mnie idealne :) Zdecydowanie bardziej wolę rybę w wersji marynowanej w occie, a nie solonej. To już kwestia gustu :) W dzieciństwie drażnił mnie dodatek cebuli, teraz już tak nie jest. No cóż, z czasem smaki się zmieniają, jednak śledzie z zalewy octowej w dalszym ciągu górą! ;) Polecam. Składniki: 4 płaty śledzi marynowanych w occie 1 cebula 1 opakowanie kwaśnej śmietany
zadanie-gotowaniejuż wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi śliwkami. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemSkładniki: 220 g (3 płaty) śledzi (matias), 2 średnie cebule, 4 łyżki octu, olej, pieprz. Przygotowanie: Gdy śledzie są mocno słone opłukać lub wymoczyć. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, to od razu przejść do drugiego etapu czyli osuszyć, pokroić w kawałki, popieprzyć, skropić octem. Cebulę pokroić w kostkę i wyłożyć ją na śledzia. Na koniec zalać olejem
W kuchni u MonikiŚledzie marynowane w occie to rarytas który można samemu przygotować w domu. Nie jest to skomplikowany przepis a śledzie wychodzą fantastyczne w smaku. Zalewa octowa do śledzi jest świetnie wyważona, nie za ostra dla mnie w sam raz. Kto raz spróbuje ten będzie powracał do tej receptury nie raz. Pomyślałam, że przyda się Wam sprawdzony przepis na śledzie(...)sól i pieprz Zalewa octowa 6 szklanek wody 1,5 szklanki octu 6 łyżek soli 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego Wszystkie składniki zalewy octowej zagotować i ostudzić. Do garnka z zimną zalewą włożyć śledzie i odstawić do zamarynowania na jedną dobę. Przygotowane śledzie wyjąć z zalewy i od strony głowy złapać za kręgosłup lekko
Pieguskowa Kuchniaoccie. Ale w tym roku ja wzięłam śledzie w swoje ręce i specjalnie na Święta proponuję przygotować śledzie w nietypowej marynacie. Święta kojarzą mi się zawsze z zapachem cytrusów, właśnie te moje świąteczne śledzie zostały przygotowane w cytrusowej marynacie. Świątecznego klimatu oprócz skórki i soku z różnych cytrusów dodają tym śledziom pachnące goździki. Przetestowałam już te śledzie na Piotrku, który(...)śledzie nie tylko ładnie się prezentują, ale też rewelacyjnie smakują. Polecam je. Przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie: Składniki: 3 Śledzie typu matias 300 ml mleka 2 pomarańcze 1 cytryna 1 limonka 1 mandarynka 4 goździki 2 łyżki oliwy z oliwek Kolorowy pieprz ½ czerwonej cebuli Matiasy są przeważnie bardzo słone, aby się tego pozbyć moczę zawsze śledzie w mleku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgęstej maślanki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki ugotowane w mundurkach woda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Matiasy opłukać i zamoczyć w wodzie z octem na 2 godziny
Gosia gotujekonserwowych4 białe cebule1-2 szklanki octu zalewa od śledzi1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie2 liście laurowe2 łyżki koncentratu pomidorowego Śledzie osączam z zalewy, odstawiam na bok. Pozostały płyn wlewam do dużegogarnka, dodaję ocet, wodę i przyprawy. Obieram i kroję w półplastry cebule,wrzucam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Dodaję również koncentrat pomidorowy, mieszam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki : • 5 płatów śledziowych (500 g) • 3 łyżki octu 10% • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 5 suszonych śliwek • 2 średnie kiszone ogórki • przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie • 200 g koncentratu pomidorowego • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać(...)minuty. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Wystudzić i układać warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu na przemian ze śledziami wyjętymi z octu. Wstawić do lodówki
