mięso. Oczywiście gotujemy pod przykryciem.) Do powstałego sosu można dodać od razu śmietanę, jednak ja wolę podawać ją osobno tak, aby każdy mógł dodać jej tyle, ile lubi. Boeuf Stroganow podajemy z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi. Kluski kładzione (ilość na 1 porcję): 1 jajko , 4 łyżki mąki , szczypta soli . Wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennabrzegi, formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 25 minut. Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie. Smacznego
Maminek kulinarnysamodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas. Składniki: 1 kg ziemniaków 100g mąki pszennej 1 łyżka soli świeżo zmielony pieprz 1 roztrzepane jajko Dodatkowo: masło odrobina oliwy listki szałwii Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy
Smakowity Blog KulinarnyDyniowe naleśniki z kokosowym jogurtem* i sosem karmelowym *jogurt naturalny, mleczko kokosowe, mąka kokosowa Jak ja uwielbiam te sobotnie leniwe poranki W teorii miała być dzisiaj nauka, książki, generalnie wiecie o co chodzi, w praktyce wyszło kino. Bywa :P Składniki: 50g maki 100g pure z dyni 120ml mleka jajko szczypta sody oczyszczonej, soli, cynamonu Wszystkie składniki ze sobą
More food, love and dreamsmarchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku i rozetrzyj na puree. Roztrzep jajo i dodaj do kaszy ,wymieszaj i tak przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw
Z Kuchni Do Kuchniminut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko zetnie, ale nadal będzie płynna. Następnie sos mieszamy z makaronem i od razu
Kulinarne przygody Gatitymaszynce. 2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę tartą. 3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt naturalny, koperek
Pasja SmakuKopytka...mmm - uwielbiamy je! Idealne jako dodatek do sosu, my jednak najbardziej lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla dziecka - mój syn uwielbia je kroić i gotować:) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Mąki i sól wysypać do dużej miski, albo
Blondynka Gotujesposobem podania. Farsz do pide zawiera wymieszany sos z warzywami lub warzywami i mięsem. Ponadto, ma on kształt łódki lub okrągły w zależności od regionu. Podobnie jest z dodatkami, którymi jest ser, pomidory, kiełbasa, grzyby, mięso itp. Po prostu, co kto lubi. Może być ona posypana serem lub rozmąconym jajkiem, ja przygotowałam dwie wersje. Podaje się go pokrojonego
Fabryka pomysłówmąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie(...)akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki: 1 batat średniej wielkości, około 350 g 250 g ricotta lub twarogu 2 duże jajka 30 g utartego parmezanu 1 łyżeczka soli 400 – 450 g mąki , ewentualnie troszkę więcej 500 g pieczarek 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno pokrojonego
codojedzeniaHiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej bułki, skropione cytryną i oczywiście obowiązkowo z sosem alioli Tylko, że ja mam z nimi pewien problem...Robiłam je już wiele razy, ale nigdy nie udało mi się zrobić tak rewelacyjnej panierki, jaką robią w hiszpańskich barach... Przejrzałam(...)Hiszpanii. Dzisiaj kolejna wersja, wyczytana gdzieś w necie, niestety nie pamiętam źródła, bo zapisałam na jakiejś karteczce tylko przepis. Calamares a la romana Składniki: 50 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 kg tub kalmarów (u mnie mrożone) cytryna olej do smażenia Wykonanie Jeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy
Kulinarne przygody GatityGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)Waszej formy): 6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk) 1 ząbek czosnku kosteczka masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Opcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!) *wersja fit: zamiast śmietany można dodać
Kitchens Alphabetkotletów mielonych), pieprz. Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem i przyprawami. Zagotować bulion. Z mięsa formować pulpety (w trakcie dłonie najlepiej delikatnie oprószać mąką). Pulpety wrzucać do bulionu. Gotować 25-30minut. Po tym czasie wrzucić serki topione, wymieszać tak by się roztopiły. Spróbować sos, w razie potrzeby doprawić. Dodać zawiesinę zrobioną z mąki
W kuchni u Monikipodgrzać w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej. Zamiast sosu można użyć kilku kostek rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej gorzkiej (lub ewentualnie w wersji niewegańskiej mlecznej) czekolady. Szukasz innych pomysłów na owsiankę, koniecznie spróbuj: #po kliknięciu w link w nowej karcie automatycznie otworzy się przepis :) owsianka z cukinią i jajkiem sadzonym nocna owsianka z malinami, migdałami i białą
tost z dżememosuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać). Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę. Cebulę i ogórki drobniutko pokroić, ułożyć przy kuli z mięsa. Żółtko proponuję podać na małym talerzyku (nie każdy lubi tatar z surowym żółtkiem). Jajko przed wyjęciem żółtka sparzyć gorącą wodą. Porcja
Kuchcik gotuje