sos do jajek - 5296 przepisów (strona:228/354)

SZPARAGI W TEMPURZE 196

sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę. Dla 4 osób Przygotowanie : 10 min. Smażenie : 10 min.   • 500 g szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia Sól 125 g mąki pszennej 1 żółtko jajka 1 szczypta soli

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Klasyczne brownie i ... wielki bałagan 175

mikrofali. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Do ubitych jaj dodać przestygniętą czekoladę, połączyć składniki. Na koniec dodać mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia  formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut.  Brownie podawać z sosem malinowym, owocami, bitą

kolorowotorcikowo
Pieczeń z mięsa mielonego z zielonym groszkiem 215

mięsa dodajemy jajka, odciśniętą bułkę, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek. Dodać również zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładanie wymieszać. 2. Do mięsa dodać odsączony groszek i delikatnie wymieszać. 3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h. 4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego , a na zimno

Kuchnia domowa Ani
Bazyliowe kopytka 97

pieczarkowym sosem. Dziś postanowiłam je troszkę odmienić i do ciasta dodać świeżą bazylię. Od razu zapachniało mi Włochami, więc zjadłam je z odrobiną oliwy z oliwek i starego świeżo parmezanu. Mówię Wam - pycha !   Bazyliowe kopytka Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli

Kulinarne przygody Gatity
Czarka wschodniego zdrowia- zupa z udon 218

miso z płynnym jajkiem i indonezyjska zupa soto (drobiowa) SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 litr wody paczka grubych nudli udon 12 grzybków shitake 1 namoczony arkusz skórki sojowej pęczek grzybków enokitake 2-3 duże namoczone grzyby mun duża marchewka pokrojona w cienkie szerokie wstążki garść kiełków fasoli mung (tauge) 4 łodygi szpinaku wodnego 1 łyżka jasnego sosu rybnego 1 łyżka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pankejki 181

maślanki 4 jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić (  na 15 min - a nawet całą noc ;)) Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Ciasto nakładać partiami, spodem dużej łyżki formując kształt okrągłego placuszka ( 1 duża łyżka - 1 placuszek ). Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Smażyć na złoto. Podawać z miodem, syropem klonowym , sosem malinowym lub owocami

Atlas Smaków
Pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty, pampuchy 91

mleko, dodać dwa jajka i porządnie wyrobić. Ja to robię w robocie. Następnie dodać roztopione masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować niewielkie kule (wielkości mandarynki?), układać je na blacie oprószanym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gotować na parze pod przykryciem 15 minut. Podawać z sosami. Według oryginału

królestwo garów
Pulpeciki mięsno - brokułowe 164

mięsa wraz z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem

Z miłości do słodkości
Kotleciki Ziemniaczane z Sezamem 142

jajko, obie mąki, jajko, 4 łyżki sezamu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać wszystkie składniki jednocześnie zagniatając ciasto. 2 łyżki sezamu wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je ze wszystkich stron w bułce z sezamem. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać np. z sosem jogurtowo – szczypiorkowym

Mama Gotuje
Churros 127

dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do  rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC,  smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy

kgwjanczewo
SUZETTE - PYSZNE NALEŚNIKI POMARAŃCZOWE 102

zrobić: Z jajka, mąki, mleka, cukru, soli i skórki pomarańczowej przygotować ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Usmażyć dość cienkie naleśniki i złożyć je w trójkąt. Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i pozwolić aby się skarmelizował. Do karmelu dodać sok pomarańczowy i masło chwilkę pogotować na małym ogniu aby karmel dokładnie rozpuścił się w soku. Na przygotowany sos poukładać naleśniki i smażyć

Kuchnia w opałach
kotlety marchewkowo-ziemniaczane z serem... 178

grudki, wymieszać z jajkiem, kucharkiem pieprzem, tartą bułką - jeśli masa jest za luźna to dosypać tartej bułki na bardzo gorący olej kłaść kotlety 2 cm grubości i nie za duże smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy bardzo smaczne kotlety na obiad ale też i smakują na zimno, można podać np. z sosem czosnkowym, keczupem..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Piekielny karczek 160

rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu  na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka. Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20  minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
RÖSTI - super chrupiące placki 263

ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca z ziemniaka.W swojej prostocie zaskakuje wspanialym smakiem i niebywala chrupkoscia.A...sa tutaj dwie szkoly.Szwajcarska sklania sie ku plackom tartym z ziemniakow ugotowanych w mundurkach,niemiecka natomiast preferuje placki z tartych,ale surowych ziemniakow.Klasyczne rösti jest dosc duzym,grubym i jednym plackiem.Czesto towarzyszy daniom miesnym z sosami. Mojego placka upieklam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki Ziemniaczane - Najlepszy przepis 2416

Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy sporą ilość oleju i po chwili formujemy na niej (najlepiej łyżką) placuszki.  Smażymy z obu stron na złoty kolor.  Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Placki możemy poda ć z dowolnym sosem (u mnie

Słodka Strona
Makaronove love! Test makaronu z komosą ryżową. 178

makaron z komosy ryżowej, który otrzymałam został wyprodukowany zgodnie z wytycznymi Fair Trade (Sprawiedliwego Handlu) oraz posiada certyfikat Organic Food Federation. Makaron ten jest produktem organicznym, nie zawierającym cholesterolu, jajek oraz jest to produkt bezglutenowy. Skład makaronu to: 75% mąki ryżowej i 25% organicznej mąki z komosy ryżowej quinoa. Kraj pochodzenia i pakowania to Boliwia, a producentem jest BioFair. Opakowanie(...)sól wedle uznania. Gotuj w garnku bez przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu, aż spaghetti zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Sos: W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy aż do przyrumienienia. W miseczce parzymy pomidory (polewamy wrzątkiem) i chłodzimy

Emcia Pichci
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 157

duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty.   Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie jej nie używam), wciśnijcie ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią cebulę i zeszklijcie(...)najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki, a potem całość rolujemy jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy

Karo in the Kitchen
Wegeburgery z zielonej soczewicy 169

wszystko razem do miseczki lub garnka z soczewicą. Doprawiamy całość pieprzem, solą, imbirem, gałką muszkatołową. Teraz jeszcze możecie próbować masy, zaraz wrzucimy jajko. Dodajemy siemię lniane, które razem z jajkiem będzie stanowiło spoiwo kotletów. Siekamy pietruszkę, ziarna sezamu chwilę podprażamy na patelni bez tłuszczu. Wszystko to razem mieszamy. Najlepiej dłonią. Dosypujemy drobne płatki owsiane i wgniatamy je w masę. Już(...)powoli. A już odmrożone odpiec w piekarniku albo odsmażyć. Hamburgery zjedliśmy w klasycznej bułce z sezamem, z dodatkiem szparagów smażonych na maśle, świeżego pomidora, cieniutko pokrojoną czerwoną cebulką, majonezem, sosem BBQ, plastrami awokado i plasterkiem topionego żółtego sera. SKŁADNIKI 1,5szkl soczewicy zielonej ½ kostki bulionowej warzywnej 3 szklanki wody 2 czerwone cebule (120g) 1 łyżeczka suszonego cząbru 150g pieczarek

Karo in the Kitchen
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 176

pełnoziarnistą) 2 jajka 360 ml wody 240 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól do smaku Chutney z cebuli na 4 kanapki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki czerwonego wytrawnego wina ½ łyżki miodu Szczypta tymianku Sól Pieprz Wołowina na 4 kanapki: 200g wołowiny (kawałek jak na stek) Kmin rzymski Pieprz Sos na 4 kanapki

Fabryka pomysłów
Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Lekkie i syte, bez dodatku jajka. 171

znalazłam ani jednego jajka. Ryż był już ugotowany... postanowiłam poeksperymentować. Słyszałam od jednej z koleżanek, że płatki owsiane są doskonałym spoiwem. Spróbowałam i... do tej pory od czasu do czasu przygotowuję takie ryżowo-owsiane kotleciki. Jeśli lubicie bezmięsne dania zachęcam do spróbowania. Kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie surówek np. marchewkowo-porowej lub wyraźnego w smaku sosu np. czosnkowego . Składniki

Słodkie okruszki
Placek ziemniaczany prawie jak pizza 216

drożdży, jajko, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na blaszkę (24x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy na niego kiełbasę, pomidora i oliwki pokrojone w plasterki. Jogurt mieszamy z serem żółtym i przyprawami. Sos równomiernie rozprowadzamy na placku

e-PrzepisyKulinarne
Kluski kładzione z jagodami 163

miski. Dodaję jajka oraz wodę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aż powstanie gęste ciasto. W garnku gotuję wodę, solę. Do gotującej się wody wrzucam łyżką niewielkie porcje ciasta, zanurzając łyżkę we wodzie. Kluseczki gotuję 5 minut i odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło. Dodaję jagody, wsypuję cukier i chwilę duszę cały czas mieszając. Kluski wykładam na talerz, polewam sosem jagodowym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 378

formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy

Kuchnia Prezydentowej
Placki z białych szparagów i bakłażana 109

wytrawnie, z sosami, mięsem, warzywami, cukrem... Jestem plackoholikiem i nie da się tego ukryć. Trzeba też przyznać, że to wdzięczne danie może mieć naprawdę wiele postaci i składników. Wy też spróbujcie połączyć ze soba swoje ulubione smaki i stworzyć coś fajnego, autorskiego :) Składniki: 500g białych szparagów bakłażan 3 łyżki natki pietruszki 2+1 łyżki szczypiorku 2 jajka 3 łyżki mąki