KUCHNIA POLSKAŚwięta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na krajankę w occie i oleju. Są to śledzie najpierw zakwaszone cytryną i octem, a potem marynowane w oleju z ziołami i całymi ząbkami czosnku. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżka soku z cytryny 1,5 łyżki ostrej musztardy np. dijon lub angielskiej świeżo mielony czarny pieprz,sól Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie przez ok 1 godz,następnie zmieniamy wodę i dolewamy do niej ocet(...)łyżkę oleju i moczymy jeszcze ok 2 godz(dodanie octu to była dla mnie nowość i muszę wam powiedzieć ,zę od tej pory tylko tak będę moczyć śledzie-były przepyszne i ocet było czuć minimalnie,ale za to nie były już takie zwyczajne tylko pyszne),śledziki wyjmujemy z wody i kroimy w kawałki ,zalewamy pozostałym olejem i sokiem z cytryny.Wyk
Swojskie jedzonkoimprezowym stole :)Składniki :Około 10 śledzi matias Kilka cebul Pieprz zielony SkworcuSól selerowa SkworcuOliwaOcetZiele angielskie SkworcuLiść laurowy Skworcu Wykonanie :Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na kilka godzin .Cebulę pokroić w pół talarki i posypać solą selerową .Śledzie pokroić na kawałki lub zostawić w całości i posypać pieprzem .Ja takie śledzie układam warstwowo w szklanym naczyniu :cebula(...)kilka ziarenek ziela angielskiego , listek laurowy, śledzie , ziele i listek laurowy , cebula i tak dalej . Całość zalewam oliwą wymieszaną z około 2 łyżkami octu ( zalewy musi być tyle aby dobrze przykryła śledzie).Śledzie odstawić do lodówki , najlepsze są po około 2 dniach gdy dobrze przejdą przyprawami . Gdy podaję je na półmisku zawijam w każdy troszkę cebulki i dekoruję oliwkami .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprosto. Ugotowane jarzyny idealnie komponują się ze słonym śledziem, a dzięki przełożeniu warstw sałatki domowym majonezem jest ona bardziej wilgotna . Jest po prostu pyszna ! Inne przepisy na sałatki TU . Warstwowa sałatka śledziowa - przepis: Składniki: 5 średnich ziemniaków 6 jajek 5 średnich marchewek 1 średnia cebula 2 łyżeczki octu 7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka) 8 Łyżek(...)tarce o grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Po tym umieszczamy w misie i dodajemy ocet. Mieszamy. Dzięki dodaniu octu cebula zamarynuje się i będzie lepsza w smaku, i mniej ostra. Filety śledzi osuszamy z oleju i kroimy w średnią kostkę. Polecam użyć dobrej jakości śledzi ze słoika, bo te tańsze zepsują
Kuchnia Łukaszapuszki pomidorów, 1/2 białej cebuli, 1/2 cytryny, 10 ziarenek ziela angielskiego, 3 listków laurowych, 3 łyżeczek cukru, 1 łyżki oliwy, 2 łyżek octu, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, białego pieczywa. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu do śledzi. W tym celu połowę białej cebuli pokroiłem w jak najcieńsze piórka. W garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem do niej cebulę, dziesięć(...)Tuszki śledzi namoczyłem przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu spirytusowego, aby pozbawić śledzie nadmiaru słonego smaku oraz rozmiękczyć ich ości. Następnie poodcinałem śledziom ogony oraz płetwy grzbietowe i wyfiletowałem ryby, obcinając mięso z obu stron wzdłuż kręgosłupa. Filety ze śledzi pokroiłem w około dwucentymetrowe kawałki. Gotowy sos pomidorowy po jego ostygnięciu przełożyłem
Wyprawy kulinarnemiędzy innymi pojawił się na nich właśnie śledź z piernikiem. Postanowiłam zrobić podobnego śledzia w domu. Pamiętajcie tylko, żeby słodycz miodu i pierników dobrze przełamać octem balsamicznym. Piernikowy śledź Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 4 goździki 2 nasionka kardamonu 1 listek laurowy 3 ziela(...)angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu ocet balsamiczny 6 pierniczków Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i nasionka kardamonu, wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, sok pomarańczowy i miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sok się zredukuje i sos zgęstnieje. Pierniczki
Kulinarne przygody Gatity