część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto. Z ciasta formować kuleczki, w środku zrobić dołeczek. Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane sosem . (function
Kuchnia Danusiszpinaku i listków mięty, dodać jajko, mąkę, odrobinę soli i około łyżki soku z cytryny- wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa
Proste Potrawyczym zlewamy sok, który puściły warzywa. Następnie dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą a na końcu pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i posiekamy koperek. Dokładnie ze sobą mieszamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy po łyżce masy i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym
My simple kitchennamoczone i odciśnięte bułki i całość dokładnie wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą, dodać śmietanę, przyprawy do smaku, wymieszać raz jeszcze i zmielić. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę grzybową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut. Gotowy, upieczony pasztet podawać z pieczywem lub z sosem do obiadów
Tradycyjna Kuchniaweekend na śniadanie usmażone z cebulką, kiełbaską i jajkiem. Lecz teraz nie o tym, tylko o makaronie z grzybami i chili. Obowiązują tylko grzyby leśne. One nadają smak i aromat potrawie. Na 4 porcje Potrzebujemy: 225g grzybów leśnych 150ml rosołu wołowego 100ml czerwonego wina 1 puszka pomidorów (zmiażdżone na sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru świeżo posiekana bazylia
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Finalnie wyszło świetne danie obiadowe, okraszone kwaśnym i miętowym sosem śmietanowo-jogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :) Składniki klopsiki 400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka 1 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej roślinny
W kuchni wieczoremłyżki otrębów owsianych 2 jajka 180 g gęstego jogurtu naturalnego 150 g serka homogenizowanego 2 łyżki mąki kukurydzianej słodzik do smaku łyżeczka proszku do pieczenia Wszystko wsypać do miski i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni, formując niewielkie placki. P lacki podawać z serkiem homogenizowanym lub sosem czekoladowym. Z porcji wychodzi około 4-5 placuszków
Humanistka w kuchniKaszę gryczaną ugotować wg instrukcji umieszczonej na opakowaniu;) Przestudzić. Jajka i cebulkę wrzucić do blendera, dodać przyprawy i suszony koperek. Blendować aż do uzyskania jednolitej masy ;) Do masy jajecznej dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Można podawać z sosem grzybowym lub solo... a to już jest kwestia smaku
Lawendowe Niebojest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia. Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy. Gdy studzi się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada: Składniki ciasta: 1) 2 jajko 2) 1 szklanka mleka 3) 1 szklanka oliwa
Smaki BrazyliiSkładniki: Około pół kilograma szparagów ( u mnie białe ) 2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) 1 średnia por (cała) 1 duży ziemniak 1 średnia cebula Ok. 100 g masła lub 2 łyżki oliwy z oliwie 5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka) sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbir pestki dyni Szparagi umyć, obrać obieraczką
Bon Appetit Małgorzatybyłam ciekawa smaku. Smakuje równie dobrze jak ta z jajkami :) Skła dniki: 1 główka sałaty masłowej 3-4 łyżki śmietany 12% cukier do smaku ocet do smaku Sposób przygotowania: 1. Liście sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawa łki. 2. W mi sce mieszamy śmietanę z cukrem i octem. Gotowym sosem polewamy sałatę , całość mieszamy i podajemy do drugiego
Kuchnia domowa Aniczas przygotowania ciasta. Wodę, mąkę, jajka i odrobinę soli miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Paski mięsa moczymy w cieście i smażymy do zrumienienia. Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej. Można też dodać sos czosnkowy. Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy
Maminek kulinarnydorośli, można podać je z sosem czosnkowym jak i ketchupem. Składniki (na 5 bułek): 200 ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1/3 szkl oleju roślinnego 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich 5 cienkich parówek 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek Zaczyn
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagnocchi zjadły chętnie. Podałam je z sosem śmietanowym. Natomiast gdyby Wam różowy kolor nie przypadł zbytnio do gustu, to polecam zielone gnocchi lub klasyczne . Buraczane gnocchi Czas przygotowania: 30 minut Składniki na 3-4 porcje Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki pure
Kulinarne przygody Gatityłyżkami masła obsmażyć czosnek , dodać szpinak - mieszać Wbić rozmieszane jajka , posolić ( jeśli dodaliśmy roztarty szpinak to ostrożnie ze solą ) Dobrze wymieszać by połączyć składniki . Gotowe , to jest mój sposób na jajecznicę ze szpinakiem, śniadanko super :) Szpinak najlepszy jest , gdy zjadamy go na surowo jak zieloną sałatę , kropimy go wówczas tylko sosem np. winegret
Proste Potrawybułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być zbyt duże), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Najlepiej smakują polane sosem mięsno-pieczarkowym
Praktyczna plSkładniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy 6 dużych naleśników. Pozwalamy im trochę przestygnąć, zwijamy w rulony i kroimy na makaron. Najlepiej smakuje w owocowej zupie lub ze słodkim sosem
prawdziwe jedzenienaturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWrzucamy wszystko do miski, zasypujemy przyprawami i mieszamy. Majonez, jajka, mąkę mieszamy razem, tak aby nie było grudek, zalewamy składniki w misce i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy nakładamy niewielkie porcję na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi sosami
Czerwona Porzeczkaobiedzie, ale było warto. Mięso marynowało się w lodówce dwa dni, a ja nie mogłem się doczekać. Ale warto było czekać. Wołowinka była rewelacyjnie aromatyczna, miękka i smaczna, sos idealnie doprawiony, a do tego idealnie komponujące się kluski kładzione z ziemniaków. Polecam absolutnie każdemu. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego(...)pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżeczek suszonego tymianku, 3 łyżeczek suszonego rozmarynu, 150 gram marynowanych cebulek perłowych, pęczka natki pietruszki, 2 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego
Wyprawy kulinarneRyż ugotować na sypko, wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć w ziemnej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, jajkami, chrzanem i przyprawami. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Dodać ugotowany i wystudzony ryż, a następnie poszatkowaną drobno kapustę i wszystko razem wymieszać. Trudno mi podać dokładną ilość kapusty(...)powinno być 2/3 masy mięsnej. Formujemy dowolnej wielkości klopsy lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem. Składniki sosu: 4 średnie mocno dojrzałe pomidory , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie lub grubo świeżo grubo zmielony pieprz, sól do smaku
Codzienna kuchnia niecodzienna