mieszamy z jajkami, cukrem i pastą waniliową. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki rabarbaru. Polewamy sosem i pieczemy
Marder&Marder Manufacturekoncentratu pomidorowego Czosnek w proszku Sól morska Pieprz Bazylia (najlepiej świeża) Oregano (najlepiej świeże) Rozmaryn rozdrobniony w moździerzu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Wbijamy 2 jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączonego z puszki tuńczyka . Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę i formujemy placki. Obieramy 1/2 rzepy. Kroimy w cienkie plastry(...)obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy paprykę słodką, oregano i bazylię oraz rozgnieciony rozmaryn. Na placuszku rozsmarowujemy nasz sos pomidorowy. Układamy plaster rzepy. Dodajemy cebulę. Przekładamy kolejnym placuszkiem. Kontynuujemy czynności. Gotowe placuszki możemy ewentualnie doprawić pieprzem i solą
Czarnawisienkamiski wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i resztę składników panierki. Łączymy wszystko na jednolitą masę (np. widelcem). Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy
Słodkie okruszkiulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem! 'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - duża szczypta soli - 125 ml mleka + 2 łyżki - 50g masła - 3 żółtka + 1 jajko * farsz
CookYourselfPyszna i zdrowa tarta z brokułami i pomidorem polana sosem jajeczno - serowym to moja propozycja na obiad dzisiejszego dnia .Jest bardzo prosta w przyrządzeniu, idealnie nadaje się dla dzieci , jest chrupiąca i bardzo smaczna .Zachęcam do wypróbowania . składniki na formę tarty kruche ciasto 1,5 szklanki mąki szczypta soli(...)masła żółtko 1 łyżka śmietany nadzienie 1 mała róża brokułów 1 pomidor 2 jajka 1/2 startego żółtego sera 1 kubek twarożku homogenizowanego 125 g sól pieprz przepis Mąkę siekamy z masłem, szczyptą soli, żółtkiem i śmietaną następnie zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki . Jajka mieszamy
Smakowite Daniadodać jajka. 4. Brać po "garści" ciasta, kłaść na posypaną mąką deseczkę lub stolnicę i rolować wałeczki (w ten sposób ciasto będzie się mniej kleić do rąk), kroić je na małe części, formować kuleczki i palcem wgniatać dziurki. 5. Gotowe kluseczki rzucać na wrzątek i gotować ok 1 min od wypłynięcia. Podawać na gorąco z dowolnym sosem lub gulaszem
Kto ugości moich gości?posiekany 2 jajka 1/2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych garść kaszki kukurydzianej drobno posiekana szalotka 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 świeża papryczka chilli 1 łyżka wędzonej papryki utarty ser dojrzewający kolumb pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy razem. Formujemy na male kotleciki. Obtaczamy z płatkach owsianych uprzednio zmiksowanych. Smażymy na oliwie. Składniki na sos: 3 puszki
ClauditteMissCookingmiski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy mięsnej uformować kotlety. Każdy obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na salacie pokrojonre pomidorki i wrzucone oliwki ,wszystko doprawione solą i pieprzem ,oraz polane sosem czosnkowym
w mojej kuchniroztrzepane jajko. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i sodę. Łączymy ze sobą obie masy. Przygotowujemy wiście. Jeśli używamy mrożonych wiśni możemy je najpierw rozmrozić, ale nie jest to konieczne. Możemy w tym wypadku po prostu wydłużyć czas ich podgrzewania. Jeśli mamy wiście mrożone odlewamy nadmiar wody. Nie wylewamy jednak wszystkiego, gdyż chcemy uzyskać gęsty sos z pozostałego
Mania Gotowaniawłaśnie do jajka na kolację. Tymczasem na obiad makaron jest zawsze opcją łatwą i szybką - wystarczy parę ulubionych dodatków i pyszne danie gotowe. Dziś podałam go z upieczoną w rękawie miękką i soczystą piersią z kurczaka oraz warzywami , które z makaronem zawsze komponują się świetnie. Do tego pesto z roszponki i suszone pomidory . Całość polałam odrobiną maślanego sosu, który powstał
Kraina Tysiąca Smakówczereśniami Wyjątkowo czekoladowy, pyszny tort z dodatkiem wakacyjnego smaku czereśni. Mocno czekoladowe, wilgotne, ciągnące ciacho- przygotowane według sprawdzonej angielskiej receptury (Old Fashioned Chocolate Cake), przełożone bitą śmietanką, oblane czekoladowym sosem ganache, a na wierzchu wygrzane w lipcowym słońcu czereśnie. Macie jakiekolwiek wątpliwości co do tego, że to musi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak lata na talerzu(...)SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 300 ml. śmietany kremówki 300 g. czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej
Domowe Tortyłyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki mąki Dodatkowo: 1/4 łyżeczki płatków soli morskiej cukier perlisty 1 roztrzepane jajko Przygotowanie: Solony karmel: W rondelku mieszamy wodę z cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Dodajemy masło i doprowadzamy do ponownego wrzenia. Kontynuujemy gotowanie na średnim ogniu(...)natychmiast, ale powoli dodajemy śmietanę (uwaga, bo mieszanina szybko zacznie parować i "bąbelkować"). Karmel dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia. *Z podanych proporcji otrzymamy więcej sosu karmelowego niż potrzebujemy do szarlotki (dzięki większym proporcjom łatwiej uniknąć spalenia). Resztę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem
Smakowity Blog Kulinarnyduża cebula czosnkowa 1 młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania świeżego szpinaku garść pestek z dyni oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gruzińska przyprawa Chumeli Suneli, sos sojowy Papryki, cebulę i cukinię kroimy w grubsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią pokrojone warzywa. Przesmażamy ok. 5 minut(...)dania mocno ostre, to polecamy dodać jeszcze jedną papryczkę chili. Na talerzu posypujemy paprykarz sezamem. Danie jest gotowe :) Teraz czas na ziemniaki. Składniki: 1/2 kg ziemniaków na frytki 2 jajka mąka pszenna mąka ziemniaczana maka kukurydziana mleko czosnek niedźwiedzi, czubrica czerwona Z 2 żółtek, mieszanki mąk, mleka i przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy
vegetanieDziś na obiad miały być mielone. Ale tak sobie pomyślałam, że dawno nie było żadnych klopsików. No i jak pomyślałam to postanowiłam zrobić. Oczywiście zapomniałam, że
Ewa w kuchniręką. Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie. Składniki masy mięsnej: pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki), 3 łyżki zimnej wody , 2 łyżki bułki tartej , 1 jajko , 1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko, 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 łyżeczka suszonego tymianku , 1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę, 3 większe ząbki(...)wyłożyć w niej nafaszerowane połówki papryki. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 -180 stopni na około 30 -40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem podlać sosem pomidorowo - grzybowym. Składniki sosu: niewielka garstka suszonych grzybków (można użyć świeżych), 3 średnie pomidory , 1 mała cebula , 3 ząbki czosnku , 2 - 3 łyżki masła , sól , pieprz
Codzienna kuchnia niecodzienna