Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana di zucca) 184Latem podzieliłam si ę z Wami moim ulubionym przepisem na włoską parmigian ę z bakłażanem , zapiekankę w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i parmezanu, nieziemsko pachnącą bazyli ą i oregano. Dziś chciałam podzielić si ę modyfikacj ą mojego letniego przepisu i bakłażana zamieniłam na królową warzywnych straganów
La grande e la piccola cuoca
BURACZANE SPAGHETTI 193też spaghetti z marchewki. Też pyszne. Zapraszam Was na moją propozycję na wykorzystanie tego warzywa. Składniki: 20 dag spagetti z buraka kilka kostek sera feta kilka włoskich orzechów kilka pistacji surowych garść rukoli sos; 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu lipowego sól,pieprz Wykonanie: Spagetti z buraka gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie
Z Majeczką w kuchni
Kulinarny Rzym 217naturalnością i prostotą. Nieprzesadzone przepisy, dania, w których postawiono przede wszystkim na wyśmienite produkty i świeżość. Lekka kuchnia, pełna magii... Wypróbujcie sami koniecznie! Tiramisu... Wspaniała włoska kawa... Klimatyczne kawiarnie... Znakomita szarlotka z sosem waniliowym... Tiramisu... Fettuccine... Cukinia Cytryna Karczochy Znajdźcie chwilkę w swoim życiu i wyruszcie do Rzymu... Polecam z całego serca
Kuchnia Pani Wiosny
Razowa pizza z kurczakiem 223łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy
NaKońcuJęzyka
ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA 209głównie inspirowałam się przepisem Gaitri Pagrach-Chandra) i nie pojawia się w nich sos (zastępuje go roztarty pomidor zmieszany z mięsem mielonym). W moim przepisie sos musiał być, więc jest to mały włoski akcent. Czyżbym niechcący przygotowała danie kuchni fusion? Jeżeli interesuje Was, jak smakuje połączenie kuchni włoskiej z turecką, koniecznie przygotujcie etli pide. Jest pyszne (piszę
Przepisy Aleksandry
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 364przygotowuje dla gości w restauracji. Zwane parmigiana di melanzane, składa się z plastrów bakłażanów, które po usmażeniu, przekłada się serem i sosem pomidorowym i zapieka. To było to! Zastąpię bakłażany moimi cudnymi paisonami i stworzę nową wersję tego włoskiego klasyka. Czym prędzej podpytałam koleżankę o przepis i przygotowałam dzisiejszą propozycję. Zapiekanka smakuje bardzo włosko - pomidory, ser i bazylia(...)melanzane oznacza po włosku bakłażany. Parmigiana to klasyczna zapiekanka warzywna pochodząca z południowych Włoch, a dokładniej Neapolu. Danie jest również popularne w całej Kampanii, a także Kalabrii i na Sycylii. Aby przygotować klasyczną parmigianę należy pokroić bakłażana na cienkie plastry, obsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania, przekładając warstwami sosu pomidorowego, mozzarelli, parmezanu
Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti Carbonara – przepis 233carbonara układamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy pozostałym serem parmezan. Spaghetti Carbonara – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Gnocchi w sosie serowym Gnocchi w sosie grzybowym Artykuł Spaghetti Carbonara – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku
Pesto bazyliowe według metody włoskich babć 243pesto każe miksować składniki w robocie kuchennym; nie jest to metoda wykorzystywana w tradycyjnych włoskich domach. Słowo "pesto" wywodzi się z genueńskiego "pestâ" (po włosku: pestare) oznaczającego "zmiażdżyć, zgnieść", a pierwsze wersje tego sosu były przygotowywane w marmurowym moździerzu z drewnianym tłuczkiem. Inny stosowany przez Włochów sposób, o którym przeczytałam niedawno na tym blogu, zakłada siekanie składników ostrym
Chilli Czosnek i Oliwa
Penne w sosie serowym z brokułami 311Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jeden z najszybszych sosów serowych. Do tego makaron i brokuły, więc danie jest idealne - przynajmniej dla mnie. Robię go najczęściej dla
Pasja Smaku
Tagliatelle z sosem śmietanowym 322Młodsze dziecię zażyczyło sobie makaronowe wstążki z sosem śmietanowym. Szybki przegląd lodówki... i oto jest ! Na zrobienie sosu potrzeba dosłownie tyle czasu, ile gotuje się makaron
Kulinarne przygody Gatity
Piątek – Makaron w sosie pomidorowym 197Orientacyjny koszt dla dwóch osób: 13 zł Poziom trudności : łatwe Przepis pochodzi książki Marcelli Hazan, amerykańskiej autorki książek kulinarnych, która przyczyniła się do popularyzacji włoskiej kuchni w Stanach, opisując proste i smaczne dania. Przygotowanie sosu pomidorowego nie może być łatwiejsze niż według tej receptury. Wystarczy trochę pomidorów z puszki, masło i cebula. Zostawione same sobie na patelni na trzy kwadranse
Niedzielny kucharz
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym 437Dziś kolejne danie w stylu włoskim. Szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Jeśli chcemy aby było bardziej ekspresowe możemy oczywiście dodać gotowy sos pomidorowy. Polecam boloński z firmy ŁowiczJ Naprawdę miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych, które możemy znaleźć w supermarketach
Mania Gotowania
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 256Jak już pisałam poprzednio na blogu, w naszym domu uwielbiamy makaron ! No, może tylko małżonek troszkę się wyłamuje... Oczywiście większość przepisów się powtarza, ale raz na
Kulinarne przygody Gatity
Keto spaghetti all’amatriciana (Paleo, LowCarb) 156produktu. To mniej niż wiele warzyw, nie mówiąc już o prawdziwym zbożowym makaronie… Keto spaghetti all’amatriciana Włoski klasyk w wersji low carb W połączeniu z boczkiem i sosem pomidorowym, makaron shirataki w tym wydaniu to wręcz prawdziwa ketogeniczna bomba! 🙂 Jedna porcja dania z tego przepisu to zaledwie 4,1 g węglowodanów i 23,6 g tłuszczu(...)wielką miłośniczką Włoch i wszystkiego, co z Włochami związane. W tym oczywiście kuchni włoskiej, chociaż w tym przypadku jest to miłość o charakterze platonicznym. Większość typowych dań kuchni włoskiej jest dla mnie nieosiągalna ze względu na liczne ograniczenia żywieniowe. Stąd moje usilne próby podrobienia prawdziwych włoskich smaków. Pizza z kalafiora oraz dzisiejsze keto spaghetti są na to najlepszym dowodem. Spaghetti
Modern Cave Girl
Włoska sałatka makaronowa 265niepokojącym tempie. Pyszne składniki w formie zdrowej włoskiej sałatki makaronowej! Włoska sałatka makaronowa Składniki 200 g dowolnego makaronu pełnoziarnistego, ugotowanego według instrukcji na opakowaniu zielone oliwki pokrojone na połówki Sałata rzymska grubo posiekana 1 filiżanka pokrojonego sera mozzarella Pomidorki koktajlowe (żółte i czerwone) pokrojone w ćwiartki Sos oliwkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2-3 łyżki soku z cytryny(...)osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu aż będzie gładki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wlewamy sos do makaronowej sałatki i delikatnie mieszamy, aż otuli wszystkie składniki. Sałatkę posypujemy rozgniecionym różowym pieprzem, sezonowa sałatka makaronowa ma być przed podaniem schłodzona. Smacznego! The post Włoska sałatka makaronowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię