sos do jajek - 5296 przepisów (strona:207/354)

Tarta porowa z boczkiem 197

minut.  W miseczce mieszamy trzepaczką rozmącone jajka i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Gdy ciasto się podpiecze,  elikatnie ściągamy papier i  wykładamy na nie nasz por z boczkiem.  Całość zalewamy równomiernie masą jajeczną.  Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.  Tarta świetnie smakuje z sałata skropiona sosem winegret.  To danie ma tę zaletę

Smakuj życie!
Pasztet z cukinii i soczewicy 179

też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką miałam fantazję – ale nie jest niezbędna :) Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 250 g czerwonej soczewicy   3 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 marchewka 1 cebula (może być razem

Trzeci talerz
Tartaletki z kurkami 124

około 10 minut. Wyjąć rozmaryn i odłożyć. W miseczce połączyć jajko ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Schłodzone ciasto rozwałkować, podzielić na części i wypełnić tartaletki (posmarowane wcześniej masłem). Ponakłuwac spod i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Wyjąc, napełnić farszem z kurek, na wierzch wylać sos śmietanowy. Piec kolejne 15 minut. Smacznego! Przepis z modyfikowany

Moja Galeria Smaku
Pieczeń mielonka z ciecierzycy i dyni (bez glutenu) 120

będzie dobrym rozwiązaniem na kanapki, a po dodaniu jakiegoś chłodnego sosu, będzie można zjeść jako przystawkę lub przegryzkę bez mięsa. Składniki : 100 g zmielonej gotowanej ciecierzycy 10 zblanszowanych młodych listków jarmużu (u mnie fioletowy) 100 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku ćwiartka drobno pokrojonej czerwonej papryki 100 g startej dyni 2 jajka kilka suszonych śliwek łyżeczka mielonego kminku płaska łyżeczka suszonego czosnku

Weekendy w domu i ogrodzie
Karp w migdałach 388

rybnego, czerwonego wina i rodzynek. Musiałam przekonać się, czy to połączenie się sprawdzi. Nastawiłam się na dyskusje, że rodzynki... że karmel... że to nie do karpia... itp. itd. Jednak sos okazał się rewelacyjny! Po prostu doskonale komponuje się z karpiem, dlatego gorąco polecam na Wigilijną kolację i nie tylko. Składniki na 4 porcje: Karp 800 g karpia (2 płaty(...)kolei w mące, jajku, płatkach (w dalszym ciągu tylko od strony mięsa). Oliwę rozgrzać (ale nie za mocno) na patelni, włożyć rybę płatkami migdałowymi do dołu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia pierwszej partii przygotować drugą, a potem również usmażyć. Obsmażone kawałki karpia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować sos. Sos 10 g cukru

Pełny talerz
Mielone z kapustą i sosem grzybowym 177

posiekać Ryż ugotować i ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK 2: Uformowane kotlety spanierować w bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut

smacznieinatemat
Indycze pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowo-pietruszkowym 84

Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkami, posiekana cebulką i czosnkiem, koperkiem i pietruszką, oraz przyprawami wedle uznania. Tworzymy z nich małe kuleczki. Z wywary wyciągamy już ugotowane i miękkie warzywa, wsadzamy mięsne pulpeciki - kuleczki i gotujemy ok 10 minut. W czasie ich gotowania robimy sos. Do śmietany dodajemy serek topiony oraz bardzo drobno posiekaną

ClauditteMissCooking
Stromboli 164

prostokąt. Na każdą porcję ciasta nakładać po 2 łyżeczki sosu pomidorowego, 2 plasterki wędliny, 3 łyżeczki farszu a całość przykryć plastrem żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonym kminkiem oraz solą czosnkową. Zostawić w ciepłym miejscu

Krakowskie smaki Ani
Kotlety ryżowe 310

pieczarki, cebulę, jajka wrzucamy do dużej miski. Dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy :)  Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju z pestek winogron.  Można je podawać z dowolnym sosem, ja wybrałam wersję z sałatką z pomidora i ogórka

Lawendowe Niebo
Wigilijny śledź po szwedzku 249

łyżki oliwy, 2 łyżeczek ostrej musztardy, 1 łyżeczek miodu, 1 jajka, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie przystawki, będącej rodzajem prostej sałatki śledziowej zajmuje kilka minut, nie wymaga wielu składników, ale daje znakomity efekt, pozwalający na spróbowanie śledzia w trochę innym wydaniu - ze słodkim akcentem żurawiny i pikantno - słodko - kwaśnym sosem. W celu przygotowania sałatki cebulę pokroiłem w drobną kostkę

