śledź w occie - 873 przepisów (strona:12/59)

Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 189

limonek oraz miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową. Ś ledzie z jajami ł ososia i octem Przepis dla 4 osób Składniki: 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy 500 g raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy na patelnię i na delikatnym ogniu czekamy do momentu, aż zacznie wytwarzać się karmel. Kiedy zacznie on nabierać koloru intensywnego

karmelowy
Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej 392

łagodna i delikatnie słodkawa. Wystarczająco jednak kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu. Składniki: około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych) mąka pszenna do oprószenia śledzi olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 5-6 większych(...)solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przygotować zalewę. Cebule obrać i pokroić w talarki. Wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem zagotować w garnku na niewielkim ogniu. Dołożyć cebulę i gotować jeszcze przez minutę.  Śledzie oprószyć mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Układać je w umytych i wyparzonych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w śmietanie 498

lekko solonych śledzi Matjas 1 duża cebula 1 duże kwaskowe jabłko cukier biały pieprz ocet 1 kubek śmietany 18% 3 łyżki majonezu   Śledzie dobrze umyć, osączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną

Świat Domowej Kuchni
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 190

lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki glazurze balsamicznej

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka ze śledzi marynowanych, jabłka i cebuli 307

Sałatka ze śledzi marynowanych w occie z dodatkiem jabłka i cebuli - wyrazista w smaku i prosta w przygotowaniu. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 562

Prosta... i estetyczna sałatka śledziowa :)  podane  w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach. Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis)  lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym . Czas przygotowania:  40 minut + moczenie śledzi + marynowanie śledzi Porcje: 10    Składniki: 5 ziemniaków, 5 płatów śledzi solonych, 2 czerwone(...)czerwony pieprz do przybrania. Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, 5 średnich korniszonów, 1/2-1 chili. Przygotowanie: Śledzie namoczyć na 1-2 godziny kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć na sicie.  Płaty pokroić w centymetrowe kawałki, zalać olejem i octem, dodać mieszankę przypraw, 3/4 cebuli (posiekanej w drobną kostkę), dokładnie wymieszać. Ostawić do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki wyszorować

SzczyptaSmaQ
Śledzie w sosie koperkowym 280

Pyszności :) składniki: 6-7 solonych płatów śledziowych 400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 % 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki kurkumy Kamis 1 łyżeczka octu 10 % sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki Kamis Śledzie wymoczyć(...)wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki sie przegryzły

Monia miesza i gotuje
Śledzie w zalewie octowej 423

Składniki: 1 kg matiasów 4 średnie cebule Zalewa:  3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 1 łyżeczka cukru kilka ziarenek kolorowego pieprzu Sposób wykonania: Śledzie zamoczyłam na pół godziny w zimnej(...)wodzie, odsączyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Do słoika wkładałam naprzemiennie śledzie z cebulką.  Zalewa: Zimną przegotowaną wodę wymieszałam z octem, cukrem i pieprzem w ziarenkach. Zalałam nią śledzie. Wstawiłam do lodówki na dwie doby

Darcia w kuchni
Śledzie z ziemniakami 211

śmietany 3 cebule 4-5 matiasów pieprz Przygotowanie: Cebulę posiekać, zalać śmietaną i zagotować, wystarczy 2-3 minut. Śledzie w razie potrzeby namoczyć w wodzie z octem lub w … Czytaj dalej Śledzie z ziemniakami

czarrna od kuchni
Śledź siekany 243

oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Przygotowanie   Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito i odsączyłem, delikatnie osuszyłem ręcznikiem papierowym. Następnie posiekałem w drobną kostkę. Cebulę po obraniu i ugotowane na twardo jajka również posiekałem na drobną kostkę. Dodałem do śledzi, wymieszałem. Wlałem oliwę(...)ocet, dodałem cukier. Jeszcze raz dokładnie wymieszałem

R'n'G Kitchen
Stary przepis na zupę śledziową 179

moją babcię. Tutaj chciałam się podzielić z wami starym przepisem.  Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek)  3 szklanki wody 1 szklanka octu 400 ml śmietany  1-2 liście laurowe  cebula  śledzie 1 kg  sól pieprz  ziele angielskie (może być, ale nie koniecznie) Przygotowanie: Wodę z octem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym(...)zagotować. Cebulę kroimy w kostkę, następnie parzymy ją w garnku. Cebulę odcedzić. Następnie jak woda z octem ostygnie dodajemy do niej sparzoną cebulę, pół litra śmietany, sól i dodajemy śledzie.  Uwaga: Śledzie moczymy w wodzie z solą około 2 godziny przed wrzuceniem ich do wody z octem, liściem laurowym i śmietaną. Zimną zupę śledziową podajemy z ciepłymi ziemniakami. Wtedy

Jak u mamy
Śledziowy przysmak 185

wrzątkiem na sitku, studzimy. Żurawinę  zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, po czym odsączamy i drobno siekamy.  Ogórki i pomidorki drobno kroimy. Wszystko, oprócz śledzi, razem łączymy dodajemy olej, ocet i dokładnie mieszamy. Układamy w półmisku na przemian ze śledziami. Przed podaniem odstawiamy najlepiej na noc do lodówki

Kulinarne przemyslenia
śledzie w oleju... 206

pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny czerwony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba filety śledziowe wymoczyć 3 razy po 40 minut w zimnej wodzie, za każdym razem wodę wylać i wlać świeżą zimną wodę, na koniec śledzie ręcznikiem papierowym osuszyć filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę w słoiku litrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypać mielonym pieprzem(...)ciut cukrem, skropić octem winnym czerwonym, układać do wyczerpania składników wlać olej rzepakowy (śledzie w oleju są postnym również posiłkiem, dobrze działają na pracę jelit dzięki olejowi), łyżką po wierzchu śledzie ubić delikatnie, słoik zakręcić, schować do lodówki najlepiej na 48 godzin, przed podaniem wyłożyć ze słoika do miseczki - w oleju śledzie są bardzo smaczne, my takie śledziki lubimy całorocznie

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w zalewie octowej 317

podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną Składniki na śledzie: 1,2kg świeżych tuszek śledziowych 650ml wody 300ml octu 1 duża cebula 1 marchewka 4 czubate łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu po 5 liści laurowych i ziela angielskiego Przygotowanie śledzi: Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie(...)osuszamy. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach

NiePieprz.pl
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 294

kanapka. Restauracje serwują menu oparte tylko i wyłącznie na kanapkach – zaczynamy od lekkiej, ‘przystawkowej’ (np. ze śledziem który zaostrzy apetyt), danie główne to kanapka z mięsem lub owocami morza, a menu zamyka deserowa kanapka z serem i owocami. Dzień przed robieniem sałatki kupujemy śledzie – grube i jasne filety „a la matias”. Płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy(...)należy po 10-12 godzinach wymienić na nowe. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Następnego dnia wymoczone śledzie odsączamy na sicie, osuszamy na papierowych ręcznikach, a później kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy.   Szykujemy pozostałe składniki – jabłko, winne i twarde – obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę

Karo in the Kitchen