak, a świeża bazylia dodaje całości charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Składniki (2 porcje): 1 cukinia 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa(...)Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy na mocniejszym ogniu do momentu, aż utworzy się sos i odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy. 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich, bazylię, rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy
My Culinary Artlubię focaccie? Focaccia to włoski chlebek, coś jak podstawa pizzy, bez sera i sosu pomidorowego. Co ciekawe, to każdy region Włoch, ma swoją odmianę focacci. Jako typowe dodatki do focacci stosuje się oliwki, rozmaryn, szałwię, cebulę, pomidory czy gruboziarnistą sól. Jest prosta do zrobienia i dość uniwersalna. Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko
Mieszam w Garnkuprzetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony i smakują tak jak pomidory powinny smakować. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. W sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast gotowego koncentratu pomidorowego, pomidory krojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwitamin i minerałów . Zwróćcie również uwagę na grubość ciasta, im cieńsza pizza tym mniej kalorii. 2) Sos tylko domowy, bez tony cukru, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Przygotowany z dobrej jakości przecieru i koncentratu, jeżeli mamy własnej roboty to już wersja luksus. Oczywiście taki sos mamy możliwość dosmaczyć według własnych upodobań i w tym miejscu od razu przechodzimy do punktu(...)dół). RADA: Można piec pizze na żeliwnej patelni (kamieniu), którą nagrzewamy razem z piekarnikiem, następnie wysuwamy kratkę z patelnią na której kładziemy ciasto, smarujemy sosem i układamy dodatki. Artykuł Pizza grahamka FIT | Zdrowsza wersja włoskiego przysmaku pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meCook time 50 min Total time 1 godzina 20 min Sezonowa zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem w pomidorowym sosie. Lekki, wegetariański obiad. Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 2 serki typu włoskiego (np. capri) 3 jajka 1 ząbek czosnku ¾ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu 300 g szpinaku łyżeczka oliwy sok i skórka z połowy cytryny
Cooking for EmilyPrzepyszny sos z porcini, ponieważ nie miałam naszych polskich suszonych borowików- kupiłam włoskie porcini, które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz- kamienne grzyby, w Holandii -eekhoorntjesbrood-chleb wiewiórki :), w Hiszpanii -panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako o prawdziwym
Smaki Edytyjeśli nie, to przynajmniej większość osób. Zawsze smakują, zawsze się udają, niezmiennie podbijają serca nowych konsumujących. Łatwe w przygotowaniu, sycące i przypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej
W kuchni Karmel-itkiczyli penne all'arrabbiata . Arrabbiato z włoskiego oznaczy wściekły , co można dosłownie przetłumaczyć na wściekle pikantny makaron . Pierwszy raz wypróbowałam tego dania w jednej z nadmorskich restauracji i tak wpasował się w moje gusta, że postanowiłam odtworzyć ten smak w swojej kuchni. Prościej być nie mogło - do stworzenia aromatycznego sosu wystarczyły mi czarne oliwki, czosnek, cebula
Kuchnia EllieBaked potato. Składniki: 1 duży ziemniak 10 dag twaróg biały 1 łyżeczka czerwona czubryca 4 suszone włoskie pomidory 1 mała posiekana drobno cebulka 1 łyżka śmietana 18% 4 zielone szparagi 6 oliwek zielonych kiełki rzodkiewki Sos żurawinowy: 2 łyżki żurawina suszona 2 łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki
Kulinarny karnet ChristopheraWreszcie znowu możemy delektować się pysznymi kurkami. Sezon trwa niedługo więc korzystajcie. Moja pierwsza propozycja na makaron z kurkami, niebawem pojawi się jeszcze inna wersja.
Mania GotowaniaCoś mnie włoskie smaki w głowie. I pewnie ta sałatka nie ma nic wspólnego z Włochami, ale dla mnie taka jest. Pomidory i mozzarellą plus solidna garść ulubionej sałaty. Do tego pyszny dressing i mamy super sałatkę do pracy czy szkoły. Idealna także na kolację. U mnie z bułką z pestkami dyni. Składniki :* sałata roszponka* kulka mozzarelli(...)pomidory* 2 korniszony* sól , pieprz * 2 łyżki oliwy z oliwek* łyżeczka musztardy Przygotowanie :Na dnie naczynia połączyć oliwę z musztardą i przyprawami. Przykryć sos sałatą, pokrojonym pomidorem i tartą mozzarellą. Ja wykorzystałam ser typu włoskiego. Całość posypać pokrojonym korniszonem. Przed jedzeniem wymieszać. U mnie z pieczywem, ale sama sałatka jest pyszna i da się nią najeść. Można dodać różne
Magiczne Życie Martyoliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
Miksturownikzielonej1 sałata rzymska100 g sera typu greckiegoświeża natka pietruszkisuszona bazyliapapryka czerwona w proszkusól, pieprzSKŁADNIKI i przygotowanie sosu vinaigrette:6 łyżek oliwy z oliwek1 łyżka soku z cytrynaszczypta soli, pieprzu i cukru1 łyżeczka musztardy dijon*możemy dodać suszone zioła ( bazylia, tymianek, koper włoski)Wszystkie składni łączymy se sobą w miseczce za pomocą rózgi do ubijania na gładki sos.PRZYGOTOWANIE sałatki(...)kurczaka.Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy porwane liście sałaty rzymskiej, a na niej pokrojoną paprykę, bakłażana, cukinię, ser gracki i usmażone polędwiczki z kurczaka. Wszystko polewamy sosem vinaigrette i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
kulinarnyJa