sos do jajek - 5296 przepisów (strona:231/354)

Najprostsza zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek 471

zapiekania przesmarować lekko olejem, dno wyłożyć plastrami szynki. Na szynce ułożyć plastry ziemniaków, posypać lekko pieprzem (tej warstwy nie solić, ziemniaki nabiorą smaku z szynki) i ułożyć jajka. Na jajkach poukładać kolejną warstwę ziemniaków, lekko posolić i posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, a na niej resztę ziemniaków. Na samej gorze ułożyć pozostałe plastry szynki. Zapiekankę przykryć - można do tego(...)użyć kawałka folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
drobiowe mielone nadziane ćwikłą i z kaszą gryczaną na obiad... 237

smaku, kasza gryczana 2 saszetki buraczki ugotować w łupinie i potem je obrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką odciśniętą z moczenia w wodzie, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą - nabrać porcje sporą mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, dać porcję ćwikły i zlepić na mocno gorącym oleju smazyc z każdej(...)strony rumiane kotlety, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu z 20 minut, drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos podać z ugotowaną kaszą gryczaną i resztą ćwikły...............SMACZNEGO!!! - smakuje i na obiad i na zimno do chleba

W Mojej Kuchni Lubię
Placki z cukinii 2 208

Bardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious    składniki(...)cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, starte 1 duże jajko,lekko ubite duża garść koperku garść pietruszki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek + tarta bułka opcjonalnie przygotowanie Cukinię umyć, połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych

Stare Gary
Racuchy bananowe z dodatkiem mąki kukurydzianej 187

klik!< Banany rozgnieść widelcem, zasypać cukrem i odstawić. Przy bardzo dojrzałych bananach można dać mniej cukru, żeby racuchy nie były zbyt słodkie. Mleko roztrzepać z jajkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Połączyć. Na koniec dodać rozgniecione banany. Jeśli ciasto jest zbyt lejące można dodać jeszcze mąki pszennej. Jeśli zbyt(...)miękkie, wtedy ciasto jest bardziej lejące. Najlepsza konsystencja ciasta to konsystencja gęstej śmietany. Racuszki smażyć na oleju, na średnio rozgrzanym tłuszczu.  Podawać z sosami na bazie jogurtu naturalnego - ja rozmieszałam jogurt ze skórką otartą z cytryny. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 131

masłem, lekko studzimy.  Jajka ubijamy z 350 g cukru przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy melasę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie po 30 g posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej(...)tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy sosem karmelowym, posypujemy resztą pistacji i migdałów oraz posiekanymi piankami. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 5 minut w takiej samej temperaturze. Studzimy w uchylonym piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
gołąbki drobiowe z papryką chilli... 228

litr sok pomidorowy, - do smaku śmietana słodka ryż ugotować do miękkości i wylać na sito papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami ryż, papryki, cebulę, jajka, mielone, kucharek, koperek dobrze wyrobić na zwartą masę liście kapusty obgotować, usunąć zgrubienie głąba nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać liście kapusty gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki(...)masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając gołąbki podać z sosem i do smaku śmietaną........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 188

bułki tartej jajko zioła prowansalskie pieprz sól Wykonanie: 1. Cukinię umyć, obciąć końce i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Dodać do mięsa razem z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem. 3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. 4. Wyrobić mięsną masę, dodając tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety. 5. Toczyć kulki wielkości moreli(...)robiłam zwyczajne kotlety), obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Rada: Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz ulubioną sałatką. Bardzo dobre są także na zimno z sosem na bazie jogurtu

Pasja Smaku
Norweskie ciasto z łososiem 202

sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie. Norweskie ciasto z łososiem składniki: 300 g łososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka

Przysmaki Karolki
TU I TAM nr 19. Pasta nie jedno ma imię. Pappardelle e maltagliati. List o szczęściu. 196

choć wyróżnia go niezwykła prostota.  Ale to ona właśnie decyduje o jego wyjątkowości.  Nie trzeba przecież wiele, by rozłożyć na stole wielki arkusz ciasta. Kopczyk mąki, kilka jajek, parę kropel oliwy.  Wszystko razem zawinięte w dłonie.  Masaż, dotyk, czułość. Kilka chwil zgarniętych w całość. Ciepło dłoni odciśnięte w kulce ciasta.  Szczęście łaskocze już powieki(...)rozwałkowaniu nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że ciasto przypomina piękny arkusz papieru czerpanego ... Chciałam, żeby pasta była najważniejsza, a dodatki jedynie podkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu.  Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną z łyżką czosnkowego confit ( przepis tu - klik ), posypałam kaparami, świeżo startą skórką z cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam

