sos włoski - 1000 przepisów (strona:8/67)

QUINOA Z MARCHEWKĄ, KALAFIOREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 187

ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Quinoa gotujemy od 20-30 minut (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu(...)dodatkiem oliwy i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, różyczki kalafiora, rozdrobnione orzechy włoskie, następnie dodajemy starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem oraz curry. Smażymy chwilę (nie za długo) tak aby warzywa pozostały al dente. Na koniec łączymy

wege i kropka
Żeberka w sosie pomidorowym 178

Żeberka w sosie pomidorowym Pomyślałam sobie dzisiaj, w ten chłodny poranek, że przydałoby się zjeść coś konkretnego na obiad, nie tracąc dużo czasu na jego przygotowanie

zielonacukinka
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 239

marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich dodać do sosu soku i skórkę ze świeżej cytryny) 4 chlebki pita, własnej roboty(...)włoski pokrój wzdłuż na ćwiartki a następnie w cienkie paski. Posiekaj pęczek koperku i wszystko wymieszaj. Rybę wyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu (wystarczy po 3-4 minuty na stronę). Pity podgrzej chwilkę w piekarniku. Chlebki pita przekrój na pół, a powstałe kieszonki wypełnij kawałkami ryby i surówką. Polej składniki sosem jogurtowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym. 251

bardzo smaczną polecam do pieczonych, smażonych czy grillowanych mięs, zwłaszcza drobiu :) Składniki - mała kapusta pekińska ( lub połówka większej ) - duża marchewka - kilka gałązek zielonej cebulki lub szczypiorku - saszetka sosu czosnkowego z ziołami włoskimi Fanex - sól do smaku Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miseczki, do kapusty dodaję utartą na grubych oczkach tarki marchewkę i posiekana cebulkę. Doprawiam do smaku solą, polewam

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 196

Jest tradycją włoskich rodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem bolońskim i beszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio.   Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek

Mia Cucina Sofieta
Pesto alla genovese 160

Każdy miłośnik włoskiej kuchni zna zielony sos pesto. Ten fantastyczny sos wywodzi się z Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii. Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty). Potrzebujemy (na 2 porcje):- 15 g parmezanu- 15 g sera pecorino- 30 g świeżych listków

W mojej holenderskiej kuchni
Spaghetti bolognese 232

wasz ulubiony sos do makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Parmigiana z selera korzeniowego (zapiekanka z serem i sosem pomidorowym) 178

serem i sosem pomidorowym. Jakiś czas temu jedna z Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Wtedy wymyśliłam tę jesienno-zimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym.  Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają się we wspaniały comfort food na włoską nutę . Wiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Moje włoskie przyjemności 277

margherita zawsze się sprawdzi! Ostatnio moje serce podbiła najłatwiejsza chyba pizza na świecie. Pizza z kurczakiem i sosem bbq z dużą ilością mozzarelli i kolendry (uwielbiam!) jest przepyszna! Co ciekawe, Włosi lubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem(...)pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią . Przypominam też moje ukochane mule. Mam ich wiele na moim blogu i trudno było mi wybrać te najlepsze bo wszystkie są przepyszne. Jednak zdecydowałam się pokazać Wam właśnie te w sosie z białego wina i sera pleśniowego . Obłęd! I na koniec gwiazda włoskich deserów – tiramisu ! Ten nigdy

karmelowy
Fusilli z ragu alla bolognese 209

Bolognese – to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać

Z Kuchni Do Kuchni
Borówki pod pierzynką - deser na niedzielne popołudnie 208

deser w świeżych owoców. Zapraszam więc do wypróbowania: Składniki  na dwa pucharki: 200 g borówek 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru sos karmelowy garść orzechów włoskich  Wykonanie: Borówki miksujemy blenderem i dodajemy roztopioną w niewielkiej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy całość.  Przekładamy masę do pucharków. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder

ciastkarnia na kruchym spodzie
Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi 258

można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej pasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych wypraw na grilla , taktując je jako lekką sałatkę(...)pracy czy szkoły. Czy dacie się mu uwieść? Składniki  (na 1 porcję) : 1 duża cukinia 1 łyżeczka płatków chili (lub 1 świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody duża szczypta cynamonu duża szczypta kuminu świeżo

Food Square
Spaghetti carbonara 437

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny włoski przepis bazuje na sosie z samych jajek, jednak w większości polskich przepisów znajdziemy dodatek czosnku i śmietany. Pyszny parmezan często zastępujemy serem żółtym. Mimo tych różnic danie jest nadal przepyszne. Jest niezwykle

Kuchnia Pełna Pasji
Zielone knedle z brokułami i szpinakiem w sosie orzechowym 338

soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie rączkami. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto – gdyby było za rzadkie, dosyp trochę mąki. Z ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli i włóż knedle. Gotuj około 20 minut. Składniki KNEDLI 20 dag ugotowanych ziemniaków 1-1,5 szklanki mąki 20 dag brokułów(...)cytryny i wymieszaj wszystko. Knedle wyłóż na talerze i polej sosem. Obficie posyp tartym parmezanem. Całość możesz podać z pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną surówką. Składniki SOSU 10 dag orzechów włoskich 5 łyżek miodu 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami

Eat me! Fit me!
Tagiatelle z cukinią w sosie mascarpone 304

Makaron tagliatelle z miękką, a jednocześnie chrupiącą cukinią oraz prażonymi orzechami włoskimi. Całość otulona w delikatnym, aksamitnym sosie na bazie serka mascarpone. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 150g makaronu tagliatelle 1 cukinia 250g serka mascarpone 50g orzechów włoskich sól pieprz czarny oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki tymianku Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie(...)Kiedy serek się rozpuści dodać uprażone orzechy. Do sosu włożyć makaron i przemieszać, aż cały oblepi się sosem. Podawać gorące. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z patelni , Makarony , Obiad , Obiad na szybko Tagged: cukinia , mascarpone , orzechy włoskie

https:KKuchniaMniam