ricottą i gorącym sosem wiśniowym Czas płynie (za) szybko, zmieniając przy okazji wszystko po drodze. Patrząc wstecz, przeglądając stare posty widzę jak dużo się zmieniło. Ja, blog. Wszystko. Ruszyłam do przodu... to najważniejsze. A dzisiaj chciałam wam tylko podziękować, bo to wy tu zaglądacie i bez was nie było by tego(...)miejsca ;) Jeżeli macie jakieś pytania, prośby, to piszcie śmiało ;) Składniki : 60g mąki 10g kakao 2 jajka ok.80-100ml mleka cynamon szczypta soli Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wsadzamy do niego silikonowe foremki na muffinki. W między czasie przesiewamy mąkę z kakao. Dokładnie miksujemy z jajkami, stopniowo dolewając mleka. Pod koniec dodajemy sól. Wyjmujemy dobrze nagrzane foremki
More food, love and dreamsliście zawijały torebki kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie pieczarki zmiksować w pojemniku blendera z cebulą i na łyżce masła je podsmażyć w misce wymieszać dobrze kaszę, mielone mięso, jajko, pieczarki, kucharka, paprykę na każdy liść nakładać odpowiednia porcję farszu i ciasno zawijać liście do dużego garnka z wkładem do gotowania na parze układać gołąbki, wlać 2 litry wody(...)minut na średnim ogniu przestudzone gołąbki wyjąć z garnka, wodę z gotowania przelać do mniejszego rondla, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, do smaku można dodać maggi można podać z tłuczonymi ziemniakami lub same gołąbki zajadać...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" Powiem krótko: PYCHAAAA!!! Mówiąc dłużej;-) mój M - rodowity Kaszub, Kaszub z krwi i kości, Kaszub w stylu "Kobieto daj mi kotleta schabowego, bulwy z sosem i będę szczęśliwy" stwierdził, że są "NAPRAWDĘ smaczne", więc dla fanów rybich posmaków i zapachów powinny być SUUUUPEEER!!! Dosyć pisania, przejdźmy do działania;-) Składniki: około 1/2 kg ugotowanych ziemniaków - najlepsze(...)dnia wczorajszego, ja tam specjalnie gotuję dzień wcześniej więcej, aby zostało;-) około 300 dkg świeżego łososia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła klarowanego 1 jajko 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego około 1 łyżki koperku około 1 łyżki pietruszki sól - u mnie najzdrowsza, czyli himalajska różowa pieprz - u mnie świeżo mielony kolorowy 1. Łososia gotujemy
Restauracyjka Literackaschabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa(...)parę chwil, także miejcie się na baczności! :) Forma o średnicy 25cm. Składniki: - 200g mąki ryżowej - 150ml mleka (u mnie sojowe) - 50+15g płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem
Be Fit Be Strongkanapkowego z ziołami 1 łyżka soku z cytryny bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)minut i pieczemy w 180 stopniach. Po 15 minutach przekładamy wszystkie placuszki na drugą stronę i z powrotem wkładamy do piekarnika. Możemy podać placuszki z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym . Smacznego
Symfonia smakowasię robi, wybornie smakuje i zawsze wychodzi. Polecam szczególnie, gdy masz już dość klasycznych obiadów a czasu jak zwykle brakuje. Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł(...)miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki mąki 2 jaja Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój na kawałki według uznania. Posyp przyprawą z pomysłu na. Następnie obtocz mięso w mące, potem w jajku i płatkach. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. * Panieruj dopiero przed smażeniem. * Jeśli chcesz, aby twój kurczak był mniej kaloryczny zamiast smażyć go na oleju, upiecz
Wielki apetytserowe z kaszą manną ) Dziś jednak w postaci pysznych kotlecików. Składniki: 30 dag kaszy manny 20 dag sera żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie: Zagotować 3 szklanki wody i wrzucić kostkę rosołową. Do wrzącego rosołu wsypywać powoli kaszę mannę (mieszając uważać aby nie powstały grudki). Garnek przykryć(...)podgotowywać 5 minut. Odstawić, dodać masło i zostawić do przestudzenia. Następnie dodać resztę składników i formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej, smażyć na jasnozłoty kolor, podawać z dowolnym sosem
Tradycyjna Kuchniagałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, cayenne Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich jogurt, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do jajek wsypujemy żółty ser. Teraz najważniejsze ! Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika(...)pieczemy ok. 40 min. Na dodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy ze słodkiej śmietanki. Robimy go następująco : 1 słodka śmietanka 18%, 1/4 selera startego na małych oczkach, pieprz, imbir, sól. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy startego selera oraz przyprawy. Gotujemy na małym
vegetaniełyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta kardamonu olej do smażenia A jak to zrobić: Mleko i piwo wlać do miski, dodać sól, cukier i jajko dobrze wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę i mieszać, aby nie potworzyły się grudki (na gładką masę). Tak przygotowane ciasto, odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Naleśniki smażyć na delikatnie natłuszczonej i mocno(...)dwóch stron. Miód delikatnie rozpuścić w garnuszku, dodać sok z cytryny i delikatnie podgrzać. Dodać kardamon i wymieszać. Naleśniki posmarować serkiem i złożyć w trójkąt, z wierzchu polać miodowym sosem
Kuchnia w opałachDziś szybka i smaczna przekąska. Póki cukinia jest jeszcze za przysłowiowe grosze możemy eksperymentować ze smakami. Do przygotowania tego dania wykorzystałam: 1 cukinię średniej wielkości Panierka to: 2 jajka, pieprz, sól, oregano, czosnek, trochę mleka (aby panierka nie była ciężka) Zamiast bułki tartej użyłam kupionej w sklepiej z orientalną żywnością panierki do chrupiącego kurczaka. Cukinię pokroiłam w plasterki, wymoczyłam(...)panierce i wrzucałam na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem czosnkowym (własnej roboty). Nie smażyłam długo, bo cukinii wystarczy, że zmięknie a panierka się zarumieni. Podałam ją z jogurtowym sosem koperkowym. Zniknęła szybciej niż się robiła
Z butelką mleczka w tlemyjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odkrawamy 4 kotlety i zbijamy je tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy. Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek. Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką(...)oleju. Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i lekko przesmażamy. Następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Powstałym z duszenia sosem polewamy mięso. Nie ma potrzeby zagęszczania go niczym. Takie cuda gotuje moja ukochana babcia Zuzanna :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Wstawiamy na 5 minut blaszkę(...)nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację. Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy się niesamowitym smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnypotrzeba bób opłukać, zalać wodą i gotować do miękkości bez soli około 30 minut - ugotowany wylać na sito i wystudzić pałką blendera zmiksować bób razem ze skórką i dodać jajko, łatwiej się zmiksuje posiekaną cebulę, czosnek zeszklić na oleju i wystudzić - dodać do zmiksowanego bobu bób dobrze wyrobić najlepiej ręką z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, natka pietruszki i na koniec(...)gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano z obu stron i odkładać na ręcznik papierowy kotlety są po prostu przepyszne i na ciepło i na zimno, można podać z sosami, surówkami lub same zajadać.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmniejsze kawałki 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 25 g masła 200 g mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa 80 g sera żółtego Bułkę, mleko i jajka wyrabiamy na jednolita masę. Cebulę siekamy i przysmażamy na maśle razem z natka. Cebulę i natkę z masłem dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina gałki muszkatołowej(...)dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem
Olikowa kuchniarewelacyjny. Gdy raz się go spróbuje, inny już nie smakuje. Przekonajcie się sami. A na pewno się nie zawiedziecie. Przepis zaczerpnięty od Kurta Schellera. Można go podawać z chrzanem, sosem cumberland lub sam. Nam najbardziej smakuje z żurawiną z chrzanem. Pychotka! Składniki: -750g mięsa z indyka lub królika ( filet) -400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku(...)karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła -100g pieczarek -100g kurek ( daję mrożone) -100g natki pietruszki -majeranek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz -8 jajek -4 bułki namoczone w 200ml mleka(ja moczę w wodzie) -2 rozdrobnione ziela angielskie -ok.100ml brandy Mięso (indyk/królik, karkówka, boczek, wątróbka) myjemy, kroimy i marynujemy przez około 30 minut w przyprawach
Smaczne Zdrowe