KUCHARNIA
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 168

obiady jest czas w piątek, a w pozostałe dni robocze ma być szybko, smacznie i z warzywami. Często, kiedy brakuje czasu i pomysłu, jest to fasolka szparagowa z sadzonym jajkiem ale kiedy jest trochę czasu w zapasie, a zapasów w lodówce, można pokombinować i wtedy często wychodzi tzw. smaczne „coś z niczego”. Kiedy Franek zobaczył dynię w tej jesiennej potrawce(...)dynia. A w głowie pomyślałam: w sumie dlaczego nie brzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc do zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam

bistro mama
Rolada mięsna ze szpinakiem i jajkiem 357

Jajka na twardo kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki dzielimy na pół i robimy dwie rolady: mięso wykładamy na kształt prostokąt na folię spożywczą, smarujemy szpinakiem i wykładamy jajka.  Zwijamy w roladę, pomagamy sobie folią i ostrożnie, ale zdecydowanie przekładamy do foremek natłuszczonych margaryną i oprószonych bułką tartą. Wierzch rolady również oprószamy bułką tartą, kładziemy kawałki masła. 5. Mięso(...)piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu. 6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem, lub na zimno - wtedy rolady należy pozostawić w foremkach do całkowitego ostudzenia. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Muffny z ciecierzycą i malinową niespodzianką 161

jeszcze nie raz je zrobię, a to chyba najlepsza rekomendacja ;) Składniki (12 muffnek): - 1 szklanka ciecierzycy (nieugotowanej) - 5 łyżek płatków owsianych - 3 łyżki otrębów - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka/wody - 3/4 szklanki cukru (u mnie brązowy) - 3 łyżki oleju rzepakowego - szczypta soli - 2 łyżeczki kakao - 1 szklanka mrożonych malin + ewentualnie 1 łyżka cukru brązowego* Ciecierzycę ugotować(...)minut na małym ogniu)**. Zamrożone maliny wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, tak długo, aż stworzy się gęsty sos. Ugotowaną ciecierzycę zblendować razem z płatkami owsianymi na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ciecierzycę z płatkami, otręby, sodę, olej rzepakowy, część mleka, zmiksować

Corner With Recipes
Placuszki owsiane z białkiem 257

których przygotowujecie owsiankę w takiej samej proporcji. Dodatkiem jest jajko wiążące całość oraz odżywka białkowa, która nadaje daniu słodki smak, bez grama cukru :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 2 jajka miarka odżywki białkowej (ok 30 g) po łyżeczce: pestek słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, rodzynek, jagód goi, ulubionych orzechów, wiórków kokosowych,... łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy(...)roztopioną łyżką oleju kokosowego. Po usmażeniu z obydwu stron na złoty kolor, przekładamy na talerz. Dla rozpusty możecie po wierzchu posypać świeżymi owocami lub jak ja polać je sosem owocowym (na zdjęciu eko sos z daktyli). Smacznego

Taste Of My Day
Rydze na maśle 226

Całkiem niedawno poznałam smak rydza. Muszę przyznać, że bardzo mi odpowiada. Propozycja, którą proponuję dziś może być doskonałą bazą do jajecznicy czy sosu, czy farszu do tarty. Ja zrobiłam z nich jajecznicę :) 4 dorodne rydze 1 cebula 1-2 łyżki masła ( zależy kto ile lubi ;) ) sól świeżo zmielony pieprz. Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Grzyby oczyścić, pokroić(...)mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Podsmażać kilka minut, ale tak aby nie straciły zbyt swojej chrupkości. Jeśli ma być jajecznica dodać jajka :)  Jeśli nie..... To już zależy od fantazji gotującego. Zapraszam do rydza

Jemy Pijemy
Corn-dogi 661

rozgrzewamy olej na prawie najwyższej mocy palnika (rozgrzewałam na 7 w skali 1-9). W między czasie przygotowujemy panierkę do corn-dogów: mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy jajko i maślankę, dokładnie mieszamy, przelewamy do wysokiego, chudego naczynia. Parówki przepoławiamy, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Maczamy w cieście i wkładamy do rozgrzanego oleju (wkładamy nie więcej niż 3 corn(...)dogi na raz, żeby tłuszcz nie stracił temperatury). Smażymy 3-6 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego

My Culinary Art