słoik - 12348 przepisów (strona:688/824)

Domowy ketchup 209

przestygnięcia. Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy go od razu przelać do wyparzonych słoików, jeśli ketchup jest za rzadki zostawiamy go na gazie do dalszego odparowania

Kulinarne przygody Gatity
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 190

liście doskonale smakują lekko zblanszowane. . Jarmużowe pole Tak prezentował się fioletowy jarmuż... A tak z bliska wygląda uprawa karczochów. Karczochy zawsze widziałam na targu lub w słoiku, ale na polu jeszcze nigdy... :) Można było sobie ciachnąć trochę słonecznego łubinu do wazonu ! Można było również zebrać warzywa z pola i zabrać je do domu.  Przytargaliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 227

Pyszne kokosanki... fakt, jest przy nich trochę dłubania, ale ich smak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :) Inspirację czerpałam z bloga  Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru

Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane skórki pomarańczowe 156

kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy skórki na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy skórki i przekładamy do słoika lub plastikowego pudełeczka. Syrop, który nam zostanie możemy użyć do słodzenia np. herbaty. Skórki przechowujemy w lodówce, możemy też je zamrozić. insertCookd("547a272e648669628b962b85bc2a6bd2

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura cytrynowa z cynamonem 172

Sezon cytrusowy w pełni ! Pora więc zamknąć trochę cytrynowych i pomarańczowych aromatów do słoika. Pisałam już o pomarańczowych przetworach, czyli o  kandyzowanych skórkach pomarańczowych , kandyzowanych plasterkach pomarańczy  i o  mielonej skórce pomarańczowej . Teraz przyszła pora na cytryny, zaczynam więc od konfitury cytrynowej. Wprawdzie z jej przygotowaniem jest trochę zachodu, ale mimo tego uważam

Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa meksykańska do chili con carne 169

suszonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku. insertCookd("8c4f8f7857a0b4046d7f2133406d9854

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 259

lekkiego zbrązowienia, w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. o upieczeniu przekładamy je na kratkę, gdzie wystygną i stwardnieją. Ciasteczka przechowujemy w szklanym słoiku lub w puszce. insertCookd("9eb9331e43993fc8d6e3855f99dc36be

Kulinarne przygody Gatity
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 166

Wszystko już wyjedzone z lodówek i zamrażarek ?  Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po  terrinie z golonki , schabie ze słoika ,  schabie karkowym z pończochy ,  schabie pieczonym w przyprawach ,  podsuszaną kiełbasę żywiecką  czy też  polędwicę wędzoną   na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami 228

skórki będą szkliste, a sok nieco odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym gotujemy przez kolejną godzinę.  Jeśli konsystencja konfitury wyda nam się odpowiednia przekładamy ją do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i studzimy do góry nogami. Jeśli natomiast wyda nam się za rzadka możemy ją jeszcze odparować na małym ogniu, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji insertCookd("857e5c2290ce349d0a61534ce4124687

Kulinarne przygody Gatity
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 194

minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do  pieczenia, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do w chłodne miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Granola, pomarańczowe musli z żurawiną 229

delikatnie ją zamieszać, żeby się nie przypaliła. Po upływie 60 minut granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej bakalie i mieszamy. Pozwalamy jej ostygnąć, a następnie wkładamy do suchego słoika i przechowujemy szczelnie zamkniętą

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 217

koniec dodajemy siemię i mieszamy. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do  pieczenia, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Polędwica z szynkowara 142

nastrzykiwana. A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę:  schab z warkoczem pieczony w majeranku ,  schab karkowy z pończochy ,  schab pieczony w przyprawach ,  schab ze słoika . Polędwica z szynkowara Składniki: 1 -1,2 kg schabu Na zalewę: 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 płaskiej łyżeczki kminku 1 kopiasta łyżeczka  cukru

Kulinarne przygody Gatity
Bazyliowe pesto 169

Wykonanie: Do pojemnika od blendera wkładamy liście bazylii, ziarna słonecznika, czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy oliwę, ser i sól, wszystko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do suchego słoika, przechowujemy w lodówce

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 183

ziela angielskiego 10 ziaren  czarnego pieprzu opcjonalnie 1 łyżka aktywnego chlebowego zakwasu żytniego  Wykonanie: Płatki owsiane mielimy w blenderze. Do dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią i owsianą, dolewając po trochu wodę, cały czas mieszając np. rózgą. Dolewamy pozostałą wodę, dorzucamy przyprawy i lekko zgniecione nieobrane z łupinek

Kulinarne przygody Gatity