parowe oto przepis: składniki: - 1kg mąki pszennej - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru lub mniej - 1 łyżeczka masła - 50g drożdży - szklanka ciepłego mleka wykonanie: Rozdrobić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jajka dobrze ubić z cukrem i dodać do mąki, dodać resztę składników i wyrobić do odchodzenia ciasto od rąk lub łyżki. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wygarowania. Przekładamy(...)stolnice i rękoma rozciągamy. Wykrawamy szklanką nasze pampuchy, Ponownie odstawiamy do wyrośniecia. Gotujemy na parze ok 5min. Dziś robię je na słodko, a jutro podam przepis na mój mięsny sos. smacznego! Ciasto przed wyrośnieciem Wykrawanie klusek Mój garnek do gotowania parowców
Tanio szybko zdrowosamym czasie drugą farsz. No prawie. Czego nam potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy razem i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, w zasadzie do jego rozciągania wałek nie powinien być potrzebny. Gdy ciasto będzie cieniutkie, wykrawamy szklanką koła(...)każde nadziewamy naszym farszem. Lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie z łyżką oliwy przez dwie minuty od wypłynięcia. Farsz: -puszka ciecierzycy -por -oliwa -pieczarki -wino białe półwytrawne -sos sojowy -pieprz -sól Ciecierzycę gotujemy w wodzie z solą kilka minut. Por posiekany szklimy na oliwie; solimy, pieprzymy i podlewamy winem. Dodajemy pieczarki również posiekane, podlewamy małą łyżeczką sosu sojowego. Smażymy
BaRepasChociaż z drugiej strony, ona też trochę zaniemogła, a i pewnie to już czyta, więc nici z mego planu... Czego użyłem? Do placuszków: -3/4 szklanki semoliny (kasza manna) -jajko -łyżeczka cukru pudru -skórka pomarańczowa, pół łyżeczki -mleko 1/2 szklanki -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -mała szczypta soli -łyżeczka oleju rzepakowego -olej do posmarowania patelni Wszystkie składniki mieszamy razem(...)jednolitej masy. Smażymy do zrumienienia na patelni. Do serka: -homegonizowany naturalny serek; dwie łyżki -orzechy włoskie, garść zgniecionych w moździerzu -cukier puder, łyżeczka Wszystkie składniki łączymy razem. Do sosu: -łyżka masła -fileciki z jednej pomarańczy -cukier trzcinowy, łyżka Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy pomarańcze i wyciskamy sok z reszty owocu, który nam został po filetowaniu. Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy
BaRepaswidelcem. Umieścić wszystko w misce. Z pomocą robota kuchennego (lub po prostu nożem) posiekać cebulę, czosnek, pora i pietruszkę. Dodać do mieszaniny z ziemniaków i kurczaka. Dodać jajka, bułkę tartą i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Formować małe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików(...)rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garyśrodka i pokroić w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obrać, i posiekać drobno. Do zimnej kaszy dodać paprykę, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wlać rozbite jajka, dodać sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę oraz 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać bułki więcej, jeśli zbyt sucha, wtedy mniej(...)pokruszoną fetę i wymieszać. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ja podałam kotleciki z sosem czosnkowym przygotowanym błyskawicznie z naturalnego jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Kotlety są tak bardzo syty, że nic więcej do nich nie potrzeba. Proporcje możecie dowolnie zmieniać
Codzienna kuchnia niecodziennakostkę. Dodać do ryżu. Wymieszać. Do ryżu z boczkiem dodać starty, żółty ser. Wymieszać. Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać. Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy ryżowej. Wymieszać. Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać (łyżką lub ręką). Z masy ryżowej formować okrągłe i płaskie kotlety. Kotlety(...)złoty kolor, z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju. Podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 8 sporych kotletów. Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym na ciepło, lub z sosem czosnkowym. 1 szklanka ugotowanego ryżu odpowiada około 1/3 - 1/2 surowego ryżu. Szklanka = 250 ml. Z dodatku boczku można zrezygnować. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę KLIK . Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki(...)pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mleka Złoty syrop do polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można
Apetyczna babeczkakompot) 125 g mąki pszennej 125 g cukru (może być cukier puder) 25 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła miękkiego 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj masłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta(...)pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. SMACZNEGO
Blondynka GotujePyszny wegetariański pasztet, oczywiście nie tylko dla wegetarian. Dla zagorzałych mięsożerców (tak jak i my) jest to fajna, zdrowa odmiana. Mnie osobiście, choć fanką
Smaczne ZdroweSernik dyniowy z sosem czekoladowym Dyniowych słodkości ciąg dalszy. Wspaniały kremowy sernik. Jutro napiszę o nim coś więcej, a na razie sam przepis. Składniki: Ciasto 300 g mąki 50 g kakao 200 g masła 120 g cukru pudru szczypta soli 1 jajo 1 żółtko Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść kruche ciasto. Schłodzić 45 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać(...)minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa 500 g twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree z dyni 2-3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej z prawdziwą wanilią) 50 g masła (rozpuszczonego) Sery
Pełny talerzopcjonalnie ulubiony mix bakalii lub orzechów ( ja dodałam jeszcze posiekane suszone mango oraz pewien magiczny składnik ;) ) Czekoladę z masłem rozpuścić nad gotującą się wodą. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać do nich przesianą mąkę. Wymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Dodać bakalie(...)odłożyć na polewę Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na ok 20-25 min do nagrzanego na 185*C piekarnika. Podawać gorące, z gałką lodów lub z sosem malinowym. W środku ciasto powinno być bardzo wilgotne. Mam nadzieję, że moje BROWNIE będzie Wam smakowało :) Czekam na wszelkie komentarze. Smacznego ! Przepis bierze udział w https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Jemy Pijemysmarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką tartej bułki. Gniazdka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy w naczyniu obok siebie. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mielone mieszamy z jajkiem, cebulą, czosnkiem, dwoma łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami przyprawy meksykańskiej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na rumiano. W każde gniazdko wkładamy po jednym(...)podgrzewamy w garnku z 2 łyżkami mąki. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową, zalewamy dwoma szklankami wody. Gdy wszystko się ładnie rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sosem Zalewamy makaron z mielonym. Fetę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Zapiekankę posypujemy fetą, oliwkami i mozzarellą. Posypujemy dwoma łyżkami ziół prowansalskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Pobite gary Barbarygruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę. Na dnie rondla układamy liście poru, na nich umieszczamy mięso. Solimy je z góry i pieprzymy cayenne. Dodajemy do rondla wszystkie w/w składniki. Podlewamy bulionem(...)piekarnika pod przykryciem na 60 minut w temperaturze 180 stopni w funkcji góra - dół. Po tym czasie ściągamy pokrywę i podlewając co jakiś czas mięso z góry wytworzonym sosem trzymamy jeszcze około 30 minut w piekarniku. Puree z bobu: -1kg bobu ugotowanego w osolonej wodzie, obranego z łupin -1/4 szklanki bulionu -sezam uprażony około 2 łyżek -łyżka masła
BaRepassoli szczypta pieprzu 2 jajka, rozbełtane 450 g filetów z dorsza, bez skóry Nagrzewamy piekarnik do 230 st.C. Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy oliwą. W osobnych miseczkach umieszczamy mąkę, jajka i zmiażdżone lub zblendowane płatki kukurydziane. Płatki mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. Rybę kroimy w grube paski i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem zanurzamy(...)końcu obtaczamy płatkami. Kawałki ryby układamy na blasze. Całość pieczemy ok 12 minut by stały się chrupiące ale ryba nie przesuszyła się. Do tych paluszków idealnie pasuje sos tzatziki i świeży pomidor z oliwą
Dzieje kuchennej Wiewiórymleka 2 łyżki cukru pudru 1 serek homogenizowany 220 g (najlepiej bananowy) 2 banany 3 łyżki rodzynek Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki 300 ml ciepłego mleka 3 jajka 10 g drożdży olej do smażenia Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki(...)będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Inspiracje na te naleśniki znalazłam na stronie winiary.pl , ale ponieważ było w nim sporo niekonsekwencji, zmieniłam niektóre ilości składników. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać
Świat Domowej Kuchni