słoik - 12348 przepisów (strona:691/824)

Konfitura i galaretka z pigwy 185

wywaru mamy mniej, dajemy mniej cukru ) Teraz gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i nabierze pięknego koloru- od żółtego do łososiowego lub nawet różowego  Gorącą galaretkę przekładamy do czystych słoików, po wystudzeniu zamykamy. Tym sposobem mamy dwa smaczne przetwory z jednego owocu :) Są naprawdę pyszne,szczególnie galaretka, a przy tym pięknie wyglądają. Z tej ilości uzyskałam tylko 6 małych słoiczków

Proste Potrawy
Placki ziemniaczane z salsą meksykańską 260

nowe dodatki..a że to nie nowość że kocham ostre potrawy, wiec padło na salsę meksykańska...Tak mi posmakowała że musze zrobić ja w większej ilości i zamknąć w słoiku. ;) Składniki: 1 kg ziemniaków  1/2 szklanki maki ryżowej 3 ząbki czosnku pół papryczki chilli sól morska, pieprz, rozmaryn lub gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków jajko olej rzepakowy do smażenia

NaKońcuJęzyka
Sałatka gyros 352

Sałatka, która moim zdaniem jest  absolutnym HITEM! Przepis pochodzi z blogu Więcek bloguje...  Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 1 słoik ogórków konserwowych 2 puszki kukurydzy 2 podwójne filety z kurczaka 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej) przyprawa Gyros keczup majonez kilka łyżek oleju. Osobiście preferuję kethup TORTEX

Praktyczna pl
Beatka II 257

stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec. Ciasto biszkoptowe: Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką. Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy. Przełożenie ciasta: Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować

Praktyczna pl
Noc i dzień 273

cukru pudru (tym razem użyłam zwykłego) 6 jajek 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 łyżek mleka 2 łyżki kakao mały słoik powidła cukier puder do posypania  Margarynę bardzo dobrze zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, dodać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta

Praktyczna pl
Ogórki kiszone w słojach i w butelkach 164

Może przepis przyda się na przyszłość. Od czasu gdy natknęłam się na forum Smaczny.pl na przepis Dany "ogórki kiszone mało pracochłonne", często z niego korzystam. Część ogórków wkładam do słoików, a część do dużych butelek po wodzie mineralnej. Kiszenie w butelkach jest wygodne i pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Problem pojawia się gdy sięgamy po te ogórki. Nie bardzo wiadomo

Praktyczna pl
Ogórki kiszone z rzodkiewką 178

kiszeniu rzodkiewki. Przepis banalny. Można wykorzystać swój ulubiony przepis na kiszenie ogórków. Ja skorzystałam z tego, który podawałam tutaj . Ogórki układamy w litrowych słojach, a oprócz nich do każdego słoika wrzucamy 6-7 rzodkiewek. W czasie kiszenia rzodkiewki tracą kolor i wtedy nie wygląda to zachęcająco. Efekt końcowy mile zaskakuje. Zarówno smak, jak i wygląd rzodkiewek i ogórków bez zarzutu

Praktyczna pl
Deserek w czekoladowym kubeczku ;) 144

składamy go na pół na jednej połowie nakładamy rozpuszczoną  czekoladę i rozsmarowujemy nadając jej kształt paska...przykrywamy drugą częścią foli i jeszcze ciepłą owijamy wokół butelki tudzież  słoika... odstawiamy do całkowitego stwardnienia... Jogurt, cukier, fix miksujemy razem, w międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do jogurtu miksujemy...Ścieramy czekoladę białą na tartce i dodajemy

NaKońcuJęzyka
HITowy sernik 196

pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego  szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny  Do posypania: pokruszone markizy Wykonanie: Płatki wsypujemy do blendera i miksujemy. Przesypujemy do miski dodajemy masło

NaKońcuJęzyka
Pleśniak 210

mąki - 1 kostka margaryny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowych Przygotowanie: Ze śliwek usuwamy pestki, na dno naczynia nalewamy wody, wrzucamy śliwki i dusimy. Ja miałam śliwki słodkie więc w ogóle nie dodawałam cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem

Zainspirowana w kuchni
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 194

sklepach pojawiły się pierwsze żelfiksy, zaczęłam przerabiać wiśnie sama - miałam szczęście, że w moim rodzinnym domu na Ursynowie rosło wiśniowe drzewko. Od tej pory co roku przygotowuję kilka słoików tego przysmaku i robię sobie gofry, gdy tylko najdzie mnie ochota - tak się składa, że gofrownica była jednym z pierwszych prezentów od mojego Męża :) Ostatnio z Mężem wybraliśmy się na nasz

Chilli Czosnek i Oliwa
NALEWKA ŚWIERKOWA NA WÓDCE. 215

szklanki wody Wodę nieco podgrzewam, zalewam cukier i staram się jak najwicej go  rozpuścić (całego nie damy rady, powstanie przesycony roztwór, ulep cukrowy). Przelewam go do dużego słoika, wrzucam wypłukane pod bieżącą wodą pędy  świerku i zalewam wódką. Odstawiam na 3 miesiące w ciemne miejsce,  początkowo mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie przecedzam, przelewam przez gazę

W kuchni Karmel-itki
Makaron z twarogiem i wiśniami 237

jajka,  400g chudego białego sera,  3 szklanki mleka, łyżka cukru waniliowego,  szczypta soli,  100g cukru,  125g masła lub margaryny,  budyń waniliowy,  słoik wiśni z kompotu. Wykonanie Makaron ugotować do miękkości w mleku z solą i cukrem waniliowym. Odcedzić, ale mleko zachować. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodać pokruszony

Z miłości do słodkości
Pasta, tapenada z suszonych pomidorów i oliwek 199

Słońce w słoiku.. tak mogę nazwać te włoską pastę. Zmiksowane suszone pomidory i oliwki to przepis na szybką przekąska czy kolacje. Taką pastę można podawać do chleba, kanapek, krakersów, tortilli, mies, czy makaronów. Pasuje idealnie do wszystkiego. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sok z aronii 151

godziny. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gęste sito, dodajemy sok z cytryny i ponownie zagotowujemy sok. Gotujemy ok. 15 minut. Gorący sok rozlewamy do wyparzonych szklanych słoików. Pasteryzujemy w garnku ok. 15 minut. Wyjmujemy i chowamy w ciemnym, chłodnym miejscu. Sok po otwarciu możemy trzymać w lodówce do 3-4 dni.Z pozostałych owoców przygotowałam dżem. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię