Naleśniki meksykańskie 434naleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie są wskazane. Do innego rodzaju nadzienia wystarczy dodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni(...)pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 czubatą łyżeczkę soli
Kto ugości moich gości?
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 175Idealne na chłodny jesienny wieczór, akurat taki jak dzisiaj, czyli początek lipca... :( Miałam już dawno na nie ochotę, bardzo lubię suszone śliwki - w sosie do pieczeni, w pierogach z sosem karmelowym (to przysmak zapożyczony z jednej restauracji z Brzegu), w kompocie wigilijnym. Wydaje mi się, że ciasto absolutnie nie do zjedzenia w upalny dzień, jest co prawda mokre(...)śliwka, nutella, alkohol, do tego cynamonowa nuta w cieście to smaki wybitnie jesienno-zimowe. murzynek (piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm) 3/4 kostki margaryny 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 1/2 słoika powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu Margarynę, cukier, mleko, kakao razem
bistro mama
Placki kartoflane z łososiem 218czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków. Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać ziemniaki, bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z ziemniaków na gorącą oliwę i uformować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu(...)celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Wymieszać jogurt ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem Dodać trochę oliwy Na każdym placku ułożyć kilka kawałków łososia i trochę sosu jogurtowego. Smacznego
Stare Gary
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 231Drożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym... Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole. Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło(...)dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :) Bułeczki: * dynia- 1/2 kg * mąka pszenna- 200 g * mąka orkiszowa- 180 g* * drożdże świeże- 35 g * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 80 g * mleko- 125 ml * masło- 75 g * sól- szczypta Masa budyniowa: * budyń- 1 opakowanie * mleko- 350 ml Polewa: * śmietana 18%- 250 ml * cukier puder trzcinowy
Kraina Miodem Płynąca
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 209miękkie i delikatne, i same w sobie nie wymagają moczenia. Wino miało nadać im wytrawnego smaku. Bułkę namoczyć w wodzie i odciśniętą dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić. Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć(...)sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład. Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy staną się miękkie i delikatne. Smacznego! Szczerze polecam suszone śliwki Kresto . Są miękkie i delikatne w swojej strukturze, pięknie pachną. Czasem zdarzało mi się kupić takie, które były twarde
Codzienna kuchnia niecodzienna
Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica 224pojawiły się gorące zupy, czosnkowa i z owocami morza. Obydwie aromatyczne, gęste i bardzo smaczne. W tej z owocami morza można było znaleźć kalmary i małże, a w czosnkowej jajko na twardo. Wyczuwało się też w niej pimentón, czyli hiszpańską wędzoną czerwoną sproszkowaną paprykę, która jest doskonałą przyprawą, często stosowaną w hiszpańskiej kuchni. Po zupie na stole zagościła paellla(...)krewetki i małże. Jak widać na załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała ! Obok paelli pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny
Kulinarne przygody Gatity
Burgery z pieczarkami 242Postanowiłem zużyć resztę pergaminu, który kupiłem do przygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne:) Pomyślałem, że można w nim usmażyć burgery (miałem zresztą jeszcze mięso mielone, bo jak zwykle za dużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się(...)obracało podczas smażenia. Dzieci chętniej zjadły na obiad burgery, niż jakieś kotlety mielone. Składniki: mięso mielone – 500 gram ½ suchej bułki ½ szklanki bułki tartej jajko – 1 szt. pieczarki – 5 szt. ½ cebuli olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek Winiary „Pomysł na... Papirus” z ziołami prowansalskimi Drobno pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię teflonową i na małym ogniu odparowujemy z nich wodę
Gotuj z Misiem
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW 11416Oto moja propozycja na szybki obiad dla zapracowanych: placki z ugotowanymi ziemniakami. Do tego dania wykorzystacie pozostałe ziemniaki z poprzedniego obiadu, co zapobiegnie wyrzucaniu jedzenia. Placki/nale
