sos włoski - 1000 przepisów (strona:20/67)

Włoska piada z chorizo i mozzarellą 143

Piada to włoski chlebek w postaci placków. Można w nią zawijać co dusza zapragnie aby w rezultacie zajadać przepyszne dania. Dorwałam już przepis na włoską

Moje Małe Czarowanie
Pizza z chorizo, serami i czarnymi oliwkami 111

camembert 10 czarnych oliwek bez pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić go innym sosem np. czosnkowym. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oliwki przecinamy na pół. Na ciasto

Programista w kuchni
Spaghetti alla carbonara 103

skąd taka nazwa, ponieważ carbonarę podobno wymyślili alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Oryginalna włoska carbonara to makaron, boczek, żółtka i ser. Jednak obecnie sos sporządza się z dodatkiem tłustej śmietany. Danie jest przez to bardzo sycące, sos jest kremowy, a całość niesamowicie pięknie pachnie parmezanem i boczkiem. Bardzo

MyCookBook.pl
Pesto z rukoli z bazylią 145

Kolejna odsłona pesto, dzisiaj na bazie rukoli i ziaren słonecznika. Ostatnio stałam się wielbicielką pesto, smakuje mi do wszystkiego ! W zanadrzu mam jeszcze do wypróbowania przepis

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 120

Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest  podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową  focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjne gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym z nutką chilli 149

kaszy to mielone w kapuście ;) Podkreślam: to moje subiektywne zdanie, oparte na doświadczeniach z dzieciństwa:)Do tradycyjnych gołąbków przygotowałam tym razem nieco mniej tradycyjny sos pomidorowy z nutką chilli. Zdecydowałam się też na kapustę włoską, bo z taką mi bardziej smakują, a polecam ją też każdemu, kto nigdy nie robił gołąbków, bo łatwiej je zawinąć!;)Ja przygotowuję gołąbki w piekarniku

Kraina Tysiąca Smaków
Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego 122

kawałki i dodać do garnka z koprem włoskim. Dolać szklankę wody i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Zmiksować i dodać namoczone wcześniej i odcedzone rodzynki oraz rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminku. Doprawić solą i cukrem do smaku. Szalotkę zeszklić na oliwie, dodać śmietankę i gotować do momentu zredukowania sosu. Przyprawić solą, pieprzem i posiekaną kolendrą. Łososia(...)grillu. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Na talerz wykładamy łyżkę puree z jabłek i kopru, układamy rybę i polewamy sosem z szalotki i śmietany. Podajemy z ryżem. Artykuł Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
10 przepisów na włoskie sosy do makaronu (10 ricette di sugo al pomodoro) 167

oliwkami, z wędzonym boczkiem, z rukolą, z imbirem a może wolicie tradycyjny sos pomidorowy bez dodatków, który wybieracie?  A jeżeli macie ochotę na przygotowanie domowego makaronu zapraszam Was do zbioru moich przepisów na  przepyszny makaron jak u włoskiej mammy  i ciekawostek oraz porad jak przygotować makaron al dente . Polecam Wam serdecznie i życzę(...)capperi e con le olive, con la pancetta affumicata, con la rucola, con lo zenzero o anche liscio, quale farà al caso Vostro? A Voi la scelta! Buon appetito :) SOS POMIDOROWY Z ZIOŁAMI (SUGO AL POMODORO CON ERBE AROMATICHE) SKŁADNIKI 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 1 szalotka 1 łyżeczka  cukru 1 ząbek czosnku

La grande e la piccola cuoca
Pierś z kurczaka po włosku 377

pyszny i soczysty. Polecam!! Piersi z kurczaka po włosku         Składniki: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki włoskiej ser mozzarella w kulce lub w kostce zioła prowansalskie 2 pomidory tymianek 1 łyżka sosu sojowego czosnek granulowany papryka ostra pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekrajmy wzdłuż, tak aby uzyskać z każdej dwa kotlety. Przyprawiamy i odstawiamy

Mania Gotowania
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 287

Coś na szybko, coś na ciepło. Coś, co z pewnością wszystkim posmakuje. Inspirowana słoneczną Italią moja wariacja na temat klasycznej włoskiej przekąski, jaką jest bruschetta. Każdemu się uda, a efekt w postaci ochów i achów ze strony konsumentów jest murowany. Do dzisiejszej wyprawy użyłem: 2 bułek typu ciabatta, puszki pomidorów w puszce, 150 gram sera mozarella, 1 szalotki, 2 dużych(...)czosnek, które lekko zeszkliłem smażąc około 2 minuty. Po tym czasie dodałem do rondla całą zawartość puszki pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem i podgrzewałem na wolnym ogniu

Wyprawy kulinarne
Risotto z kurczakiem i kurkami 141

Risotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 187

przecież to żmudna robota…mówię Wam dla tego smaku warto! Składniki na obiad dla 2 osób/ 25 dag makaronu paccheri/grube krótkie rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach  w sosie własnym Princes 30 dag serka ricotta 10 dag startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera 1 pęczek botwinki 1 młoda cukinia 200 ml słodkiej śmietanki 22-30% Sól morska(...)nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut, podajemy od razu po wyjęciu z pieca . Najlepiej smakuje z białym dobrze schłodzonym półwytrawnym winem. Pyszny obiad w stylu polsko włoskim z wiosennym tuńczykiem w roli głównej  J Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest

Wanilia i Kardamon
Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą 163

Kuchnia fusion... co to jest ? Z czym to się je ? Ilu kucharzy, tyle różnorakich propozycji. Teoria mówi, że  jest to łączenie ze sobą

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie 193

Gołąbki uwielbiamy! Najbardziej te z młodej kapusty. Ale i z włoskiej też robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki :* pół kilograma mięsa mielonego z łopatki* 1/4 główki kapusty* 2 torebki ugotowanego ryżu* cebula* ząbek czosnku * sól , pieprz* jajko* 3 łyżki kaszy

Magiczne Życie Marty
Stek z tuńczyka z pieczonymi ziemniaczkami i chrupiącą surówką 181

wysmażony. Jeśli zależy nam na średnio wysmażonej porcji 2 min/na każdą stronę, krwisty po1 min/na każdą ze stron. SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Koper włoski i jabłko kroimy w cienkie plasterki, natomiast orzechy lekko siekamy. Sos przygotowujemy przez wymieszanie składników. Łączymy wszystkie dodatki razem i polewamy dresingiem tuż przed podaniem. Sałatkę dekorujemy koperkiem. PIECZONE ZIEMNIACZKI ZE SKÓRKĄ Ziemniaki dokładnie umyć

Kierunekuchnia
Zapiekanka z bakłażanami i kurczakiem! 245

kształcie koła plastry bakłażana, zalej masą jajeczną - zapiekaj 55 minut w temp 200stopni C Zapiekanka jest bardzo smaczna ja podałam z sałatą z sosem miodowo-musztardowym! Smacznego! SPRÓBUJ TAKŻE: ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEMPIZZA WŁOSKA Z MOZARELLĄ SZASZŁYKI POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Zapraszam również

SMYKWKUCHNI
Italia kusi a Orient nęci 208

Już Marco Polo łączył kuchnię włoską z chińską .A co by było gdyby suszone pomidory skusiły sos sojowy ? Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni