propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej: Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami Sałatka z farfalle i warzywami (light) Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem Polecam wykorzystywać makaron farfalle do przygotowywania dań, gdyż farfalle / kokardki świetnie nadaje się do sałatek, oraz innych dań makaronowych, gdyż ładnie się w nich prezentuje i jest po ugotowaniu sprężysty(...)blanszowany, obrany ze skóry bób. Dusimy ok. 5 minut, dodajemy pokrojone w cząstki pomidory (bez nasion) , doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Ugotowany makaron farfalle dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! The post Farfalle z bobem i chorizo appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest już popularna w całej Europie, zwłaszcza na Wyspach Brytyjskich. Danie jest łatwe, jest bardzo smaczne, pożywne - i ważne - jest także dietetyczne. Nie użyłam tutaj ani grama tłuszczu! Lubię jajka usadzić w ten sposób, by białko było ścięte a żółtko płynne. Idealna propozycja na sobotnie czy niedzielne śniadanie, kiedy po całym tygodniu mamy w końcu czas by na spokojnie usiąść(...)minut by puściły sok. Włożyć na patelnię. Paprykę także pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dołożyć do pomidorów wraz z papryką. Dodać przyprawy: bazylię, sól, pieprz. Sos gotować przez kilka minut, by pomidory lekko rozgotowały się a papryka zmiękła. Cały czas gotując, zrobić dwa wgłębienia, wbić w nie jaja, posypać je delikatnie solą. Przykryć i gotować tak całość
Poezja Smaków - blog kulinarnymąki, szczypta soli, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka drożdży instant, 100 g ciepłego mleka, 1 jajko, skórka starta z połowy cytryny Suche składniki wymieszać w misce. Dodać jajko i mleko i dobrze wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - u mnie zajęło to mniej więcej(...)następnie dodając syrop z płatków róży i startą skórkę cytrynową! Od was zależy czy chcecie mieć kawałeczki malin, czy gładki sosik (wystarczy przecedzić przez sitko). Wybrałam pierwszą opcję. Kiedy sos zgęstniał polałam nim racuszki. Smacznego
Plate of Joyzacznie wrzeć. Tak samo zrobić z jeżynami, dodając do nich 50 ml wody. Zdjąć z ognia. W czasie, gdy śmietana i jeżyny lekko się studzą, w misce ubić delikatnie jajka i żółtka z cukrem, a następnie powoli wlać do nich śmietaną i jeżyny. Wymieszać, by całość się dobrze połączyła. Przelać przez gęste sitko, by oddzielić pestki. Tak przygotowaną masę przelać(...)lodówki). Schłodzony krem przełożyć na talerze - wyjmując z foremek można lekko okroić ostrym nożem wokół brzegów foremek i ostrożne wyłożyć na talerz - karmel spłynie i utworzy cudowny sos. * przepis na jezynowy creme caramel pochodzi z tej strony - klik ; inspiracją do pasty jeżynowej były grzanki z jeżynowym masłem podpatrzone na tej stronie - klik ; Bardzo dziękuję za wyróżnienie
KUCHARNIAbułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego) Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami na przemian resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem brać po trochu ciasta, ręce maczać(...)woda zacznie wrzeć ułożyć paruchy i parować 6-8 minut. Oczywiście czynność powtórzyć, ja miałam mały garnek i wchodziło mi ok 5 bułek. Paruchy podawać z musem truskawkowym lub sosem waniliowym z jogurtu. Ja robię duże buły z dwoma truskawkami wychodzi mi ok 26 sztuk, można zrobić mniejsze. Nadwyżkę można zamrozić a potem odsmażyć na masełku lub oleju
Monia miesza i gotujemrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, pomidory krojone w puszce, cebula, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 jajka, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, oliwa, mozzarella. Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia(...)niewielkiej ilości wody do momentu jej wyparowania. Doprawiamy solą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i nakładamy dwa naleśniki. Na pierwszą warstwę nakładamy sos z mięsem i przykrywamy kolejnymi dwoma naleśnikami. Na naleśniki nakładamy szpinak i ponownie przykrywamy naleśnikami, które posypujemy startą mozzarellą. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy
paapilotkaazrobię!", ale teraz pomyślałam, że to jedyny i najlepszy pomysł, by te karmelowo-jagodowe ptysie zebrać razem. I tak zrobiłam. Lekcję na temat "Ptysie z kremem cytrynowym i sosem jagodowym" w końcu udało mi się odrobić, teraz jedynie czekam na decyzję Amber licząc, że tą daleką od oryginału wersje uzna jednak za zaliczoną! Choć całość wymaga trochę pracy(...)CROQUEMBOUCHE /z podanej porcji upiekłam 33 małe profiterolki oraz sporą porcję groszku ptysiowego dla Synka:) / Na ciasto ptysiowe ** 50g masła 90 g mąki 3 jajka, lekko roztrzepane 180 ml wody Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Masło przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać 180 ml wody i mieszać na średnim ogniu, aż prawie się zagotuje. Zdjąć
KUCHARNIApora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją ! Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko(...)średnie dynie Futsu black 340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego 100 g startego parmezanu 3 jajka 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło
Kulinarne przygody GatityWykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej(...)użyciem pomarańczowego pisaka a kokardki i szaliki czerwonym pisakiem. Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker. Doskonała do wykonania delikatnych ciast, deserów i sosów, gdyż masło i czekolada najbezpieczniej rozpuszcza się kąpieli wodnej. Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia trwałości i odporność na zarysowania. Wyposażony został w długą rączkę oraz specjalny
Podróż w kulinariapłaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 ziarna kardamonu 1 łyżeczka cynamonu (lub wedle uznania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy i łączymy z solą oraz jajkiem, dolewamy mleko i wodę, całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadka dosypujemy mąki. Na nieprzywierającej patelni smażymy nalesniki po ok. 30 sekund z każdej(...)koniec dodajemy sok z cytryny i ewentualnie cukier do smaku. Na środku nalesnika kładziemy dużą łyżkę nadzienia, składamy boki do środka i przewiązujemy np. szczypiorkiem. Podajemy z orzechami, sosem jogurtowym lub roztopioną czekoladą. Smacznego
DefinicjaSmakupapryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem(...)początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie obieramy cebulę, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w cienkie półtalarki. Dzielimy je następnie na poszczególne piórka. Ogórki kroimy na dość
Kulinarna PokusaKolejny szybki przepis w cyklu DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce i smażymy bez dodatku tłuszczu na grillu elektrycznym. Kaloryczność dania poniżej 300 kcal ;-) Zamieszczam też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po 4 lub 5 posiłków, tak aby każdy(...)łyżki płatków górskich - banan, kawa z mlekiem - pulpeciki rybne z brukselką (przepis na blogu) - jabłko, jogurt naturalny 150 g - kromka chleba słonecznikowego , 50 g chudego twarogu, pomidor Dzień 3 - jajko na miękko, kromka chleba razowego - kawa z mlekiem, mały owocowy jogurt 120 g - krem pomidorowy z szynką parmeńską (przepis na blogu) - banan - 2 wafle ryżowe, 3 plasterki polędwicy sopockiej, kiszony
SMYKWKUCHNIUwielbiamy sałatkę śledziowo - ziemniaczaną, jest ona obok gyrosowej na naszym sałatkowym topie ;) Zwłaszcza w wersji leśnej - z własnoręcznie zebranych zamarynowanych prawdziwków i podgrzybków, z wyraźną
głodny alergikrozmrozić, najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce ( po powrocie z pracy będzie akurat) Do miksera wrzucić umyte i osuszone liście mięty oraz szpinaku, wsypać 2 łyżki mąki, wbić jajko, wszystko zmiksować i to będzie nasza panierka Rybę pokroić na dzwonka, pokropić sokiem z cytryny, lekko posolić i zostawić na około 10 min. W tym czasie ugotować ryż, u mnie(...)solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubimy warzywa surowe, cukinię i marchewkę możemy zjeść na świeżo, posypane uprażonymi pestkami dyni Rybę podawać z ryżem i warzywami, polałam sosem chrzanowym, a to dlatego, że świeżego chrzanu jest teraz pod dostatkiem :) Dodatki warzywne: mała cukinia 2 marchewki uprażone pestki z dyni do smażenia - masło sok z cytryny Jeśli
Proste Potrawykolor w połączeniu z zielenią niesamowicie kusi. Składniki (ok.15 placków) 1,2 kg buraków 2 duże cukinie 1 drobno posiekana cebula 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka M 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Łyżeczka oleju kokosowego do smażenia – może być inny, akurat taki miałam(...)patelni rozgrzej część oleju, następnie smaż placki na średnim ogniu. Mogą się trochę rozwalać, ale łatwo sobie z tym poradzić. 5.Gotowe udekoruj tymiankiem, możesz polać jogurtem greckim lub domowym sosem czosnkowym. SMACZNEGO! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Powiedz dietom niebazylii , zwinięte w ruloniki i nadziane na długą wykałaczkę zachwyciły rodzinkę! Może i Wy wykorzystacie ten pomysł? SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) NALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka - mleko – 220 ml - jajko – 2 szt - olej – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta FARSZ: - ryż ( basmati ) – 150 g - papryka czerwona – 100 g - papryka zielona(...)Delikatnie! zwijamy w roladkę ( dociskając ) i odstawiamy na chwilę. W tym czasie robimy to samo z pozostałymi naleśnikami. Ostrym nożem kroimy roladki i nadziewamy na długą wykałaczkę. Podajemy z sosem sałatkowym paprykowo – ziołowym Prymat , przyrządzonym na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego
Ostra na Słodkosmażony cieście pomidorowym to świetny pomysł na drugie danie lub jako przekąska na imprezę. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki : 1 nieduży kalafior 2 jajka 120 ml mleka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% mąka pszenna sól, pieprz, cukier ok 1-1,5 litra oleju Przygotowanie : Kalafior rozdrabniam na różyczki najlepiej nie za duże, wrzucam(...)rozgrzewam olej. Ostudzone różyczki kalafiora zanurzam w cieście, pozwalam mu nieco ociec i przekładam do garnka z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z każdej strony. Podałem z pysznym sosem czosnkowym - przepis znajdziesz TUTAJ oraz kilkoma frytkami również w cieście pomidorowym lecz tylko do połowy. Smacznego
Mechanik w kuchni