owoców na 100 g przetworu. Figi przeważnie są drogie, jedna sztuka na targach kosztuje nawet 3 zł, więc jak tu się zaopatrzyć w większą ilość, żeby zapakować ją do słoików? Zatem tej cenowej okazji nie mogłam przepuścić (kupiłam po 88 gr za sztukę w Lidlu) i przygotowałam kilka słoiczków przepysznej, słodkiej figowej konfitury z wyraźną pomarańczową nutą. Musicie jej spróbować
Pora coś zjeśćrazem. Smażymy tak przez kolejne dwa - trzy dni, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Jeżeli powidła nie są wystarczająco słodkie, podczas ostatniego smażenia dodajemy odrobinę cukru. Gorące powidła przekładamy do gorących słoików (np. wypieczonych w 100 - 140 stopniach w piekarniku przez około kwadrans) i zakręcamy wygotowanymi i suchymi nakrętkami. Odstawiamy na kilka minut do góry dnem
Sto kolorów kuchnizgęstnieją, dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:) Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj 15 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławspaniały zapach, a smak ich jest także cudowny :) Powidła się smażyły, a ja dorwałam stare pieczątki, które kupiłam synowi, gdy mój miał 3 lata i tak powstały "czapeczki" na słoiki :) 2 kg śliwek 60 dag cukru 1 łyżeczka świeżo starego cynamonu 1 gwiazdka anyżku Śliwki pozbawiamy śliwek, wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i smażymy do uzyskania odpowiedniej
Delicious Titbitsdosypujemy cukier i gotujemy syrop. Do syropu dodajemy nasze płatki i gotujemy aż wyraźnie zgęstnieje. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. I już możemy się delektować naszą różą rrarossa@gmail.com
RAROSSAtalerzu i posypać cukrem. Odstawić do całkowitego wyschnięcia, można przyspieszyć proces wstawiając płatki do nagrzanego piekarnika z uchylonymi dziwaczkami na około godzinę. Całkowicie wysuszone płatki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. rrarossa@gmail.com
RAROSSADomowe ciasta i ciasteczka” SKŁADNIKI 50 dag mąki 5 dag (3 łyżki) cukru 6 dag margaryny 2 całe jaja i 3 żółtka szklanka mleka 5 dag drożdży 1/2 słoika powideł lub dżemu 1 łyżka octu lub spirytusu szczypta soli 50 dag tłuszczu do smażenia cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, mąki i połową
RAROSSAlimonek i skórkę. Postawić ponownie na małym ogniu i podgrzewać, ciągle mieszając aż powstanie gęsty krem, który zacznie bulgotać. Odstawić do przestygnięcia, a następnie przelać do słoika i przechowywać w lodówce
wyzwania kuchenneśrednim ogniu ciągle mieszając, a gdy masa zacznie gęstnieć zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze minutę. Zdjąć z palnika i dodać masło. Dokładnie wymieszać. Wystudzić i przelać do słoika. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin
wyzwania kuchennepowrotem na blaszkę i piec kolejne 15 minut, pamiętając by w połowie pieczenia odwrócić biscotti na drugą stronę. Ostudzić na metalowej kratce i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika
wyzwania kuchennefixem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dosypać ksylitol i gotować 3 minuty od zagotowania, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z palnika i mieszać do zaniku piany. Nałożyć do słoików ( do pełna) , zakręcić i odwrócić do góry dnem na ok. 5 minut. Nie pasteryzować. Po wystudzeniu odstawić do skrytki i mamy pyszną , pełną zdrowych owoców konfiturę do kanapek, naleśników
Smaczne Zdrowetaki wywar mógł już posłużyć tylko jako baza do zup. Odkąd dodaję seler naciowy , taki rosół nie zmienia smaku nawet i przez 3 dni). Często nadmiar rosołu przelewam do słoików ok.0,5l i mrożę. Mam wtedy zawsze pod ręką bazę do pysznej zupy. Dzisiaj Na bazie takiego rosołu polecam Wam pikantną zupę pomidorową. Można oczywiście pominąć cebulę, czosnek , chili
Smaczne Zdrowerozgrzanej patelni smażyć rybę oprószoną mąką kukurydzianą, po kilka minut z każdej strony ( czas zależy od grubości kawałków), tak by wewnątrz była dosmażona. Część przeznaczoną do octu układamy w słoiku warstwami. Na każdą wykładamy trochę cebuli i zalewamy przygotowaną zalewą . Pamiętamy o tym by nie układać jej zbyt ciasno. Na końcu dolewamy płyn do pełna
Smaczne Zdrowe25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 300g kremu czekoladowego Nutella, 1/2 l śmietanki 30%, 2 op. śmietan-fix, 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny. Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić
Z miłości do słodkościczyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie Cebulę
Z miłości do słodkości