ChilliJemy
Kieszonki ze szpinakiem i serem feta 145

sos beszamelowy i kawał fileta z kurczaka. Tym razem zamiast tradycyjnego kotleciska zrobiłam kieszonki ze szpinakiem. Do pełni szczęścia zabrakło jedynie fasolki szparagowej, ale cóż i na nią przyjdzie pora;) Składniki 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 10 dag mrożonego szpinaku 10 dag sera feta  pieprz, sól 2 roztarte ząbki czosnku   Panierka mąka 1 jajko bułka tarta Sposób

Kuchenne aromaty
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 588

Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywnego 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki Dorsz 2-3 filety lub inna ulubiona ryba 2 jajka przyprawy Wykonanie

Smaki Edyty
Placuszki orkiszowe (szklankowe) 136

jajko 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa jasna – dodałam ze 2 łyżki więcej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju     Do polania: Zamrożone, rozgniecione truskawki     Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, aby powstało dość gęste ciasto. Rozgrzać patelnię beztłuszczową. Smażyć partiami z dwóch stron, na złoty kolor. Truskawki rozmrozić i delikatnie podgrzać. Placuszki polać powstałym sosem

Sto kolorów kuchni
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 199

śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej  doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ją na obiad lub kolację:) SKŁADNIKI NA SPÓD: 1 puszka Cieciorki - użyłam Cieciorki Bonduelle "Gotowane na Parze" 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 jajko

Słodko-Słony Świat Ilony
Kluski śląskie 188

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich

Marta Gotuje
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 174

jajka, dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki na złoty kolor Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki, masło roztapiamy na gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut. Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy

Luźna Kuchnia
INDYK W KWIATACH 167

Wbijamy jajko dodajemy estragon,  sól, pieprz,  oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koncu dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej . Całość wyrabiamy i formujemy kotlety Obtaczamy je z obu stron w płatkach kukurydzianych Na  grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W

w mojej kuchni
babeczki z dyni -- muffin di zucca 139

mnie ser Grana Padano- link tutaj sól, pieprz, przyprawy do smaku zioła do smaku kwaśna śmietana WYKONANIE Cukinia, marchew i czosnek mielonego (najlepiej z małymi otworami), Otrzymaną masę dodać jajka, sól, pieprz, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Ciasto powinno mieć zarówno brązy nie są płynne, ale nie gruby. Zetrzeć ser. Rozprowadzić ciasto na formochkam (mam silikon). Posypać tartym(...)Podawać z sosem czosnkowym ,lub ketchupu Spróbuj. Smacznego. P.S. można dac też cebulke do smaku.. przepis z muffin di zucca ------- INGREDIENTI ¼ medio zucca 1 medio o 2 piccole zucchine carote - 1 pz . 2-3 spicchi di aglio Egg - . 2 pezzi pasto - 2-3 cucchiai . yogurt - 100 g formaggio - 100-200 su di me Grana Padano -link qui sale , pepe

w mojej kuchni
Nuggetsy z kurczaka z domową salsą pomidorową 256

podać sos czosnkowy przepis tutaj  (klik)  Aby zmniejszyć ilość tłuszczu a tym samym nuggetsy nie były tak tuczące można je upiec w piekarniku. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka lub 4 piersi z kurczaka przyprawa do mięsa (np. Delicat) 1/4-2 łyżeczek chili (opcjonalnie) w zależności kto jaką ostrość preferuje ok. 3-4 szklanek płatków kukurydzianych 2 jajka łyżka mąki

IMPRESJA SMAKU
Pieczeń rzymska 212

wokół jajek tak aby znalazły się w środku. Całośc obtoczyć w bułce tartej , przełozyć do formy wyłożonej folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego i piec ok 50 min, w temp 200 st C. Mniej więcej w połowie czasu  pieczenia mięso przykryć folią aluminiową.  Po upieczeniu, mięso wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym

Stare Gary
553. Budyniowy, podwójnie kakaowy, lekko bananowy. 146

kakaowo-bananowy serniczek budyniowy z polewą kakaową Słodki. Kremowy. Otulający i chyba lekko niedopieczony. Nie wiem, nie wnikam cieszę się ostatnim dni ferii.  Składniki: 200g

More food, love and dreams