sos do jajek - 5296 przepisów (strona:222/354)

Polędwiczki z kurczaka w orientalnej sezamowej panierce (bez bułki, glutenu, mleka i jajek) 450

Ta aromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki: filety z kurczaka lub indyka   około 0,5 kg panierka: sezam mielony 2 łyżki

głodny alergik
Musaka 259

stron. Grillowane ziemniaki ułożyłem na dnie naczynia żaroodpornego, aby było nimi przykryte. Po półgodzinnym gotowaniu mięsa wyłączyłem pod nim ogień i dodałem do niego bułkę tartą oraz dwa jajka. Całość bardzo dokładnie wymieszałem. Połowę mięsa ułożyłem w naczyniu żaroodpornym na warstwie ziemniaków. Cukinię i bakłażana pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Skropiłem je oliwą i posypałem delikatnie suszonym oregano(...)całe pozostałe mięso. Na drugiej warstwie mięsa ułożyłem warstwę plastrów bakłażana - w sposób widoczny na zdjęciu - tak aby całe mięso przykryte było równomiernie plastrami bakłażana. Ostatnim etapem było przygotowanie sosu beszamelowego. W jednym garnku podgrzałem 150 ml mleka. W drugim garnku rozpuściłem 100 gram masła. Do rozpuszczonego masła dodałem stopniowo 6 łyżek mąki, cały czas intensywnie mieszając masło. Kiedy mąka

Wyprawy kulinarne
Szparagi 200

zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie(...)zwiędłych i zdrewniałych, ani wystawionych na słońce lub trzymanych bez wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować. U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da! Przygotowanie szparagów: Białe szparagi trzeba obrać dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna- inaczej szparagi będą łykowate. Obiera się je delikatnie ściągając

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 296

zrobienia mięsnych krokietów. Naleśniki z ciasta parzonego nie popękały mi przy zawijaniu, nawet po 3 dniach w lodówce. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste. Do miski należy wbić całe jajka, wsypać sól, cukier i mąkę oraz wlać maślankę. Ciasto trzeba rozbić trzepaczką balonową lub mikserem do czasu, aż będzie idealnie gładkie. Wrzące mleko łączymy z łyżeczką sody oczyszczonej i dodajemy(...)wstawić je do lodówki a smażeniem zająć się nawet na drugi dzień, na przykład szykując naleśniki na śniadanie. Tym razem naleśniki zjedliśmy z kremem kasztanowym, polane słodką śmietanką i sosem karmelowym oraz ze świeżymi owocami. Tak, ten obiad to była czysta rozpusta! ;) W smażeniu pomogła mi patelnia do zadań specjalnych – przeznaczona do smażenia naleśników – bardzo niska, prawie bez rantu. Ciężka

Karo in the Kitchen
Szyjki gęsie faszerowane ziemniakami – gęsie pipki 235

ziemniaków dodać cebulę, jajka, sól, pieprz, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Farszem wypełnić (niezbyt ściśle) skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Obsmażyć na gęsim tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Gęsi pipek potrawa

królestwo garów
Faszerowana papryka 212

pieczarki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Salsa: 5 pomidorów 1/2 żółtej papryki  1/2 szklanki soku pomidorowego sol i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 l wywaru warzywnego Przygotowanie: Zaczynam od przygotowania sosu, pomidory lekko nacinam

Gosia gotuje
Fasolowe burgery z pieczarkami 241

cebula, - 1 jajko, - 1/4 szklanki sezamu, - 1/4 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki otrębów pszennych (lub innych) albo siemienia lnianego mielonego, - 1/4 szklanki oleju + trochę oleju do smażenia pieczarek z cebulą, - przyprawy: płaska łyżeczka pieprzu, duża szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej), łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku, 2 szczypty czerwonej papryki, można dodać pół łyżki sosu sojowego lub musztardy

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Tarta z jagodami 198

przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Tarta z jagodami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki Na ciasto: 250 g mąki pszennej 550 100 g zimnego masła 40 g brązowego cukru szczypta soli 2 jajka Nadzienie: 1/2 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Smażone patisony 184

