łyżce wody (żeby była gęsta). Każdy pasek kurczaka maczamy w jajku a następnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy do mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek majonezu i 2 przeciśnięte przez praskę
VioletoweKucharzenierazie potrzeby dosładzamy do smaku. PIERZYNKA : Śmietanę ubijamy z cukrem i jajkiem. Dodajemy olejek pomarańczowy i podprażone chwilę płatki migdałów. CAŁOŚĆ : Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym. Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości. Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki. Układamy obok siebie w naczyniu. Całość polewamy sosem pomarańczowo – migdałowym. Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej
Ostra na Słodkojajecznica, ale nie tym razem, tym razem jest pizza, ale jajko musi być, nie ma innej opcji. Idę odkopać walizkę. Jeszcze tylko 4dni. To już? Wczoraj udało mi się uwiecznić (prawie) wszystko co zjadłam, a więc pokazuje wam jeszcze mój wczorajszy jadłospis. I. Naleśniki z kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkami II. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem
More food, love and dreamsbardzo smaczna propozycje na śniadanie - Pancakes ! Składniki: 100ml mleka 1 jajko 1szkl mąki 1/2 jogurtu naturalnego 50g masła 1 łyżeczka sody 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu olej Wszystkie składniki razem wymieszać, piec z dwóch stron na rozgrzanej olejem patelni. Można podać z ulubionym składnikiem. Ja polałam sosem czekoladowym( z ekstraktu owoców!) i owocami. Inspirowałam się przepisem
Chocolate Stop TemptingOdcedziłam, ale nie przelewałam zimną wodą. Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło. Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być
bastalenamleka.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jajko, dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól, rozpuszczony smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami [olej] . Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim rozłożyć ciasto. Posypać przyprawą do pizzy, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Rozłożyć dowolne dodatki. Zetrzeć ser żółty. Posypać oregano
Moje domowe kucharzeniezetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Rewelacyjna, oparta na staropolskiej recepturze przyprawa myśliwska. Mieszanka najwyższej jakości przypraw i ziół idealnie się nadaje do wszelkiego rodzaju potraw myśliwskich, korytek góralskich, dziczyzny, baraniny, sosów. Przyprawa myśliwska ma niepowtarzalny aromat i smak. Skład:sól,bazylia,cebula
Moje domowe kucharzeniecieście, pyszne połączenie. Chrupiąca sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego
SMYKWKUCHNIDokładamy ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki i wbijamy całe świeże jajko + bazylia, sól i pieprz.Wyrabiamy do czasu , gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki i kroimy kopytka. Całośc gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie wody. Można tak ugotowane kopytka polac sosem gulaszowym z surówką ( ja tak podałam ) Smacznego
Słodkości i nie tylkofarszem w sosie, z cytrynowa nuta.Nie tylko pieknie wygladaja,smakuja rowniez wyjatkowo.Jesli tylko upolujesz czosnek niedzwiedzi lub przyniesiesz go z wycieczki do lasu,wyprobuj koniecznie ten przepis.Polecam! Skladniki na 4 porcje ( 8 nalesnikow): 60 g swiezego czosnku niedzwiedziego (garsc) szczypta soli 2 lyzki oleju-do ciasta 150 g maki-dalam orkiszowa jasna 300 ml mleka 2 jajka maslo ghee(...)pokrojona marchew i przesmazyc razem kilka minut.Dolac smietane oraz mleko.Posolic ,przyprawic pieprzem,przykryc i dusic okolo 10 minut. z ciasta nalesnikowego upiec 8 nalesnikow.Upieczone nalesniki trzymac w cieple.Marchewke w sosie smietanowym doprawic starta skorka cytrynowa i napelnic farszem nalsniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodajemy 2 całe jajka, sól, pieprz, majeranek. Przelewamy masę do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, kaszką lub bułką tartą formy. Pieczemy w 200 stopniach ok 1,5 godziny (do suchego patyczka). Dalej wersja jest moja: po ostygnięciu kroimy w grube plastry i podsmażamy z obu stron na patelni aż będą chrupkie i rumiane. Podajemy z sosem czosnkowym: 1 część śmietany
Z butelką mleczka w tlekebaby, klopsiki i inne cuda, które pewnie jedliście w czasie Waszych urlopów. Z wakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla) - ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar , a z Grecji gyros i souvlaki . Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa , ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza , np. dorady , krewetek(...)potrzeby dodawać do niej jajka czy bułki tartej. Następnie masę mięsną odstawia się na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Bardzo podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy, co się w naszym mięsku znajduje:) Kefty możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy
Chilli Czosnek i OliwaTakie zwykłe jedzenie a ludzie często szukają przepisu, jak je zrobić... I prawie wszystkie przepisy na placki zawierają jajko. Osobiście też je tak wcześniej robiłam, no
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdrugiej mieliśmy do dyspozycji: 1 ziemniaka, 1 cukinię, 1 pomidora, boczek Żeby wykorzystać wszystkie składniki wpadłam na pomysł żeby zrobić placki z cukinii z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym. Zgadnijcie czego nie można robić z puree... Na pewno NIE ubijać mikserem, to się kończy bardzo źle, już wiem z własnego doświadczenia - właśnie tak odpadłam z programu. Ziemniaki mnie zmiażdżyły. Głupota(...)które były smaczne. :) Tutaj link do filmiku. Dlatego postanowiłam w domu jeszcze raz spróbowałam zrobić i wyszło wszystko pysznie . A więc... Do dzieła! Składniki: 1 cukinia 1 jajko około 4 łyżki mąki 1 ziemniak 1 łyżka masła gałka muszkatołowa sól pieprz 1 pomidor zioła prowansalskie Przygotowanie: Na początku wstawiamy obrane, pokrojone ziemniaki w kostkę do zimnej, osolonej wody
Gotowanie, czyli hobby dla każdegotakie z lodami, mi smakowały z bitą śmietaną i ciepłym sosem malinowym. Prawdziwą furorę jednak zrobiły te z karmelizowany figami - obłędnie pyszne i rozpustne. Figi w lepkim sosie karmelowym same w sobie smakują bajecznie, a ułożone na gofrach z bitą śmietaną ( prawdziwą! ) smakują wyśmienicie. Nie można się im oprzeć. I tak, wiem, to już dawno nie sezon na świeże figi(...)figami Składniki: (na 8-10 gofrów) 200 g mąki pszennej 65 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 85 g masła 300 ml mleka 1 jajko karmelizowane figi: 8 fig 50 g cukru 50 ml wody dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić
Pożeraczka, czyli raz adobrze