Wyprawy kulinarne
Kotlety z kalafiora i fety w panierce z płatków żytnich 147

miękkości kalafior mieszamy z serem feta ma gładką masę. Dodajemy jajko, pieprz i posiekany koperek oraz szczyptę czosnku granulowanego. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach żytnich albo w otrębach. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety bardzo smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku.  kotlety z kalafiora

Bon Appetit Małgorzaty
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 165

jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą Składniki na 10 klusek: 300-350 g mąki orkiszowej 700 100 ml mleka 2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyzeczki suchych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki stopionego masła 2 jajka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem.Gdy się rozpłyną,dolać ciepłe mleko.M

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kotlety jajeczno-pieczarkowe... 141

drobno razem z pieczarkami z cebulą do masy dodać jajko, pieprz, kucharek, czosnek, wsypać tartą bułkę i dobrze wszystko wyrobić tak, aby masa była dość zwarta i można było formować kotlety na gorącym mocno oleju smażyć kotlety obsypane tartą bułką smaczne kotlety jajeczne można podać same lub z sosem pieczarkowym i surówkami jakie lubisz.....SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z grochu z kaszą bulgur 173

zeszklić na oleju. Do masy grochowej  dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek|pietruszkę, doprawić pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu i 1 łyżeczki chrzanu cytrynowego

Anioły w kuchni
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 467

piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g  A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego i np. musztardy. Majonez jest wykluczony, nawet ten light! Łyżka majonezu: 166 kcal! Łyżka majonezu light: 121 kcal! Łyżka jogurtu naturalnego: 15 kcal! Łyżka musztardy: 18 kcal Składniki na 4/5 tortilli: 1 jajko 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szkl. mleka

Czarnawisienka
Sałatka z kurczakiem 174

talerzu układamy sałatę, Pomidora kroimy na 4 plasterki. Ugotowane jajko na twardo obieramy i kroimy na 4 części. Rozbitą pierś kurczaka marynujemy w przyprawach z fix u , wymieszanych z olejem. Przekładamy do papierowej torebki i smażymy z obu stron. Następnie kroimy kurczaka w paseczki i układamy na sałacie. Sos przygotowujemy z wyciśniętego czosnku, wymieszanego z oliwą z oliwek i tymiankiem

Aga w kuchni
Roladki z rukolą i żółtym serem 159

posmarowałam rozbitym jajkiem z wierzchu oraz wlałam jedną łyżeczkę jajka do środka każdej roladki, by sie podczas pieczenia nie rozleciały Ułożyłam na posmarowanej blaszce i piekłam około 30 min. w temp. 180 stopni C Pieczenie udaje się też w prodiżu.Świetnie pasują do czerwonego barszczu .   A i z sosem czosnkowym, pycha

Proste Potrawy
Kotlety z ryżu 157

masła lub oleju bułka tarta, sól pieprz Jak robimy Jajka drobno posiekać i wymieszać z ryżem , dodać jako surowe , łyżkę masła lub oleju, siekaną zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu  z obu stron. Podawać z pikantnym sosem  pomidorowym,  grzybowym i surówką. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł 579

dobrze odsączoną cukinią, kurczakiem, cebulą i koprem dodajemy 1 jajko, ok. 5 łyżek mąki i jeszcze nieco pieprzu oraz soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli cukinia puściła Wam za dużo wody do ciasta, dodajcie jeszcze 1 lub 2 łyżki mąki. Jeśli planujecie jeść placki bez sosu czosnkowego (który jednak jest fajnym dodatkiem, więc nie polecamy z niego

Nerds Kitchen
Karp w migdałach według Karola Okrasy 107

roztrzepane widelcem jajko oraz migdały. Karpia obtaczamy w mące oraz jajku. Następnie tylko od strony mięsa w migdałach. Na rozgrzanej oliwie z oliwek układamy płaty karpia migdałami do dołu. Smażymy na złoty kolor i przekładamy na drugą stronę. Ponownie smażymy. Wykładamy na talerz. Na tej samej patelni szybciutko robimy sos: wsypujemy cukier i rodzynki. Czekamy aż cukier zacznie się karmelizować

Kolizje Smaków
Wytrawne tartaletki ze szpinakiem i łososiem 317

spody nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Po wyjęciu ciast na każde wyłożyć porcję usmażonego szpinaku i łososia i zalać je masą jajeczno-śmietanową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje, a wierzch nieco się przyrumieni

wyzwania kuchenne
Parowańce, pampuchy, kluski na parze...smak moich chwil spędzonych z babcią. 252

owocowym ew.waniliowym. Innym wariantem jest podanie parowańców z sosem pieczarkowym ( przepis potem:)) Pysznie smakują również odsmażone na maśle, na rumiano. A o to pampuchy w trakcie wyrastania :) Składniki: 1 opakowanie drożdży 100 g  1,5 szkl. mleka  6 łyżek cukru  1 torebka cukru waniliowego 32 g  1 jajko  0,5 kg mąki  3 łyżki

