chwil, aby zmiękły. Dodaję do płatków płynny miód, mieszam. Przekładam do szklanki / szklanek. Na wierzch wykładam ciepłe jabłka, wszystko posypuję obficie cynamonem. PS: Mus jabłkowy można wykorzystać gotowy ze słoika (taki do jabłecznika). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiintensywne) krem waniliowy: 500 ml kremówki 500g mascarpone 3 łyżki cukru pudru barwnik różowy w proszku na czubku noża 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 śmietan-fix ponadto: 1 słoik konfitury malinowej Biszkopt: Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewam razem. Żółtka z cukrem ucieram na puszysta masę, białka z solą ubijam na sztywna pianę. Do piany stopniowo dodaję żółtka, ciągle
W kuchni Karmel-itkiagaru 5-6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki naparu kawy 1/3 szklanki proszku kawy Inka dodatkowo: opakowanie migdałów w płatkach 14 wiśni kandyzowanych likier kawowy do nasączenia spodu słoik (370g) domowego dżemu wiśniowego spód: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec
W kuchni Karmel-itkiFASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU /przepis własny;/ na 2-3 porcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku Fasolę zalewam wodą i moczę
W kuchni Karmel-itkiktóre po burakach tak trudno domyć:) Składniki: buraki chrzan musztarda sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić pozostałymi składnikami. Przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO
Blondynka Gotujemoich przetworów zostało mi pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z Moje Wypieki . Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia
Blondynka Gotujeblaty. Krem budyniowy: budyń śmietankowy na 3/4 l gotujemy w 1/2 litrze mleka ( możemy budyń zrobić sami) 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: 1/3 słoika dżemy truskawkowego wiórka kokosowe galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250 ml wody Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, zostawiając 3/4 szklanki, w której rozpuszczamy proszek budyniowy. Do rondelka wsypujemy cukier i gotujemy
Blondynka Gotujegranolę studzimy i w momencie, w którym jest już zimna wsypujemy pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i suszoną miechunkę, która nada granoli wyrazistości w smaku. Gotową granolę wsypujemy do słoika i szczelnie zakręcamy. Szczelnie zamknięta może stać do kilku tygodni. Muszę Was jednak zmartwić - granola i tak znika w ciągu trzech dni, bo jest tak pyszna, że trudno jej się
Blondynka Gotujelodówki a rano mamy pyszne śniadanie. Do tego kromka domowego pieczywa (np. tego), plasterek wędlinki i już robi się świątecznie.... :-) Sałatka królewska PRZEPIS {źródło: link } Składniki 1 słoik selera konserwowego, odsączonego z zalewy 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy 1 puszka ananasa, odsączonego z syropu 1 marchewka , starta na grubych oczkach 1 por, pokrojony w dość drobne kawałki
coolinarnastrefa.blogspot.comszkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu smietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiac przez sitko.Dodac cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę
Słodkości i nie tylkożadnych przypraw , składniki , które się w niej znajdują połączone z małą ilością majonezu , sprawiają , że smakuje przepysznie . Zrobienie jej , zajmuje bardzo mało czasu. Naprawdę polecam ją zrobić :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić
Słodkości i nie tylkomigdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek ) 50 g cukru cynamon Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej
Słodkości i nie tylkolubi takie jedzonka ? :) Składniki: dla 4 osób 500 g mięsa mielonego wieprzowego cebula marchew 2 ząbki czosnku opakowanie makaronu Lumaconi 500 g ( muszelki) ser żółty wędzony ok. 200 g słoik pomidorów suszonych w zalewie opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki koncentratu sól , pieprz, bazylia , oregano olej Sposób przygotowania Czosnek , cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach
Słodkości i nie tylkoCiasto jest dośc pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;) Blaszka : wymiary 28 x 24 cm Przygotowanie: Na piernik: 3 szkl. mąki słoik dżemu ( wzięłam powidła śliwkowe) 2 łyżki kakao pół kostki margaryny 1,5 szkl. mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu szkl. cukru tłuszcz
Słodkości i nie tylko