sos do jajek - 5296 przepisów (strona:263/354)

Tort czekoladowo- malinowy 128

własnego lub 8 ml kupnego 313 gram mąki pszennej 125 gram kakao 4 ml sody 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia * przepis na tortownicę o średnicy 25 cm Wykonanie biszkoptu: Jajka lekko roztrzepać dodać do nich mleko, olej, cukier oraz ekstrakt i dokładnie wymieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać, następnie dodać do płynnych produktów. Całość wymieszać do połączenia(...)mascarpone Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie należy dodać sok z cytryny i mąkę, wymieszać i zagotować. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do gorącego sosu(można niewielką ilość sosu wymieszać dokładnie z całą żelatyna tak aby nie było grudek i dopiero dodać do reszty sosu). Całość schłodzić i pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce

Krakowskie smaki Ani
PUDDING CHIA 407

   Pudding chia to ostatnio nasz ulubiony przysmak. Nie dość, że bardzo wartościowy, pożywny to jeszcze bardzo zdrowy. No i smaczny, co najistotniejsze. Tym, którzy

Smaczne Zdrowe
Klopsiki z marchewką i groszkiem 250

gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew cebula zielony groszek listek laurowy ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony na pół. Wyjąć czosnek, uformować pulpety,obtoczyć w mące i lekko obsmażyć. Gdyby mięso było(...)dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Jeśli użyjemy groszek konserwowy, wystarczy dodać go pod koniec gotowania.   Jeśli ktoś lubi gęsty sos , można go zaciągnąć łyżką mąki wymieszanej z odrobiną wody no i oczywiście pogotować jeszcze z 5 minut ciągle mieszając lub też śmietaną. Przepis   tutaj SMACZNEGO

zielonacukinka
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 172

Pieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka. Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :) W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem(...)kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami. * pierś z indyka- 500 g * szynka szwarcwaldzka- 50 g * płatki jęczmienne- 1 szklanka * cebula- 1 szt. * bulion- 1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz, 1 mały ząbek czosnku

Kraina Miodem Płynąca
"Stripsy" 695

kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno(...)pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka. Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami. Polecam czosnkowy i barbecue. Moje posty

Słodka Strona
Klopsy mięsno-twarogowe. 102

pieprz, bazylia, czosnek   -> Garść mieszanki sałat   -> 6-7 pomidorków koktajlowych Wykonanie:   Mięso przekładamy do miski. Kruszymy biały ser i dodajemy do mięsa. Rozbijamy całe jajko   [ średniej wielkości]. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią z dodatkiem czosnku. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy za pomocą ręki. Z otrzymanego mięsa lepimy kulki średnicy(...)wszystko razem. Dodajemy soli oraz pieprzu dla smaku. Bardzo ważny moment, aby z rondla odlać trochę wrzącego wywaru i wymieszać w miseczce z jogurtem greckim zapobiegnie to rozwarstwieniu się sosu. Tak przygotowaną bazę przelewamy do bulionu. Zagotowujemy bardzo często mieszając [ uwaga na pływające kulki mięsne].Jeśli uznamy, że nasz sos jest zbyt rzadki można użyć mąki do jego zagęszczenia

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 178

właściwe consommé od warzyw i mięsa. Voila! Składniki na ciasto do ravioli: - 400 gram mąki - 2 jajka - 160 mililitrów wody - 1 łyżka oliwy Przygotowanie ciasta do ravioli: Mąkę przesiewamy. Jajka mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto powinno być wyczuwalnie twarde. Przed wykorzystaniem odstawiamy je na 15 minut do lodówki (pod przykryciem, żeby nie obeschło. Składniki na nadzienie do ravioli(...)przez około 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i białym pieprzem (dość intensywnie, bo po zamknięciu w cieście farsz wyda się delikatniejszy). Redukujemy nadmierną ilość sosu przez odkrycie patelni i parowanie aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ostudzony farsz wykładamy małymi porcjami na cienko rozwałkowane ciasto. Kulki farszu układamy w kilkucentymetrowych odstępach i pokrywamy nimi całym płat

Życie zamknięte w smaku
Kluski kładzione ziemniaczane 102

ugotowanych ziemniaków, 5 jajek, 80 g masła, 200 g mąki, sól Lekko ciepłe ziemniaki przecisnąć przez prasę, zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na śmietanę, dodać żółtka. Utrzeć na pulchną masę. Do masy maślano-jajecznej dodać ziemniaki, wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek z 1/2 łyżeczki soli, mąkę i delikatnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową(...)przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.  Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko.   zastawa

królestwo garów
Suflet ze szpinaku i koziego sera 93

się bardzo dobrze. Składniki: 500 g świeżych liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1  niewielka cebula 40 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 g miękkiego sera koziego 4 jajka gałka muszkatołowa pieprz kajeński sól pieprz czarny masło do posmarowania formy Wykonanie: Formę na suflet posmarować masłem,włożyć ją na co najmniej 15 minut do lodówki i ponownie posmarować masłem(...)smażenia dodać czosnek uważając żeby się nie spalił,  mąkę, gałkę i pieprz kajeński, smażyć przez około 3 minuty.Do mąki cały czas mieszając powoli wlewać mleko. Nadal mieszając gotować sos aż zgęstnieje. Do sosu dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać a następnie dodać szpinak i żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie je wmieszać w masę

Mama Gotuje
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 181

żółtego sera  pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Kalafior gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zahamować proces gotowania. Do miski rozbijamy 3 jajka, dodajemy 4 duże łyżki jogurtu, ścieramy połowę potrzebnego żółtego sera i doprawiamy przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką, aby wtłoczyć dużo powietrza do masy jajeczno-serowej. Teraz do naczynia żaroodpornego wkładamy(...)magicznym zapachem ziół zapiekanych z kalafiorem :) Surówka z rukoli: 1/2 opakowania rukoli pomidory koktajlowe żółte pomidory koktajlowe czerwone kiełki rzodkiewki słonecznik łuskany sezam 1/2 limonki oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy Rukolę obieramy z twardszych łodyżek i płuczemy pod bieżąca wodą. Kilka żółtych i kilka czerwonych pomidorów koktajlowych kroimy na ćwiartki. Dodajemy do rukoli razem z kiełkami rzodkiewki

vegetanie
Mini Przyjemniaczki = bezmączne muffinki z bananem i masłem orzechowym 172

blaszce lub w wyłączonym, lecz nadal ciepłym piekarniku i zobaczycie, jak ładnie się "zejdą".  Zatopcie w nich delikatnie zęby i rozkoszujcie się mięciutkim kawałkiem nieba! Polejcie je domowym sosem karmelowym , a odpłyniecie! Mam nadzieję, że moja radość udzieli się i Wam w tym pięknym dniu! A tymczasem sprawdźcie, co ją w dużej części powoduje - wejdźcie na stronę BAFavenue(...)pół szklanki masła orzechowego 1 jajo 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki miodu 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Przygotowanie: W misce rozgnieć widelcem banana. Dodaj masło orzechowe i jajko, dokładnie wymieszaj. Wsyp sodę oczyszczoną, dodaj płatki owsiane i miód, wszystko bardzo dokładnie połącz. Przelej masę do 3/4 głębokości foremek na muffinki, piecz je w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza

Gotowanie to kochanie
Stripsy Rybne 181

przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa rybiego. Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno(...)kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do mięsa. Stripsy smażymy w głębokim oleju n a złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami. Polecam czosnkowy i koperkowy i słodki sos chili . Moje posty

Słodka Strona
Pierogi z jabłkami #jedzjabłka 235

posypania 3 łyżki pszennej 1/2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli Mus: 3 - 4 jabłka cynamon - według upodobań  Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk, wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy troszeczkę mąki. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na ok. 15 minut(...)naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam z jogurtem naturalnym cynamonem. W moim przypadku dodałam resztki musu jabłkowego. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pasztet tradycyjny 176

sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka(...)łyżeczka suszonego tymianku lub listki z kilku gałązek świeżego 1 łyżeczka suszonego majeranku lub listki z kilku gałązek świeżego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej) sól 4-5 jajek dodatkowo tłuszcz do posmarowania formy bułka tarta Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem. Odstawić na kilka godzin. Pozostałe mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą

Pełny talerz
Naleśniki z soczewicą zieloną 197

suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy !               Na samym  początku  płuczę soczewicę i gotuję(...)duszę jakieś 10 minut. Następnie zestawiam z gazu. Składniki na  naleśniki miksuję, potem smażę je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.   Gotowe ! Dobrze smakują z sosem czosnkowym oraz zieleninką (roszponka, kiełki). SMACZNEGO ŻYCZĘ

Życie na widelcu