sos do jajek - 5296 przepisów (strona:247/354)

Pizza na kalafiorowym spodzie 216

stopni C. piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając . Uważać, aby za bardzo się nie podpiekł. Wyjąć, ostudzić i dodać do kalafiora jajka, starty na drobnych oczkach tarki, parmezan, zioła oraz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.  Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, bądź jak ja użyć silikonowej formy do tarty (zdecydowanie polecam(...)okrąg.  Uformowany spód wstawić do nagrzanego na 190 stopni C. piekarnika (grzanie góra/dół) i piec przez ok. 15 minut. Wyjąć, ułożyć na wierzchu dodatki, u mnie: sos pomidorowy, liście szpinaku, czarne i zielone oliwki, kawałki sera feta, drobno starty ser cheddar wymieszany z parmezanem. Całość ponownie wstawić do piekarnika (190 stopni C.) i zapiekać

gutfut
Zawijane kiełbaski w cieście francuskim 185

niego wyczarować smaczne jedzonko. Składniki - gotowe ciasto francuskie - cienkie kiełbaski drobiowe 6 szt. - garść startego sera żółtego - sos czosnkowy - keczup - przyprawa do pizzy Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam,smaruję sosem czosnkowym. Kiełbaski układam po trzy wzdłuż siebie na każdym z dłuższych boków ciasta, posypuję je potartym serem. Ciasto wraz z kiełbaskami zawijam do środka z dwóch boków, powstaje wałeczek z dwoma(...)kroiło)   . W tym czasie nagrzewam piekarnik do 160 stopni. Wyjmuję roladkę i kroję na ok. 1,5 cm. paseczki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem,lub mlekiem, polewam delikatnie keczupem i posypuję przyprawą do pizzy. Piekę 18-20 minut. 160-170 stopni z termoobiegiem. Smacznego :) Zapraszam do obejrzenie mojej wiosny i mojego kota w poscie

Kuchnia z widokiem na ogród
Fasolowy sezon :) 100

miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek.  Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kule, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor. Jako dodatek podajemy fasolkę szparagową ugotowaną(...)podgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy, lekko solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, polewamy odcedzoną fasolkę i mieszamy. Podajemy gorącą do kul ryżowych. Sos czosnkowo-pomidorowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego. Dodajemy 2-3 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i gotowe :) Smacznego

vegetanie
Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 188

bułkami   mielimy dwukrotnie , dodajemy   suszony majeranek,   drobno pokrojone listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku   i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie: Pieczarki umyć, pokroić ( nie za drobno ). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię   Całość dusić(...)czasu mieszając.   Po ok 30 minutach zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość jeszcze ok 10 minut ( ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos) Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼   część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok 15 minut od czasu

Na słodko lub wytrawnie
Domowe hamburgery 164

lodówki, aby mięso przeszło ziołami i cebulą oraz czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno do patelni, a także by łatwiej było formować kształty dodajemy jajko i mieszamy wszystko). 2. Z mięsa formujemy "kotlety" (aby się zmieściły do bułki;-). Na rozgrzany olej wkładamy mięso, smażymy. 3. Myjemy warzywa oraz kroimy je w plasterki, cebulkę w tzw. piórka. 4. Podrzgwamy(...)resztę warzyw:) Ich ilość i proporcje zależą od nas samych:) Dla wielbicieli sera, można dodać i położyć na mięso ulubiony ser żółty albo pleśniowy. Hamburgery doskonale smakują także z sosami, np. czosnkowym: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, zoąbek czosnku, sól, pieprz ziołowy. Można go wzbogacić o bazylię  i oregano. Poza sosem czosnkowym, w sklepach znajdziemy wiele sosów

Kuchnia Pełna Pasji
Kluski z serem 145

Przepyszne, mięciutkie i delikatne w smaku kluski twarogowe z wiśniami :) ~  Kluski z serem podane z wiśniami ~ Składniki: 200g mielonego twarogu 2 łyżki mąki (u mnie razowa orkiszowa) 1 jajko 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego + dowolne dodatki, pasować będą zarówno słodkie jak i wytrawne  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie zagotowujemy wodę(...)minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyciągamy cedzakiem i kładziemy na talerz. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, dodajemy dodatki i pałaszujemy. Kluski świetnie będą smakować z pysznym  sosem wiśniowym