Panierujemy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem,a na  końcu w bułce tartej. Smażymy najpierw na dosyć mocno rozgrzanym oleju. Gdy będą miały złoty kolor przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze chwilę na bardzo małym ogniu - wtedy zrobią się super mięciutkie. Odsączamy na papierowym ręczniku. Tak usmażone patisony proponuję podawać na mixie sałat. Doskonale smakują z sosem tatarskim

Moje Kuchenne Rewelacje
Grillowana pierś z kurczaka z warzywami- CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 378

imbir, mieszamy z sosem sojowym i chili, marynujemy przez godzinę mięso. Układamy na rozgrzanym grillu elektrycznym i grillujemy, warzywa również smarujemy marynatą i grillujemy razem po około 7 minut z każdej strony. Bardzo proste i szybkie danie, bardzo sycące a zarazem kaloryczność to zaledwie 256kcal. Przykładowy jadłospis DIETA NISKOKALORYCZNA: 1. Dwie kromki chleba słonecznikowego (70g) , jajko na miękko, herbata zielona

SMYKWKUCHNI
Cukinia i feta 270

dodajemy pokruszona fete, jajka, make, bulke, czosnek przecisniety przez praske, ziola i pieprz. Ja nie dodalam juz soli, poniewaz ser jest wystarczajaco slony, a cukinia byla solona zaraz po starciu. Wszystkie skladniki dokladnie laczymy i za pomoca lyzki wykladamy na patelnie z rozgrzana oliwa male placuszki. Smazymy z obu stron na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatziki. Smacznego

Przysmaki Karolki
Kopytka 192

szklanki tortowej 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy. Jeżeli ciasto się nie klei podsypujemy mąki. Formujemy wałki z ciasta, kroimy ukośnie co ok 2 cm.  Zagotowujemy wodę z sola I olejem- żeby kopytka nie sklejały się. Po zagotowaniu wody dodajemy kopytka, czekamy by wypłyneły, gotujemy ok 3-4 min od wypłyniecia. Podajemy z sosami , z cebulka

Smaki Edyty
Clafoutis z czereśniami 189

przełomie czerwca i lipca piekę clafoutis z czereśniami. Pachnące wanilią i migdałami. Cudowne, przypominające konsystencją nieco angielski pudding i super-pyszne. Jeszcze ciepłe clafoutis możemy podać z lodami lub sosem waniliowym, ale to już by była prawdziwa rozpusta.  Z tym francuskim ciastem wiąże się jeszcze jedna historia, która chyba spowodowała, że tak pokochałem piec (i gotować). Przeszło(...)łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania 6 łyżek cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią kilka kropli aromatu migdałowego ½  łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) ½  kostki masła (100 g) + trochę do wysmarowania formy 2 szklanki drylowanych czereśni Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Do miski przesiej mąkę

Food Square
Sałatka z tuńczykiem, jajkami przepiórczymi i dressingiem z musztardy francuskiej 249

Pyszna sałatka z tuńczykiem i jajkami przepiórczymi. Uwielbiam te małe jajeczka, choć jest z nimi nieco więcej roboty przy obieraniu, to naprawdę warto je jeść. Są według mnie smaczniejsze niż kurze jaja, a dodatkowo zawierają o wiele mniej tłuszczu i cholestereolu, w zasadzie to prawie w ogóle. Ponadto mają o wiele bogatszy skład niż jaja kurze, gdyż zawierają dużo aminokwasów(...)chociaż od czasu do czasu. Sałatka wydaję się banalna, ale jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się jako lunch, albo lekka kolacja.  SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka

DefinicjaSmaku
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 227

Wymieszać mleko z jajkiem, cukrem oraz wanilią. Chałkę obtoczyć w mieszaninie z mlekiem. Chałkę ułożyć na blaszce i piec 15 — 20 minut. Karmelizowana brzoskwinia W trakcie pieczenia francuski tostów rozgrzać patelnię. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym i cynamonem. Wrzucić brzoskwinie. Brzoskwinię smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając

Wypieki i Rumieńce
SZPARAGI W TEMPURZE 245

sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę. Dla 4 osób Przygotowanie : 10 min. Smażenie : 10 min.   • 500 g szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia Sól 125 g mąki pszennej 1 żółtko jajka 1 szczypta soli

