choć wyróżnia go niezwykła prostota. Ale to ona właśnie decyduje o jego wyjątkowości. Nie trzeba przecież wiele, by rozłożyć na stole wielki arkusz ciasta. Kopczyk mąki, kilka jajek, parę kropel oliwy. Wszystko razem zawinięte w dłonie. Masaż, dotyk, czułość. Kilka chwil zgarniętych w całość. Ciepło dłoni odciśnięte w kulce ciasta. Szczęście łaskocze już powieki(...)rozwałkowaniu nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że ciasto przypomina piękny arkusz papieru czerpanego ... Chciałam, żeby pasta była najważniejsza, a dodatki jedynie podkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu. Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną z łyżką czosnkowego confit ( przepis tu - klik ), posypałam kaparami, świeżo startą skórką z cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam
KUCHARNIAobiady jest czas w piątek, a w pozostałe dni robocze ma być szybko, smacznie i z warzywami. Często, kiedy brakuje czasu i pomysłu, jest to fasolka szparagowa z sadzonym jajkiem ale kiedy jest trochę czasu w zapasie, a zapasów w lodówce, można pokombinować i wtedy często wychodzi tzw. smaczne „coś z niczego”. Kiedy Franek zobaczył dynię w tej jesiennej potrawce(...)dynia. A w głowie pomyślałam: w sumie dlaczego nie brzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc do zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam
bistro mamaJajka na twardo kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki dzielimy na pół i robimy dwie rolady: mięso wykładamy na kształt prostokąt na folię spożywczą, smarujemy szpinakiem i wykładamy jajka. Zwijamy w roladę, pomagamy sobie folią i ostrożnie, ale zdecydowanie przekładamy do foremek natłuszczonych margaryną i oprószonych bułką tartą. Wierzch rolady również oprószamy bułką tartą, kładziemy kawałki masła. 5. Mięso(...)piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu. 6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem, lub na zimno - wtedy rolady należy pozostawić w foremkach do całkowitego ostudzenia. Smacznego
Kuchnia domowa Anijeszcze nie raz je zrobię, a to chyba najlepsza rekomendacja ;) Składniki (12 muffnek): - 1 szklanka ciecierzycy (nieugotowanej) - 5 łyżek płatków owsianych - 3 łyżki otrębów - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka/wody - 3/4 szklanki cukru (u mnie brązowy) - 3 łyżki oleju rzepakowego - szczypta soli - 2 łyżeczki kakao - 1 szklanka mrożonych malin + ewentualnie 1 łyżka cukru brązowego* Ciecierzycę ugotować(...)minut na małym ogniu)**. Zamrożone maliny wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, tak długo, aż stworzy się gęsty sos. Ugotowaną ciecierzycę zblendować razem z płatkami owsianymi na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ciecierzycę z płatkami, otręby, sodę, olej rzepakowy, część mleka, zmiksować
Corner With Recipesktórych przygotowujecie owsiankę w takiej samej proporcji. Dodatkiem jest jajko wiążące całość oraz odżywka białkowa, która nadaje daniu słodki smak, bez grama cukru :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 2 jajka miarka odżywki białkowej (ok 30 g) po łyżeczce: pestek słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, rodzynek, jagód goi, ulubionych orzechów, wiórków kokosowych,... łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy(...)roztopioną łyżką oleju kokosowego. Po usmażeniu z obydwu stron na złoty kolor, przekładamy na talerz. Dla rozpusty możecie po wierzchu posypać świeżymi owocami lub jak ja polać je sosem owocowym (na zdjęciu eko sos z daktyli). Smacznego
Taste Of My DayCałkiem niedawno poznałam smak rydza. Muszę przyznać, że bardzo mi odpowiada. Propozycja, którą proponuję dziś może być doskonałą bazą do jajecznicy czy sosu, czy farszu do tarty. Ja zrobiłam z nich jajecznicę :) 4 dorodne rydze 1 cebula 1-2 łyżki masła ( zależy kto ile lubi ;) ) sól świeżo zmielony pieprz. Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Grzyby oczyścić, pokroić(...)mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Podsmażać kilka minut, ale tak aby nie straciły zbyt swojej chrupkości. Jeśli ma być jajecznica dodać jajka :) Jeśli nie..... To już zależy od fantazji gotującego. Zapraszam do rydza
Jemy Pijemyrozgrzewamy olej na prawie najwyższej mocy palnika (rozgrzewałam na 7 w skali 1-9). W między czasie przygotowujemy panierkę do corn-dogów: mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy jajko i maślankę, dokładnie mieszamy, przelewamy do wysokiego, chudego naczynia. Parówki przepoławiamy, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Maczamy w cieście i wkładamy do rozgrzanego oleju (wkładamy nie więcej niż 3 corn(...)dogi na raz, żeby tłuszcz nie stracił temperatury). Smażymy 3-6 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego
My Culinary Artparowe oto przepis: składniki: - 1kg mąki pszennej - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru lub mniej - 1 łyżeczka masła - 50g drożdży - szklanka ciepłego mleka wykonanie: Rozdrobić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jajka dobrze ubić z cukrem i dodać do mąki, dodać resztę składników i wyrobić do odchodzenia ciasto od rąk lub łyżki. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wygarowania. Przekładamy(...)stolnice i rękoma rozciągamy. Wykrawamy szklanką nasze pampuchy, Ponownie odstawiamy do wyrośniecia. Gotujemy na parze ok 5min. Dziś robię je na słodko, a jutro podam przepis na mój mięsny sos. smacznego! Ciasto przed wyrośnieciem Wykrawanie klusek Mój garnek do gotowania parowców
Tanio szybko zdrowosamym czasie drugą farsz. No prawie. Czego nam potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy razem i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, w zasadzie do jego rozciągania wałek nie powinien być potrzebny. Gdy ciasto będzie cieniutkie, wykrawamy szklanką koła(...)każde nadziewamy naszym farszem. Lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie z łyżką oliwy przez dwie minuty od wypłynięcia. Farsz: -puszka ciecierzycy -por -oliwa -pieczarki -wino białe półwytrawne -sos sojowy -pieprz -sól Ciecierzycę gotujemy w wodzie z solą kilka minut. Por posiekany szklimy na oliwie; solimy, pieprzymy i podlewamy winem. Dodajemy pieczarki również posiekane, podlewamy małą łyżeczką sosu sojowego. Smażymy
BaRepasChociaż z drugiej strony, ona też trochę zaniemogła, a i pewnie to już czyta, więc nici z mego planu... Czego użyłem? Do placuszków: -3/4 szklanki semoliny (kasza manna) -jajko -łyżeczka cukru pudru -skórka pomarańczowa, pół łyżeczki -mleko 1/2 szklanki -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -mała szczypta soli -łyżeczka oleju rzepakowego -olej do posmarowania patelni Wszystkie składniki mieszamy razem(...)jednolitej masy. Smażymy do zrumienienia na patelni. Do serka: -homegonizowany naturalny serek; dwie łyżki -orzechy włoskie, garść zgniecionych w moździerzu -cukier puder, łyżeczka Wszystkie składniki łączymy razem. Do sosu: -łyżka masła -fileciki z jednej pomarańczy -cukier trzcinowy, łyżka Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy pomarańcze i wyciskamy sok z reszty owocu, który nam został po filetowaniu. Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy
BaRepaswidelcem. Umieścić wszystko w misce. Z pomocą robota kuchennego (lub po prostu nożem) posiekać cebulę, czosnek, pora i pietruszkę. Dodać do mieszaniny z ziemniaków i kurczaka. Dodać jajka, bułkę tartą i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Formować małe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików(...)rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garyśrodka i pokroić w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obrać, i posiekać drobno. Do zimnej kaszy dodać paprykę, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wlać rozbite jajka, dodać sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę oraz 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać bułki więcej, jeśli zbyt sucha, wtedy mniej(...)pokruszoną fetę i wymieszać. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ja podałam kotleciki z sosem czosnkowym przygotowanym błyskawicznie z naturalnego jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Kotlety są tak bardzo syty, że nic więcej do nich nie potrzeba. Proporcje możecie dowolnie zmieniać
Codzienna kuchnia niecodziennakostkę. Dodać do ryżu. Wymieszać. Do ryżu z boczkiem dodać starty, żółty ser. Wymieszać. Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać. Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy ryżowej. Wymieszać. Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać (łyżką lub ręką). Z masy ryżowej formować okrągłe i płaskie kotlety. Kotlety(...)złoty kolor, z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju. Podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 8 sporych kotletów. Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym na ciepło, lub z sosem czosnkowym. 1 szklanka ugotowanego ryżu odpowiada około 1/3 - 1/2 surowego ryżu. Szklanka = 250 ml. Z dodatku boczku można zrezygnować. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę KLIK . Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki(...)pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mleka Złoty syrop do polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można
Apetyczna babeczkakompot) 125 g mąki pszennej 125 g cukru (może być cukier puder) 25 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła miękkiego 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj masłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta(...)pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. SMACZNEGO
Blondynka Gotuje