śledź w occie - 873 przepisów (strona:17/59)

Śledzie "po kaszubsku"- pyszne 196

łatwo można stracić umiar,a trzeba uważać,ponieważ poprzez dodatek duszonej cebulki nie należą do dań lekkostrawnych. Składniki: 8-10 płatów solonych śledzi 3 cebule 100-150 ml oleju 4 łyżki octu 10% 5 łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 3-5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe płaska łyżeczka ziaren gorczycy Wykonanie: śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej(...)żądana wówczas kilkakrotna zmiana wody na świeżą rozgrzać olej i zeszklić cebulę.Dodać cukier,przesmażyć do rozpuszczenia.Dolać ocet,dodać koncentrat pomidorowy,listki laurowe i ziele angielskie i wlać resztę oleju.Na końcu wsypać ziarenka gorczycy i już nie smażyć.Marynatę wystudzić śledzie wyjąć z wody,osuszyć w ręczniku papierowym.Przekroić każdego śedzia na 3 lub 4 części.Układać w słoju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 221

chlebem i dobrym serem? " A odpowiem już sama za siebie - nie ma nic pyszniejszego!  ŚLEDŹ MARYNOWANY Z ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM SEREM  /składniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych Na zalewę: 1 łyżeczka soli 100 ml octu spirytusowego 12-proc. 600 ml wody Na sos: 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietany(...)czosnku 100 g dojrzałego sera (użyłam rokpola) chleb żytni 1 czerwona cebula fileciki z jednej pomarańczy Filety opłukać w zimnej wodzie i przygotować zalewę. Sól wsypać do octu i wymieszać, dolać wodę. Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Musztardę

KUCHARNIA
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką 220

akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie winnym. Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie. Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt - osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem. Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych(...)lubicie zalewa do cebuli: 1/2 szkl. octu winnego 1/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru Przygotowanie: Śledzie na moczyć w zimnej wodzie (lub mleku)  i pozostawić ok. 1 godzinę lub dłużej (jeśli lubicie mniej słone).  Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody i osuszyć ręcznikami papierowymi. Śledzie  pokroić w plastry o szerokości

Codziennik Kuchenny
Śledzie z jagodami Goji w sosie śmietanowo-majonezowym 260

łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier.   Zalać wrzącą wodą.   Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki

kulinarnyswiatdomi
Pasta z wędzonego śledzia 166

Składniki: 2 sztuki wędzonego śledzia 1 słoik papryki w occie 6 ogórków korniszonów 1 duża cebula czerwona 2 jabłka 2 łyżki majonezu pęczek natki pietruszki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Za pomocą widelca oddzielamy mięso śledzi od ości. Z papryki ściągamy skórkę. Jabłka, cebulę obieramy. Paprykę, jabłka, ogórki oraz cebulę kroimy bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi

kgwjanczewo
Śledzie w Sosie Tatarskim 570

łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli  szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy(...)plasterki lub kostkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sos z cytryny, ocet, cukier, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wymoczone śledzie odsączamy i dokładnie osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami. Możemy posypać szczypiorkiem.   Moje

Słodka Strona
Tatar ze śledzi 180

matiasów  słoiczek  małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju  pieprz łyżka oleju lub masła  4 czerwone cebule czerwony ocet winny łyżka miodu 1-2starte ugotowane buraczki chleb razowy lub pumpernikiel Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i delikatnie zeszklić ją na tłuszczu. Zalać octem winnym(...)dodać łyżkę miodu. Doprowadzić do odparowania octu. Podsmażać kilka minut pilnując aby się nie przypaliło. Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą.  Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem.  Szczerze polecam

Jemy Pijemy
Śledzie z podsmażaną cebulą i pieczarkami 237

fajną przekąską na imprezki lub propozycją podania śledzia na świąteczny stół. Składniki: 250 g śledzi w oleju 250 g małych, brązowych pieczarek 1 duża cebula sól pieprz 1/5 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/5 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych olej 3 łyżki octu Wykonanie: Na patelni, na oleju, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. W międzyczasie cebulę solimy. Cebula(...)mielone ziele angielskie i mielone liście laurowe. Całość mieszamy i wyłączamy. Pieczarki studzimy. Do ostudzonych pieczarek dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. W słoiczku układamy naprzemiennie śledzie i podsmażone pieczarki. Każdą warstwę śledzi dość mocno pieprzymy.  Śledzie zalewamy olejem, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 2 dni. Smacznego

Smak mojego domu
Śledź po szwedzku 197

Smakosze marynowanego śledzia powinni bez wątpienia spróbować śledzia po szwedzku w aromatycznej marynacie i przenikających się wzajemnie słodkości i słoności. Składniki : 1 kg słonych śledzi matias 2 czerwone cebule 3 szklanki wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru masło klarowane mąka łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie : Śledzie dajemy do wymoczenia lecz wyjmujemy je wcześniej kiedy czuć(...)Zalewę przygotowujemy z połączenia wody, octu, cukru, ziela oraz pieprzu i zagotowania tych składników, po zagotowaniu studzimy je. Odpowiednio wymoczone filety śledziowe kroimy w ok 5 cm kawałki i obtaczamy w mące. Każdy z kawałków obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. W międzyczasie czerwoną cebulę kroimy w piórka. Obsmażone i wystudzone kawałki śledzia układamy w (najlepiej) glinianym naczyniu

Mechanik w kuchni
Przepis: Śledź w pomidorach 568

przecieru pomidorowego (może być koncentrat pomidorowy) 4-5 łyżek wody 6 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe tłuszcz do smażenia  1-2 łyżki octu pół łyżeczki papryki ostrej pieprz Przygotowanie: Śledzie myjemy i kroimy w grubsze paski (jeśli są zbyt słone to trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie). Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni, jak zmięknie(...)dodajemy przecier pomidorowy, wodę, liść laurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka dodajemy ocet i przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe. Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
ŚLEDZIE KORZENNE NA OLEJU RZEPAKOWYM 141

Oleje są tłoczone na zimno. Przygotowałam na bazie Oleju Rzepakowego Wielkopolskiego świąteczne śledzie korzenne. Śledzie dzięki przyprawo takim jak anyż, goździk, kardamon i cynamon idealnie pasują na bożonarodzeniowy stół.     Składniki: 200 g filetów śledziowych typu matjas 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml octu winnego 200 ml soku jabłkowego 3 ziarna kardamonu 1 korzeń cynamonu kilka gwiazdek anyżu(...)Rzepakowy Wielkopolski Semco Filety śledziowe namaczamy przez 6 godzin w wodzie (co 2 godziny zmieniamy wodę). Po tym czasie kroimy filety na mniejsze części. Zagotować sok jabłkowy, ocet, wino, przyprawy korzenne . Ostudzić. Śledzie zalać zalewą korzenną  odstawić do lodówki na 2 dni. Następnie odlewamy zalewę, śledzie wkładamy do słoika, zalewamy je Olejem Rzepakowym Wielkopolskim Semco i odstawiamy do lodówki

Kuchnia w oparach
Śledzie z rodzynkami królewskimi 203

śledzi marynowanych 2 cebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie(...)podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły

VioletoweKucharzenie
Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez 160

przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych , rolmopsów i śledzi opiekanych . Składniki: ½ kg śledzi Matiasów (słonych) Zalewa do śledzia Matiasa: 1 ½ szklanki wody ½ szklanki octu spirytusowego ½ łyżki cukru ¼ łyżki soli 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 2 – 3 średnie cebule Dodatkowo: Słodka śmietana 12%, 18% lub 30% Słój(...)zagotują, dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy plastry cebuli, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie Matiasy płuczemy zimną wodą. Jeśli śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by sól częściowo z nich wyszła. Śledzie kroimy w nieduże kawałki około 2 – 3cm. Do słoja dajemy na przemiennie warstwę śledzi, warstwę

Smakowy Raj
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 206

pieczarek kilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej ) koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz odrobina cukru olej do smażenia 1 łyżka octu (pominęłam) Sposób przygotowania: 1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki. 2. Cebulę obieramy, kroimy

Kuchnia domowa Ani