sos do jajek - 5296 przepisów (strona:249/354)

Naleśnikowe placuszki z szynką, serem i innymi dodatkami a'la pizzerinki. 242

ew.sól i pieprz ) - przyprawa do pizzy - kilka plastrów szynki - ser żółty ok.10-15 dkg - kawałek czerwonej papryki - kilka pomidorków koktajlowych - zielona cebulka - olej do smażenia Wykonanie Mąkę, mleko,wodę, jajko i proszek do pieczenia miksuję jak na ciasto naleśnikowe z tym, że jest ono dużo gęstsze. Do ciasta dorzucam pokrojoną w kosteczkę szynkę, paprykę,cebulkę i pomidorki plus starty(...)ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem sosu czosnkowego lub keczupu. Smacznego :) Przepis pochodzi z tej strony z delikatnymi zmianami

Kuchnia z widokiem na ogród
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 147

szklanka gorącej wody  pół kostki stopionego masła  Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy  200 g suszonych pomidorów na słońcu bez zalewy  1 jajko  sól  pieprz cytrynowy  1 mały ząbek czosnku  Sposób przyrządzenia:  Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki.  Soczewicę namoczyć w zimnej(...)krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farszu sklejając brzegi formując pierogi.  Wrzucać do wrzątku, gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia.  Podawać na gorąco prosto z wody z sosem jogurtowo - czosnkowym posypane pomidorkami lub podsmażone na masełku. Smacznego

pieprzny smaczek
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 184

Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta 2 jajka 100-120 g sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące(...)papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, do miękkości. Do cebulki dodać pomidory - smażyć, aż sos zgęstnieje ( około 8 minut ), mieszając. Odstawić sos do wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku. Ser zetrzeć na tarce. W naczyniu do zapiekania, średnicy około

kolorowotorcikowo
Babka ziemniaczana na 8 sposobów 219

pierwszy jadłam u mojej nieżyjącej już teściowej, Babci Heleny, która wychowała się na Kresach, w okolicach Mińska. Babkę ziemniaczaną zwano u niej w domu "tarciakiem" i jedzono z sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. Pamiętam, że gdy pierwszy raz zobaczyłam to danie jakieś 15 lat temu, nie spodobała mi się ani jego forma, ani wygląd. Po raz pierwszy upiekłam(...)ziemniaków, obranych i opłukanych 1 cebula czerwona 2 cebule białe 200 g boczku pokrojonego w kostkę kilka suszonych grzybków namoczonych wcześniej i pokrojonych w kostkę 2 jajka 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżki majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu szczypta płatków chili sól, pieprz (dość sporo, bo ziemniaki

Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki żytnie z nadzieniem kokosowym i jagodami 146

Mamy sezon na jagody, więc zdecydowałam się podać naleśniki z orzeźwiającym musem z tym owoców. Oczywiście w wyborze dodatków obowiązuje pełna dowolność :) Naleśniki :   100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy  Twarożek kokosowy: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych   Dodatkowo(...)jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Jagody zmiksować na mus. Twarożek wymieszać z jogurtem i wiórkami. Na jeszcze ciepły naleśnik nałożyć nadzienie, złożyć na pół, polać sosem jagodowym i jogurtem naturalnym. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 149

drożdży -garść cukru -posiekany świeży szczypiorek -jajko -duża szczypta soli Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy widelcem z solą, wbijamy jajko i dolewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto dodając szczypiorek. Formujemy walec i odkładamy pod ścierką na 30 minut. Po tym czasie, nacinamy ciasto na 4 części, z każdej układamy mniejsze wałki(...)przekrawamy knedle najlepiej żyłką lub nitką na mniejsze placuszki. Knedle można odsmażyć na maśle, lub wrzucić na tetrę na parę na minutę z każdej strony, by je podgrzać.  Sos: -pół cebuli posiekanej -kawałek pora posiekanego -wino białe półwytrawne -ser starty długodojrzewający -kostka serka topionego -śmietana 12% -masło -sól, pieprz Na maśle szklimy cebulę i pora. Solimy i pieprzymy, podlewamy

BaRepas
Krokiety 153

dodajemy starty ser. ( jak zwijamy : "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor. inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę(...)dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta. jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy

upichcic
Ryba w cieście 179

godzinę.    W tym czasie przygotowujemy ciasto. W szklance rozcieramy drożdże z cukrem i łyżką ciepłej wody. Nie muszą rosnąć.    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, olej i drożdże. Miksujemy.    Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy do smaku. Mieszamy i ciasto mamy gotowe.    Na patelni z olejem smażymy na rumiano(...)zapiekło. Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę.    Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając.    Ryba jest gotowa. Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 156

Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem. Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi. Wylać masę na podpieczony spód. Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci. Ostudzić w uchylonym(...)zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować.  Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłe jeżyny rozłożyć na tarcie, polać sosem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego! Ja wiem, że temat psich kupek może nie za bardzo pasuje do kulinarnego bloga. Ale moim zdaniem to temat

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szparagi w cieście biszkoptowym. 218

podać jako smakowitą przegryzkę na podwieczorek ,do winka ,piwa lub prosto z pieca z dodatkiem sałaty jako danie obiadowe .Obie wersje są doskonałe . Składniki: 40 dag zielonych szparagów 2 jajka 3 łyżki mąki gałka muszkatołowa do smaku sól ,pieprz ,cukier Szparagi obrać .Niby zielonych się nie obiera ,jednak obrane są lepsze .Spróbujcie i porównajcie . Szparagi gotować we wrzącej  wodzie(...)smaku . Osączone i lekko przestudzone szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec w temp. 180stop. około15min. Szparagi jako danie obiadowe podaję z sałatą i pomidorami polanymi sosem koperkowym . Sos: Sos koperkowy :śmietana ,sól ,pieprz i dużo posiekanego koperku

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone udko kurczaka z Rösti 214

Niezbędny, który już jest pocięty w arkusze. Ziemniaki gotujemy 10 minut w mundurkach, obieramy łupinki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko, trochę sera pleśniowego i 1 łyżkę siekanego szczypiorku. Mieszamy. Układamy na papierze do pieczenia metalowe obręcze, w każdą wkładamy kopiastą łyżkę masy ziemniaczanej, lekko dociskamy i ściągamy obręcz, powierzchnię Rösti smarujemy(...)pieczemy 15 minut. aż się wszystko przyrumieni. Wykładamy na talerz pieczone udko kurczaka z Rösti wraz z pomidorami, oraz lekko duszonym szpinakiem z solą i czosnkiem. Możemy przygotować również sos na bazie majonezu i jogurtu z dodatkiem czosnku i szczypiorku. The post Pieczone udko kurczaka z Rösti appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta twarożkowa z rybą 181

Bardzo smaczna pasta, pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 126

400g makaronu jajecznego z pszenicy durum - ok.400g mielonej wołowiny - ok. 200ml rosołu wołowego - ok. 250ml mleka  - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - pęczek zielonej pietruszki - pół szklanki tartego parmezanu Najpierw przygotowuję klopsiki. Ostatnio przypomniały się nam wyczyny szwedzkiego kucharza i te kojarzą się nam z jego wersją" hoti(...)Potrawa będzie dość ostra, ale nie bardzo, skoro my ją lubimy, a raczej nie jesteśmy amatorami bardzo pikantnych dań. Trzeba dobrze wymieszać wszystkie składniki klopsików: mięso, cebulkę, czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Po uzyskaniu jednolitej masy mięsnej moczonymi w zimnej wodzie dłońmi toczę kulki klopsików, nadaję im wielkość około 5 cm. Kiedy są gotowe wszystkie w dosyć dużym garnku

I tu będę miała takie te
Pieczeń rzymska- mięso mielone w innym wydaniu. 156

średniej wielkości parówki garść posiekanej pietruszki majeranek, papryka ostra i słodka czosnek granulowany, chili sól, pieprz czarny i kolorowy Propozycja podania na ciepło. folia aluminiowa Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, przyprawami.  Część wyrobionego ciasta wykładamy na kawałek folii. Formujemy długi prostokąt.  Po środku uformowanego prostokąta robimy delikatne wgłębienie po długości, w którym układamy parówki(...)stopni na 45 min, po tym czasie rozwijamy folię i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min. Gotowe, Smacznego! Można podawać na ciepło z tłuczonymi ziemniaczkami i ciepłym sosem np. pieprzowym lub na zimno do kanapek :) pozdrawiam

Tagebuch po polsku
Wegetariańska tortilla z pszenno - gryczanych naleśników, ze świeżym szpinakiem, pomidorami, serem i sosem vinaigrette 125

pomysł na obiad. Albo i kolację. Naprawdę szybko i lekko, a jednocześnie bez obaw, że od stołu wstaniecie głodni :) Ciasto naleśnikowe (na około 12 sztuk): 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2/3 szklanki mąki gryczanej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, odrobina oleju do przesmarowania patelni. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić na około kwadrans. Naleśniki(...)sera. Zanim spodnia strona dosmaży się, ser lekko się stopi. Usmażone naleśniki minimalnie przestudzić, a następnie nakładać na nie umyty i dokładnie osuszony szpinak i kawałki pomidorków. Całość polać sosem vinaigrette, a następnie ciasno zwinąć zakładając do środka jeden z końców. Żeby łatwiej się jadło, można dół owinąć serwetką papierową. dodatki: świeże liście szpinaku (tzw. baby), pomidorki koktajlowe, ser żółty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z serem Lazur, czarną soczewicą Beluga i sosem winegret 109

postanowiłam kupić jajka na jutrzejsze śniadanie. No i co? Jajco. A raczej jego brak! Jak sklep, który reklamuje się na taki świeży, nowoczesny, fajny i w ogóle ma tylko jajka trójki? Ale eko produktów to cała półka była. A ja chciałam tylko kilka jajeczek od szczęśliwych kurek... Ale za to zrewidowałam swoja wizję sałatki i zamiast dodać pestki dyni dodałam(...)męża i jego elaboratów i zapraszam po przepis :) Do sałatki potrzebujemy: opakowanie mieszanki sałat 20 kuleczek czerwonego winogrona 100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur garść soczewicy Beluga sos winegret Sos winegret przygotowujemy łącząc ze sobą: 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Garść soczewicy gotujemy w szklance