Olikowa kuchnia
Pulpeciki w pomidorach 137

Delikatne, mięsa kuleczki z pysznym sosem na bazie krojonych pomidorów. Do tego młode ziemniaczki i może ogórek małosolny ? Rewelacyjny obiad, zdrowy i smaczny. Składniki : * 0,5 kg mięsa mielonego - u mnie z udek kurczaka * cebula * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki płatków bądź otrębów owsianych * jajko * sól, pieprz  * puszka krojonych pomidorów * łyżeczka cukru trzcinowego * łyżka oliwy z oliwek  * świeże

Magiczne Życie Marty
Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 188

pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową . Pyszne! Scroll down for recipe in English Pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym (12 standardowej wielkości muffinów) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej(...)uniwersalnej 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 170 g jogurtu greckiego 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi) 3 łyżki cukru Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Pieczeń rzymska 138

Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład i sposób wykonania nie różni się aż tak bardzo od typowych kotletów(...)zimnej przystawki, zarówno na co dzień jak i od święta. Pieczeń rzymska 2015-03-31 10:49:20 Popularna zimna przystawka z mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie

Kulinarna Pokusa
998. Ryżowe eksperymenty & Kilka pomysłów na ... 203

sosem truskawkowym  *z mąki ryżowej, płatkami ryżowymi, mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, z ubitym białkiem  Mały eksperyment, trochę tego, tego i tamtego, bo nie mogłam się zdecydować. A wyszło coś obłędnego < 3 Kochana mamusia kupiła morele i czereśnie < 3 Przepis: 35g mąki ryżowej 15 mąki pszennej 20g płatków ryzowych 1/4 szklanki mleczka kokosowego ok.70g jogurtu naturalnego jajko(...)czerwona soczewica, pomidory z puszki, cebula, koncentrat) ryż z mleczkiem kokosowym; z groszkiem i fasolką  lody banan-ricotta, z truskawkami  dom. tortilla z pieczonym kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym  marchewkowe batoniki owsiane z daktylami i masłem orzechowym

More food, love and dreams
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 198

sosu)  świeży tymianek. Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko(...)godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas podlewając. W ostatniej fazie na ok. minutę przed wyjęciem z pieca roladę posypać świeżym tymiankiem.  Po wyjęciu z naczynia zlać sos i zagęścić go śmietanką.  Smacznego

Delicious Titbits
Kacze udka z figami 158

łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki oliwy sól pieprz Umyć udka osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą oraz  pieprzem. Zostawić w chłodnym miejscu na  godzinę.   Jedną figę pokroić na ćwiartki . Polać łyżką(...)szklanki wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem z dna brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i zwiększyć temperaturę do 200°C aby skórka się przyrumieniła. Pozostałe figi naciąć na krzyż, ale nie do końca

Wiem co jem
Svíčková na smetaně s knedlíkem 219

nada mu o wiele lepszego smaku :). Bardzo polecam to danie szczególnie na fajny obiad w gronie rodziny bądź przyjaciół który to przyrządzicie wspólnie. Dla 2 osób mięso i sos, knedliki na 4-5 osób Czas przygotowania: ok. 3 godziny Składniki: 2 kawałki udźca wołowego ok 200g 2 łyżki śmietany do deserów 36% 25g suszonej włoszczyzny  Smalec - najlepiej domowej roboty(...)angielskie Pieprz czarny mielony Sól Himalajska 1 i 3/4 szklaki mąki pszennej (ja miałem pod ręką akurat tortową) + zapas do dosypywania 1 szklanka mąki jaglanej 125ml mleka 1 jajko EKO 25g świeżych drożdży piekarskich pół łyżeczki cukru Przygotowanie: 1/ Mięso nakłuwamy i nacieramy smalcem a następnie pieprzem i tymiankiem(Odstawiamy do przegryzienia się smaków albo pomijamy). Następnie mięso obsmażamy

Kuchnia PROzdrowotna
Calzone 208

lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić do drugiego wyrośnięcia, można od razu piec. Włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 200stopni) i piec ok.25min. Kilka minut przed końcem pieczenia sprawdzić czy nie ma konieczności wyjęcia ciut wcześniej. Można podawać z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajduje się tu kliknij . Smacznego

W kuchni u Moniki
Wegetariańskie cheeseburgery 190

lekko przestygnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, jajko, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżyć ręce w zimnej wodzie i uformować kotleciki. Ułożyć je na blaszce i piec około 30 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Podałam je w bułce z dynią, z sosem pomidorowym i czosnkowym, sałatą, cebulą i ogórkiem. Niestety nie zdążyłam zrobić

Jemy Pijemy
Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese 287

postaci dużych, prostokątnych płatów, zapieczony z farszem pod sosem beszamelowym to idealna potrawa na obiad we dwoje lub kolację ze znajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów

Bon Ton Italia
Baba Ziemniaczana 244

tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5  kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli pieprz tłuszcz

Mama Gotuje
Omlet z jabłkiem i sosem czekoladowym 102

masło. Układam jabłka, oprószam je cynamonem. Smażę 2 minuty. Jajka wybijam do miski i ubijam widelcem. Masę jajeczną wylewam na jabłka. Omlet smażę na rumiano z dwóch stron. W garnuszku gotuję margarynę z wodą, cukrem i kakao. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Usmażony omlet wykładam na talerz. Polewam sosem czekoladowym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 411

zarumienić na oleju. Do ziemniaków dodać zarumienioną cebulkę, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy uformować kotlety, jeśli masa jest zbyt klejąca robić to zwilżonymi rękoma. Gotowe kotlety ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przygotować sos pieczarkowy. Pieczarki pokroić w plasterki lub jeśli są duże w średnią

Monia miesza i gotuje
Gołąbki bez zawijania 238

cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, jajko i tyle bułki tartej, by masa była zwarta. 4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym . **Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym

Kuchnia domowa Ani
Gnocchi serowe na słodko 222

wykonane z ziemniaków. Podaje się je najczęściej z sosami , np. tymi typowymi dla makaronów. Ja jak wiecie ziemniaków niestety jeść nie mogę , ale zachcianki swoje lubię zaspokajać! Postanowiłam przyrządzić gnocchi serowe , z dodatkiem cukru i szczypty cynamonu. Wspaniały pomysł na szybki obiad! SKŁADNIKI: * ser biały – 300 g * małe jajko – 2 szt * mąka pszenna – ok. 3/4 szklanki DODATKOWO

Ostra na Słodko
Racuszki z cukini 113

grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do niej mąkę, jajko i mleko. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie formując racuszki , przez ok. 4-5 min. z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. * Możemy zjadać solo lub z ulubionym sosem np. jogurtowo – czosnkowym

Ostra na Słodko
Placki z Ziemniaków i Cukinii 304

następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor w dość dużej ilości tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru oleju. Placki możemy podać z dowolnym sosem jednak same, bez dodatków również smakują wyśmienicie. Moje posty

Słodka Strona
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 156

szklanki mleka , 1 szklanka wody , 3 jajka , ok. 1 szklanka mąki pszennej , ok. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej , 2/3 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru . Wszystkie składniki połączyć i odstawić na kilka minut. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba zapiekana z pieczarkami 343

przestygnięcia.   W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczypiorek, ser i mąkę. Przyprawiamy do smaku.    Dodajemy zawartość patelni.    W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki. Wypełniamy je przygotowanym farszem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.    Zapiekanka jest gotowa. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 659

szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/3 łyżeczki sody 1 jajko olej do głębokiego smażenia 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ryż 1/2 zielonej części cebulki dymki ½ marchewki ½ papryki 3-4 grzyby mun (opcjonalnie) ½ papryczki chili 2 łyżki ziaren sezamu Marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki sosu sojowego kilka kropel oleju sezamowego Sos: 1 łyżka wina ryżowego

Mania Gotowania
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 238

dłońmi formujemy podłużne krokiety, które panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. (nie dłużej niż do zrumienienia się bułki, przy dłuższym smażeniu lub jeśli olej będzie za mało gorący krokiety mogą się rozpadać).  Podajemy z ulubionym sosem na ciepło np. pieczarkowym, lub z ulubioną surówką, albo

Walijskie Pichcenie
Pulpety 231

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, paprykę i odsączoną z mleka bułkę. Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na średnim gazie. Gotowe.  Pulpety podajemy z sosem pieprzowym - przepis tutaj  sosem pieczarkowym - przepis tutaj

Smaki Edyty
Kotleciki brokułowo - jajeczne 345

wrzucamy brokuł, cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko, dwa surowe jajka, płatki owsiane, otręby i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam podawać je z pikantnym ketchupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Dorsz na szpinaku 192

chłodne miejsce. Kawałki dorsza obtoczyć w mące i rozbełtanym jajku. Smażyć z dwóch stron na oleju. Rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać  do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć porcję szpinaku

Ala piecze i gotuje
Sałatka ze smażonymi boczniakami 198

oprószyć solą z pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na talerzu ułożyć po garści szpinaku i trochę porwanej sałaty. Usmażone boczniaki pokroić w paski a pomidorki w ćwiartki i ułożyć na sałacie. Olej wymieszać z musztardą i przyprawą do sałatek. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania