sos do jajek - 5296 przepisów (strona:193/354)

Tarta gruszkowa z migdałami 128

owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem. Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: okrągła forma o średnicy 30 cm Spód do tarty 225 g mąki 180 g masła zimnego 90 g cukru otarta skórka z jednej cytryny 1 duże jajko szczypta soli Nadzienie do tarty 150 g cukru 75 g masła, miękkiego 3 jajka

codojedzenia
Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem 161

kości i razem z ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki zapiekamy w temperaturze 200°C przez 40-50 min. Całość podałem z sosem pieczarkowym i surówką z białej kapusty

R'n'G Kitchen
Suflet z pomidorami i koperkiem 129

czosnku łyżeczka bazylii 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 250 ml mleka 4 jajka masło do posmarowania foremek starty parmezan do oprószenia foremek pęczek koperku sól ,pieprz Przygotowanie Masło rozpuszczamy w rondelku ,oprószamy mąką ,podgrzewamy cały czas mieszając. Wolno wlewamy mleko ,podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy przyprawy ,posiekany czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory (sparzone i obrane

R'n'G Kitchen
Miso ramen - królowa zup 183

panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania),  tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona w 05-centymetrowe paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry (koniecznie!) U mnie obsmażana kapusta pak choi, świeża

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera 155

wirówce do sałaty. Obrać buraka i pokroić na kawałki wielkości ok. 3cm. Jajka pokroić na ćwiartki a cebulę w plasterki. Przełożyć  wszystkie pokrojone składniki do miski. Dodać czerwone porzeczki i połamaną na kawałki roladę twarogową. Delikatnie wymieszać. Z miodu, octu ryżowego i oliwy przygotować sos. Doprawić go solą i pieprzem. Polać sałatkę. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :) Aronia

Wiem co jem
Placki ziemniaczane z cukrem 157

każdy ma swój sposób pochłaniania tych pyszności. Niektórzy jedzą je ze śmietaną, sosem grzybowym lub pieczarkowym, czy ketchupem. Mój ulubiony sposób na zniknięcie placków z talerza to ten z cukrem. Zdecydowanie ulubiony  Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej duże jajko cebula pieprz sól olej  cukier   Jako, że placki znikają u mnie

ChilliJemy
Placki z kapusty włoskiej 118

pokroić i usmażyć na maśle.  Kapustę, cebulę i bułkę zmielić, dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz wsypać kaszę mannę.  Masę dokładnie wymieszać.  Formować łyżką kotlety i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.  Podawać z ostrym dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Wigilia w królestwie garów 130

śledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem   sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie solone smażone uszka z grzybami dorsz faszerowany na słodko karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie Normal 0 21 false false false

królestwo garów
Smalec z ciecierzycy z pieczoną kaszą gryczaną 148

pracy, a jak jeszcze coś zostanie to można podsmażyć na patelce z jajkiem, żeby uzyskać pyszną jajecznicę. Dlatego wystarczy ugotować ciecierzycę, podpiec kaszę gryczaną, aby uzyskać 3 różne dania. Składniki: - paczka ciecierzycy - kilka łyżek niepalonej kaszy gryczanej - 2 łyżki oleju (rzepakowego lub innego rafinowanego) - sos sojowy , pieprz, sól, czosnek w proszku. Przygotowanie: Kaszę surową rozsypujemy na blachę wyłożoną papierem, posypujemy

zdrowa vege kuchnia
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 123

święta. Całam reszta może nie istnieć. Dzisiaj zapraszam Was na domowy sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. potrzebujemy: - grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprzwdzą się też pieczarki z puszki) - 3 jajka - ogórki kiszone - majonez i/lub jogurt - sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak faszerowany bułką + film 120

bardzo często króluje na moim stole wielkanocnym. Najlepiej smakuje podany na zimno z sosem chrzanowym , może być świetnym dodatkiem do sałatki. składniki na 5 porcji 1 sprawiony kurczak (około 1,80 kg) 2 pęczki natki pietruszki opakowanie przyprawy do kurczaka (30g) 4 ząbki czosnku 8 jajek 200 g masła 5 dużych bułek czarny pieprz sól przepis Obrane ząbki czosnku przeciskamy

Smakowite Dania
Pieczarki w cieście 369

odcinając nóżek. W misce przygotowujemy ciasto, łączymy  mąkę z mlekiem  i jajkiem , doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być dosyć gęste. Rozgrzewamy olej, pieczarki zanurzamy w cieście i smażymy na złoto, należy uważać żeby się nie przypaliły. Podajemy na gorąco z dodatkiem ostrych sosów

Smakowite Dania
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 184

bardzo lubię pod różnymi postaciami, czy to z makaronem , w kotleciku , pizzy, jako sos , czy w krokiecie. Szpinak sam jest bardzo dobry, a w połączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe: Około 1 kg świeżego szpinaku

Smakowy Raj
Łosoś w chrupiącej panierce 196

czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie w panierce. Smażymy na patelni z olejem na średnim ogniu. Zdejmujemy i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym do odsączenia. Możemy podać z kluseczkami gryczanymi i pieczonymi buraczkami z sosem chrzanowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Tarta szpinakowa na spodzie z cieciorki FIT bezglutenowa 219

jego rozmrożenia. Zwiększamy ogień i chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, gdy przestygnie dodajemy jajko wymieszane z jogurtem, doprawiamy (u mnie tylko pieprz ze względu na słoność fety). Układamy na podpieczonym spodzie, posypujemy pokruszoną fetą. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać na ciepło z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Smacznego

Powiedz dietom nie