lodówki. Następnie dodać odcedzoną herbatę miętową oraz drobno posiekaną świeżą miętę. Całość gotować na małym ogniu około 2 godzin. Nałożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Przed nałożeniem do słoików dżem można lekko zmiksować blenderem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościdodatkiem kakao, czekolady i wanilii. Mówię Wam, co za smak... Tak myślałam, że będzie smaczne, ale nie przypuszczałam, że aż tak! Synek najchętniej wyjadałby całymi łyżeczkami prosto ze słoika, bo stwierdził, że to lepsze niż Nutella:) Inspiracja Składniki: 1,3 kg wiśni, 600g cukru, 2 łyżki ciemnego kakao, 100g mlecznej czekolady, laska wanilii. Przygotowanie Wiśnie umyć i wypestkować
Z miłości do słodkościwiem jak Wy, ale ja wszystko co mogę to pakuję do słoików;);) Z ogórków zazwyczaj robiłam po prostu ogórki kiszone i różne surówki. Tym razem postanowiłam zrobić z nich dżem:) Robiąc go miałam mieszane uczucia, ale okazało się, że całkiem niepotrzebnie! Wyszedł fantastyczny miks;) Połączenie ogórka, melona i wanilii okazało się doskonałe. Dżem ma fajny zielony kolor i jest
Z miłości do słodkościpikantnej przyprawy do grilla, 1/2 łyżki gorczycy, koper, natka pietruszki. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, przyprawę do grilla oraz gorczycę. Dokładnie wymieszać i zagotować. Do słoików o pojemności 0,5l nałożyć po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki. Napełnić ogórkami z cebulą, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować 3 minuty
Z miłości do słodkościłyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 kostki rozpuszczonego masła 2 łyżki oleju kokosowego Sernik: 500g zmielonego twarogu 2 jajka szklanka cukru 1 pomarańcza 3 łyżki mąki ziemniaczanej Glazura pomarańczowa: 1 słoik konfitury pomarańczowej 2 pomarańcze 3 łyżki wody 3 łyżki żelatyny Masło i olej rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie. Wlewamy do pokruszonych ciasteczek i miksujemy
sama złodyczmanny Przygotowanie Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Gorące jabłka nakładać do słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. rrarossa@gmail.com
RAROSSAjeszcze ziemniaczki drobno pokrojone i dwie łyżki ryżu. To wszystko musi się ugotować Następnie na masełku podsmażamy starte na drobnej tarce ogórki, ja dodaję sporo ( czasami jest to cały słoik) . Tak podsmażone ogórki dodaje do wywaru, oczywiście do smaku dodajemy sól pieprz. Jeśli zupa jest mało winna dodaję, a robię to zawsze wywar z ogórków. Szklanka wywaru na pewno
W kuchennym oknie Ewykażda jest na pewno inspiracją gospodyni. Do sałatki użyłam bardzo podstawowych składników, które najczęściej mamy w domu, a jak nie, to wyprawa do sklepu. sałatka z selerem Czego potrzebujemy słoik selera korzennego 1 puszka kukurydzy woreczek ryżu ( na pewno takiego , który się nie rozklei} 1 puszka ananasów 2 łyżki curry 1 mała pierś z kurczaka. przyprawa
W kuchennym oknie Ewyksiążki: 120 Przepisów na Święta. Czego potrzebujemy: 4 jajka 20 dag cukru 2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki jedna łyżeczka proszku do pieczenia słoik kompotu z wiśni (ok 750 ml) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone 5 łyżek wiśniówki 500 ml kremówki 15 dag podłużnych biszkoptów
W kuchennym oknie EwyKapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso
W kuchennym oknie Ewyodkłady na ok 2 -3 godz do lodówki. Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne. tak wygląda na surowo Kiełbasa w słoiku , gotowana ok. 30 min Kiełbasę wrzucamy do wody ok. 90 stopni i tak gotujemy ok 1 godz. Nie dopuszczamy do wrzenia. Tutaj przepis na: Kiełbasa wiejska wędzona
W kuchennym oknie Ewyzetrzeć na małej szatkownicy. Następnie warzywa połączyć dodać olej, cukier,ocet, sól pieprz- wymieszać. Pozostawić ,aż wyraźnie puszczą sok. Nie trwa to zbyt długo. Sałatkę nakładamy do słoików lekko dociskamy. Pasteryzujemy
W kuchennym oknie Ewytego zagotowujemy zalewę z ok. 80 dag. cukru i 3 szklanki octu 10%. Gorącym zalewamy ogórki. odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy. Następnie nakładamy do słoików, zalewamy płynem - nie pasteryzujemy. Wariant mniej pikantny,to papryka słodka 1 łyżka i bez chili. Polecam również: Sałatka na zimę SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewypowidłami śliwkowymi. SKŁADNIKI 80 dag mąki 3 jajka 2/3 kostki masła 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 opakowania proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka masy makowej słoik powideł śliwkowych PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka. Wyrabiamy ciasto dodając
Moje Kuchenne Rewelacjesmażymy aż zacznie się rozpadać i masa zgęstnieje. Pod koniec smażenia masę miksujemy i dodajemy cukier, galaretki, kwasek cytrynowy i olejek pomarańczowy. Mieszamy i smażymy 30 minut. Nakładamy do słoików i szybko je zakręcamy. Na jedną minutę stawiamy na wieczku. Smacznego
Salonik smaków