Kuchenny Skrawek Nieba
Piernikowe śniadanie - na pożegnanie zimy 181

łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika karmelizowane gruszki: 3 gruszki 4 łyżki cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo: 2 łyżki masła Jajka roztrzepać, wymieszać z kremówką, cukrem, cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Chałkę maczać w masie jajecznej z obu stron tak, żeby dobrze nasiąknęła. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle(...)gorącej patelni rozpuścić cukier, dodać kremówkę i przyprawę do piernika. Gdy masa nabierze karmelowej barwy, dodać gruszki, smażyć kilka minut. Na talerzach układać kromki chałki, obok gruszki, polać pozostałym sosem. Podawać ciepłe. Smacznego! Jeszcze tylko dwa tygodnie! Wiem, że jestem już nudna, ale naprawdę nie mogę się doczekać - wyjazd do Polski zaprząta wszystkie moje myśli. Jeszcze troszkę i zacznę się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka z majonezem 402

pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze. Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy(...)zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce. Babka z majonezem Składniki: 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 2 jajka 100g cukru 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki majonezu Wykonanie: - białka oddzielić od żółtek i ubić, dodając pod koniec ubijania cukry - do ubitej piany dodać

Smakołyki Bereniki
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 195

false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dzisiejsza propozycja na LunchBox to sposób na wykorzystanie domowych przetworów. W lato zrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Fabryka pomysłów
Ziemniaczane kuleczki z serem 1120

panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki(...)środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane kuleczki z serem 1120

panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki(...)środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie
A może by tak coś wydestylować? 142

warto, o czym spróbuję przekonać- zapraszam do czytania:-) Zastawialiście się kiedyś dlaczego gotujecie i jecie? Oczywiście, żeby żyć. Ale przecież można by sobie łyknąć jakąś odżywkę z plastikowego jajka rodem z "Seksmisji" i też można funkcjonować. Hm- po tej stronie klawiatury nie da rady. A co z tymi wszystkimi aromatami, konsystencjami, temperaturami? Dla mnie przygotowywanie jedzenia i  samo jedzenie(...)świetle, w samochodzie. Ale kiedy tylko mogę montuję "kęs idealny"- po odrobinie z każdego elementu potrawy, i sprawdzam jak one wszystkie grają ze sobą. W kuchni tkam paluchy w sos, inhaluję się nad garnkami i z wielkim skupieniem dolewam kropelki ciekawych składników, dorzucam szczypty aromatycznych przypraw. To trochę jak magia, a ja już parę razy słyszałam, że jestem czarownicą (czarny

les mirabelles
Zielone placuszki z cukinii z natką pietruszki - prosto, a jakże smacznie 157

grubych oczkach. Dodajemy do niej szczyptę soli i odstawiamy na 5-10 minut. Jeśli nasza cukinia puści dużą ilość wody należy ją odsączyć. Do startej cukinii dodajemy całe jajka, 2 łyżki śmietany lub jogurtu i pieprz, mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę, znów mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, mieszamy delikatnie. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy(...)ładnie rumiane. Następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki z cukinii po ściągnięciu z patelni odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, jogurtem lub innym sosem. Smacznego

Słodkie okruszki
Zapiekanka trzy sery z makaronem i bazylią 162

stopni C Do naczynia wlewamy połowę porcji serka mascarpone z jajkami... ... i układamy połowę makaronu Posypujemy połową porcji posiekanych listków bazylii Na to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami... układamy plasterki jednej kulki mozzarelli... i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamy Następnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy(...)pieczemy kolejne 20-25 minut Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette . Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
GOŁĄBKI Z JAJKIEM 124

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/goabki-z-jajkiem.html  dukielskie golabki z jajkiem składniki: 1 kapusta włoska ½ kg ryżu 10 jaj 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 kostka margaryny sól, pieprz wykonanie: Kapustę sparzyć, ryż ugotować. Jaja ugotować na twardo. Cebulę i czosnek zeszklić na margarynie. Ryż jaja pokrojone w kostkę, zeszkloną cebulę wymieszać i doprawić solą, pieprzem, można dać 1 łyżeczkę wegety lub kucharka(...)zawinąć i zalać 1 litrem wrzącej wody z 1 łyżką kucharka. Smażyć w piekarniku 1 ½ godz. w 200 C      Do gołąbków sos kurkowy

w mojej kuchni
Udany majonez podstawowy 235

zrobiłam majonez. Został wypróbowany przez Rodzinę i łaskawie zaakceptowany: "wystarczająco smaczny, można taki zajadać w sałatkach i z jajami " :) Uff... Do świątecznych sałatek będzie akurat. Składniki : 1 żółtko, skorupkę jajka dobrze myjemy i parzymy wrzątkiem płaska łyżeczka musztardy, u mnie sarepska 3/4 szklanki oleju, u mnie rzepakowy rafinowany (szklanka ma 250 ml) sól i cukier puder do smaku(...)łyżką, tak by składniki połączyły się - zrobiłam to w niedużym wąskim garnuszku Olej dolewałam po łyżce i miksowałam robotem wpierw na małych obrotach (pod koniec na szybszych), a gdy sos był coraz gęściejszy dodałam cukier, potem sok. Podczas dolewania soku do majonezu próbowałam by nie był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była

Proste Potrawy
Pierogi ze szpinakiem 208

Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko szczypta soli 300 ml ciepłej wody Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (400-450g) 2 ząbki czosnku 1 kostka twarogu półtłustego (200-250g) 150g wędzonego boczku sól, pieprz 1/2 kostki masła 1 cebula Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2. Szpinak przełożyć do patelni i na wolnym ogniu odmrozić(...)Dodać pokruszony twaróg oraz pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając do momentu zredukowania powstałego sosu. Odstawić do wystygnięcia. 3. Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie. 4. Podawać na ciepło z cebulą podsmażoną na maśle

A Ty Smakuj Mnie
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 186

łyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia(...)palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym

Smaczne Zdrowe
Kluski kładzione drożdżowe 102

mąki pszennej, 20 g drożdży, 2 jajka, 500 ml mleka, 20 g masła, 1 łyżeczka soli, Mąkę wsypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, roztopione masło, jajka, sól. Dokładnie wyrobić ciasto – powinno być lśniące i gładkie. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę(...)będą się odklejały od łyżki. Gotować 6-8 minut. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. Wyjmować łyżką cedzakową. Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko. Kluski należy przygotować tuż przed podaniem. Nie lubią leżeć, twardnieją. zastawa

królestwo garów
Domowe burgery 149

razem użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego jednak jeśli macie czas i możliwość lepsza byłyba z mielona wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burger(...)letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej typ 650  1 łyżeczka soli  3 łyżki cukru  2 żółtka  5 łyżek oleju roślinnego 1 jajko *sezam  KOTLETY : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego b/k (u mnie z braku czasu było gotowe:( - mieszane wołowo-wieprzowe) 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego  2 czubate łyżki musztardy

cucinare
szybkowar-pieczeń mielona z kiszonym ogórkiem... 146

łyżka, bułka tarta 1,5 szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą bułką na patelni rozgrzać olej i zrumienic każdą pieczeń(...)wody, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut na mniejszym ogniu - szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie pieczenie wyjąć na talerz, wywar można wykorzystać do zrobienia sosu gdy podamy porcje pieczeni na ciepło na obiad, jest też smaczna na zimno do pieczywa....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Puszysty omlet z pomidorami, szynką i szczypiorkiem 127

jajek 8 pomidorków koktajlowych pół szklanki szczypiorku 100g szynki sól, pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich olej rzepakowy (do smażenia)   Przygotowanie: Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek, wlewając jajka do miseczki.  Przygotowujemy sobie drobno posiekany i lekko osolony szczypior.   Pomidorki kroimy na pół, a szynkę w paski. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy żółtka, szynkę(...)oleju na patelni. Smażymy na niewielkim ogniu z każdej strony ( przy przewracaniu pomagamy sobie dużym talerzem, aby omlet się nie rozpadł) przez ok 5 minut. Możemy jeść z ulubionym sosem. Smacznego

