święta. Całam reszta może nie istnieć. Dzisiaj zapraszam Was na domowy sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. potrzebujemy: - grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprzwdzą się też pieczarki z puszki) - 3 jajka - ogórki kiszone - majonez i/lub jogurt - sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy
Szybko Tanio Smaczniebardzo często króluje na moim stole wielkanocnym. Najlepiej smakuje podany na zimno z sosem chrzanowym , może być świetnym dodatkiem do sałatki. składniki na 5 porcji 1 sprawiony kurczak (około 1,80 kg) 2 pęczki natki pietruszki opakowanie przyprawy do kurczaka (30g) 4 ząbki czosnku 8 jajek 200 g masła 5 dużych bułek czarny pieprz sól przepis Obrane ząbki czosnku przeciskamy
Smakowite Daniaodcinając nóżek. W misce przygotowujemy ciasto, łączymy mąkę z mlekiem i jajkiem , doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być dosyć gęste. Rozgrzewamy olej, pieczarki zanurzamy w cieście i smażymy na złoto, należy uważać żeby się nie przypaliły. Podajemy na gorąco z dodatkiem ostrych sosów
Smakowite Daniabardzo lubię pod różnymi postaciami, czy to z makaronem , w kotleciku , pizzy, jako sos , czy w krokiecie. Szpinak sam jest bardzo dobry, a w połączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe: Około 1 kg świeżego szpinaku
Smakowy Rajczosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie w panierce. Smażymy na patelni z olejem na średnim ogniu. Zdejmujemy i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym do odsączenia. Możemy podać z kluseczkami gryczanymi i pieczonymi buraczkami z sosem chrzanowym. Smacznego
Maminek kulinarnyjego rozmrożenia. Zwiększamy ogień i chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, gdy przestygnie dodajemy jajko wymieszane z jogurtem, doprawiamy (u mnie tylko pieprz ze względu na słoność fety). Układamy na podpieczonym spodzie, posypujemy pokruszoną fetą. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać na ciepło z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Smacznego
Powiedz dietom nieSkładniki: 50 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek + 10 dag do sosu 1 bułka 2 cebule 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 kostka rosołowa 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 jajko mąka do obtaczania sól, pieprz 1 łyżka posiekanego kopru (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania
A Ty Smakuj Mnieangielskie, cukier i ocet i dusimy 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na 3 cm kawałki, maczamy w powstałym cieście i smażymy na złoty kolor. Wystudzoną rybę układamy warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podajemy na zimno. Smacznego
Miksturownikumyte ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, 2 jajka, 3 łyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy mieszając je. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, który pozwoli usunąć zbędny olej. PRZYGOTOWANIE-sos jogurtowo-czosnkowy: Do miseczki wlewamy jogurt i za pomocą praski przeciskamy czosnek. Doprawiamy solą
kulinarnyJatradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 woreczek ryżu białego 2 woreczki ryżu dzikiego 2 litry warzywnego bulionu 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa w kartoniku 1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej
Bon Appetit Małgorzatypłatków dodajemy ugotowaną kaszę , utartą na grubych oczkach marchewkę i podsmażoną cebulkę. Wbijamy jajko. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili.Dokładnie mieszamy.Formujemy okrągłe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ( obracamy bardzo delikatnie! ).Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy same lub z gorącym sosem np. pomidorowym
Ostra na Słodkozrobiła makaronu grzybowego. Świetnie nadaję się do połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam i podałam pokarzę w następnym poście. SKŁADNIKI 400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania 40 gram grzybów suszonych 4 jajka ( tem. pokojowa) 1 łyżkę oliwy 2 szczypty soli SPOSÓB WYKONANIA - wysuszone grzyby mielimy
Basia w kuchnicieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone warzywa i posypać posiekaną natką pietruszki. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz - wylać na zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim zapiekankę. Piec przez kilkanaście minut w temperaturze 180-190 stopni. Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem :) Smacznego! * Kruche ciasto robię bardzo prosto i szybko. 2 kostki masła
Codzienna kuchnia niecodziennakawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz świeżo zmieloną solą i pieprzem
Z miłości do słodkościproszek do pieczenia i cukier). W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i olej). Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. Do silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady i przykrywałam jeszcze odrobiną ciasta, wypełniając foremki
Kulinarny Pamiętnikodciskamy ze soku i laczymy z mielonym miesem z kurczaka. Dodajemy tarty ser, jajko i posiekana bazylie. doprawiamy sola, pieprzem i galka. Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty kolor. Klopsiki podajemy z cytryna lub sosem na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego
Przysmaki Karolkipatelni, drobno posiekać. Brokuł rozdrobić widelcem, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko oraz orzechy i bułkę tartą. Przyprawić i dobrze wymieszać. Uformować kotlety i usmażyć na złoty kolor z obu stron. Dodatkowo : * bułka - u mnie grahamka * plasterki ogórka * plasterki pomidora * plasterki awokado * ulubiony sos bądź dressing * liście sałaty
Magiczne Życie Martyteż być drobiowe)* 1 mała grahamka (ok. 50g) 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 jajo 2-4 łyżek zimnej wody Sos 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów (400 g) ½ szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku(...)pieprzem. Dodać jajko wyrabiać aż całkowicie połączy się z mięsem. Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna kleić się ani do miski, ani do rąk. Na koniec dodać odpowiednią ilość wody. Mięso przy ugniataniu powinno wydawać się pulchne. Zwilżyć dłonie, uformować kulki (ok. 22-24 szt.), układać na desce do krojenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania sosu. Jeżeli mięso będzie
Pełny talerzmanny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też się sprawdzi. Jeśli zapraszamy gości i chcemy oszczędzić czas to spokojnie możemy je przygotować dzień wcześniej. W przyszłości na pewno wypróbujemy jak smakują rzymskie gnocchi w wersji ziołowej(...)Przepis na rzymskie gnocchi – składniki: 700 ml mleka 200 g semoliny (lub kaszy manny) 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii 4 posiekane suszone pomidory z oliwy (opcjonalnie) 2 jajka – roztrzepane 55 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia 85 g startego parmezanu sól, pieprz i mąka 1. Mleko wlewamy do rondelka i bardzo podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia
UgotujmyTo.pljajka w occie balsamicznym mają zdecydowany smak i są dosyć kwaśne. Ale i te octowe zapewne znajdą wielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem, ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem sałatek, możemy je zajadać z majonezem chrzanem i sosami jakie(...)listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu kolorowego przygotowanie Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo się barwiły. Smacznego
Stare Gary