zrobiła się jajecznica, dlatego te zabiegi są tu kluczowe. Do zahartowanych jajek dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy ją, aby nie było żadnych grudek. Gotową mieszaninę wlewamy powoli do rondelka z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając. Wstawiamy rondelek na mały gaz i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję budyniu. Jeśli jednak wydaje Wam się rzadki, rozprowadźcie
Nerds Kitchenkoperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ... Wykonanie: Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem (ja biorę pół na pół), dodajemy sól, pieprz
Walijskie Pichceniepatelni i przyprawić solą oraz pieprzem. Koper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem. Zapiekać
Złote przepisysmażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami lub z czerwonym barszczem
Apetyczna babeczkapekińska -1/2 główki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: NALEŚNIKI Z mąki, jajek, mleka, wody, soli robimy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy grubsze naleśniki. FARSZ Mięso mielone smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, przyprawę curry, papryczkę chili, sos tao tao. Jak dodamy przyprawy, mieszając dusimy jeszcze trochę na wolnym
Kuchnia Danusiłyżek majonezu, 2 łyżki musztardy, natka pietruszki. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Białka oddzielamy od żółtek i kroimy w kosteczkę. Pokrojone białka układamy na dnie przezroczystej miski. Kolejną warstwę robimy z pokrojonej w kostkę szynki konserwowej. Rozsmarowujemy na niej połowę sosu przygotowanego z wymieszanego majonezu z musztardą. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, zostawiając trochę
Aga w kuchnioryginalnym dodatkiem do wędlin, jaj i wszelkiego rodzaju sosów. Inspiracja Kucharnia z moimi małymi zmianami. Świąteczny chlebek rozmarynowy z żurawiną Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek masła, pokrojonego na małe kawałki 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatitypieczarek starty ser. Nakladamy farsz , zwijamy. Rozbijamy jajko, obtaczamy w mace, w jajku , a na koniec w bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu. Przygotowalam salatke- pokroilam drobno kapuste pekinska- posolilam , dodalam cukru- odstawilam na 10 min. Na grubych oczkach starlam dwie marchewki, pol cebuli, skroilam szczypior. Wymieszalam. Sos- 2 lyzki majonezu 250 ml jogurtu greckiego sok z pol cytryny
Smaki Edytycukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy: - 200ml jogurtu naturalnego - 2 gałązki mięty - szczypta cukru - szczypta soli - parę kropel cytryny (uwaga: kalafiorowe chmurki wspaniale smakują również z sosem czosnkowym:) Składniki na zalewę zagotować, do wrzątku wkładać umytego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakojarzą się z ciepłym indyjskim klimatem :) Zobaczcie jak pięknie rozświetla nastrój takie danie. Czyż nie robi się cieplej :) Słoneczne curry z warzywami, a na dodatek kotlety ryżowe z jajkiem (4 osoby) Składniki do curry: 2 duże czerwone papryki 1 średniej wielkości młoda cukinia 1 duża cebula 2 garści fasolki szparagowej, zielonej 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 duże(...)smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka masła
vegetaniejajka w ten sposób.! Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Sałatka z KusKus A oto nasza sałatka z kuskus smaczna zdrowa i pożywna Składniki: 150 gram kuskus 1 cebulka dymka z szczypiorkiem 6 pomidorków koktajlowych 1 mała żółta papryka pół ogórka zielonego ( szklarniowego lub 2 gruntowe) sól oraz pieprz Sos(...)soku z cytryny następnie mieszamy dokładnie doprawiając solą i pieprzem. Sałatka świetnie nadaję się do samodzielnego dania lub z jakimś dodatkiem na moim załączonym zdjęcia sałatka podana jest z jajkami po benedyktyńsku ( sposób ich przygotowania w innym przepisie). Smacznego
Sprawdzone przepisy kulinarnePodaje się go na zimno z ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą albo mięsem. My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero. Wyszło smacznie i.... piekielnie ostro, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, ten dodatek możecie pominąć. Do serwowania użyłam ceramiki - ładnie(...)jajek i szczypty soli) opcjonalnie zioła dodane do makaronu (świeża bazylia, natka pietruszki lub trybula) 6 dużych pomidorów (około 600 g) 4 ząbki czosnku, obrane sól i świeżo zmielony pieprz duża garść bazylii grubo posiekanej (nie miałam w domu, więc zastąpiłam szczypiorkiem, posypując nim makaron) 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeni Moje uwagi: dodaliśmy dwie łyżki stołowe piekielnie ostrego sosu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrilla. Świetne są z różnymi dodatkami. Kiedyś przygotowywałam je podobnie do tradycyjnych mielonych, dzisiaj dla odmiany w innej wersji. Inspiracją był przepis z kolorowej prasy. Wyszły przepyszne, do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu, dowolna sałata lub grillowane warzywa i mamy szybki, przepyszny obiad, idealny na upalne, letnie dni. Świetne są także na zimno, do kanapek. Składniki: - 500g mielonego mięsa(...)ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki oregano - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1/2 pęczka natki pietruszki - kilka listków świeżej mięty - 1 jajko - 1-2 łyżki bułki tartej (dałam jedną) - patyczki do szaszłyków ( u mnie 6) - oliwa z oliwek (pominęłam) - sok z cytryny (pominęłam) Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki
Smaczne Zdrowekurczaka pokrojone w cienkie paski są połączone z kruchą sałatą lodową, pomidorkami i czerwoną cebulą, posypane mixem prażonych ziaren słoneczniku, dyni i orzeszków pini, tuż przed podaniem zostają skropione sosem winegret (vinaigrette). Ta sałatka wygląda apetycznie i wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto! Tym razem panierka została przygotowana z pełnoziarnistych Corn Flakes wymieszanych z czerwoną papryką(...)panierowanym kurczakiem : SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 sałata lodowa 1 pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku pomidorki koktajlowe 1 czerwona cebula 1 jajko + 1 łyżka mleka płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella wraz z papryką wsypujemy do woreczka i rozdrabniamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjestem niezmiernie szczęśliwa, że liczba cały czas się zmniejsza! Dzisiaj proponuję nietypowe, pełne zdrowia, obfite w zielone rośliny kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z dodatkiem listków bazylii oblane sosem jogurtowo-bazyliowym, które są banalnie proste w wykonaniu i każdy, kto nigdy nie robił klusek, czy kopytek będzie w stanie je przyrządzić. Założę się, że takich jeszcze nie jedliście :) Przepis(...)ugotowanego, obranego bobu - 130g mąki (dałam ryżową) w razie potrzeby więcej - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku - łyżeczka suszonego majeranku - 15 listków bazylii - 1-2 ząbki czosnku - jajko - sól, pieprz Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Koperek i szczypiorek siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz
Be Fit Be Strong