sałatkę, wiem tylko, że znam ją od bardzo dawna. Jest pyszna i przede wszystkim bardzo efektownie wygląda. Układamy najprostsze składniki warstwami, a górę smarujemy majonezem lub sosem jogurtowym z dodatkiem majonezu. Najlepszy do tej sałatki jest najzwyklejszy solony śledź. Płaty też są dobre, jednak tylko ten solony ma najwięcej smaku. Przygotujcie tę sałatkę przynajmniej na dobę przed podaniem(...)buraczka. Składniki: 2 całe solone śledzie (lub ewentualnie 4 pojedyncze filety), 3 średnie ziemniaki , 3 większe marchewki , 2 większe pietruszki , 10-12 cm średniego pora , 1 średnie jabłko , 3 jajka , kilka łyżek majonezu . Śledzie wyfiletować, usunąć drobne ości, opłukać i pokroić w grubszą kostkę lub cienkie paseczki. Jeśli mamy gotowe filety, wtedy wystarczy
Codzienna kuchnia niecodziennagrecka 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 3 cebule 1 łyżka śmietana 18% 1 ząbek czosnku olej do smażenia majeranek pieprz przyprawa Kucharek Wykonanie. Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, śmietanę, pokrojone w kostkę i przesmażone 2 cebule, przyprawy. Całość dobrze wyrobić i rozłożyć na folii do pieczenia, formując prostokąt. Cebulę i ząbek czosnku(...)rulon, związać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC 1 godzinę. Wyjąć z pieca i po 10 minutach pokroić w plastry i podać np. z sosem z kurek. Jeżeli podajemy na zimno. Po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą
Kulinarny karnet ChristopheraPachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i malinowymi pomidorami. Składniki: mięso gulaszowe (wieprzowina) 500 g cebula 3
głodny alergikIslandii, Kenii, Kataru, RPA, Indonezji, Wietnamu, Nowej Zelandii i wielu innych. 4. Największą popularnością cieszył się przepis na Sałatkę z rukoli (541), Gulasz wieprzowy z warzywami (404) i Jajka zapiekane w kokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy , a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie(...)sentymentalni ( Pyry z gzikiem ) . 9. Odkrywaliśmy nowe smaki (Cheddar z miodem i włoskimi orzechami , Krem cytrynowy z nutą pomarańczy) , z pasją tworzyliśmy nowe potrawy ( Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym ) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę ( Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym ) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa i bułeczki i Pączki
Delicious Titbitskrzyż - w ten sposób pozbywamy się goryczki z brukselki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy, dokładnie osuszamy, studzimy. Z piwa, maślanki, mąki, proszku do pieczenia i jajka ukręcamy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Możemy nie wlewać od razu wszystkich płynów. Możemy regulować nimi gęstość ciasta, na tyle by oblepiło brukselkę w trakcie zamaczania. Doprawiamy solą, cynamonem(...)cieście. Oblepiamy dokładnie brukselkę. I zanurzamy w gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi i siekaną kolendrą). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureburgerze. Wczoraj był keczup, dzisiaj majonez. Bo ani bez keczupu, ani bez majonezu (najlepiej takich domowych właśnie) idealny burger nie istnieje. Warto poświęcić parę chwil i zrobić takie domowe sosy, bo są naprawdę pyszne. Te sklepowe kompletnie się nie umywają. Zrobione samemu to zupełnie inna liga. Z tym, że o ile taki keczup postoi w lodówce pewnie dość długo(...)smarowałem nim kanapki do pracy :) 1 żółtko 1 łyżka musztardy 1 łyżka białego octu winnego 200 ml oleju roślinnego sól świeżo zmielony czarny pieprz Blenderem z końcówką do ubijania jajek ubijamy żółtko z musztardą. Następnie, cały czas ubijając, powoli, wąską strużką wlewamy olej. Dodajemy sól i pieprz. Jak uzyskamy konsystencję majonezu to dodajemy ocet winny, mieszamy jeszcze przez chwilkę
Marder&Marder Manufactureparmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z parmezanem i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy opanierujesz już wszystkie plastry cukinii, skrop je odrobiną oliwy (najłatwiej przy pomocy oliwy(...)międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przygotuj pesto szpinakowe - wszystkie składniki pesto umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy. Dopraw solą do smaku. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto szpinakowym. Podawaj z plastrami chrupiącej cukinii oraz parmezanem do posypania. Smacznego! *** Podoba Ci się
Chilli Czosnek i Oliwaduża cebula olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, magii Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Mięso zmielić. Cebulę poszatkować i usmażyć, następnie dodać do mięsa razem z jajkami, przyprawić, dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę, popieprzyć, dodać tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do dłoni (ilość zależy od odmiany ziemniaków). Z ciasta(...)grubsze niż 3 cm . Smażyć z obu stron na złoty kolor, ale na niezbyt dużym ogniu, gdyż placki łatwo i szybko przypalają się. Gotowe placki najlepiej smakują z sosem czosnkowym i surówką
Jadło i czytadłopyszne i wszystkim smakowały :) Składniki 50 dag mielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2 łyżki przecieru 1 łyżeczka mąki olej do smażenia bazylia Skworcu czosnek granulowany vegeta Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować(...)rondla podlać wodą i chwile poddusić , pod koniec dolać przecier wymieszany z 1 łyżeczką mąki ,odrobiną wody i śmietaną . Ilość i gęstość sosu zależy już od waszego gustu . SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliSezon dyniowy w pełni. U każdego na blogu królują zupy, sosy z jej dodatkiem, serniki.... Dynia na słodko, wytrawnie... A u mnie przygoda dopiero się zaczyna. Dynia jaką pamiętam z dziecięcych lat nie kojarzy mi się za dobrze. Gotowana przez moją babcię na mleku z dodatkiem lanych klusek. Jedynie ten widok krzątającej się babci w swoim(...)zmiana dodanych przypraw i nowsze wykonanie dyni wygrało z urazami z dzieciństwa. Kocham ravioli. Lekko chrupkie, za razem delikatne, z rożnymi farszami i dodatkami. Składniki: 300g mąki 3 jajka szczypta soli 3 łyżki oliwy z oliwek 100g sera białego 200 g puree z dyni gałka muszkatołowa imbir w proszku, cynamon, kardamon.... cukier masło świeża mięta Składniki na ciasto
Malinowe PocałunkiCzy zastanawialiście się skąd wziął się ten pyszny sposób podania spaghetti?? Otóż pochodzi z Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski
Tradycyjna Kuchniapraską czosnkiem , dodajemy siekana natkę pietruszki , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach i wbijamy do niego jajko – mieszamy do połączenia składników ( jajko można wcześniej roztrzepać widelcem , łatwiej się wymiesza ) . Rozklepana pierś kładziemy na dość dużym kawałku folii , solimy , nakładamy dużą łyżkę farszu i zamykamy pierś – nie do końca-tak żeby był(...)wrzątkiem i parzymy około 10 minut w gorącej , ale nie wrzącej wodzie . Wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia . Zdejmujemy folię i podsmażamy na maśle tuż przed podaniem . Ja podałam z sosem pieczarkowym i pure ziemniaczanym przełożonym szpinakiem .Smacznego Post Cygara drobiowe z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysosu pomidorowego. W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 3 części. Pizza: Przygotowujemy ulubione dodatki do pizzy. Na papierze do pieczenia kładziemy jedną część i formujemy okrągły placek. Rozsmarowujemy sos pomidorowy, dodajemy ser i przykrywamy pozostałymi dodatkami. Do piekarnika wstawiamy pustą blachę na najniższy poziom piekarnika, nagrzewamy do max temperatury ( u mnie 250 ° C ). Blachę wyciągamy i szybko(...)grubości ok 5-7 cm. Szklanką o średnicy ok 9 cm wycinać kółka. Na każde nakładać dużą łyżkę farszu. Złożyć na pół jak pierogi, brzegi DOKŁADNIE zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem ( lub zwilżyć wodą ) i posypać mieszanką sezamu, maku i soli himalajskiej. Do piekarnika wstawiamy pustą blachę na najniższy poziom piekarnika, nagrzewamy do 210 ° C . Blachę wyciągamy i szybko kładziemy
Atlas Smakówcztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną -na równo z ziemniakami, będzie około 25-30 dag, dodajemy odłożoną porcję ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy sól i zagniatamy ciasto, z zagniecionego ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy w dłoniach kulki jednakowej wielkości, robimy dziurki, gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty licząc od wypłynięcia. Przygotowujemy potrawkę(...)czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej w małej ilości wody.Zagotowujemy
Wanilia i Kardamonproszku do pieczenia, 4 jajka, 6 oliwek, 3 pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu + zieleniny drobno posiekane + 1 łyżka cebuli i pora uduszone już. WYKONANIE: Do miski wbić jajka - ubić je mikserem aż masa stanie się puszysta + (oliwę + musztardę) lub majonez – ubijać + stopniowo mąkę wsypywać do miski + proszek do pieczenia + sól + pieprz – lekko miksować – wyłączyć + szynkę lub mięso pokrojone(...)pieczemy w 200 stopniach około pół godziny - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli nie to zmniejszyć temperaturę do 180 stopni - piec jeszcze 10 minut. PODAWAĆ : - wystudzony z ulubionymi sosami, - sam też smakuje dobrze, - świetnie smakuje z czystym czerwonym barszczem, - na okazjonalne stoły. - można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki, - świetne
Tradycyjna kuchnia inaczej