śledziowymi. Szybka przekąska, która smakuje bajecznie ;) Polecam! ;) Składniki: 6 sztuk filetów śledziowych (matijas) 300-400g gęstego jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku łyżka octu winnego z białego wina sól, pieprz Śledzie moczymy przez 8-10 godzin. W tym czasie wodę zmieniamy 2 razy. Jogurt mieszamy z octem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety kroimy na mniejsze
Czerwona Porzeczkaocet 20 ml -słoik 900 ml WYKONANIE Kupione śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godz. zmieniając wodę co 30 min. Ja lubię śledzie dość słone więc moczę 2-3 godz. Kto lubi mniej słone musi zmienić czas moczenia na dłuższy. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra jak kto lubi natomiast czosnek w cienkie plasterki . Gdy uznamy że śledź jest już dość wymoczony kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do słoika przekładając cebulką, i czosnkiem. Każdą warstwę delikatnie skrapiamy octem. Na koniec całość zalewamy olejem. Wkładamy do lodówki na 2-4 dni. Śledzik zrobiony w tak prosty sposób jest pyszny polecam
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.tylko od święta, ale również w dni powszednie :) Składniki: 1 kg matiasów 2 główki czosnku 4 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu olej Wykonanie: Śledzie moczę w wodzie z octem (na 1,5 litra wody - 1/4 szklanki octu) przez kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka, układam w słoiku i zalewam olejem. Czosnek obieram i rozcieram, dodaję
Bea(u)ty kitchengdyż słodki smak jest doskonale równoważony ostrością musztardy. Śledzia najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.Ale jeszcze wcześniej wkładam śledzia do octowej zalewy. Śledź z takiej marynaty może być podawany na wiele sposobów, a jedną z opcji jest właśnie "fiński" dodatek. To moje comfort food. 8 płatów śledziowych pół paczki groszku mrożonego(...)Zalewa octowa 1 litr wody szklanka octu 10% 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren białej gorczycy 1 łyżka cukru 1 -2 cebule Śledzie moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy w krążki i sparzamy wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy w słoiku, dodajemy
Simple DishZiele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody 200 ml octu ( spirytusowego 10% ) 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu), cebulę pokrojoną(...)plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu (nie wyrzucamy pozostałości) wlewamy wodę, ocet i pozostałe składniki. Zagotowujemy. Zalewą zalewamy śledzie w misce i w słoikach. Przykrywamy a słoiki zakręcamy. Przechowujemy z lodówce. Najlepsze są jak przejdą zalewą po dwóch dniach. SMACZNEGO
Smaki Ewyprzypuszczałam kiedyś, że będę zachwycać się smakiem śledzi w sosie musztardowym. Do tej pory moimi ulubionymi były w śmietanie i w occie. Przypadek jednak sprawił, że skosztowałam tego przysmaku. Takie właśnie śledzie zrobię na święta i będę robić jak tylko będzie ku temu okazja. Składniki: * 6 płatów matiasów * 3 łyżki musztardy francuskiej * 2 łyżki musztardy dijon(...)łyżeczka octu jabłkowego * 1 cebula * 1 łyżeczka curry * 1/2 łyżeczki kurkumy * pieprz czarny - opcjonalnie Płaty kilkakrotnie opłukałam i zostawiłam namoczone w wodzie przez ok. 6 godzin. Po tym czasie odsączyłam je i pokroiłam w paseczki 2 cm. Połączyłam wszystkie składniki sosu ze sobą i cienko pokroiłam cebulę w piórka. Wszystko razem wymieszałam śledzie, sos i cebulę
Pieprzyć z Fantazjąłyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić
kulinarnyswiatdomiczosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem - w drugim naczyniu ułożyć resztę śledzi i polać resztą sosu piekarnik nagrzac na 200 C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni Lubięryby jest wiele, ale ja dziś przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa 2,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 4-6 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 1 duża cebula sposób przygotowania Śledzie myjemy( jeżeli mamy(...)niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy pokrojoną w krążki cebulę gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy. Osolone śledzie płuczemy układamy je do słoików, uważając przy tym aby w słojach pozostawić miejsce na zalewę ( najlepiej jest śledzie ułożyć
Miód i pieprzlanguage:EN-US;} Śledzie z konfiturą z czerwonej cebuli Składniki - konfitura z czerwonej cebuli: Czerwona cebula – 8 sztuk Cukier – 6 łyżek Ocet balsamiczny – 300ml Cynamon - szczypta Goździki - kilka sztuk Suszone lub wędzone śliwki - 4 sztuki Śledzie - 5-6 sztuk Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier, cynamon i goździki – rozpuszczamy(...)Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia i zmięknięcia cebuli. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki. Na talerzu układamy kawałki śledzia i podajemy z konfiturą z cebuli
Kuchnia Bon Appetitpuści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( zwykle na cała noc ) po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Marynowane śledzie II Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki: 10 płatów śledziowych 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 3 duże cebule 125 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela(...)angielskiego Inspiracja Olga Smile Wykonanie: Do garnuszka wlewamy ocet, olej i wodę. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnuszka i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śledzie kroimy w dzwonka, wkładamy do słoika, wlewamy zalewę. Ryby
Kulinarne przygody Gatityszklanki octu 10 % dopełnić wodą ( w sumie będzie 250 ml marynaty, śledzie powinny być zanurzone całkowicie w zalewie ), 2 liście laurowe 3-4 ziarna pieprzu ziarnistego, kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki cukru ewentualnie cebula Przygotowanie: Świeże śledzie umyć i pokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć ) Z podanych składników zagotować zalewę Dzwonka śledzi smażyć kolejno
Proste PotrawySkładniki: 8-10 pojedynczych filetów śledziowych solonych 2 większe cebule 2 większe ząbki czosnku 1/3 szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 mielonej ostrej papryki 3 łyżki cukru 150 g suszonych pomidorów w oliwie sól do smaku Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać(...)chwili dołożyć przekrojone na pół połówki pomidorów, słodką i ostrą paprykę. Mieszając podsmażyć na średnim ogniu przez około 1 minutę. Przyprawić solą, a następnie wlać ocet. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami i przełożyć do słoika., ubijając lekko, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodzienna