słoik - 12348 przepisów (strona:674/824)

Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta 209

fotorelację z wyjazdu:) Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta na 4 porcje Składniki: 2 cukinie 400 g surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie na ajwar

Chilli Czosnek i Oliwa
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 171

produktach regionalnych z Polski, kilka stoisk oferowało ekologiczne produkty z Grecji czy Hiszpanii, np. ekologiczne oliwy. My zatrzymaliśmy się przy stoisku z produktami z Krety, na którym kupiliśmy słoik oliwek Kalamata, a także ser halloumi z chilli (nawiasem mówiąc z Cypru). Oba produkty poznaliśmy w czasie urlopu w Grecji i bardzo nam zasmakowały. Więcej o halloumi napiszę Wam w przyszłym

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne bożonarodzeniowa 667

łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego ( mojego prostego sosu pomidorowego , gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika ) na sos serowy: 2 jajka 0,5-1 kg ricotty ( patrz uwagi ) 125 g sera mozzarella, posiekanego 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 373

tylko wtedy powinniśmy siebie rozpieszczać :) Takie kruche ciasteczka to doskonałe uzupełnienie popołudniowej herbaty. P.s. Która stylizacja ciasteczek bardziej Wam się podoba - z błękitną puszką na ciasteczka czy ze słoikami-prezentami?:) Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé na podstawie przepisu z allrecipes na ok. 40 ciasteczek Składniki: 200 g + 3-4 łyżki mąki pszennej* 100 g cukru pudru 120 g zimnego masła

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 307

Dzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny ? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni. Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny . Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 265

sałatki. Mięso tuńczyka znajdowało się w dużym kawałku i było zanurzone w oliwie, a nie oleju, co według mnie świadczy o jego wysokiej jakości. Tuńczyk został zapakowany w szklany słoik, a nie puszkę, dzięki czemu można ocenić jego wygląd jeszcze przed zakupem. Jedyna uwaga - w smaku był bardzo słony, dlatego do sosu sałatkowego dodałam niewiele soli. Niestety nie zrobiłam zdjęcia

Chilli Czosnek i Oliwa
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 480

posiekany sól, pieprz Przygotowanie: Namocz fasolę przez noc. Następnie ugotuj ją do miękkości (potrwa to ok. 40 min.), posól wodę po 15 minutach gotowania. Umieść wszystkie składniki sosu w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząśnij. Odcedź fasolę, przełóż do miski i polej większością sosu póki jest jeszcze gorąca. Wymieszaj. W małej misce umieść pokrojoną cebulę i natkę i zalej resztą

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 221

zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor. Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj.  Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 170

gotuje się najdłużej, a na końcu dodaj zielony groszek. Warzywa odcedź i przelej zimną wodą, aby zahamować proces gotowania i zatrzymać ich żywy zielony kolor. Składniki sosu umieść w słoiku i porządnie wstrząśnij. Przełóż fasolki i groszek do miski, dodaj posiekaną cebulkę i polej sosem. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną wiórkami parmezanu.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym 244

wiele bardziej (w końcu jestem miłośnikiem czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem lata! Sos ziołowy możecie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) przez tydzień i dodawać do różnych potraw, np. sałatek, kanapek, czy pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 184

zmiksuj wszystkie składniki zielonego sosu poza oliwą, aż wszystko będzie dobrze posiekane. Następnie dodaj oliwę i jeszcze raz zmiksuj. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) do 3 dni i wykorzystywać do różnych potraw. Posmaruj warzywa oliwą z obu stron i oprósz solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinaj. Ułóż warzywa i kiełbaski na ruszcie grilla tradycyjnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 211

soli na grillowanego kurczaka (opcjonalnie): 1 podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, wędzona papryka pimenton (ewentualnie zwykła słodka), trochę oliwy do nasmarowania patelni grillowej Przygotowanie: W małej miseczce lub słoiku połącz składniki dressingu. W misce delikatnie wymieszaj pomidory, brzoskwinie, piórka cebuli i zioła.  Jeżeli podajesz sałatkę z grillowanym kurczakiem , umyj mięso i oczyść z włókien. Pokrój na 4 części

Chilli Czosnek i Oliwa
SUSZONE GRZYBY 168

wyczyścić najlepiej pędzelkiem, pokroić na paski. Pokrojone grzyby nawlekamy na nitkę następnie wieszamy w nasłonecznionym miejscu i pozostawiamy do całkowitego wysuszenia. Wysuszone grzyby należy przełożyć do czystych i suchych słoików i szczelnie zakręcić  aby nie dostawało się powietrze do środka. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Szarlotka z lukrem 464

lubię. Składniki: Ciasto 300g mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka 150g miękkiego masła Nadzienie 1 litrowy słoik prażonych jabłek cynamon Lukier 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody Przygotowanie:   Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto

Ala piecze i gotuje
Sałatka Tysiąca Wysp 2940

sałatce gwarantuje nam seler naciowy. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 250 g pieczarek - 1/2 puszki kukurydzy - 3 małe piersi z kurczaka - 2 duże ogórki konserwowe - 1 garść rukoli - 1 słoik suszonych pomidorów - przyprawy: delikat czerwony, pieprz, sól oraz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Identycznie robimy z piersiami z kurczaka, które doprawiamy delikatem oraz

Zainspirowana w kuchni