Marder&Marder Manufacture
Keftedes, czyli kotlet mielony w cypryjskim stylu 191

natki pietruszki sól, pieprz mąka do panierki tłuszcz do smażenia Ziemniaka obieramy i tarkujemy, jak na placki. Odciskamy nadmiar płynu i wrzucamy do mięsa. Zaraz potem wbijamy doń całe jajko, posiekaną cebulę, łyżkę stołową cynamonu i posiekaną natkę. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kule. W rondelku rozgrzewamy olej. Powinien sięgać do połowy wysokości naszych kulek(...)nadmiaru tłuszczu. Wedle kuchni cypryjskiej podawać należy je z ryżem.. Ja jednak, jako, że ryżu nie cierpię, uprawiam potworne polaczkowe świętokradztwo i podaję je z frytkami oraz ostrym sosem chilli... smakują wybornie

Kuchenna Kontrrewolucya
Naleśniki owsiane z tuńczykiem | bez laktozy 181

mąki owsianej 3/4 szkl. wody  1 jajko 1/4 papryki czerwonej 2 garści rukoli 1/2 ogórka  Pieprz Sól morska Oregano Bazylia Przygotowanie: Odmierzamy 70g mąki.  Wbijamy jajko.  Wsypujemy oregano i bazylię. Dodajemy sól i pieprz.  Wlewamy 3/4 szkl. wody i mieszamy. Pzelewamy  masę przy pomocy chochelki na rozgrzaną natłuszczoną delikatnie patelnię. Smażymy na średnim ogniu(...)wodę. Obieramy pół ogórka. Kroimy w cienkie plasterki i układamy na połowie naleśnika. Układamy pół puszki tuńczyka. Dorzucamy rukolę. Układamy plasterki papryki. Zawijamy w rulonik. Podajemy samodzielnie lub z sosem na bazie jogurtu

Czarnawisienka
Pasta jajeczna z porem, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem 227

ogórka szklarniowego [150g] - pokroić w kostkę 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma 1 łyżeczka musztardy - ma być ostra, u mnie chrzanowa sól, pieprz kolorowy - do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę - leniwiec kuchenny może również posłużyć się tarką, tylko wtedy(...)krojeniu. Szczypiorek i por drobno pokroić - dla bardziej delikatnego smaku pora można sparzyć wrzącą wodą na sitku; u mnie jednak surowy, wolę jego ostrzejszy posmaczek . W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztarda i przyprawy. W misce wymieszać wszystkie składniki i zalać przygotowanym sosem. Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby na takich bajglach jak u mnie :) - przepis

Grunt to przepis!
gołąbki ziemniaczane 112

drobiu,lub grzybowego majeranek sól, pieprz sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce ,cebulkę posiekac ,podsmażyc na tłuszczu .Wszystko razem wymieszać z jajkiem i przyprawami.Z kapusty wyjąć głąb i zanurzac w garnku z wrzącą wodą i zdjąc wierzchnie liście .Kolejno zdejmowac liście i dalej zanurzac we wrzątku,aż wszystkie liście będą gotowe(...)łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.Przepis wzorowany na przepisie Gessler.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Gołąbki z soczewicą 165

cebulę i czosnek (w wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście. Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym(...)minut do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż gołąbki się lekko przyrumienią. Do podania możemy przygotować sos pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Waniliowe ciasto z żurwinami 160

Żurawiny zwykle używam suszone, do sałatek, wypieków lub sosów. Po raz pierwszy kupiłam świeże owoce i upiekłam z nimi ciasto. Żurawiny sprawdziły się w nim doskonale. Ciasto jest zachwycająco pyszne, niezbyt kwaśne, aromatyczne... Zapraszam na pyszne ciasto z waniliowe z warstwą żurawin z przepisu Doroty . Przepis podaję za autorką, w którym nic nie zmieniłam... Składniki: 1 laska wanilii(...)szklanki drobnego cukru do wypieków 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła 2 duże jajka pół szklanki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać

Czerwień i błękit
Sajgonki z paluszkami krabowymi/ Spring rolls with crab sticks 224

świeżej kolendry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina soku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego  (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość(...)składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Gotowe! :) Wskazówka: Nie przestraszcie się, że na sajgonkach po wrzuceniu do oleju zaczną robić się bąble. Ja za pierwszym razem myślałam, że sajgonki same wyjdą

Tajskie smaki