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Klasyczne brownie i ... wielki bałagan 219

mikrofali. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Do ubitych jaj dodać przestygniętą czekoladę, połączyć składniki. Na koniec dodać mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia  formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut.  Brownie podawać z sosem malinowym, owocami, bitą

kolorowotorcikowo
Pieczeń z mięsa mielonego z zielonym groszkiem 257

mięsa dodajemy jajka, odciśniętą bułkę, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek. Dodać również zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładanie wymieszać. 2. Do mięsa dodać odsączony groszek i delikatnie wymieszać. 3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h. 4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego , a na zimno

Kuchnia domowa Ani
Bazyliowe kopytka 158

pieczarkowym sosem. Dziś postanowiłam je troszkę odmienić i do ciasta dodać świeżą bazylię. Od razu zapachniało mi Włochami, więc zjadłam je z odrobiną oliwy z oliwek i starego świeżo parmezanu. Mówię Wam - pycha !   Bazyliowe kopytka Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli

Kulinarne przygody Gatity
Pankejki 233

maślanki 4 jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić (  na 15 min - a nawet całą noc ;)) Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Ciasto nakładać partiami, spodem dużej łyżki formując kształt okrągłego placuszka ( 1 duża łyżka - 1 placuszek ). Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Smażyć na złoto. Podawać z miodem, syropem klonowym , sosem malinowym lub owocami

Atlas Smaków
Pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty, pampuchy 137

mleko, dodać dwa jajka i porządnie wyrobić. Ja to robię w robocie. Następnie dodać roztopione masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować niewielkie kule (wielkości mandarynki?), układać je na blacie oprószanym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gotować na parze pod przykryciem 15 minut. Podawać z sosami. Według oryginału

królestwo garów
Pulpeciki mięsno - brokułowe 204

mięsa wraz z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem

Z miłości do słodkości
Kotleciki Ziemniaczane z Sezamem 192

jajko, obie mąki, jajko, 4 łyżki sezamu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać wszystkie składniki jednocześnie zagniatając ciasto. 2 łyżki sezamu wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je ze wszystkich stron w bułce z sezamem. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać np. z sosem jogurtowo – szczypiorkowym

Mama Gotuje
Churros 183

dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do  rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC,  smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy

kgwjanczewo
SUZETTE - PYSZNE NALEŚNIKI POMARAŃCZOWE 144

zrobić: Z jajka, mąki, mleka, cukru, soli i skórki pomarańczowej przygotować ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Usmażyć dość cienkie naleśniki i złożyć je w trójkąt. Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i pozwolić aby się skarmelizował. Do karmelu dodać sok pomarańczowy i masło chwilkę pogotować na małym ogniu aby karmel dokładnie rozpuścił się w soku. Na przygotowany sos poukładać naleśniki i smażyć

Kuchnia w opałach
kotlety marchewkowo-ziemniaczane z serem... 222

grudki, wymieszać z jajkiem, kucharkiem pieprzem, tartą bułką - jeśli masa jest za luźna to dosypać tartej bułki na bardzo gorący olej kłaść kotlety 2 cm grubości i nie za duże smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy bardzo smaczne kotlety na obiad ale też i smakują na zimno, można podać np. z sosem czosnkowym, keczupem..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Piekielny karczek 209

rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu  na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka. Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20  minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
RÖSTI - super chrupiące placki 311

ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca z ziemniaka.W swojej prostocie zaskakuje wspanialym smakiem i niebywala chrupkoscia.A...sa tutaj dwie szkoly.Szwajcarska sklania sie ku plackom tartym z ziemniakow ugotowanych w mundurkach,niemiecka natomiast preferuje placki z tartych,ale surowych ziemniakow.Klasyczne rösti jest dosc duzym,grubym i jednym plackiem.Czesto towarzyszy daniom miesnym z sosami. Mojego placka upieklam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki Ziemniaczane - Najlepszy przepis 2458

Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy sporą ilość oleju i po chwili formujemy na niej (najlepiej łyżką) placuszki.  Smażymy z obu stron na złoty kolor.  Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Placki możemy poda ć z dowolnym sosem (u mnie

Słodka Strona