słoik - 12348 przepisów (strona:699/824)

Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 157

studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym zalewamy gorącą wodą i gotowujemy 5 minut. Odcedzamy kurki i studzimy. Wkładamy do wyparzonych słoiczków, dodając krążki cebuli, ja wsypuję do każdego słoika jeszcze 1/2 łyżeczki gorczycy. Zalewamy kurki przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką , zalewamy wodą do ok. 3/4 wysokości, po czym pasteryzujemy 10 minut od zagotowania. Wyjmujemy słoiczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny ketchup z cukinii 165

ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem (UWAGA PRYSKA). Podczas gotowania keczupu mieszamy masę od czasu do czasu. Gorący ketchup przelewamy do słoików, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Świetny naturalny dodatek do pizzy, zapiekanek, czy baza do sosu pomidorowego. The post Pikantny ketchup z cukinii appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone pomidory 198

pieczemy kolejne 2,5 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Pomidory pieczemy aż się pomarszczą, odparują i zaczną lekko brązowieć na brzegach. Gdy ułożymy pomidory w słoiku, możemy zalać je gorącą oliwą. Smacznego! The post Pieczone pomidory appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Labneh (arabski serek jogurtowy) 171

lodówce kilka dni, ale u nas nigdy nie miał okazji stać dłużej. Można również z tego serka zrobić małe kulki, obtoczyć je w świeżych ziołach, ułożyć je w słoiku i zalać oliwą. Labneh (arabski serek jogurtowy) ma delikatną, kremową konsystencję. Serek ten jest bez dodatków smakowych, więc można go wykorzystać do wytrawnych kanapek (tutaj z wędzonym łososiem) lub może też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulki serowe w zalewie oliwnej 155

był bardziej zwarty zrobiłam małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyłam każdą kulkę serową siekaną trybulą, ale może to być też pietruszka, koperek czy też inne zioło, ułożyłam w słoiku i zalałam zalewą oliwną z czosnkiem, która pozostała mi z suszonych pomidorów. Kulki serowe w zalewie oliwnej leżały ok. 2 tyg. były świetnym urozmaiceniem kanapek, można je rozsmarować na pieczywie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paprykarz ze śledzia 198

Mój paprykarz to wariacja na temat paprykarza szczecińskiego. Sporo osób przygotowuje paprykarz na bazie wędzonej makreli. Ja postanowiłam wykorzystać mojego świątecznego śledzia w pikantnej salsie. Zostało go trochę w słoiku (zawartość 1/2 litra miarki i w tej postaci już nam się przejadł), śledzia zmiksowałam wraz wszystkim dodatkami (cebulą, sosem salsa i przyprawami) i wyszedł pyszny paprykarz ze śledzia. Kromka chleba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka pomidorowa z bazylią 130

Dzień dobry! Może mi nie uwierzycie, ale na zdjęciach widzicie galaretkę pomidorową, z najprawdziwszych czerwonych pomidorów! Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika. Smak jest ciekawy, pomidorowy, słodki, z nutą bazylii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, dobrego sera dojrzewającego lub po prostu do świeżego, chrupiącego pieczywa. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Smakosza. Pomidory

Pora coś zjeść
Domowy koncentrat pomidorowy (przecier) 144

obiad uratowany :-). Tak tak, taki scenariusz może się spełnić już za kilka miesięcy, ani się obejrzymy, a będzie już zima, więc póki jest sezon na pomidory, pakujmy je do słoików. Kolejną propozycją przetworu z pomidorów jest koncentrat pomidorowy (zwany też przecierem pomidorowym), idealny do zupy pomidorowej, jako baza do sosu do gołąbków czy nawet jako sos do pizzy (wzbogacony wtedy

Pora coś zjeść
Przetwory. Na zimę. Pyszna papryka marynowana 195

czasami zje w postaci leczo albo kiedy przemycę jej trochę w kotletach drobiowych . Ale papryka marynowana będzie tylko moja i ew. dla gości więc nie szaleję z ilością. Kilka słoików wystarczy, szczególnie że może zrobię jeszcze jakiś inny przysmak z tego warzywa. Lubisz paprykę ? Na pewno będą smakowały Ci Paprykowe, chrupiące łódeczki ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Suszone pomidory w oliwie 122

dżem na słodko, galaretka, może nawet ocet (jeśli wyjdzie :-) ). Mam nadzieję, że lubicie pomidory i przepisy się Wam przydadzą. Fajnie jest zamknąć ten jeden z najsmaczniejszych smaków lata w słoiku i delektować się nim zimą, prawda? Pierwszym przepisem, będą suszone pomidory. Oczywiście powiecie, że po co się męczyć, skoro da się je kupić w sklepie. Owszem, ale te ze sklepu

Pora coś zjeść
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 193

Maraton jabłkowy trwa u nas nadal. Jabłka lądują w słoikach albo jako słodkie wypieki. Tym razem proponuję Wam kolejną słodkość do kawy z jabłkami. Upiekłam mini Apple Pies z kruchą kratką i cukrem pudrem. Te mini jabłeczniki są smaczne, wyglądają uroczo, są w wersji mini, więc nie trzeba ich kroić, jest to bardzo wygodne. Przygotowałam ich mało (ja się odchudzam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DŻEM TRUSKAWKOWY 151

wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez dodatków cukrów żelujących. Zdarza mi się również robić dżemy na „szybko” wtedy wystarczy owoce wymieszać z cukrem  żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobów J podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię dżem, dziś truskawkowy Przepis na kilo owoców 1 kg truskawek 500 g cukru Opcjonalnie

RAROSSA
KOMPOT Z WIŚNI 112

cukru ( cukier według uznania) Zaczynamy od przygotowania syropu wodę zagotowuję , do gotującej wody  dodaję cukier gotuję jeszcze 5 minut. Wiśnie myjemy wkładamy do wyparzonych  słoików (ja nie dryluje) zalewam syropem i   zakręcamy,  gotowe. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 266

pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w kosówkach oraz dużą ilości pierniczków.  Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość grubą książką

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 211

ponownie odpoczywał 2 dni. Dzisiejszego dnia polałam polewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po następny 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość

RAROSSA