słoik - 12348 przepisów (strona:681/824)

Proste ciasto ze śliwkami 214

Blacha o wymiarach 24cm x 37cm Składniki: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 3 jajka 1 szklanka cukru 1 torebeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik śliwek z kompotu / w syropie (ok. 200 g) 1 op. galaretki (ja użyłam cytrynowej) Przepis: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach

Emcia Pichci
Spaghetti z kurkami a la mąż 211

pysznego spaghetti i mogę Was zapewnić - będzie to Wasze ulubione danie . Bym zapomniała! Obiad gotowy w 30 min.!  Polecam . Zaczynamy : Składniki: 600 gr mięsa mielonego-wołowego mały słoik kurek marynowanych 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryki- czerwona i żółta mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 200 ml passata - gęsty przecier pomidorowy 200 ml bulionu wołowego

Smaki Edyty
Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 177

herbatników 3/4 kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek 2 białe czekolady 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki pasty z wanilii Glazura porzeczkowa: słoik dżemu porzeczkowego 3 łyżki żelatyny pół szklanki wody      Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałeczki, masło podgrzewamy na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się. Całość miksujemy ze sobą

sama złodycz
Syrop z płatków róży 156

blogów i albo przepis nie był zbyt dobry, albo ja przedobrzyłam i z konfitury wyszła masa jak na lizaka, twarda i zbita, jednak mimo to zapakowałam ją w słoiki, do herbaty będzie jak znalazł :-). Za drugim razem płatki kupiłam na Starym Kleparzu od miłej starszej Pani i postanowiłam je lepiej wykorzystać, więc sięgnęłam na bloga Klaudyny , gdzie znalazłam przepis

Pora coś zjeść
Fasola z pomidorami - symbio.pl 150

wodę. Rozgrzać oliwę, przesmażyć wędlinę bądź mięso. Można dodać czosnek i cebulkę. Pomidory pokroić w kostkę. Przesmażyć, dodać przyprawy i zioła. Całość dusić razem z fasolą. Zagotować. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut. Zapraszam Was na stronę firmy oraz do polubienia FB - będziecie na bieżąco informowani o nowościach w sklepie

Magiczne Życie Marty
Dżem Malinowy z Wanilią i Cytryną 193

małym płomieniu przez 2 godziny. Uzyskałam kisielowatą konsystencję. Połowę zawartości przetarłam przez sitko, mus wlałam z powrotem do dżemu. Wymieszałam i pogotowałam chwilkę. Na koniec przełożyłam gorący dżem do słoików, które od razu odwróciłam dnem do dołu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Granitium Ballarini

Blondynka Gotuje
Garść wakacyjnych fotek i zapiekanka 213

bakłażan i cukinia z czerwonym pesto składniki; 2 średnie cukinie 2 bakłażany 2-3 kulki mozzarelli tarty parmezan oliwa do smażenia sól, pieprz   składniki na pesto: 1,5 słoika suszonych pomidorów świeża bazylia ( ja używam połowę takiej z doniczki) 1-2 łyżek kaparów 0, 5 ząbka czosnku sól, pieprz 2 łyżki orzeszków pinii wykonanie: Wszystkie składniki na pesto miksujemy

Przysmaki Karolki
Pikle w musztardzie ( ogórki w musztardzie ) 996

duże, przerośnie należy pokroić je w słupki i wyciąć gniazda nasienne. Jeśli zaś pikle robicie z ogórków młodych, nie wyrośniętych wystarczy ogórki tylko pokroić, bez konieczności wykrawania środków. Do słoików wsypywać około 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i układać pionowo i dość ciasno ogórki. Z wody, octu, cukru, miodu i soli ugotować zalewę. Do zalewy dodać musztardę - dokładnie zamieszać. Gorącą zalewą

kolorowotorcikowo
Naleśniki po sudecku - z jagodami 227

mnóstwo w zależności od ich smaku, kaloryczności, puszystości. Najważniejsze by dobrze się smażyły.  Nadzienie jagodowe Na sudeckich szlakach spotkać można: - świeże jagody posypane cukrem - jagody z zalewy w słoiku - jagody świeże mieszane z tymi z zalewy - jagody ze śmietaną i cukrem - Jagody całe z mieszane ze zmiażdżonymi i cukrem - jagody zmiażdżone i zmieszane z kwaśną śmietaną i cukrem - jagody

Słodka sielanka
Tydzień w moim telefonie XXXXVI 118

Zdecydowanie tropiki nie są dla mnie. Dobrze, że teraz sobie dłużej będę mogła pospać, a popołudnia w pracy są na szczęście spokojniejsze. Niedziela zleciała mi na przetworach, zrobiłam kilka słoików ogórków z chili, trochę sałatek, cukinie oraz fasolkę. Jeszcze zostały buraczki, papryka i pomidory.  Ale to przy wolnym weekendzie może się uda. Kilka zdjęć mam dla Was, więcej dzieje

Magiczne Życie Marty
Frużelina malinowa 202

przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać. Gorącą frużeliną napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nie przeszkadza nam nadmiar ziarenek nie musimy przecierać przez sitko

Ala piecze i gotuje
Najlepszy sos pomidorowy - moja sekretna receptura :) 196

jest sos pomidorowy. Bardzo długo używałam gotowych sosów, np. z firmy Łowicz, które są naprawdę smaczne. Mój M. (o dziwo wielki przeciwnikiem wszelkich gotowców i fixów) wolał sos ze słoika, niż ten domowy, ponieważ ich smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Choć nie widzę nic złego w korzystaniu z tego typu rozwiązań, za punkt honoru wzięłam sobie opracowanie domowego sosu

Mania Gotowania
Kurczak po Seczuańsku 519

mianowicie testy i oceny wszelkich nowinek na półkach sklepowych, które uda mi się wyszukać.    Kurczak po Seczuańsku       Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 słoik sosu Seczuańskiego Łowicz około 50g orzeszków ziemnych niesolonych ½ marchewki ½ papryki około 200 g fasolki mrożonej lub świeżej    ½ papryczki chili (opcjonalnie) 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki oleju

Mania Gotowania
Bajaderka light 207

pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20) 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka 1/2 szklanki rodzynków namoczonych w ciepłej wodzie 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów 1/3 szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej

Mania Gotowania