lubię. Składniki: Ciasto 300g mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka 150g miękkiego masła Nadzienie 1 litrowy słoik prażonych jabłek cynamon Lukier 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto
Ala piecze i gotujenajwolniej, jak się da, na malutkim ogniu - 3 dni po 2 godziny. Na ostanie 2 godziny przy odparowaniu, dodajemy 2 łyżeczki wody różanej, magicznej, z 1001 nocy.... i do słoików... Kto nie zna niech żałuje i leci po morele, najlepsze, jakie może dostać:-) I już. Magia w słoiczku." Pudding ryżowy z brzoskwiniami i jabłkami Ugotować ryć na mleku
Sto kolorów kuchnisałatce gwarantuje nam seler naciowy. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 250 g pieczarek - 1/2 puszki kukurydzy - 3 małe piersi z kurczaka - 2 duże ogórki konserwowe - 1 garść rukoli - 1 słoik suszonych pomidorów - przyprawy: delikat czerwony, pieprz, sól oraz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Identycznie robimy z piersiami z kurczaka, które doprawiamy delikatem oraz
Zainspirowana w kuchniMasa budyniowa: 8 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 320g miękkiego masła Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady Wykonanie: Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy
Czerwona Porzeczkapaprykę. Zagotować i gotować. kolejne 10 minut często mieszając. Następnie mase przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić. Potem słoiczki przełozyc do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujeŁączymy wszystkie składniki. Gotujemy dokładnie mieszając. W garnku w wodzie gotujemy przez 30 min oczyszczone małe grzyby (możecie wykorzystać wszystkie: małe maślaczki, podgrzybki). Po 30 min przekładamy do czystych słoików, delikatnie wyławiamy grzyby aby cały piach został na dnie. Do każdego słoiczka dokładamy 1 liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu i 2 ziela angielskiego. Zalewamy zagotowaną, gorącą marynatą z drugiego garnka
Brzuszki ŁakomczuszkiSmakuje wam surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich? Jeśli tak to polecam zrobić ją samodzielnie, w dodatku zrobić sobie jej zapas na zimę w słoikach. Surówka jest pyszna i nie ma z nią dużo pracy. Idealna do zimowych obiadów, nie tylko chińskich. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDruga, poprawiona, partia była jeszcze większym hitem, bo przecież lepiej jeść ciasteczka w kształcie ciasteczek ;) Są przepyszne - lekko pikantne, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Trzymajcie je w słoiku lub puszce, a spokojnie przetrwają nawet tydzień lub dwa. Chociaż to teoria, bo w praktyce zjecie je szybciej niż przypuszczacie. Więcej
Okolice Palnikapikle z cukinii w kolorze żółtym, jako smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa czy jako sałatkę do obiadu lub kanapki. Zimą ważna jest każda namiastka lata zamknięta w słoiku. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako
PastelFoodproszę o nic więcej, tylko o to samo. POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. /własny;/ na 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, itp.) 1 słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe 250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia
W kuchni Karmel-itkimałym ogniu przez dwa dni. Pierwszego dnia jak owoce puściły sok wsypałam cukier i smażyłam na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na końcu przełożyłam dżem do słoików i odwrócone dnem do dołu położyłam na ściereczce do wystudzenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujejest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany . Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości. Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie świetnym dodatkiem np. do pieczonej kaczki
Smaczna Pyzadrobno siekamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy olejem i wodą, po czym dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 25 minut
Zainspirowana w kuchniprawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Zobacz przepis
w kuchni i w ogrodzie