zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:) Rybka w brzoskwini Składniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa z oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacukier, zapach pomarańczowy, sok z cytryny i galaretki. Całość wymieszać i gotowac jeszcze ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i od razu przekładac do słoików stawiając je do góry dnem. Następnego dnia można przenieść do spiżarni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacieńkie plastry, posypać solą i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie odsączyć je z płynu. Przygotować zalewę: zagotować ocet wodę, cukier i curry. W przygotowanych słoikach ułożyć ogórki, wsypać po łyżeczce gorczycy i zalać zalewą. Zakręcone szczelnie słoje pasteryzować przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagoździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut. Gorącą sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać. Pasteryzować 10 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaobrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać pokrojoną cebulę, cukier, sól i przyprawy. Całość gotować około 15 minut. Ostudzone grzyby przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, do każdego słoiczka włożyć połówkę chili. Wszystkie grzyby zalać gorącą zalewą z przyprawami, tak aby grzyby były zakryte. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławartości w przypadku wędzonej wersji makreli, niemniej smak proponowanej poniżej wariacji z pewnością zbilansuje tą stratę;) Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów Składniki: 1 wędzona makrela 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:) 2 jajka 1/2 cebuli pieprz Z makreli usunąć ości i skórę. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy, drobno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszybko, zwłaszcza jeśli w ograniczonym czasie potrzebuję przygotować ich kilka;) Poniższa jest efektem ostatnich eksperymentów: Sałatka z tortellinii i suszonych pomidorów Składniki: 250 g tortellinii 1 średni słoik suszonych pomidorów w zalewie 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka suszonej bazylii Do ugotowanego tortellinii dodać pokrojone na połówki suszone pomidory i cebulę posiekaną w kostkę. Zalać zalewą z pomidorów, posypać bazylią
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapozostałej połowie szklanki wody rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na dwie godziny. III ETAP Z tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do 195-200 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajabłek i wstawiłam do piekarnika. Gdyby do tych pachnących, gorących jabłek znalazły się jeszcze lody waniliowe, byłaby pełnia szczęścia;) Pieczone jabłka z żurawiną Składniki: jabłka żurawina (dżem ze słoika) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek (od strony ogonka) i nożem wydrążyć gniazda nasienne. Owoce ułożyć w naczyniu do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec około 25 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasięgnęłam po słoiczek z buraczkami , zamarynowanymi jesienną porą octem winnym. Teraz wystarczyło tylko wyjąć buraki z zalewy, w ich miejsce umieścić ugotowane na twardo i obrane jajka, zakręcić słoik i odstawić go na 2 dni do lodówki. Można je również przygotować w zalewie ze świeżo ugotowanych buraczków - potrzebować wówczas będziesz: 6 małych, całych ugotowanych buraczków 1 cebulę pokrojona
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaktóra kryje pyszny smak suszonych pomidorów i szynki parmeńskiej. Wypróbuj! Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską Składniki: 200 g makaronu typu kolanka 200 g szynki parmeńskiej 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (285 g) garść czarnych oliwek 1 czerwona cebula 1 łyżka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Makaron ugotuj al dente. Do przestudzonego dodaj podzielone
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnia zalewą. Wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujeDokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wszystko zagotować i gotować ok 15-20 minut w zależności od cukinii musi byc taka prawie miękka. Przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut. Pyszna kwaskowa cukinka w sam raz do deserów, ja lubie pojadać samą
Monia miesza i gotujekoncentrat dajemy ten większy słoiczek ok 180 g. Wszystko razem gotujemy ok 10 minut i często mieszamy aby się nie przypaliło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnęcia
Monia miesza i gotujeprostą sałatkę z awokado i moimi ulubionymi suszonymi pomidorkami. Może tak ładnie się nie prezentuje ale na pewno bardzo dobrze smakuje. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 awokado 1/2 słoika pomidorków suszonych z oleju 4-5 łyżek słonecznika Kreto 100 g fety Sałatę porwać na małe kawałki. Dodać obrane i pokrojone na małe kawałki awokado oraz pokrojone w paski suszone
Monia miesza i gotuje