Pomidorowe kuleczki z czerwonej soczewicy (VEGAN) 166smaku i ugniatamy na jednolitą masę. Z masy formujemy niewielkie kuleczki (nieco większe niż orzech włoski). Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i oprószonym płatkami jaglanymi. Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Podajemy z sosem pomidorowym, kaszą/ryżem, ulubionymi warzywami i natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia Ellie
Oliwy z oliwek i różne sosy- moje propozycje 199Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moją opinią odnośnie oliwy z oliwek i innych sosów, których używam. Efekt końcowy dania uzależniony jest od składników jakich użyjemy, oliwa z oliwek powinna być zawsze najlepszej jakości. Ja wybieram najczęściej te włoskie , czasami hiszpańskie. Zawsze nie filtrowane i z pierwszego tłoczenia. Musicie czytać etykiety by nie kupić oliwy z wytłoczyn oliwek
SMYKWKUCHNI
Sałatka z łososiem, zielonym grejfrutem, żurawiną, makaronem i świeżą kolendrą 188okazję naprawdę warto zrobić i każdemu polecam :) Składniki: 200g filetu łososia 2 mini sałaty włoskie 1 zielony grejfrut 1/2 pomarańczy pęczek świeżej kolendry (pół krzaczka) garść żurawiny suszonej 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz Sos: 1 cytryna 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 2-3 łyżeczki miodu szczypta papryki ostrej(...)osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze (około 10-13 minut). Zdejmujemy skórę, studzimy. Makaron gotujemy w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Sałatę włoską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, szarpiemy liście i układamy je w naczyniu, w którym podamy sałatkę. Następnie rozkładamy kawałki zielonego grejfruta (ja część ząbków obrałam ze skórki, a wszystkie przecięłam
Kolorowy Przepisownik
Makaronowa zapiekanka z pulpecikami z kurczaka (Sformato di pasta con polpettine di pollo) 226primo assaggio. Non posso quindi che consigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :) **** Klasyczne danie kuchni włoskiej uwielbiane chyba przez wszystkich, i tych dużych i małych ;) zapiekany makaron z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealne danie na rodzinny obiad, w sam raz na zbliżającą si ę niedziel ę. Polecam Wam serdecznie ;):) INGREDIENTI (4 porzioni) Sformato
La grande e la piccola cuoca
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, FENKUŁEM I KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI 213osób Czas przygotowania: ok. 20 min Składniki: ● 3 duże twarde gruszki Konferencja ● 2 fenkuły najlepiej z zieloną nacią ● 150 g orzechów włoskich ● 1 łyżka miodu ● 1 łyżka masła ● 200 g sera Lazur (lub sera Saint Agur) ● ½ cytryny Sos winegret: ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki octu balsamicznego z białego wina (?lub octu jabłkowego) ● pieprz, sól Przygotowanie : Przygotuj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 192życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u mnie kokardki) 1 opakowanie szpinaku baby około 8 sztuk suszonych pomidorów 3 garście orzechów włoskich 2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz zioła prowansalskie 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów 3 łyżki oleju z ziołami (tego ze słoika w których były suszone pomidory) 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szpinak myjemy, pomidory
kruche babeczki
Pizza z salami na spodzie z pełnoziarnistej tortilli 199pizza smakuje tak jak ta prawdziwa, włoska, tradycyjna! Nie oszukuje. Nie miałam pomysłu na obiad. Miałam tortillę. Salami też. Raz dwa zamieszałam sos, rozgrzałam piekarnik, poukładałam wszystko, upiekłam.. i po 10 minutach byłam w szoku. Smak jak tradycyjnej pizzy! Wiadome.. nie jest identyczna, ale tak podobna i mająca jedynie 400 kcal (cała!) zamiast 2000-3000... to zdecydowanie
Czarnawisienka
Włoskie chlebki piada z małżami i oliwkami 205Danie szybkie, pyszne i znikające szybciej niż je zrobimy. Polecam na obiad, kolacją czy przystawkę, zawsze dobrze smakuje. Następnym razem pokuszę się sama upiec chlebki piada
Moje Małe Czarowanie
Penne razowe z boczkiem i czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie 181Słoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:400 g makaronu razowego penne200 g wędzonego boczku12
kulinarnyJa
Łopatka pieczona w czerwonym winie 172Dziś do mojej potrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego CelebroSkładniki na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki Przygotowanie: Wszystkie składniki prócz
Proste Potrawy
Makaron z krewetkami i pesto z orzechów brazylijskich 221szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota! Składniki: - krewetki opakowanie - orzechy brazylijskie miseczka jak poniżej na zdjęciu - bazylia świeża 1 doniczka - limonka - oliwa z oliwek najlepiej włoska ewentualnie hiszpańska - sól morska - spaghetti Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Za pomocą blendera miksujemy orzechy, bazylię(...)pancerza, smażymy na maśle klarowanym i oliwie z oliwek, zalewamy sokiem z limonki, smażymy całość dość krótko krewetki mają być jędrne, a nie gumowate. Solimy dodajemy pieprz cytrynowy. Jak sos na patelni troszkę odparuje, krewetki łączymy z 1/3 pesto. Resztę pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy udekorowane bazylią! Smacznego! Pozdrawiam cieplutko! Smacznego
SMYKWKUCHNI
Quinoa z fenkułem i ośmiornicą 194oliwek kilka kropel sosu piri piri (opcjonalnie) pieprz sól Wykonanie: Fenkuły i cebulę kroimy w półplasterki, razem z oliwkami układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy plasterki obranych ze skórki pomidorów kumato. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i robimy sos - obieramy malinówkę i blendujemy ją z oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem piri piri. Polewamy warzywa(...)wstawiamy do piekarnika na około 25 minut, po tym czasie dodajemy kawałki ośmiornicy z puszki i zostawiamy na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy natką kopru włoskiego i podajemy z gorącą quinoą
Quinoa Raz!
Rozmarynowy łosoś w papilotach 193łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu • 4 łyżeczki startego parmezanu • 1/2 szklanki białego wina Sos musztardowy z rukolą • 2 garści rukoli • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 2 łyżeczki musztardy • 3 łyżki orzechów włoskich • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Łososia skropić cytryną, posypać solą i pieprzem cytrynowym. Na każdym kawałku(...)wierzch łososia. • Pergamin zawinąć i skręcić na bokach jak cukierek. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 15 minut. • Zmiksować wszystkie składniki sosu, doprawić. • Podawać łososia w papilocie z sosem w sosjerce
To co kocham
Sałatka z tuńczykiem i ajwarem 258Sałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić
Pij soki wyciskane
Muszelki z Sosem Burrito! 302miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Podczas przygotowywania sosu makaron ugotowałam w osolonej wodzie.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Salento White Stone włoskiej firmy Ballarini
Blondynka Gotuje