słoik - 12348 przepisów (strona:677/824)

Kulki serowe w zalewie oliwnej 181

był bardziej zwarty zrobiłam małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyłam każdą kulkę serową siekaną trybulą, ale może to być też pietruszka, koperek czy też inne zioło, ułożyłam w słoiku i zalałam zalewą oliwną z czosnkiem, która pozostała mi z suszonych pomidorów. Kulki serowe w zalewie oliwnej leżały ok. 2 tyg. były świetnym urozmaiceniem kanapek, można je rozsmarować na pieczywie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paprykarz ze śledzia 222

Mój paprykarz to wariacja na temat paprykarza szczecińskiego. Sporo osób przygotowuje paprykarz na bazie wędzonej makreli. Ja postanowiłam wykorzystać mojego świątecznego śledzia w pikantnej salsie. Zostało go trochę w słoiku (zawartość 1/2 litra miarki i w tej postaci już nam się przejadł), śledzia zmiksowałam wraz wszystkim dodatkami (cebulą, sosem salsa i przyprawami) i wyszedł pyszny paprykarz ze śledzia. Kromka chleba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka pomidorowa z bazylią 156

Dzień dobry! Może mi nie uwierzycie, ale na zdjęciach widzicie galaretkę pomidorową, z najprawdziwszych czerwonych pomidorów! Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika. Smak jest ciekawy, pomidorowy, słodki, z nutą bazylii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, dobrego sera dojrzewającego lub po prostu do świeżego, chrupiącego pieczywa. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Smakosza. Pomidory

Pora coś zjeść
Domowy koncentrat pomidorowy (przecier) 160

obiad uratowany :-). Tak tak, taki scenariusz może się spełnić już za kilka miesięcy, ani się obejrzymy, a będzie już zima, więc póki jest sezon na pomidory, pakujmy je do słoików. Kolejną propozycją przetworu z pomidorów jest koncentrat pomidorowy (zwany też przecierem pomidorowym), idealny do zupy pomidorowej, jako baza do sosu do gołąbków czy nawet jako sos do pizzy (wzbogacony wtedy

Pora coś zjeść
Przetwory. Na zimę. Pyszna papryka marynowana 225

czasami zje w postaci leczo albo kiedy przemycę jej trochę w kotletach drobiowych . Ale papryka marynowana będzie tylko moja i ew. dla gości więc nie szaleję z ilością. Kilka słoików wystarczy, szczególnie że może zrobię jeszcze jakiś inny przysmak z tego warzywa. Lubisz paprykę ? Na pewno będą smakowały Ci Paprykowe, chrupiące łódeczki ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Suszone pomidory w oliwie 145

dżem na słodko, galaretka, może nawet ocet (jeśli wyjdzie :-) ). Mam nadzieję, że lubicie pomidory i przepisy się Wam przydadzą. Fajnie jest zamknąć ten jeden z najsmaczniejszych smaków lata w słoiku i delektować się nim zimą, prawda? Pierwszym przepisem, będą suszone pomidory. Oczywiście powiecie, że po co się męczyć, skoro da się je kupić w sklepie. Owszem, ale te ze sklepu

Pora coś zjeść
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 219

Maraton jabłkowy trwa u nas nadal. Jabłka lądują w słoikach albo jako słodkie wypieki. Tym razem proponuję Wam kolejną słodkość do kawy z jabłkami. Upiekłam mini Apple Pies z kruchą kratką i cukrem pudrem. Te mini jabłeczniki są smaczne, wyglądają uroczo, są w wersji mini, więc nie trzeba ich kroić, jest to bardzo wygodne. Przygotowałam ich mało (ja się odchudzam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DŻEM TRUSKAWKOWY 188

wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez dodatków cukrów żelujących. Zdarza mi się również robić dżemy na „szybko” wtedy wystarczy owoce wymieszać z cukrem  żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobów J podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię dżem, dziś truskawkowy Przepis na kilo owoców 1 kg truskawek 500 g cukru Opcjonalnie

RAROSSA
KOMPOT Z WIŚNI 141

cukru ( cukier według uznania) Zaczynamy od przygotowania syropu wodę zagotowuję , do gotującej wody  dodaję cukier gotuję jeszcze 5 minut. Wiśnie myjemy wkładamy do wyparzonych  słoików (ja nie dryluje) zalewam syropem i   zakręcamy,  gotowe. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 291

pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w kosówkach oraz dużą ilości pierniczków.  Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość grubą książką

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 234

ponownie odpoczywał 2 dni. Dzisiejszego dnia polałam polewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po następny 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość

RAROSSA
PANI WALEWSKA 677

który kryje się pod pięknymi strojami. Składniki (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta +  2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki

RAROSSA
Naleśniki w kształcie pancakes z domowymi powidłami śliwkowymi 166

godzin, często mieszając, dopóki nie zrobi się z nich całkowita ciapa. Pod koniec gotowania dorzucamy 2 łyżki cukru i mieszamy. Powidła zjadamy od razu albo pakujemy gorące w wyparzone słoiki, których brzegi przed zakręceniem przecieramy chusteczką namoczoną w spirytusie.      Naleśniki układamy jeden na drugim przekładając każdą warstwę powidłami. Smacznego! Pomysł wpadł do głowy po ujrzeniu tego przepisu

Weganizm infantylny
Mleko ryżowe 133

wody Ewentualnie: sól, cukier do smaku Przygotowanie:      Po prostu wrzucamy ryż do miksera, zalewamy wodą i miksujemy, dopóki ryż się dokładnie nie rozmiażdży. Następnie owijamy wierzch słoika gazą i przelewamy przez nią nasze mleko, aby odłożyły się na niej pozostałości po ryżu. Sitko zamiast gazy jest również dobrym narzędziem, jednak nie gwarantuje klarowności napoju po przelaniu

Weganizm infantylny
Lekko kakaowe mleko owsiane 137

kakao rozpuściło się w wodzie. Płatki owsiane wrzucamy do miksera i zalewamy je pozostałymi 3 szklankami wody. Całość miksujemy, dopóki płatki dokładnie się nie rozmiażdżą. Po zmiksowaniu owijamy brzegi słoika gazą i przelewamy przez nią mleko, aby oddzielić je od owsianych pozostałości. Jeśli nie przeszkadzają nam te drobinki, możemy mleko przelać przez sitko.      Mleko możemy posłodzić

Weganizm infantylny