Przepisy Aleksandry
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 318siebie. Naleśniki podałam na talerzu z kolekcji Agawa Gold- Porcelana Bogucice czyż nie jest piękna? Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 4 jajka szklanka mleka szklanka wody przegotowanej 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut(...)wymieszać. Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia). Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 g żółtego sera sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa Wykonanie: Masło roztopić
Krakowskie smaki Ani
479. Kawa.... w plackach? 178daktylowo-kawowe placki z bananem i syropem kawowym Padam. Tylko tyle. No i jeszcze jedno. Placki były genialne. To nic, że kończone jeszcze gdzieś w
More food, love and dreams
Sernik nowojorski z czereśniami 261nasz rodzimy. Efekt aksamitnej struktury otrzymujemy głównie przez dobrze zmielony tłusty twaróg (w oryginale ser Philadelphia lub serek wiejski) i pieczenie w kąpieli wodnej, która daje wspaniałe rezultaty. Oczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy spód) to pewna wariacja na temat klasycznego New York Cheesecake , ale jest tak pyszna, że grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Kruchy spód(...)Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 3 całe jajka 30 ml soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ser zmiel dwukrotnie i włóż wraz ze wszystkimi składnikami w misie miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić
Food Square
Pizza na kalafiorowym spodzie 284stopni C. piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając . Uważać, aby za bardzo się nie podpiekł. Wyjąć, ostudzić i dodać do kalafiora jajka, starty na drobnych oczkach tarki, parmezan, zioła oraz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, bądź jak ja użyć silikonowej formy do tarty (zdecydowanie polecam(...)okrąg. Uformowany spód wstawić do nagrzanego na 190 stopni C. piekarnika (grzanie góra/dół) i piec przez ok. 15 minut. Wyjąć, ułożyć na wierzchu dodatki, u mnie: sos pomidorowy, liście szpinaku, czarne i zielone oliwki, kawałki sera feta, drobno starty ser cheddar wymieszany z parmezanem. Całość ponownie wstawić do piekarnika (190 stopni C.) i zapiekać
gutfut
Zawijane kiełbaski w cieście francuskim 243niego wyczarować smaczne jedzonko. Składniki - gotowe ciasto francuskie - cienkie kiełbaski drobiowe 6 szt. - garść startego sera żółtego - sos czosnkowy - keczup - przyprawa do pizzy Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam,smaruję sosem czosnkowym. Kiełbaski układam po trzy wzdłuż siebie na każdym z dłuższych boków ciasta, posypuję je potartym serem. Ciasto wraz z kiełbaskami zawijam do środka z dwóch boków, powstaje wałeczek z dwoma(...)kroiło) . W tym czasie nagrzewam piekarnik do 160 stopni. Wyjmuję roladkę i kroję na ok. 1,5 cm. paseczki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem,lub mlekiem, polewam delikatnie keczupem i posypuję przyprawą do pizzy. Piekę 18-20 minut. 160-170 stopni z termoobiegiem. Smacznego :) Zapraszam do obejrzenie mojej wiosny i mojego kota w poscie
Kuchnia z widokiem na ogród
Fasolowy sezon :) 156miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek. Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kule, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor. Jako dodatek podajemy fasolkę szparagową ugotowaną(...)podgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy, lekko solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, polewamy odcedzoną fasolkę i mieszamy. Podajemy gorącą do kul ryżowych. Sos czosnkowo-pomidorowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego. Dodajemy 2-3 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i gotowe :) Smacznego
vegetanie
Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 264bułkami mielimy dwukrotnie , dodajemy suszony majeranek, drobno pokrojone listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie: Pieczarki umyć, pokroić ( nie za drobno ). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię Całość dusić(...)czasu mieszając. Po ok 30 minutach zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość jeszcze ok 10 minut ( ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos) Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼ część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok 15 minut od czasu
Na słodko lub wytrawnie