ChilliJemy
Makaronowe muffiny pizzowe 568

Były muffiny jaglane, więc tym razem czas na coś nowego - muffiny makaronowe. Absolutnie niefotogeniczne, ale... pyszne! Prawie jak pizza :) - jest ostry sos pomidorowy, cebula, ser, są także i pieczarki. To wszystko w połączeniu z makaronem w postaci mini kokardek. Całość zapiekana w formach do muffinek, niczym małe zapiekanki. Ciekawy pomysł na imprezową przekąskę. ;) Składniki (na 10 muffinek) : - 100 g bardzo(...)puszki pomidorów - kilka pieczarek - cebula - 100 g startego, żółtego sera - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki ketchupu - sól, pieprz, chilli i ostra papryka w proszku - łyżka oleju - jajko Przygotowanie: Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoty kolor, posolić. Wrzucić pomidory z puszki, koncentrat i ketchup, doprawić. Dusić

Kuchnia Ellie
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 196

dodatkowe propozycje zapraszam na Fanpage . Smacznej zabawy! Wasze ulubione przepisy (najbardziej popularne przepisy z 2014 roku) : 1.  Gulasz z szynki wierzowej / 2.  Ciasto nutella  / 3. Sos żurawinowy  / 4. Szybkie batoniki bez pieczenia  / 5. Krem mleczny  / 6. Ciasteczka z kawałkami czekolady  / 7. Ciasto bananowe z kajmakiem  / 8. Smoothie bananowe(...)Wykwintna beza z truskawkami  / 2. Pączki z ciasta parzonego  / 3. Brownie z malinami (bez glutenu i tłuszczu)  / 4. Makaron boloński  / 5. Czekoladowa babka bez jajek  / 6. Fish & chips  / 7. Sernik z kaszą manną i truskawkami   Moje ulubione zdjęcia z 2014 roku :   Tartaletki z domowym twarogiem i malinami  / 2. Szyszki

Słodkie Przyjemności
Chrupiące placki ziemniaczane 243

Któż z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Jedni uwielbiają ta po węgiersku – z gulaszem …. inni solo …. inni z sosem np. pieczarkowym … a jeszcze inni ze śmietaną i cukrem. Te po węgiersku – z gulaszem to moje ulubione , a dobrze zrobione zachwalam przez kilka następnych godzin. Dziś mam dla Was przepis na moje placki ziemniaczane. Grubo tarte(...)niech dodać tartą marchew – nada delikatny słodki posmak i pomarańczowy kolor! Polecam! SKŁADNIKI: * duże ziemniaki – 5 szt * cebula – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * jajko – 2 szt * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone ziemniaki trzemy – 4 na dużych oczkach , 1 na małych. Odciskamy nadmiar soku. Dodajemy

Ostra na Słodko
gołąbki cielęce w sosie pomidorowym... 189

rzepakowy, 6 szklanek woda, 10 sztuk pomidory do zmiksowania, 1 szklanka śmietana, 4 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki koperek siekany mieloną cielęcinę dobrze wyrobić z gotowanym ryżem bez soli, jajkiem, przyprawami z młodej kapusty ściągać liście, usunąć grubsze głąbki nakładać porcję mięsa i zawijać ciasno liście na oleju podsmażać z obu stron i przekładać do garnka na sito rozkładane - kapusta(...)skórką pomidorów wlać wodę i gotować pod przykryciem z 30-40 minut na mniejszym ogniu z garnka wyjąć sito razem z gołąbkami śmietanę 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos do smaku doprawić maggi i koperkiem smaczne gołąbki z sosem podać z ziemniakami.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski śląskie - prosty przepis 8294

czwartą i odsuwamy na bok. W miejscu, które powstało w ten sposób usypujemy kopiec z mąki ziemniaczanej. Tak, aby wypełnił całą "lukę" ;)  2. Robimy na środku dziurkę, wbijamy jajko, a następnie zagniatamy ciasto. Dosyć krótko, tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji i porządnego połączenia się wszystkich składników. 3. Dzielimy ciasto na dwie lub trzy części, formujemy wałki, jak do kopytek(...)palcem wygniatamy na środku dziurkę. 4. Gotujemy we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną czekamy jeszcze chwilę (dosłownie minutkę) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerze. Podajemy od razu, gorące z ulubionym sosem lub po prostu ze skwarkami

Kraina Tysiąca Smaków