sos do jajek - 5296 przepisów (strona:217/354)

WĘDZONY, PIECZONY, CIEPŁY, ZIMNY 201

miski przelać śmietanę, dodać jajko i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać musztardę i ponownie dokładnie wymieszać. Koperek umyć i poszatkować. Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki i razem z koperkiem dodać do śmietany. Wymieszać. Naczynia żaroodporne wysmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Przestudzony makaron dodać do miski z sosem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczek

KUCHARNIA
Luty - kuchnia francuska 185

najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka

W kuchni wieczorem
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 164

mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem. Gruszkowe nadzienie: 1. Na patelnię wrzucamy 3 duże łyżki cukru, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz wyciśnięty sok z połowy pomarańczy lub cytryny. (Dodanie cytryny powoduje że sos jest intensywnie kwaśny, dlatego polecam

Mój Smak na Życie
Pierogi ze szpinakiem 185

Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Pierogi ze szpinakiem

Bon Appetit Małgorzaty
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 837

Pieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść  z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z grzybów, zarówno na ciepło i na zimno, jak kto woli. Ja najbardziej lubię z masełkiem jak widać na załączonym foto. Czas pieczenia(...)Wielkość formy :   Składniki: 1,5 kg ziemniaków 0,5 kg tłustego twarogu 0,5 kg kaszy gryczanej 3 jajka 1/2 l śmietany (najlepsza wiejska)  100 g smalcu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PROSTE KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ 219

boczkiem i marchewką, dodajemy surowe jajko oraz sól i pieprz do smaku. Zwilżonymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub np. na zimno z sosem czosnkowym czy pomidorowym. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Polędwiczka wieprzowa Lady gray i rukolowy makaron. 211

Dość oryginalne połączenie smaków, ale jakże nowatorskie i smaczne. Coś innego niż tradycyjny gulasz, z makaronem. Pyszna polędwiczka, swojski makaron z ciasta bez dodatku jajek. Przepis

Malinowe Pocałunki
Fritata. 380

palnika i czekamy, aż ostygną. Jajka łączymy z mlekiem (dokładnie mieszamy), dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Następnie w naczyniach do zapiekania układamy warzywa z wędliną i zalewamy mieszaniną jaj. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia ok 20 min. Podajemy gorące z ulubionym sosem i np. kromką świeżego pieczywa

Malinowe Pocałunki
Kanapka a’la Longer KFC 366

Post Kanapka a’la Longer KFC pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 243

dodaje się do mięsa jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje lub piecze w piekarniku. Ja polecam Wam przygotować grillowane aromatyczne kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa z pietruszką, oregano, czerwoną cebulą, czosnkiem, tłuczoną w moździerzu kolendrą i kminem rzymskim, z cynamonem, imbirem, ostrą papryką i pieprzem cayenne do tego sos czosnkowy z limonką i świeżą miętą. Przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka nicejska 404

pokroić w kostkę.  Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki.  Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.  Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.   Sos:   1/4 szklanki soku

Z miłości do słodkości
ZAPIEKANE KLUSKI Z SEREM I SZYNKĄ. Na miarę wspomnień. 257

innym, podobnym daniem) kluski: 3 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny woda sól Wszystko dokładnie wymieszałam, dodałam tyle wody, by konsystencja była dosc luźna, ale nie rzadka (gęsta śmietana). Zagotowałam wodę z łyżką oliwy. Kładłam łyżeczką deserową porcje ciasta na wrzątek, gotowałam do wypłynięcia. Odcedziłam, zalałam wodą zimną, odcedziłam i zostawiłam. sos: 5 kostek serka topionego szklanka pokrojonego

W kuchni Karmel-itki
Cukinio, jakaż ty nadziana! 247

wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem i przyprawami. Wymieszałam (powstała masa mięsna jak na normalne mielone). Cukinie umyłam, przekroiłam wzdłuż, wydrążyłam środek. Wypełniłam je mięsem. Na każdej położyłam plaster żółtego sera.  Tak przygotowane, ułożyłam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca.  Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem tzatziki.   SOS TZATZIKI. (kuchnia

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki z twarożkiem w sosie grejpfrutowo - limonkowym z lodami 467

tych, które ja dziś zrobiłam. Gorące kwaskowate naleśniki i zimne słodkie lody...pycha. Tylko nie liczcie lepiej kalorii.... ;) Składniki ciasta naleśnikowego: 1 szklanka mleka ,  2 jajka , 7 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste, ale i nie wodniste, więc traktujcie tę ilość jako orientacyjną), 1 łyżeczka cukru , odrobina soli - na czubku noża ;) Wszystkie(...)wystarczy dokładnie wymieszać. Naleśniki smażymy na średnim ogniu. Mają być delikatne i nie wysmażone. Po usmażeniu smarujemy twarożkiem i składamy na cztery, w tzw. chusteczkę.  Na sos owocowy potrzebujemy: 1 średni grapefruit , 1 limonka , 5-6 łyżek brązowego cukru , 4 łyżki masła . Wyciskamy sok z owoców i wlewamy go na patelnię. Dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 297

małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę, koperek, szczypior i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z makaronem nitki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)jajkiem (w dolnej części zdjęcia) – pyszna, wcale nie była gorzka, jak dużo osób zapewniało… Pierogi ruskie z pokrzywą. Jak się w końcu nauczę robić, to koniecznie przetestuję je w takim wydaniu. Kasza jaglana z marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym

Qlinarnie i Qlinarnie
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym ( bezglutenowe) 243

Naleśniki i szpinak to połączenie wprost idealne jeśli chodzi o smak wytrawny tej potrawy, równać się z nimi mogą tylko naleśniki z bananami...mniam ;) ale dziś

NaKońcuJęzyka